sâmbătă, 29 august 2009

Ce facem?


Un Stat în care nu mai funcţionează Justiţia nu mai este un Stat, este un teritoriu locuit de o populaţie. În acest moment nu mai contează motivele pentru care nu funcţionează Justiţia, contează realitatea. Toată lumea se uită la motive dar parcă ne e frică să ne uităm la consecinţe.

Nu apăr Justiţia pentru că numai o privire la numărul cauzelor de la CEDO ne dă o măsură a incompetenţei şi lipsei de bunăcredinţă a Justiţiei din România.

Sunt sute de comentarii care îndeamnă la agresiune împotriva magistraţilor. Care susţin că dacă nu le place salariul să plece în avocatură, să plece din ţară. Ok, să plece. Ce facem în continuare? Un judecător ajunge judecător în mulţi ani. Stăm câţiva ani fără Justiţie? Ne facem dreptate singuri? Mă duc să-mi cumpăr pistol?

Un Stat trebuie să asigure siguranţă cetăţenilor săi, Statul este singurul care are dreptul să folosească violenţa pe teritoriul pe care-l controlează. Pentru că nu mai funcţionează Justiţia şi Poliţia face grevă suntem în poziţia în care trebuie să ne apărăm singuri şi să ne facem dreptate singuri.

Clasa politică este prima care nu respectă legea şi o face fără consecinţe. E de ajuns să amintim legea salarizării profesorilor. Sau ifosele madamei Udrea care încalcă legea fundamentală, Constituţia şi, mai mult, îndeamnă sau obligă şi pe alţii s-o încalce.

Nenumăratele scandaluri în care clasa politică a fost implicată în cei 20 de ani de tranziţie şi care au rămas nefinalizate au făcut din Justiţie o paria în ochii cetăţenilor, pe bună dreptate. Sentinţele aberante au condus la lipsa de încredere a populaţiei în sistem.

De la neaflarea adevărului despre Revoluţie, mineriade, de la începuturile tulburi ale democraţiei a început totul. Dintr-o criză economică se iese prin muncă şi cumpătare. Cum se iese dintr-o criză morală?

Trebuie să răspundem întrebării, ce facem? Cum ieşim din situaţia asta? Aici nu ne poate ajuta FMI sau altcineva. Suntem singuri.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

23 de comentarii:

om mic spunea...

Solutia personala unu :
Abuzarea sistemului.
Solutia personala doi :
Emigrarea
Solutia dificila :
Schimbarea sistemului juridic cu tot ce implica.
Solutia rapida :
Acceptarea santajului si apoi inlocuirea tuturor liderilor din justite.

Dan Selaru spunea...

Solutii personale exista totdeauna. Discutam despre Stat.

Adrian Năstase spunea...

Cred că justiţia s-ar credibiliza dacă ne-ar arăta că este capabilă să aplice legea şi pentru dulăi, nu numai pentru căţei.
Dar atâta vreme cât este atentă la "semnale politice"...

Anonim spunea...

singura "solutie" viabila pe care o vad in aceasta stare de lucruri este puterea exemplului personal. bineinteles, reactiile la "nazbatia" aceasta vor varia, cei mai multi vor rade de naivitatea mea si vor spune ca nu se face cu o floare primavara. si totusi...o singura persoana uneori poate influenta considerabil un sistem, cat timp poate fi luata ca model iar moralitatea sa poate fi socotita ireprosabila (ma gandesc aici la Gandhi sau, de ce nu, Martin Luther King). problema principala nu este legislativa - legile exista, perfectibile ca peste tot - ci tine de mentalitate si moralitate (curios cuvant in romania zilelor noastre); acest cadru legislativ precar nu este respectat, legea devine facultativa, iar statul este slab, incapabil de a le impune (asta ca nu este de-a dreptul rauvoitor). personal, as adopta solutia personala de mai sus (nu fac parte din magistratura)...dar, deoarece (inca) imi mai pasa de tara asta, as sustine o reforma a justitie: examene mai dure pentru magistrati, verificare psihologica continua, testarea rezistentei la mita (evident, prin surprindere), o comunicare mai eficienta a societatii civile cu sistemul juridic (prin ONG-uri de profil) etc. dar totul rezida in calitatea materialului uman, ca sa spun asa, iar aceasta depinde de 1001 de factori, incepand de la educatia primita in familie pana la sistemul educational romanesc. pe termen scurt si mediu, nu prevad nicio imbunatatire a situatiei. emigrare, care? :)

om mic spunea...

