sâmbătă, 31 octombrie 2009

Energie şi economie

Energia este motorul economiei. Aşa a fost şi în timpul Imperiului Roman, aşa e şi azi, aşa o să fie totdeauna. Fără energie nu se produce nimic şi nu se produce niciun schimb economic,

Energia nu este creată, nici capitalul nici munca nu crează energie. Asta e o lege a termodinamicii, prima. Economia funcţionează folosind energia pe care o avem pentru a exploata energia stocată, petrol sau cărbune, a folosi fluxurile de energie naturale, vânt, energie solară, maree, şi a transforma un tip de energie în alta (producţia de bunuri şi servicii).

A doua lege a termodinamicii ne spune că pe tot parcursul economic energia este folosită cu randamente mici. Cea mai mare parte a energiei pe care o folosim este irosită, în general sub formă de căldură.

Nu orice resursă energetică are aceeaşi valoare economică. Petrolul este, în medie, de două ori mai eficient economic decât cărbunele. Petrolul este mai uşor de extras, mai uşor de folosit, este folosit cu un randament mai mare, este mai uşor transportabil decât cărbunele. Lemnul este o sursă de energie mai puţin valoroasă economic decât cărbunele. Orice tip de energie are o calitate intrinsecă diferită.

Energiile regenerabile sunt calitativ diferite, sunt inepuizabile. Planeta Pământ nu este un sistem închis, Soarele a asigurat şi asigură un flux continuu de energie gratis. 1000 de unităţi de energie solară s-au transformat, când au existat condiţiile naturale, în 4 unităţi de energie stocate în cărbune care azi se transformă într-o singură unitate de energie electrică. Un randament de 0,1 procente şi o perioadă de milioane de ani.

Pentru rolul energiei în economie aveţi un articol aici. Un subiect de gândire aparent apolitic.



PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

28 de comentarii:

Anonim spunea...

o singura precizare: a doua lege a termodinamici (una din multele sale formulari) spune ceva de genul: caldura nu poate fi convertita complet in lucru mecanic intr-un proces ciclic. sau, altfel spus, diferentele de temperatura dintre sisteme termodinamice in contact vor tinde sa se egalizeze/uniformizeze, iar de aici poate fi obtinut lucru mecanic, dar pierderi vor exista mereu sub forma de entropie. nu neaparat ca randamentul este mic. acesta poate fi marit, bineinteles, insa principiul ramane

Dan Selaru spunea...

corect, dar e prea tehnic :-). Nu-i curs de fizica.

Anonim spunea...

:) da, ce-i drept

Ovidiu spunea...

De multe ori m-am întrebat cum ar fi transformata societatea noastra din punct de vedere economic, social si chiar cultural, daca s-ar descoperi/inventa o sursa de energie sau o metoda de extractie din sursele curente extrem de ieftina (gratuita) si simplu de implementat.

Din ce pot eu sa speculez: automatizari care ar duce la cresterea nivelului de trai (hrana, adapost si caldura pentru toata lumea, gratuit), transporturi si comunicatie ieftine sau gratuite... Disparitia aproape totala a industriilor poluatoare, oamenii nu se vor mai implica decat rar in munci fizice. Se poate continua mult...

Dan Selaru spunea...

Cea mai valoroasa economic sursa de energie este electricitatea. Nu prea putem s-o stocam.

Totul se va trece pe energie electrica, asta-i viitorul. Nu prea stiu cum o sa facem cu avioanele si vapoarele dar vedem noi. :-)

Stefan A. spunea...

