sâmbătă, 26 septembrie 2009

Despre gunoieri şi magistraţi

Ne-am complăcut aici. Nu ştim sau nu putem să vrem mai mult“. Ion Ardelean, şofer pe o maşină de gunoi. Unul din cele mai bune reportaje din ultima vreme.

Când fiica mea avea 3 ani, în fiecare dimineaţă când venea maşina de gunoi, ieşea în balcon şi le făcea cu mâna. Gunoierii o salutau şi claxonau. Un ritual care s-a pierdut. Din păcate. Copiii nu au prejudecăţi, pentru ea era doar o maşină specială. Cu oameni îmbrăcaţi colorat şi care o băgau în seamă.

Gunoierii nu fac grevă. Ce-ar însemna o grevă a gunoierilor?

Când ne eliminăm prejudecăţile şi ne uităm la importanţa socială a muncii putem s-o măsurăm prin lipsa prestaţiei. Prin disconfortul creat de lipsă putem să spunem că magistraţii au o importanţă socială mai mică decât gunoierii. Pe termen scurt am dreptate, doar pe termen scurt. Au trecut 4 săptămâni de grevă a magistraţilor şi nu am murit. 4 săptămâni de grevă a gunoierilor ar face din Bucureşti un oraş nelocuibil.

Societatea nu se simte bine când magistraţii, într-un fel şi ei nişte gunoieri, nu-şi fac treaba. Dar nu se prăbuşeşte. Magistraţii sunt conştienţi de importanţa muncii lor. Dar colegii lor, gunoierii, sunt nu numai conştienţi ci şi responsabili. Gunoierii ştiu că ei nu-şi pot permite să facă grevă. Magistraţii, din acest punct de vedere, sunt iresponsabili. Condiţiile de muncă sunt infernale şi pentru gunoieri şi pentru magistraţi, ambele bresle au parte de mizerie, prejudecăţi, ameninţări, dispreţ. Magistraţii cer respect, gunoierii doar înţelegere şi bun simţ din partea noastră.

Respectul se câştigă, se impune prin fapte. Deciziile magistraţilor români n-au reuşit să impună respect. Dar ei cer şi înţelegere. Când spun că le cade Tribunalul în cap Guvernul trebuie să-i înţeleagă aşa cum patronul gunoierilor a cumpărat maşini care ridică singure pubelele de gunoi ca să nu-şi rupă spinarea şi Guvernul trebuie să asigure condiţii magistraţilor. Din acest punct de vedere Statul este un patron rău. Şi ca orice patron rău are angajaţi nemulţumiţi, patronii gunoierilor sunt mai înţelepţi, ştiu că nimeni nu poate suporta o grevă a gunoierilor, aşa ar trebui să facă şi Statul şi să creeze condiţii magistraţilor.

Magistraţii nu şi-au câştigat respectul pe care într-o bună măsură gunoierii l-ar merita dar nu-l oferă nimeni. Magistraţii nu şi-au primit înţelegerea pe care gunoierii într-o mult mai mare măsură au câştigat-o prin înţelepciunea patronilor lor. Ambele meserii sunt privite cu suspiciune de societate. Ne fluturăm prejudecăţile şi într-un caz şi-n altul pentru că nu suntem nici gunoieri, nici magistraţi. Responsabilitatea caracterizează într-o mai mare măsură gunoierii.

Singurul avantaj pentru gunoieri este că din când în când un copil le face cu mâna, niciodată un magistrat n-o să fie aşteptat în faţa Tribunalului de un copil cu un semn de bun venit. Gunoieri şi gunoieri, ar trebui să ia mai mult exemplu unii de la alţii.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

13 comentarii:

Dedalus spunea...

Cauze mici, efecte mari...

Resursele bugetare au scazut deoarece:
a) Legislatia achizitiilor publice a permis supraestimarea, dedicatia si parandaratul la o proportie de peste 75% din banii cheltuiti (adica, 75% din banii chelutiti din buget pe servicii bunuri si lucrari nu aduc nimic, sunt irositi)
b) Au fost create structruri administrative inutile cu directori excesiv platiti, facand rau de trei ori:
- salarii pentru directori = bani pierduti
- complicarea birocratica = bani irositi
- cresterea cheltuielilor indirecte
c)A fost incurajata plata unor slaraii de peste 50% mai mri pentru functionarii publici, in conditile in care intensitatea muncii lor este cu 50% mai redusa fata de cea din sectorul privat. Aceste salarii amri au fost promovate pentru a-si plati clientela, nu pentru a "a avea funcionari bine pregatiti", motivul imbecil tramnbitat peste tot.

Efectul, iar nu cauza, a fost si acela de a distribui aiurea banii disponibili la buget.

