sâmbătă, 1 august 2009

Lecţii economice pentru clasa a III-a

Agricultorii A şi B au aceeaşi suprafaţă de teren în aceleaşi condiţii pedoclimatice. Funcţionarul X îl verifică pe A. funcţionarul Y îl verifică pe B. Aceştia din urmă, X şi Y, sunt Statul.

Agricultorul A a făcut economii timp de trei ani. Şi cu economiile respective a cumpărat un tractor. Cu care a crescut productivitatea şi dacă o să facă economii încă doi ani o să mai cumpere un tractor. Din taxele lui A trăieşte X.

Agricultorul B nu a făcut economii. Productivitatea o să rămână la fel şi după cei trei ani în care putea să strângă banii pentru un tractor. Din taxele lui B trăieşte Y.

A venit criza. Şi au scăzut veniturile.

Dacă se cresc taxele şi se redistribuie veniturile A o să piardă din economii şi n-o să-şi mai ia un tractor în cei doi ani cum spera, acum trei din cauza crizei, n-o să-l mai ia niciodată. B, cu banii luaţi de la A, n-o să-şi ia primul tractor pentru că banii de la A acoperă pierderile cauzate de criză. X şi Y nu sunt afectaţi.

S-a creat din nou echilibru. Dar după o vreme A a văzut că degeaba se străduieşte că nu are niciun avantaj şi a hotărât să o lase mai moale. Veniturile au scăzut iar. B n-a mai primit bani prin redistribuire de la A şi nu mai poate să-l ţină pe Y. Y nu e dat afară şi B dă faliment, A trebuie să-i plătească ajutorul de şomaj. A nu-i poate ţine pe X, Y şi B şi dă şi el faliment. S-a creat din nou echilibru, toţi mor de foame.

Dacă se scad taxele A poate să-şi ia tractorul în trei ani iar B e din nou pe zero. Fie X, fie Y o să fie daţi afară, cineva trebuie să plătească scăderea veniturilor. Dacă nu vrem să fie daţi afară X sau Y ei trebuie să se împrumute ca să trăiască. Trec cei trei ani, A cumpără al doilea tractor. Creşte productivitatea, cresc veniturile şi cel dat afară, X sau Y, e din nou angajat. Sau se plătesc datoriile. A plăteşte pentru amândoi deşi s-a văzut că e suficient numai unul, sau A plăteşte singur datoriile.

De aia sunt de acord cu Băsescu să dea afară 20 de procente din funcţionari şi n-o să fiu de acord cu reangajarea lor după ce trece criza. Şi nu sunt de acord cu impozitul forfetar, pentru că B dă faliment. A şi dat.

20 de comentarii:

Cristian Banu spunea...

Gre-şit. B nu a dat faliment. B e bine mersi. A, săracul, se sufocă. B, X, Y "se descurcă".

Dan Selaru spunea...

Suntem la clasa a III-a, sa invatam copiii corect, nu metoda romaneasca.

Anonim spunea...

Se cresc taxele pe A fiindca are un tractor si trebuie sa aplicam un stabilizator automat. Daca isi mai ia un tractor, ii dublam taxele. (lectie predata de Geoana unui elev de clasa a treia).

Anonim spunea...

Din aritmetica asta s-ar deduce ca X si Y (din categoria carora nu fac parte) ii paraziteaza pe A si B.Totusi,daca X e medic,iar A isi prinde vreun membru in motorul tractorului,X i-l salveaza,ca daca n-ar fi X,A ar ramana fara membrul respectiv si nu ar mai produce nimic,ar lua pensie de boala.Y poate fi profesorS-i invata,de bine de rau ,pe copiii lui A si B,iar fara el acestia ar ramane analfabeti,incapabili de ceva in viata.X poate fi politist,iar fara el A ar putea fi talharit in mijlocul campului si lasat fara tractor.Si tot asa mai departe...

DanBruma spunea...

Inteleg ca lectia nu este pentru Boc care deocamdata e in clasa a 2-a :)

Stefan A. spunea...

Cei 20 % de concediati din cadrul bugetarilor vor fi exact cei cu venituri mici, cei care tin baraca in picioare !Este cineva atit de naiv sa creada ca vor licentia cei care freaca menta si au salarii medi sau mari ?
Sa nu uitam ca au infintat doua noi ministere , cheltuiesc banii fara cap si doar sub impulsul interesului personal !
Un mic exemplu va fi CFR cu personal redus de intretinere si reparatii, cu curatenia vagoanelor redusa la minim .Sefii vor ramine bine mersi . La fel vor face in toate ministerele . Romania a fost , este si va fi tara minunilor . "ciolanul " este unica preocupare politica la toate nivelurile !

