Să încercăm să depăşim nivelul bălăcăririi politice, greu, să ne uităm mai de sus. Există, cu influenţe variabile, câţiva poli de putere care au interese în România. Pe rând putem numi Statele Unite, Uniunea Europeană (Germania ca reprezentant), Rusia şi poate China.
Cum se situează candidaţii la alegerile prezidenţiale faţă de aceste puteri. Există reprezentanţi clari ai acestor forţe externe? Interesează pe cineva ce se întâmplă în România? La această întrebare cred că pot să răspund. Da, interesează! Care prezidenţiabil are un sprijin extern mai mare şi din partea cui?
De ceva vreme mă întreb ce se joacă şi nu ştiu să răspund. Totdeauna m-am întrebat dacă în contextul crizei se schimbă sferele de influenţă, cred că da. Are legătură bătălia politică internă cu sferele de influenţă?
Sper ca eventuala discuţie să nu degenereze în teoria conspiraţiei şi să rămână în sfera geopoliticii.
PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.
The Christmas Truce of World War I
Acum 18 minute
26 de comentarii:
în primul rând aș spune Uniunea Europeană, evident, are interesul de a menține România stabilă dpdv politic și economic, pentru investitorii externi etc. nu cred că-i interesează pe europeni așa mult numele, cât programele și viziunea pe termen lung. exact ce ne lipsește. și vorbesc de UE de parcă ar fi o voce unitară, când nu este - există state importante ce-și urmăresc agende proprii: Germania e ceva mai aproape de Rusia (prețul gazului), state apropiate de SUA (Marea Britanie), state ce-și caută o politică proprie (Franța cu cvasi-indepedența sa energetică), membri noi ce sunt interesați în special de maximizarea beneficiilor și pun condiții la sânge UE (Cehia, Polonia). oricum am lua-o se arată un peisaj complex. pe de altă parte, SUA e ceva mai puțin interesată de zonă decât pe vremea admin. Bush, iar Rusia este ca de obicei - presiuni pe Ucraina sub pretextului neachitării gazelor primite, de fapt încercând să disloce dialogul dintre UE și Ucraina. cert este că toți actorii externi vor o Românie în principal consumatoare și importatoare - din motive evidente (a doua principală direcție o constituie cei ce au descoperit mâna de lucru mai ieftină de aici - Renault, Nokia). importăm tot ce se poate imagina, inclusiv alimente, în contextul în care avem potențial de a hrăni o populație dublă. dar cu asta deja intrăm în politica internă, defectuoasă și lipsită de direcție și idei, de vreo 20 de ani încoace.
Interesele straine exista peste tot in lume. In Romania de azi nu mai sint atit de vizibile ca in 1990!
Mai obiectiv ar fi sa vorbim de incurajarea unui grup sau altul .
In linii generale , avem progresisti si conservatori . Politicieni, partide care vor sa faca schimbari fundamentale si politicieni sau pardite care vor sa mentina situatia actuala .
Nici unul din aceste grupuri nu este fara pacat, fara pata !
Este evolutia fireasca a unei democratii care creste , care incearca sa devina normala in loc de originala .
Alegerile prezidentiale sint miza de acum pe fondul intereselor in joc , a unei crize economice care a scos la suprafata probleme crescute si prost tratate in ultimii 20 de ani.
Nu se poate dezvolta o tara doar cu imprumuturi pentru salarii si pensi , cu import masiv si generalizat , inclusiv de porci si gaini (! ). Unii au inteles aceste dezechilibre , altii nu , altii nu vor intelege niciodata si atunci vor sustine doar interesele momentane de ciolan si putere .
Strainii stau si privesc , analizeaza , vor stabilii cum sa se comporte cu noi in urmatorii ani .
Nu cred ca doar se uita, o tara instabila exporta instabilitate, trebuie sa existe predictibilitate. Sa stii cum o sa raspunda o tara intr-o situatie data e esential pentru orice mare putere.
Perioada in care CIA trimitea in Italia valize de bani la Democratia Cristiana si URSS trimitea bani la fel Partidului Comunist Italian a incetat de mult !
Noi traim din importuri generalizate nu din exporturi. Deci sintem prea saraci ca sa avem "greutate " pe arena mondiala .
Destul sa vedem cit de influenti am fost in cazul Nabucco si cit de usor a fost sa se impuna influenta sustinatorilor South Stream.
Cind avioanele strategice de transport C -17 au fost cumparate de NATO , baza lor a fost stabilita in Ungaria ! Am incercat noi sa batem tare gura si sa promitem multe dar conteaza cine face nu cine promite !
Nimeni nu-i prea mic, China cucereste Africa. Noi suntem in Europa. Rusii incep sa coaguleze o forta militara de tip NATO.