Ca si stat pe termen scurt trebuie sa deblochezi situatia existenta prin orice mijloace, apoi introduse sisteme de performanta si verificarea respectarii acestor sisteme.
pe termen mediu transformarea sistemului actual de justitie in asa fel incat astfel de abuzuri sa nu mai fie posibile.

Dan Selaru spunea...

Deci primul pas ar fi sa se ajunga cat mai repede la un compromis. Partea proasta e ca magistratii nu accepta compromisul si au la indemana legea pe care o folosesc in favoarea propriului interes.

Nici Statul nu e capabil sa ajunga la un compromis calitatile sale de negociator sunt nule.

Nu prea vad cum putem depasi primul pas.

om mic spunea...

Eu cred ca initial statul ar trebui sa cedeze si sa recunoasca ca magistratii au dreptate si se va esalona bla bla. (inteleptul cedeaza) Apoi sefii din justitie ar trebui zburati cat mai repede de la ministru la sef de tribunal si cum s-or mai chema , concomitent cu noua lege de salarizare care apare. Prin faptul ca statul cedeaza niste sume de bani se cumpara linistea necesara restructurarii. La cat sunt romaniii de curajosi nu or sa sara la greva pentru ca x sau y nu mai e sef.

Anonim spunea...

Statul ar trebui sa fie mai dur cu aceasta "justitie". Cine vrea sa faca greva sa fie eliminat din sistem fara dreptul de a practica avocatura. Adusi in locul lor judecatori militari si curte cu jurati. Bineinteles ca nu se va intampla dar putem sa visam nu?

Flo spunea...

O varianta ar fi legalizarea portului de arma letala. Se zice ca rata infractionalitatii in vestul "salbatic", cand toata lumea avea (si folosea) pistol, era sensibil mai mica. Nu stiu cat de reala e afirmatia. Insa exista studii care dovedesc statistic ca _eliminarea_ acestui drept intr-o societate cauzeaza o _ridicare_ a infractionalitatii (google dupa "rises in crime rates following gun bans")
Eu cred ca o doza mai mare de incredere in omul de rand ar fi un inceput de solutie.

Deci, da, raspunsul meu e "hai sa ne cumparam pistoale". Foarte serios.
Daca mi-e permis linkul, am scris mai demult despre asta aici: http://blogu.lu/flo/index.php/2009/06/filozofie-pe-marginea-dreptului-la-arma/

Clawdel spunea...

Judecatorii lucreaza pe legi date de POLITICIENI!

Dan Selaru spunea...

Suntem tara care raportat la numarul cetatenilor are cele mai multe procese la CEDO si cele mai multe decizii contrare celor din Justitia romana. Si se judeca dupa aceleasi legi date de politicieni.

Anonim spunea...

nu cred ca este cea mai buna solutie ca justitia sa devina un concept arbitrar aflat la libera alegere a fiecaruia, desi suna foarte tentant (inclusiv pentru mine, mai ales dupa ce citesc despre cazuri absurd-halucinante, precum este cel din presa de azi, al violatorului unei fete de 14 ani, eliberat de procuror deoarece nu existau "destule probe incriminatorii", individ ce peste 2 saptamani ataca o fetita de 7 ani in plina zi in bucuresti). atacatorul era un boschetar, deci se exclude varianta coruptiei din sistem, ramane doar alternativa logica: incompetenta + nepasare, o combinatie mortala pentru orice stat de drept. legile sunt prost facute, blande, iar judecatorii de cele mai multe ori le aplica defectuos si in favoarea infractorului (mereu pedeapsa minima prevazuta). am avut curiozitatea sa compar codul penal romanesc cu cel francez si german, si avem, comparativ cele mai mici pedepse pentru infractiuni grave, plecand de la talharie si terminand cu crima. de pedepsirea faptelor de coruptie, nu mai vorbesc...in lipsa condamnarilor, lupta anticoruptie este doar o vorba goala. uneori am impresia ca tot ceea ce stiu sa faca magistratii romani este sa actioneze conform literii legii, interpretata mereu partinitor, niciodata in spiritul ei. ar putea lua exemplu de la Curtea Suprema a SUA, dar asta este deja alta discutie...

DanBruma spunea...

Judecatorii se invart intr-un rahat de cerc vicios din care singuri trebuie sa iasa. Baietii iau spaga si vor si salariu serios, asta nu se poate asa cum nu se poate la medici, la profesori etc In plus, in defavoarea lor este si faptul ca sint monitorizati de UE, adica nu-si fac treaba cum trebuie. Ce castig am din partea unei justitii care cu salarii mari sau mici oricum nu functioneaza? Deci, dupa mine, pot sa se care unde vor, chiar si pe luna.