Anonim spunea...

nu!!!!!!!!! trebuie concediati pentru a se poata mentine in functii pensionatii care iau si pensie si salariul in toate domeniile!!!!este cel mai economic mod de a baga in faliment asigurarile sociale !1pentru un pensionat in serviciu statul nostru democratic are de platit
1}pensia legala [medie 1400 lei}
2}ajutorul de somaj pentru somer 700 lei
3]ajutoare sociale familiei somerului cel in medie 300 lei
4}pensionatii sunt scutiti de o serie si imp[ozite pe salariu 200lei la salariul mediu pe economie+ca acestia sunt principala forta de munca la negru
deci un total cam de 2600 lei inmultit cu 800000 de pensionati angajati la ora aceasta de boom economic =2.080.000.000 ron lunar!!!asta economie la buget

Anonim spunea...

raspuns pentru Stefan A.
micul tau exemplu cu cefereul este dezastru sa fereasca dumnezeu deo noua reforma stil prietenul tau basescu!!!!!!!!!!!!!ADUTI AMINTE DE ULTIMA REFORMA BASESCU 1988!!!
A CONCEDIAT 300000 DE CFRISTI!!!!!!!!! SI A DEZMEMBRAT CFRUL IN 5 COMPANII ADICA
-5 DIRECTORI GENERALI LA BUCURESTI IN LOC DE 1
-5 DIR ADJUNCTI IN LOC DE I TOT LA BUCURESTI
-PE CELE 9 REGIONALE 9 DIRECTORI NORMAL 45 DUPA SI INCA 45 DE ADJUNCTI IN LOC DE UNU
APOI CALCULEAZA SINGUR O SCHEMA DE POSTURI PENTRU O INTREPRINDERE SI INMULTESTEA DE 5 ORI PENTRU FIECARE COMPANIE NOUA!!!!!!!ASA CA IUBITUL TAU BASESCU DIN PIX A FACUT SIMPLU URMATOAREA REFORMA
1 SEF{PERSONAL TESA ADICA BIROCRATI MAI SIMPLU }LA 28 DE MUNCITORI ACUMA SUNT:
1.25 SEFI{TESA ADICA} LA 1 MUNCITOR
ASTA E REFORMA LUI BASESCU SI REZULTATUL SE VEDE CFRUL ESTE IN FALIMENT IAR TOTI DIRECTORII DE SUS PANA JOS SI PANA LA SEFI DE GARA AU FIRME CAPUSE CARE IAU TOT CAIMACUL CFRULUI ASTAI REFORMA LUI BASESCU TAU!!!!!!!!!!SCZ DACA TEAM INDISPUS DAR POTI SA TE UITI SI LA UCENICUL LUI ADICA BERCEANU ACEEASI RETETA LA CFR MARFA TRIMITE OAMENII IN SOMAJ TEHNIC IN RIMP CE TINE IN SERVICIU PENSIONATII SI AI GHICIT PERSONALUL TESA !!!!!!!!! POLITICA PDL DE A DISTRUGE TOT CE LE IESE IN CALE

Ionut spunea...

Administraţia Prezidenţială şi-a programat să cheltuiască pentru personal in 2009 peste 13 milioane de lei, adică cu 20% mai mult decât in 2008.
Mai lasa-ma cu povestile basesciene de doi bani ca nu tin. Sau poate vrei sa ajungi europarlamentar?
Iar exemplele tale pentru clasa III-a, eu zic sa le refaci la nivel universitar. Intelegerea sistemului e diferita in functie de nivelul de la care privesti.
Invata inaine sa te dai formator de opinie....

p.s. Sunt de acord cu reducerea cu 20% a angajatilor din sistemul bugetar, dar facuta cu cap. Nu haotic sau pe baza de pile si relatii, ceea ce din pacate va fi cazul. Ca sa reformezi un sistem, il regandesti pornind de la principii, nu improvizand aiurea.

Dan Selaru spunea...

Ba frate dar vad ca in tara asta nici sa fii de acord cu cineva nu ai voie. Nu vreau sa ajung europarlamentar. Ca trebuie facuta cu cap sunt de acord.

Anonim spunea...

Cred ca pentru acest articol nu trebuia sa permiteti comentarii. Sunt de prisos. Sau arata ca pentru unii scrieti degeaba. Nu pricep si gata.

Tino spunea...

Asta e din ciclul "unde dai si unde crapa". Dane, cred ca nici tu nu te gandeai unde se va ajunge.

Dan Selaru spunea...

Da, la asta chiar nu ma gandeam. Niste chestii de genul asta efectiv te demoralizeaza. Dar trece. :-)

RazvanM spunea...

Articolul chiar este de clasa a 3-a, din pacate.