Rusii vor intra in NATO ! Asta va fi surpriza pentru multi ! Cind nu stiu dar vom vedea schimbari epocale !
Ca chinezii cumpara in Africa este normal , au bani ! Cel putin nu merg cu pusca in mina cum au facut altii prin Asia , Africa cu multi ani in urma !
...Sigur, marile puteri au interese in anumite zone strategice si actioneaza prin a sustine un anumit partid si un anumit lider ca sa conduca tara care-i intereseaza!...Observam ca SUA sustine "culoarea portocalie"(Romania,Ucraina,Georgia etc)inplicit Basescu si PDL...Observatorii fini vad ca UE,Rusia si China au o atitudine(palida)putin "diferita" de SUA!?...Banuiesc ca voi fi imediat criticat,dar aduc aminte ca SUA(indiferent ce partid conduce acum SUA)isi pune in aplicare proiecte pentru 50 ani in viitor!!!...In concluzie Basescu sustinut de americani,iar "majoritatea parlamentara" de "majoritatea euro-asia"!?...Felix Banateanu.
Santem o tara membra cu drepturi de
pline a UE si NATO.Elvetia are cate
va prioritati:bancile,ciocolata,ceasur
ile,cascavalul si turismul si o duc foarte bine si este o tara civilizata.Si noi de 20 de ani treb
uia sa ne stabilim prioritatile si
sa ne punem pe treaba.Nu mai este ce fura,mergem pe imprumuturi, se vor termina si astea, atunci sa vedem ce va fi?
Sa inteleg ca deja au inceput speculatiile fantastice? Rusii in NATO? Ca sa se apere de cine?
Momentan cred ca marile puteri se uita la noi si putin le pasa. USA are alte probleme interne si externe, in UE sunt state cu situatia politica si mai instabila, rusilor oricum nu le pasa decat de americani, iar China exploateaza momentan un intreg continent si mai instabil politic decat cea mai mizerabila tara din Europa, deci nu vad de ce le-ar pasa de putina instabilitate in Romanica.
Nu exista asa ceva, tuturor le pasa. "Diplomatia" lui Kissinger ar trebui sa fie lectura obligatorie.
"Fiecare om are un anumit orizont. Cand orizontul se reduce suficient de mult, orizontul devine un punct, iar in loc de orizont, omul are un punct de vedere."
Incercati sa uniti punctele, sa priviti orizontul - veti avea surprize!
Pai chiar asta incerc sa fac. Fara succes. :-)
nu mi se pare că problema este corect pusă. nu cred că vreuna din forțele politice se confruntă în aceste zile (PDL-Băsescu vs PSD-PNL-UDMR) este exponenta clară a vreunui grup extern de interese. după părerea mea, consensul este, la nivel european, că România trebuie să fie cât mai stabilă politic, în limitele democratice desigur, pentru a putea oferi un cadru legislativ și economic coerent pentru interesele (firești, de altfel) ale celorlalte țări membre UE. și mă gândesc aici în primul rând la investiții și imigrație (europa dorește mână de lucru ieftină/bine calificată, dar nu și export de infracționalitate). SUA au acum alte probleme interne, la fel și Rusia (economice aceasta din urmă). Nicio mare/super/giga putere nu poate face predicții în legătură cu evoluția sistemului internațional pe mai mult de câteva luni (eventual), nu mai vorbesc de ani sau zeci de ani.
Toate marile puteri au interese in Romania si in zona, dar interesele lor au nevoie de sprijin intern, si nu prea au gasit oameni seriosi, de caracter, pe care sa se paota sprijinii.
Singurii rusii care au "conserve" pe care le mai reactiveaza, din cauza asta PSD-ul are sustinerea cea mai robusta in teritoriu si in Bucurest.
Eram la un concert si in pauza un batranel de aproape '90 povestea unui vecin de loc, si eu in spatele lor trageam cu urechea, ca el este bucovinean, avea doua facultati una facuta in Austria, si ca fiul lui inginer hidrotehnist si sef de santie, a fost nevoit sa se casatoreasca cu o rusoaica si nu avea voie sa locuiasca cu batranul, considerat nationalist.
Spunea batranul ca in anii '50 au fost multi la care li s-au impus sa se casatoreasca cu rusoaice, daca vor sa ocupe functii de sef de santier, de intreprindere, sau activist comunist.
Am crezut ca fenomenul e de domeniu trecutului, dar dupa 2000 la o colaborare cu o institutie centrala a statului, am fost socat sa constat cat de multe persoane in pozitii de decizie, cu nume de natash, olga si svetlana, aveau declarate rusa la limbi straine cunoscute.