In general , toate sursele de energie primara se pot transforma in energie electrica .
Fizica invata ca nu exista transformari fara pierderi.
De notat ca inclusiv energia nucleara este utilizata in un sistem extrem de vechi de producere a energiei electice . Adica se incalzeste apa pina se obtine abur la temperaturi ridicate si presiuni mari . Acest abur actioneaza un generator electric !
Acelasi sistem existent de la inceputul electricitatii !!
Diferenta de baza : 1 gram de combustibil nuclear elibereaza cam aceiasi energie realizata de 1.000 tone de carbune de cea mai buna calitate !
Utilizarea surselor naturale de energie (geotermala, soare , vint ) necesita investitii ridicate si timp . Intreaga filiera de profit care se bazeaza pe petrol ( de la extractie la distributorul final ) vor face tot posibilul pentru a frina dezvoltarea surselor diverse de energie !!

machiavellian spunea...

Dane, spunea bine camil: lucru mecanic si caldura. Tu ai spus in articol ca numai caldura este pierdere. Dar industria nu are nevoie si de caldura? Cracarea hidrocarburilor, reformarea catalitica, etc, si pana la urma si incalzirea locuintelor vor caldura. Aici lucrul mecanic este pierdere. ;)

Dan Selaru spunea...

Am zis cea mai mare parte, in folosirea, carbunelui si petrolului ca si a energiei electrice cea mai mare parte a pierderilor e prin transfer de caldura catre mediu.

Bygu spunea...

Articolul este foarte bun ca material didactic pentru clasele care studiaza fizica. Totusi nu vad legatura intre economie si energie aici pe nicaieri.

Domeniul energiei, (sau sectorul energetic romanesc, daca vreti) ofera multe satisfactii editoriale celor care se incumeta sa le descopere.

Ce vreau sa spun este ca poate data viitoare veti dedica energiei un articol mult mai plin de consistenta si bine documentat care sa nu ne lase impresia ca a fost scris in graba sau doar dupa ce s-a descoperit un minim de informati despre subiect pe internet.

Cu stima,

Anonim spunea...

cred ca de fapt sunt doua probleme:una de eficientizare a producerii energiei electrice asta e de fapt tehnologie si se poate cumpara;si una la fel de importanta de acces la resursa si asta e intotdeauna una politica.
SUA se lupta sa ramana in golf pentru a avea acces la resursa nu pentru pretul ei( franta ,tarile din golf,rusia , china, japonia au intalniri pentru a schimba moneda de tranzactionare a petrolului care este dolarul ;ele avand parerea ca SUA produce dolari la fel de usor cum extrag arabii petrol, daca ma intelegeti)Irak-ul a fost atacat cand a vrut sa vanda petrol pe EURO .
Alte puteri: Marea Britanie,se lupta pentru a extrage cat mai mult din Marea Nordului(in timpul liber ii ajuta si pe americani) , Franta pentru a produce cat mai multa energie nucleara(ei ar fi cumparat petrolul pe EURO),Germania pentru a asigura accesul rusilor spre pietele europene (in special EUROPA DE EST)in schimbul gazelor ieftine, Italia urmeaza exemplul Germaniei,Austria la fel(Gazprom este actionar la OMV).cercetati orice stat dezvoltat sau cu o dezvoltare puternica gen Brazilia ,China ,si ve-ti vedea ca au un avantaj enorm: resursa energetica ieftina, cine nu are acces la asa ceva nu se va dezvolta durabil.
in privinta eficientei lupta cred ca abia acum incepe si mai este cale lunga de parcurs(licuriciul produce bioluminiscenta printr-un proces chimic cu un randament de peste 99% ;nimeni nu a pus mana pe unul si sa se arda).
Ca un PS toate tarile dezvoltate GB,USA,FRANTA,GERMANIA,ETC colaboreaza la producera energiei prin fuziune nucleara.costurile sunt enorme temperaturile atinse fiind cele existente in SOARE.presupunand ca vor reusi ,oare ce visezi tu OVIDIU accesul tuturor la energii ieftine se va intampla? EU NU CRED.

Anonim spunea...

Energia electrica poate fi convertita in hidrogen is invers - hidrogenul se poate stoca sau transporta. Ca nu e inca in productie e alta problema...

alex@formidabilii.org spunea...