Distributia aiurea a fost amplificata de :
a) imposibilitatea si incompetenta politicienilor de a intelege ca banii de la buet au si ei o limita si ca deficitul nu este ceva infinit
b) masurile anti-criza au condus la impingerea in dezastru a sectorului privat= scaderea reala a veniturilor la buget (asa cum s-a intimplat cu faimosul forfetar, care a redus, nu a crescut veniturile la buget daca socotim pe total efecte si nu doar pe incasari directe, cum intentionat eronat prezinta Ministerul de Finante).

Asta este situatia, care se reflecta diferit in diverse zone - cum e cazul magistratilor in articolul postat.

Daca nu vom inlatura cauzele de mai sus, nimic nu va avea efect, iar apelul la "constiinta" nu functioneaza, din pacate, decat in situatii de criza majora: cutremure catastrofale, inundatii extinse samd. Adica in crize majore reala.

Cum asta in care suntem (inca) nu e.

Pace tie, cititorule!

Mi-e team ca vom avea nevoie...

Anonim spunea...

Interesant si poetic.
Numai ca greva magistratilor s a axat pe majorari de venituri si pastrarea de privilegii de casta ,indifeent de situatia jalnica in care ne aflam.De celelalte probleme din justitie au cam evitat sa vorbeasca pe sleau....stiu ei de ce.
Iar muierea aia pe care au scos o in fata ,parca venita din piata,zimbind strimb ,raspunzind obraznic si cu tupeu de precupeata chiar si Presedintelui a creat o imagine lamentabila intregului corp de magistrati.
Gunoierii i si fac treaba cu seriozitate si tac ,muncesc,pentru bani,ca noi toti.
Nu stiu de principiul egalitatii in fata legii,nu cer pensii mai mari ca salariul si nici nu trimit Statul la CEDO ,SA PIARDA PROCESE.

Anonim spunea...

Lasati gluma! Magistratii oricum doar se fac ca muncesc, dar daca gunoierii ar opri lucrul ne-ar termina pe toti in cateva saptamani.
Daca judecatorii sunt scosi din partea comerciala (ce sens are ca un judecator sa fie necesar pentru confirmarea insolventei sau pentru adaugarea unui cod CAEN?!) greva lor chiar ar putea trece neobservata.

Dan Selaru spunea...

Eu n-am glumit deloc.

Deceneu spunea...

In cazul gunoierilor efectul e imediat, pe cand in cazul judecatorilor efectele se vad dupa o perioada mai lunga, dar nu sunt mai putin grave.
In cazul gunoierilor daca ar face greva ar izbucni molima, in cazul nonfunctionarii justitie ar creste criminalitatea.
Magistratii si politistii de bine de rau si-au facut treaba in zona infractionalitatii individuale si agresive, dar nu functioneaza in cazul infractionalitatii calificate si la varf.

Si taranii au fost ignorati au facut greva, au ramas campurile parloaga, iar acum traim din produse agricole de import.
Problema e ca nu avem ce exporta, si din cauza asta vom platii solidari cu politicienii care au guvernat fara sa fie preocupati de binele societatii.
Efectele se vor vedea dupa alegeri, indiferent cine va fi ales.

Anonim spunea...

Cu ceva vreme in urma intr-un proc
es ce s-a derulat la Campeni,Jud.Al
ba,am fost tot amanat pana s-a pres
cris.Acum in altul pentru o rectifi
care de carte funciara ce se derule
aza la Judecatoria din Municipiul
BRAD,Jud.Hunedoara,sant amanat de trei ani.Bani cheltuiti,nervi consu
mati,timp pierdut.

tudor spunea...

Incerc sa ma incadrez in regulile de comentare:
Nu spun nimic despre autor, dar ideea de a aduce in discutie "importanţa socială a muncii" pentru gunoieri si magistrati este cretina. Sau poate doar un pic tampita...

Uite: eu stiu un medic care s-ar angaja la gunieri. Cu salariu. De gunoier nu de medic. Si fara spaga sa n-aiba de-a face cu magistratii.
Si vorbesc serios...

Nu sustin protestul magistratilor, ii consider pe acestia iresponsabili pentru greva pe care o fac, dar asta n-are de-a face cu afirmatia de mai sus.

Dan Selaru spunea...

Ii urez succes prietenului tau, despre analfabetismul functional numai de bine.

original spunea...