Daca s-ar face o statistica in Bucuresti in centrul istoric, cati chiriasi sunt in casele nationalizate cu nume rusesc, in special femei, sau cate sunt nascute in rusia, cred ca ati ramane ca la dentist.
Inca nu se cunoaste tot adevarul din perioada comunista si de dupa '90.
Rusii au interese si au putere sa destabilizeze Romania.
Asta e primul punct de vedere. :-)
Felicitari pentru blog! Acum am dat peste el si cred ca il voi adauga in blogroll. Ori nu le gasesc eu, ori sunt prea putine bloguri (de calitate, daca pot sa le spun asa) ce abordeaza teme cu adevarat importante.
Cu respect,
Razvan
Mai adaug un punct de vedere sa se uneasca mai usor. :)
Daca analizati datele privind investitile in industria de feroase si neferoase o sa constatati ca rusii domina copios.
Industria aluminiului cred ca-i in totalitate a lor, si prin favorurile la pretul energiei, au obtinut un transfer de valoare consistent.
Si in industria petrochimica stau bine, prin intermediul actiunilor la OMV si prin investitii directe.
interesele straine in Romania sunt evidente si aproape ca se pot calcula ... uitati-va la investitiile straine caci ele nu reprezinta doar interese economice :
suntem napaditi de popoarele cu care in mod traditional am avut ceva de impartit : fostul imperiu Austro Ungar ,Rusia, Turcia si oarecum secundar Germania, Italia si Grecia practic zonalul interes european ... nu prea exista interese americane, chineze sau japoneze ... iar francezii doar dau din gura
Ca s-o spun eu. Germania cu Rusia taie macaroana Statelor. :-)
Singura tara care chiar are un interes viu in tara noastra este Austria. Viena este de facto capitala economica a Romaniei. Dar in rest?
Nu asa se pune problema, e vorba de echilibru geopolitic, de drumul tevilor.
alicuza are oarecum dreptate. Oarecum pt ca asta era valabil pana la criza. Acum Austria gafaie din greu.
Problema de care ma tem si pe care mi-o pun de ceva vreme este de ce ne mai tin francezii si , mai ales, nemtii in UE? De ceva vrema aka de la inceputul crizei. Daca vreodata o tara va iesi din UE noi suntem candidatul perfect.Nu avem bani sa sugem de la tzatza fondurilor UE (pt ca Austria gafaie...) regulile de accesare sunt tot alea (ghici cine ar putea sa le schimbe..) deficitul bugetar este maxim 3%, desi unii zic ca o idee pt noi ar fi sa se schimbe in sensul neintroducerii investitiilor in infrastructura in deficit. Pana acum toate semnele mele sunt ca nemtii nu ne plac de loc.
Rusii nu ne iubesc nici ei.
Si Klaus Johannis are o legatura cu indulcire relatiilor cu Germania?
@razvan sidoreac
Multumesc.
Poate fi "wishful thinking" dar s-au inteles repede asupra persoanei.Speranta moare ultima....
Nu uitati ca rusii in 10 ani sunt praf :)
Asta e, "revolutie si reforma" e doar pe hartie, in realitate sunt la fel de inapoiati ca acum 100 de ani.
Toata industria si "serviciile" vor fi bune de fier vechi, populatia imbatranita, bolnava de ciroza, indobitocita in ultimul hal.
Gazul nu tine de foame si in plus nu am cunoscut pana acum aproape nici un rus care sa aiba "darul muncii" - toti se cred "stapani".
Iar chestia asta iar e relativa, deja focoasele nucleare sunt folosite in reactoare de vro 10 ani (tratatele de neproliferare, riscul de contaminare din cauza faptului ca firele oxideaza in general dupa 15 ani dar mai ales pentru ca un kg de uraniu se extrage din sute de tone de minereu - si motorina e scumpa / Mjoule).
Prin urmare asteptati-va la un atac mult mai eficient, de exemplu pe regenerabile. Faptul ca Germania a trecut de mult la cuptoare electrice ar trebui sa fie un semn clar. Faptul ca in 2 ani o sa vedeti masini electrice la orice pas.. la fel.
Gazprom (prietenii mei care imi baga bete in roate la orice pas) poate sa cumpere (ca sa blocheze) cate proiecte eoliene vrea, poate sa finanteze oricate asociatii eco/bio/pacifiste si salvati natura (adica nu distrugeti rezervatii si alte peisaje - mai exact "stati la mana noastra") are chef, pana la urma tot in OFFSHORE se duc banii, iar ei se vor trezi DIN NOU in FUNDUL GOL, as always.
Putintica rabdare si o sa vedeti.
(eu tot nu inteleg de ce adica nu se pot racorda unele centrale la liniile de trasport intre tari. Ah, am uitat, e acord interguvernamental din 2002. Totul se explica..)
:)
Trimiteți un comentariu