E=m x c^2

plus ceva pierderi pe parcurs :)

Dan Selaru spunea...

Nu am de gand sa fac stiinta de dragul stiintei. Sunt informatii pe intelesul tuturor. Poate e simplist dar asta nu inseamna ca nu trebuie spus.

John Galt spunea...

Salut Dan


Link 1

Link 2

Link 3

;)

Dr.A spunea...

energiile regenerabile sunt recuperate de instalatii a caror productie polueaza cel putin echivalent cu energia fosila.

Stocarea energiei electrice inseamna folosirea pilei voltaice. Putine technologii sunt mai poluante.

In rest multa politica ...

Pongo spunea...

Problema cred eu este cum sa faci si la ce sa faci tranzitia mai usor si fara "hac"-uri. Posibilitati sunt, chiar mai multe. Totul este sa nu pierdem "vagoane" la schimbarea macazului.

Am si eu o intrebare: ce stiti despre supercondensatori?Stiu ca nu e forum de fizica dar indraznesc :D

John Galt spunea...

Dr A - mai bine ai lasa blazonul cu Phd deoparte, intoxicatiile nu fac bine la sanatate: Link 4

Baga un ochi si pe poza asta. ;)

Sa nu stii ce e ala EROI e cam jenant pentru un inginer, mai ales cand te lauzi ca ai terminat cu "Magna cum Laude". Titlul asta nemeritat cred ca are legatura mai degraba cu "liberalismul" tau declarat, care "liberalism" cred ca e la fel de profund ca si studiile. :)


..

Pongo: Supercapacitoare - Link 5

Anonim spunea...

Multe nelamuriri am gasit aici
http://www.j-constantinescu.org/index.html
Daca ar cauta si ar citi mai multi, mai ales cei ce decid (nefiind specialisti)...

clausius spunea...

Entropia in stiintele economice

nu-l ajuta pe economist sa spuna exact ce se va intimpla miine,anul viitorsau peste citiva ani,arata N.Georgescu Roegen in [b1], dar precum la imbatrinirea unui
organism, actiunea legii entropiei prin intermediul procesului economic este
relativ lenta, dar ea nu inceteaza niciodata-efectul ei nu devine vizibil decit prin acumulare, pe diferite perioade(ex recesiunea din prezent).
Datorita numarului mare de elememnte si a perturbatiilor interioare si exterioare, care se opun finalizarii scopului economic,sistemele economice industriale au entropie mare,mai ales cind circuitul economic are defectiuni in functionarea regenerativa, in circuit inchis, reversibil.
In stiintele economice,, ca de altfel si in alte domenii ca: geologia,biologia, lingvistica, psihologia, s.a.,se calculeaza entropii pentru sisteme oarecare si
sisteme etalon, dar nu exista o formula generala de calcul a entropiei care sa
se poata particulariza oricarui sistem si fenomen economic.

[b1]Georgescu Roegen, N., Legea entropiei si procesul economic, Editura Expert, Bucuresti,
1996(prima versiune, in l.romana, in 1979)

Dan Selaru spunea...

Stiu, stiu :-), ma bucur ca suntem mai multi.

ucenic spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA


Motto:

"Sintem scufundati intr-o viata in care lumea ca un tot asculta de cel
de-al doilea principiu al termodinamicii(al entropiei,n.n)".

N.Wiener(1948)

"In uzina uriasa a proceselor naturale,productia de entropie ocupa locul de director(manager),intru-cit ea dicteaza natura si modul de realizare al proceselor(al II-lea principiu al termodinamicii, n.n). Principiul conservarii energiei(primul principiu al termodinamicii, n.n),joaca rolul numai al contabilului sef,care echivaleaza creditul cu debitul".

