duminică, 9 august 2009

Experimente neuroeconomice

Neuroeconomia este ştiinţa care se ocupă cu deciziile luate de oameni în probleme economice. Este o combinaţie de neurologie, psihologie şi economie.

Să zicem că sunteţi puşi în situaţia între a alege între o scădere a salariului cu 2 procente sau o creştere a salariului de 3 procente şi o inflaţie de 5 procente. Puterea de cumpărare scade cu 2 procente în ambele cazuri. Lumea alege varianta a doua. Se numeşte iluzia banilor.

Când avem de luat o decizie care vizează împărţirea corectă a unor bunuri gândim raţional pentru a ajunge la concluzia corectă, dacă suntem puşi în situaţia să luăm decizii imorale gândim emoţional. Dorinţa de echitate este neurologic "scrisă" în circuitele din creierul nostru.

Oamenii care privesc lumea într-un mod vindicativ, cei care plătesc orice nedreptate, reală sau nu, înapoi, care nu ştiu să ierte sunt cei care până la sfârşit câştigă mai puţini bani şi-şi pierd mai uşor slujbele. Cei care răsplătesc faptele bune cu fapte bune, iartă şi nu se răzbună sunt cei care câştigă mai mult şi-şi pierd mai greu locul de muncă. "Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte" nu aduc bunăstare sau fericire.

Atunci când suntem puşi între a alege între un câştig mic şi sigur şi unul mare şi riscant dacă alegem prima variantă simţim tristeţe, dacă o alegem pe a doua suntem copleşiţi de emoţii pozitive. Riscând iresponsabil ne autoprovocăm plăcere şi avem toate şansele să dăm faliment.

Testele arată că trişorii sunt detectabili prin măsurarea activităţii cerebrale.

Sunt nenumărate experimente care fac legătura între diferitele decizii financiare, emoţii, activitate cerebrale şi comportamente sociale. Nu toate acţiunile noastre sunt raţionale şi cu atât mai mult previzibile.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Ati scris un articol (acesta) cu precadere crestin. Nu stiu daca sunteti credincios crestin sau nu, daca v-ati inspirat din crestinism vazandu-l doar ca pe o filosofie, dar este remarcabil ceea ce ati facut. Daca stiinta reuseste sa detecteze astfel de emotii prin masurarea activitatii cerebrale, inseamna ca poate fi cuantificata dragostea cuiva - caci pana la urma despre Dragoste este vorba, Dragoste pentru Adevar.

br3b spunea...

@Anonim: e falsa ipoteza ca doar crestinii sunt etici iar ateii ar fi imorali. Articolul e crestin pentru cei care vad lumea cu ochelari de credincios. Lumea poate fi explicata si altfel decat prin misticism (fie el si crestin).

Theophyle spunea...

Cu tot respectul pentru toata lumea, articolul se ocupa de stiinta si nu are nici o legatura cu teologia, religia etc.

Stiinta se ocupa de experimente, religia se ocupa de sentimente, cateodata si sentimentele pot fi masurate. Atat.

Dan Selaru spunea...

Nici nu mi-a trecut prin cap vreo legatura cu religia, pe care nici n-o vad de altfel.

Alpert spunea...

O alta formulare: lumea are de ales intre un sistem nedemocratic precum cel din fostul URSS si un sistem nedemocratic precum cel din SUA condus din umbra de corporatii dar care se pretinde democratic si da poporului iluzia ca decide. Ce va alege poporul? Sistemul care ii flateaza cel mai mult orgoliul. Boboru' decide!

Flavian spunea...

Frumos mod de a vedea lucrurile.

P.S. Vezi ca ai un a in plus la trisori.

N.Jus spunea...

...adică ,"economiştii" îşi meşteresc o sculă pentru a evalua nivelul de discomfort a celui jăcmănit şi nivelul de satisfacţie al trişorilor (hoţilor), fie ei chiar şi Statul ?