Anonim spunea...

In toate posturile cheie sa fie
pusi tineri eminenti ce au terminat
recent studile.Cei dovediti corupti sa fie aspru pedepsiti.

Unknown spunea...

Consider ca daca LEGEA ar spune:
" -ce-i al meu e numai al meu
-ce-i al nostru este SI al meu
-am drept de arma letala
-pot folosi, fara consecinte neplacute, arma pentru a-mi apara proprietatea"
m-as simti mult mult mai confortabil.
Daca ar fi existat contextul susmentionat incepand din '90 probabil ca nu eram unde suntem sau am fi depasit in 10 ani cei 20 de ani de care vorbea dl Brucan

Adrian Mihalcioiu spunea...

Daca suntem de acord ca sunt incompetenti si amorali, ce pierdem daca ies din sistem ? Si ce ordine ne bazam ca vom obtine in societate cu ei daca ii pastram? Sunt atat de incompetenti si incoerenti incat au devenit inutili.

Anonim spunea...

Un vechi proverb romanesc spune: Pestele de la cap se-mpute, dar de la coada se curata. Mare adevar.
Ce as face eu, care iubesc tara asta si ma doare sufletul sa o vad cum a ajuns. As curata-o de la cap!
As desfiinta parlamentul bicameral. L-as face unicameral. Cat timp se pierde pentru un proiect legislativ care trebuie trecut prin ambele camere? Ca sa nu mai spunem de cate ori se amana votarea unei legi pentru ca ori e lipsa de cvorum, ori se cearta ca chiorii. In plus, ce economie s-ar face la buget......... nu mai spun!Din salariul unui singur parlamentar se platesc 8-10 lefuri de profesor. Din diurne, cazari si chirie alte 8-10 lefuri de medic.
Mai departe: as restructura guvernul. Cum? As uni Ministerul economiei cu finantele. As uni Justitia, Ministerul Pulic si Internele. Tineretul cu turismul. As lasa Apararea, al Muncii, al Sanatatii, al Invatamantului, Agriculturii si Administratiei publice.Sa argumentez de ce asa? Pai: poti sa ai economie fara finante? Sau finante fara economie? Care e cursul logic al cercetarii unei infractiuni? S-a comis un jaf sa zicem. Vine politia( Internele), cerceteaza. Face dosarul. Il inainteaza la Parchet ( ministerul public). De aici ajunge la Judecatorie( Justitia) care da sentinta.Totul pornind de la munca politistului.De ce trebuie 3 ministere separate care fac toate aceeasi treaba? Ce treaba au Internele cu Administratia? Turismul cu tineretul nu mai argumentez!
La Administratie publica as baga si transporturile si dezvoltarea regionala. La ce imi trebuie un minister al transporturilor care nu e in stare sa faca o autostrada? Ca minister comun, as convoca primarii din judetele prin care imi propun sa treaca autostrada. Ii pun la treaba. Si le cer socoteala pe tronson de lucru. La fel fac si cu CFR-ul.
Acum ca am parlament si guvern, ma apuc de treaba. Iau fiecare minister, adun legile pe fiecare. Si le studiez. Asta mai e de actualitate? Da. O trecem. Asta mai e? Partial. Iau articolele valabile si le abrog pe cele neapicabile. Nu mai e valabila? La gunoi cu ea.
Iau codul penal ( intr-o tara in care prin noul cod penal se imblanzesc pedepsele pt. furt si omor, ce ma impiedica sa omor sau sa fur?). Il iau pe bucatele si inaspresc pedepsele. Sa se gandeasca infractorul de 10 ori inainte de a comite o infractiune.
Iau agricultura. O iau de la zero, ca de fapt nu mai exista. Ce pot sa fac? De la ce pornesc? Am doar pamantul. Cam secatuit si fara sistem de irigatii. In anul 2009 am vazut oameni care isi arau pamantul cu plugul tras de ei! Fac asociatie de proprietari, le dau bani pt. utilaje si irigatie. Parteneriat. Proprietarul si statul. Imi veti spune: ne intoarcem la CAP-uri? Nu stiu, dar pe vremea aia eram granarul Europei,acum importam grau!
Ma duc la Invatamant. Un invatamant prost, scoate prosti. Un invatamant de calitate, scoate oameni de calitate. Avand oameni de calitate, am medici de calitate, am ingineri de calitate, am informaticieni de calitate.
Revin la tema: ce facem cu Justitia? Acum imposibil de corupta. Cum tii tu un mosneag de 82 de ani in puscarie pentru "tulburare de posesie" si il lasi in libertate pe un violator pentru ca nu prezinta pericol social? Eu nu pot sa inteleg! Dar cine ii controleaza pe judecatori? Nimeni! Acel PNA, DNA si ce Dumnezeu o mai fi a arestat vreodata un judecator corupt? Un procuror corupt? NU! In schimb, vuieste presa de politisti corupti! Iar se curata pestele de la coada! As face un DNA independent, care sa se ocupe de toate cauzele de coruptie!
Si as mai continua, dar m-am intins prea mult!