I.Meixner(1960)



•Entropia termodinamica clasica (macroscopica)

1.Sistemele termodinamice,

Din punct de vedere al schimbului de energie A, masa m, informatie I cu mediul inconjurator sistemele, sunt :

a.izolate, nu schimba A, m, I, cu mediul ambiant (teoretic postulate)

b.inchise, schimba numai A sub forma de lucru mecanic-L si nu schimba caldura-Q, cu mediul ambiant si se numesc adiabate, sau schimba numai Q si nu schimba A si se numesc diatermale>br>
c.deschise, schimba A, m, I cu mediul ambiant (sistemele reale).

NOTA1: Sa nu se confunde sistemele termodinamice izolate, inchise, deschise, cu cele in circuit inchis sau deschis din automatica si cibernetica.


2.Principiile termodinamicii

Introduc fiecare cite o marime de stare(diferentiala totala exacta-a carei integrala nu depinde de drumul procesului termodinamic, decit de inceputul si sfirsitul acestuia) noua.

a.Principul "0",introduce ca marime de stare temperatura absoluta T [ K],
care determina daca un sistem este sau nu in echilbru termic cu alt sistem.

b.Principiul I al termodinamicii,introduce ca marime de stare noua:
energia interna-U. El este un principiu cantitativ,de bilant,al formelor de energie, afirmind ca:

Energia nu se poate crea(din nimic) si nu se poate distruge,ea numai se transforma dintr_o forma in alta.

Scris,sub forma diferentiala,pentru 1kg de masa:

dq=du+pdv+Suma(Xi .dyi)

unde:d-diferntiala exacta(nu depinde de drum) sau inexacta(depinde de drum), q-caldura, u-energia interna, p-presiunea, v-volumul, X, y -forte,
respectiv coordonate generalizate,altele decit presiunea, respectiv volumul.

Acest principiu arata imposibilitatea miscarii perpetue de speta I, deoarece
nu se poate obtine lucru mecanic mai mult de cata energie se da unui motor sau la limita nu se poate obtine lucru mecanic din nimic.

Transformare reversibila,spunem ca avem,daca dupa realizarea ei in sens direct si in sens invers,sistemul termodinamic revine la starea initiala,fara modificari in mediul ambiant.Exemple:dilatari-comprimari alternative ideale; oscilatia unui resort cu caracteristica perfect liniara(fara amortizare sau pierderi) etc.

Transformare ireversibila, spunem ca avem, daca dupa realizarea ei in sens direct si invers sistemul nu-si revine la starea initiala.

ucenic spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA
(2)
S-a stabilit ca toate transformarile spontane din natura sint ireversibile.

De exemplu:
-la frecare,lucrul mecanic se transforma ireversibil in caldura.

-un ceas nu se poate intoarce singur fara aport energetic exterior.

-dupa procesul de formare a solutiilor si amestecurilor, acestea nu se mai
pot separa, decit in unele cazuri, cu aport energetic exterior.

-curentul electric in conductori este insotit de pierderi ireversibile, prin efect Joule.
-caldura nu trece de la sine de la un corp rece la unul mai cald

-un motor termic nu poate produce lucru mecanic decit daca are 2 surse de
caldura: una calda, cealalta rece (care in cele mai multe cazuri este chiar mediul ambiant;vezi motorul auto, fiintele etc). In cazul motoarelor termice, cind temperaturile celor 2 surse se egalizeaza transferul de caldura inceteaza ( dq=0 ) si conform prin-cipiului I al termodinamicii, nu se mai produce lucru mecanic. Daca sursa rece nu este, ca de obicei, mediul ambiant sau pamintul, atunci aceasta poate fi un potential energetic de acelasi sens,dar mai mic decit al sursei calde, sau un potential de semn contrar,etc.Sursele (calde,reci) poarta denumiri diferite
in diferite discipline. De exemplu:poli,nul,masa in electrotehnica; amonte-aval,
in hidraulica etc.