Domnule Dan Selaru de la mine aveti nota 10, pentru articol.
Gunoierii nu au atata scoala si siretenie incat sa se organizeze sa faca greva sa isi apere drepturile.
Ei sunt oameni mult prea simplii, ca sa aiba de aparat un statut al lor select si aparte!
Dar sa revenim la gunoierilor societatii, magistratii cum bine i-ati conturat:
Pe magistrati ar trebui sa ii nemultumeasca faptul ca nu sunt in stare sa ia decizii corecte si consistente in timp scurt sa nu te mai plimbe aiurea prin tribunale ani de zile.
Sistemul lor este complet lipsit de performanta si nimeni nu ii poate obliga sa reactioneze mai repede sa ti se solutioneze o cauza.
Ei isi iau salaru si nimeni nu le da salarii dupa competenta si eficienta rezolvarii dosarelor in timp cat mai scurt si consitent
Nimeni nu le da targeturi si nimeni nu le cere socoteala, banii le intra lunar si ei o tin tot asa.

Magistratu roman face mai nou greva ca aparent e nemultumit de statut si nu ata de mult de reducerea avantajelor ce decurg din aceasta meserie de D-zeu pe pamant.
Meserie unde nimeni nu te poate atinge indiferent ce solutii dai.

Personal sunt convins ca multor magistrati nu le place sincer ceea ce fac, nu pun pasiune in activitatea lor iar eficienta muncii lor este un cuvant care lipseste din vocabularu lor.
Dupa mine magistratii ar trebui sa fie oameni justitiari din fire, sa fie motivati sa faca dreptate din principiu
si nu din cauza aventajelor pecuniare care rezulta din aceasta profesie, sigura pe viata.
E clar ca pe cei mai multi magistrati nu ii intereseaza responsabilitatea demnitatiii lor sociale.
Vor toti trai de huzur, jeep-uri si vacante de lux! Doar la asta le sta capu!
Nu au nici o treaba cu noi astia anonimii care le cerem sa ne faca dreptate.


Ma intreb cine intelege in societatea romaneasca sa fie responsabil in functia de la Stat pe care o detine? si e platita din banii nostrii???
-magistratii care te intind cu procesele pe ani de zile? respectiv x complete de judecata emit x solutii diferite, in aceeasi tara, pe baza acelorasi legi afuriste?
-notaru care e megaparazit de lux, putoare scumpa de vita aleasa, clasa de privilegii si mega avantaje oferite generos de tatucu Stat?
-Parlamentu? care adopta extrem de putine legi intr-un an si si atunci cand o face sunt proaste?
-Guvernu? care ne conduce majoritar prin ordonante de urgenta publicate si apoi modificate si republicate tot gresit?
-medicu care pretinde pe fata mita?
-politaiu prieten si protector al infractorilor?
-armata unde se rafineaza arta betiei si a somnului?
-functionaru de la Primarie care sta constipat cu ochii sa se faca cele 8 ore si sa plece acasa?indiferent la coada din fata ghiseului?
-ori managerii de la Stat corigenti la lectia de management, totusi incompetenti unsi pe viata pe post de conducere si care taie si spanzura ca me mosia lor.
-ori factorii de decizie care trebuie sa iti aprobe/semneze diverse si te plimba de te saturi pana nu le dai acolo ceva?



La Stat ar trebui concediati toti si apoi reangajati inca odata pe baza de concurs de compententa, nu pe pile.
Un asa concept e mult prea revolutionar si niciodata nu va fi aplicat in Romania -din pacate.

Bucur spunea...

Gunoierii ameninta cu greva? La cum arata orasul, credeam ca sunt in greva demult!

B spunea...

Bucur, orasul arata asa pt ca ceilalti 'gunoieri, concitadinii tai lucreaza juma' de norma la imprastierea si nu colectarea gunoaielor....

Toronto spunea...

Acum vreo luna si ceva aici in Toronto gunoierii au fost in greva nu vreo 4 saptamini ci 6. Cosurile de gunoi pe strazi au fost sigilate de pline ce-au fot, s-au adunat mormane, iar in oras s-au deschis citeva puncte unde sa-ti duci gunoiul singur (cei de la case in special). De ce? Pt. drepturi salariale evident ca sindicatul e puternic. Ce s-a intimplat? Pai in primul rind ziarele si media nu au urlat in gura mare. Au fost negocieri despre care nu a stiut toata lumea toate detaliile. In final s-a ajuns la un punct comun greva s-a incheiat si gunoierii au adunat tot ce s-a adunat in oras. Simplu. N-a cazut cerul, n-a venit sfirsitul lumii. Gasesti detalii in presa locala de aici, daca le cauti.

Anonim spunea...

1. gunoierii, cel putin in bucuresti sunt "la privat" chiar daca sunt contractati de primarii
2. bucurestiul e un oras destul de curat de cativa ani (poate de cand s-a indeplinit punctul 1), cel putin locurile mai umblate, uratenia unor zone si dezordinea il fac sa para mai murdar
3. magistratii sunt incarcati cu procese relativ inutile pentru marea majoritate: certuri pe terenuri, procesomani, amenzi contestate, etc...