Ovidiu spunea...

Întâi și întâi, ar trebui desființat tot sistemul de justiție. N-o să fie nici o schimbare majoră, oricum nu funcționează acum. De ce să le mai plătim salariile?

Singura schimbare o să fie o creștere semnificativă la vânzarea de arme de foc, bâte și cagule de motociclist sau alte asemenea. Plus apariția modei KKK - gluci țuguiate, rotunde, cu găuri pentru gură sau doar pentru ochi, bumbac sau poliester, cu siglă sau simple. Posibilitățile sunt nelimitate.

Apoi reînființat sistemul, cu ceva modificări - de exemplu introducerea unui sistem semi-automat de condamnare a suspectului, tip scoring (există mulți strategi dați afară de prin bănci, care ar fi numai buni la asta - ei oricum tratează clientul fix ca un infractor).

Faptă violenta? Check. S-a recunoscut fapta (martori, mărturia făptașului)? Check. 5 ani. Neeeext!

Precendentul să fie lege. Primul pas are ca scop filtrarea rapidă a majorității faptelor.

Abia de la a doua instanță (neapărat curte cu juri) să se poată "negocia". Acest al doilea caz are scopul de nuanțare (o circumstanță, un dosar făcut greșit).

La a treia să ajungă doar cazurile excepționale (as in, NU oricine să aibă posibilitatea să deranjeze CSJ).

Iar pentru judecători, evaluări la fiecare 100 de dosare. Dacă au dat greș în mai mult de x% din cazuri, afară.

Până la prima evaluare, sau primele câteva luni să zicem, toți judecătorii să lucreze pe gratis. Dovediți că meritați și după aia cereți bani.

ictin spunea...

Singura solutie pe care o vad eu la ora actuala e importul de judecatori. Adica dam afara judecatorii si magistrati de la Curtea Suprema, Curtea Constitutionala, CSM si de la curtea de casatie si justitie (sau cum ii zice), si inlocuirea lor cu magistrati straini. Pun pariu ca se pot gasi magistrati straini sa fie de acord, si nici nu sunt asa de influentati si de javre ca ai nostrii. Si daca sus e bine, or sa invete si aia de jos cum sa se comporte, pentru ca oricum orice s-ar intampla, tot judecatorii straini vor avea ultima decizie daca vor fi plasati in aceste puncte cheie

Bogdan Glavan spunea...

Nu stiu in ce masura este fezabila ideea lui Ictin, dar simpatizez cu ea.
Vroiam sa intreb: are cineva incredere in justitie... adica in justitia oficiala, asta care a intrat in greva? Cine se leaga la cap cu rezolvarea disputelor in justitie?
Greva magistratilor ar fi trebuit sa aiba un impact urias. Dar cred ca o greva a cfr-istilor ar depasi-o lejer.

ComBo spunea...

Bre, toate lumea e nemultumita, dar uita ca sunt putini oameni. Am gasit un articol din 2005 despre judecatoria din Iasi. Fata de o medie de 10-15 dosare/zi de magistrat in restul lumii civilizate la noi au cate 70. Ca sa fac o analogie, ganditiva la un profesor cu o clasa de 150 de copii. Cam ce calitate credeti ca ca poate scoate in fata unui asemenea volum ? Si pentru Ictin, ia sa facem un calcul simplu. Trebuie sa importam de 7 ori mai multi judecatori, pe care ii platesti oricum mai bine decat pe ai nostri, deci iti cresc costurile de 5-10 ori, dar o crestere de 0.5 ori e greu de acceptat la momentul asta.

ComBo spunea...

Uitasem de link :)
http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/40-de-robotei-dau-sentinte-la-judecatorie~ni3ult

Dr.A spunea...

Au multe dosare pentru ca nu le rezolva. Un dosar rezolvat la 3-4 infatisari in mod normal, daca il amani de 16 ori iti creste de 5 ori numarul zilnic de dosare.