Dupa cum temperaturile corpurilor difera infinitezimal sau cu diferente finite, procesele termodinamice pot fi: cvasistatice,respectiv variabile in timp, transformarile fiind astfel reversibile, respectiv ireversibile.

ENTROPIA TERMODINAMICA MACROSCOPICA, a fost introdusa de R.Clausius in anul 1865.

Etimologia cuvintului ENTROPIE provine din l.greaca: , inseamnind schimbare; involutie(intoarcere la haos); schimbare pentru diferente finite; "devenire-mutatie"pentru diferente infinitizemale sau procese cvasistatice (n.n).

Pentru 1kg de masa, ENTROPIA s este:

ds= dqrev/T [J/ K] ,


unde: dqrev -caldura schimbata reversibil, T-temperatura absoluta.


Entropia este o marime de stare(diferentiala exacta), desi dqrev nu este, dar inmultita cu integrandul 1/T , devine.

T fiind intotdeauna pozitiva, in transformari reversibile,l a primirea de caldura (dq>0), s sistem creste,iar la cedarea de caldura (dq<0),s sistem scade.

Pentru sistemul izolat adiabat dq=0, deci s=constant.

ucenic spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA(3)


Entropia permite folosirea unor diagrame de stare,extrem de comode, pentru analiza ciclurilor de functionare ale unui grup generator termic-motor termic.

Diagrama unui ciclu Carnot motor ideal al unui cazan+turbina termica cu condensatie se poate vedea aici.Pentru frigider, ciclul se parcurge in sens invers.


Parcurgind ciclul incepind cu punctul a avem segmetele:

•D-A:comprimare adiabat-izentropica, in pompa de alimentare cu apa rece a cazanului.(s=constant=s ). Se consuma lucrul mecanic dlDA

•A-B:vaporizare si supraincalzire izoterma(diatermala)(T=T1) incazan.Cedarea de catre combustibil a caldurii +dq1 apei (aburului).
vB-C:destindere adiabat-izentropica in turbina (s=ct.=s ). Realizare delucru mecanic util +dlBC
•C-D:condensare izoterma(diatermala)( T=T2)vapori in condensatorul turbinei.Cedare de caldura -dq2 la apa de racire a condensatorului.
Randamentul termotehnic al ciclului Carnot,care este un ciclu limita,el ne-
putind fi atins de nici o masina reala este:

eta= dq1 - |dq2| dq1 = (T1 - T2) (s2 - s1) T1 (s2 - s1)

Uzual,

t2 =35o C; t1 =525o C si T2 T1=273.15+35 273.15+525 =0,4. Deci: eta=0,6


Randamentul s-ar putea ridica prin marirea lui T1 si/sau micsorarea lui T2 care pentru marirea lui T1 inseamna materiale speciale cu tehnologii inalte necomerciale, iar pentru micsorarea lui T2 , deci scaderea temperaturii sursei reci, pentru alte fluide decit apa mareste puternic costurile, iar pentru apa pune probleme de inghetare.

Real,in cazul fluidului apa,din cauza transformarilor ireversibile, randamentul nu trece de 0,3-0,4 ceea ce , de exemplu la un grup energetic care produce o putere utila de 500Mw, 1000Mw se pierd in apa de racire si in cos, ducind la o poluare termica locala puternica a mediului ambiant; practic la o presiune
asupra acestuia,deoarece [p]=[A/V].(p-presiunea, A-energia, V-volumul). Amintim ca puterea medie primita de la Soare, la suprafata pamintului,este de 165w/m2 .

O tansformare eficienta, directa, a energiei chimice sau plasmei, in electricitate,care nu mai utilizeaza calea de transport entropica defavorabila din
cazul apei-abur, este cea utilizata in cazul pilei de combustie cu hidrogen,respectiv generatoarele magnetohidrodinamice. In aceste cazuri se pun probleme
de inalta tehnologie si chiar de pierderi de lucru mecanic-pentru obtinerea
hidrogenului prin electroliza apei, in cazul pilei de combustie.Cu toate acestea exista un avantaj principal:hidrogenul este nepoluant si inepuizabil.