Pe langa A, B, X, Y, exista pensionarii P1 si P2, carora statul le-a dublat pensiile in vreme de criza. Mai exista somerii S1 si S2, care, din cauza taxelor imense platite catre stat de toata lumea (aproape 500 de taxe si impozite la sfarsitul lui 2008, sub guvern liberal) lucreaza la negru si incaseaza si ajutor de somaj de la stat. Exista, de asemenea, jurnalistii J1 si J2 care, scriind la comanda, reprezinta indirect, cu salariile lor nemeritate, inca o taxa pt. A si B. Mai sunt mogulii Mi, care au afaceri inclusiv in agricultura, si securistii Seci care, desi nu apar ca facand parte din aparatul administrativ, sug bani de la dragutul de stat, deci de la A si B. Mai exista exportatorii E1 si E2 (gen firme de soft si constructoare de masini, produse cu valoare adaugata mare), care nu asteapta nimic special de la stat si care dau faliment sau o duc bine dupa propriile puteri.
Ce-i drept, ce am scris mai sus este doar un exercitiu de nivel de clasa a 4-a, probabil greu de inteles de cineva care scrie articole pt. clasa a 3-a. Insa poate ca, investind putina seriozitate, perseverenta, obiectivitate si bun-simt, exista sperante de promovare.

Bilbofil spunea...

O intrebare de clasa a treia: care este legatura dintre numarul bugetarilor si marimea redistribuirii veniturilor?

La nevoie, 80 de bugetari pot redistribui de citeva ori mai mult decit 100 si invers, 120 pot limita redistribuirea la bugetul de functionare al propriei institutii.

Numarul de posturi din administratie nu depinde de volumul redistribuirii ci de atributiile efective pe care cadrul normativ le stabileste penru administratia publica, inclusiv prin normele generice de organizare si functionare ale unei institutii. Daca pur si simplu numarul de angajati se reduce, vor exista compartimente cu deficit de mina de lucru. Cum promovarea (sau raminerea in administratia publica in caz de restructurare) nu depinde de eficienta muncii, ci este la latitudinea sefului, cresterea productivitatii muncii nu va compensa integral acest deficit. Mai mult, angajatii relativ competenti vor fi incurajati sa se transfere in posturi publice sau chiar private care ofera mai multe satisfactii personale. Crescind volumul de munca si scazind retributia (noii angajati de regula au drepturi salariale mai mici) va scadea atractivitatea relativa a posturilor respective astfel ca la angajare se vor prezenta candidati mai putin capabili sau care vor pleca de indata ce devin competenti pe post ori chiar mai repede. Rezultatul final va fi deci scaderea calitatii muncii care va rezulta dupa caz intr-o si mai proasta informare a factorilor de decizie, o si mai proasta pregatire a actelor normative, o implementare si un control mai rele ale legislatiei in vigoare.

Pentru a avea efectele din problema, reducerea locurilor de munca ar trebui precedata cu gindirea si adoptarea unei reforme a atributiilor si procedurilor administratiei publice, pentru a carei implementare numarul de locuri de munca poate fi un indicator de monitorizare si in acelasi un stimulent.

Bilbofil spunea...

Erata:
Ultimul paragraf:
Pentru a putea avea evetnual si efectele din problema, reducerea locurilor de munca ar trebui precedata cu gindirea si adoptarea unei reforme a atributiilor si procedurilor administratiei publice, pentru a carei implementare numarul de locuri de munca poate fi un indicator de monitorizare si in acelasi un stimulent.

Dan Selaru spunea...

Perfect adevarat. In Romania avem un controlor fiscal la 7 firme, era la 8 dar 100000 au dat deja faliment. Tot Romania are cele mai mici rate de colectare a taxelor si impozitelor la buget. Pana la restructurare se pot da afara linistiti 20 sau 50 de procente afara. Dupa aia putem face un plan.

DanBruma spunea...

Excelent acest articol al lui Selaru chiar si prin comentariile pe care le incita. Se vede clar atat din articol cat si din comentarii ca actiunea in plan economica a guvernului este perceputa de cetateni ca total haotica.

Lucian spunea...

ma minunez cum unii oameni "obiectivi" inca mai cred orice lucrusor pe care-l spune basescu. e chiar atat de dificil de observat faptul ca nu face si nu spune nimic fara un interes ascuns? acum vrea sa faca pe reformatorul, care lupta impotriva curentului. pana acum ce-a facut, in aproape 5 ani de cand e presedinte? ce-a facut cat a fost primar sau ministru? absolut nimic, numai scandal. e ciudat cum se gasesc multi "deontologi" care sa-i aprobe orice prostie marinarului

Dan Selaru spunea...

Lucian, sunt la fel de deontolog cum esti tu de tonomat, mai putin deontolog eu.