Daca,in cazul anotimpurilor,am face ipoteza ca Vara,cind primim caldura de
la Soare in mod dominant,ar fi sursa de temperatura T1, iar Iarna,cind Pamintul cedeaza caldura la mediul supraambiant,ar fi sursa rece de temperatura T2 rezulta ca am avea doar 2 anotimpuri veritabile:Vara si Iarna,celelalte 2 ar fi de tranzitie depinzind de "drum":Primavara,cu consum de lucru mecanic(analogia cu ciclul Carnot motor prezentat anterior) prin insamintari si drum de
la Iarna la Vara si Toamna,cu cedare de lucru mecanic: bogatia roadelor Toamnei
si drum de la Vara la Iarna.("Ipoteze",pentru clima temperata...).

ucenic spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA(4)

•Anergia,este caldura(energia),care,referidu-ne la sistemul cazan-turbina,se pierde in apa de racire,neputindu-se transforma in lucru mecanic.

•Exergia,este energia care se transforma integral in lucru mecanic.

• Deci: Energie=Anergie+Exergie

• Energiile ordonate:mecanica,electrica,hidraulica etc.,sint energii "valutare" deoarece contin numai Exergie.
•Energia neordonata a mediului ambiant contine numai anergie,iar energia termica: caldura(energie neordonata partial), contine atit exergie cit si anergie.

Cum s-a vazut anterior,la un sistem cazan-turbina, numai cca.30% din energia calorica degajata de combustibil in focarul cazanului este exergie transfor-
mindu-se in lucru mecanic la arborele turbinei,cca.60% este anergie: pierderi
in apa de racire a condensatorului turbinei, iar 10% este tot anergie
constituind pierderi in gazele de ardere ale cazanului.

In cazul transformarilor ireversibile,din sistemul izolat adiabat, consti-
tuit din corpuri cu temperaturi T1 >T2 , experienta arata trecerea in mod spontan a caldurii numai de la corpul mai cald la cel rece si nu invers.Astfel:

ds=- dq/T (pierde q) ; ds=+ dq/T (primeste q),

iar variatia entropiei in sistem este:

ds= ds2-ds1 =dq(1/T2 - 1/T1 )>0

Deci,transformarea ireversibila mareste entropia sistemului izolat adiabat.

La fel se demonstreaza ca intr-un sistem izolat care descrie un ciclu ireversibil intre 2 surse de caldura,entropia creste si de aici avem:

•Ecuatia principiului II al termodinamicii:

Tds >= du+pdv+Suma(Xi .dyi) ,

introduce ca marime de stare noua: ENTROPIA-s.( >, se refera la transformari ireversibile, iar =, la transformari reversibile).

Se observa ca, aici, T – temperatura absoluta are semnificatie de forta generalizata, iar s de coordonata generalizata.

•Formularile principiului II al termodinamicii rezulta din ecuatia de mai sus. Tot de aici, rezulta ca, acest principiu este unul calitativ aratind posibilitatea si sensul transformarii.

••Entropia unui sistem izolat nu poate sa scada; ea se mentine constanta, daca in sistem se desfasoara numai procese reversibile sau creste daca in sistem au loc procese ireversibile.

••Orice transformare reala este ireversibila.

••Nu se poate face sa treaca caldura de la un corp rece la unul cald fara consum de lucru mecanic(R.Clausius, 1850).

••Procesele ce au loc in sisteme termodinamice se desfasoara totdeauna in acelasi sens,de la starea de neechilibru catre starea de echilibru.

••Orice sistem izolat,care se afla intr-o stare de neechilibru tinde sa evolueze catre o stare mai aproape de echilibru.Acest rationament l-a condus
pe R.Clausius la conceptul de "moarte termica" a Universului.

N.Wiener, arata ca desi cresterea entropiei este adevarata, aceasta se face numai in medie, avind un caracter statistic. Sint posibile abateri locale de la
legea entropiei, adica reducerea locala a entropiei si prin urmare cresterea
informatiei.

Cibernetica are drept scop sa descopere legile generale dupa care in unele locuri ale Universului are loc o descrestere a entropiei...

Cristalele, plantele, fiintele, omul si masinile automate create de el constituie centre ale maririi ordinii,informatiei,adica descresterea entropiei. Astfel, ar fi evitat rationamentul lui R.Clausius...

Expansiunea Universului, sageata timpului si legea cresterii entropiei,deocamdata, sint procese unidirectionale,ireversibile.

Universul ar evolua in continuare aperiodic(s-ar extinde la infinit) sau ar deveni oscilant-revenind la starea initiala singulara-functie de o anumita densitate critica cosmica care urmeaza a se calcula

ucenic spunea...

ENTROPIA SI INFORMATIA(5)

••Este imposibila miscarea perpetua de speta a II-a:motor termic fara diferenta de temperatura (fara sursa calda si sursa rece). Miscarea de speta II,nu contravine principiului I al termodinamicii,deoarece acest motor n-ar produce lucru mecanic plecind de la nimic, ci pe seama consumului energiei interne U a unei singure surse de caldura, ceea ce s-a vazut ca nu e posibil.

Am aratat anterior ca procesele cvasistatice sint considerate reversibile,
ceea ce,pentru un sistem izolat,revine la faptul ca, entropia, in acest caz, ramine constanta.

Din contra, procesele tranzitorii, depinzind puternic de timp, sint ireversibile ca si Timpul.

Diferenta intre procese reversibile si ireversibile se observa,de exemplu,la consumul de croaziera(cvasistatic) si consumul in oras (tranzitoriu,cu porniri si opriri repetate) al automobilului.In primul caz avem consumul(pierderile) cel mai mic, n al doilea:consum mare,entropia creste.

Entropia,este o masura a ireversibilitatii realului, in contradictie cu idealul care, teoretic, poate fi reversibil, avind importanta pentru deductii teoretice si pentru aplicatii aproape de starile de echilibru.

Se observa ca sincronismul ("in side"-inauntru,empatia, diferente infinitezimale fata de un proces) operatorului uman cu un proces este reversibil, pe cand diacronismul("out side"-privit din afara,difernte finite) este ireversibil, ducind la cresterea entropiei. Intre aceste 2 concepte(recesive) de implicare a operatorului uman, trebuie ales un stil de echilibru, de compromis,de optim, deoarece procesele reversibile, teoretic sint fara pierderi, dar pun probleme de stabilitate, iar procesele ireversibile sint stabile dar au pierderi(costuri) mari.

Faptul ca "drumul"(pentru diferentiala inexacta) este interesant, in raportcu scopul(diferentialei exacte), rezulta din realitatea drumului, cind se pot face optimizari-reglaje privind cresterea/descresterea entropiei(proces ireversibil-depinde de drum), pe cind scopul fiind un ideal(proces reversibil-entropie constanta-aceeasi din starea initiala),nu aduce informatie suplimentara si deci este neintersant fata de drum.

Scopul si drumul, asteptarea si realizarea, practica si teoria, s.a., sint concepte recesive ca si sincronismul si diacronismul(vezi Cap.1), de unde se observa ca entropia are o strinsa legatura cu recesivitatea.

De-altfel,exista si o maxima care spune:"Teoria,ca teoria, dar practica ne "omoara!"...

•S-a formulat si un al III-lea principiu al termodinamicii, dar care precizind numai unele proprietati ale entropiei termodinamice,neaducind nici o marime de stare noua,este considerat teorema(a lui Nernst).

•Entropia oricarui sistem termodinamic tinde catre o valoare constanta finita cind temperatura absoluta T-->0 K .

•Entropia cristalelor ideale este nula la temperatura T=0 K .

•Temperaturile absolute +0 K,respectiv -0 K,sint inaccesibile experimental.

ucenic spunea...

...Entropia sociala(6)

Dezvoltarea sociala,istorica,expansiunea Universului desi prezinta meta-
ciclitati (pulsatii,frecvente,rotatii) reluate pe alte coordonate, conform modelului spiralei;timpul, entropia, expansiunea Universului au, deocamdata, un
sens ireversibil conform legii entropiei spre starea echiprobabila, adica spre Haos.
Societatea, ca sistem deschis(termodinamic),(in circuit) inchis-reversibil, comunica cu mediul natural, iar cele 2 sisteme impreuna pot fi studiate ca un sistem izolat, in care se produc procese ireversibile.
Mediul social se alimenteaza intr-o directie, in general ireversibila, in mod
continuu, cu resurse naturale si energetice(ordonate) de entropie joasa,
abiotice si biotice(energie, metale, cherestea, alimente, etc.) in scopul dezvoltarii sociale.
Societatea, la rindul ei,cheltuieste resurse pentru protejarea mediului
inconjurator(ecologie) si organizarea acestuia, generind ordine in locul
dezordinii, prin cicluri regenerative, in circuit inchis, reversibile, care cum am mai aratat, pun probleme de stabilitate, dar sint preferabile cresterii suplimentare
a entropiei mediului ambiant-printr-un consum nesabuit si aruncare numai de
deseuri neprelucrate in mediul ambiant.
Trebuie si aici sa luam exemplu de la ciclurile inchise in procese reversibile ale Naturii ca,de exemplu,circuitul apei,oxigenului-bioxidului de carbon ozonului, anotimpurile,agricultura,etc.Dar cu cita energie enorma realizeaza Natura aceasta ordine!...Dar si scara Naturii este enorma..Si nici ea nu regleaza perfect... Vezi, suprareglajele de la inundatii,furtuna;supraamortizarea de la seceta...
Ireversibilitatea timpului si a evolutiei sociale stimuleaza cresterea entropiei sociale, trebuind actionat din timp,pregatit, hotarit si permanent, in sensul organizarii, ordinii ca procese antientropice.
Contracararea cresterii continue a incertitudinii-neginformatiei, datorita
complexitatii fenomenelor sociale,se face prin cresterea organizarii sau nivelului de civilzatie a agentilor sociali distribuiti,prin tendinte spre ordine, sporirea si valorificarea eficienta a resurselor, munca ordonata, cresterea cantitatii de informatie prin educatie,I nvatamint, cercetare si dezvoltare.
Productia de entropie sociala statica,este direct proportionala cu creste-
rea consumului de resurse pentru acelasi ritm de dezvoltare(pozitiv) si cu ritmul de dezvoltare, similar cu cosumul de combustibil la autoturisme cu cilindree diferite functie de viteza stationara.
Solutia rezulta in economisirea resurselor materiale si energetice prin
tehnologii si organizare competitive,necesitatea mentinerii unor ritmuri de dezvoltare sociale rationale,corespunzatoare resurselor materiale si energe-tice, precum si alte masuri in regim static, iar in regim tranzitoriu, entropia creste suplimentar, similar cu consumul la porniri frinari, repetate ale automobilului in oras.
Neadaptarea strategiei si tacticii economico-sociale la o solutie care sa
micsoreze productia de entropie sociala,duce la dezorganizare,fenomene de
pierdere a orientarii si la tranzitia de la ordine la dezordine etc.

John Galt spunea...

Ucenic, tu ce vrei sa spui de fapt?

:)

S-a suparat chiar asa de tare DR A ca l-am facut analfabet?

Cazane pe lemne spunea...

E straniu cind comentariile la articol tind sa fie mai informative ca articolul :)