joi, 29 octombrie 2009

Puţină realitate

Ziua de ieri este începutul sfârşitului. Deficitul bugetar "respectat" de fostul şi actualul Guvern este o minciună sinistră cu care ne mai amăgim până la alegeri. Sau încercăm să amăgim FMI.

Deficitul bugetar nu a fost respectat, n-a fost returnat TVA, nu s-au plătit subvenţii, facturi, nu s-au plătit salarii, s-au modificat regulile pentru subvenţiile în agricultură pentru eliminarea acestora din diferite motive puerile sau aberante.

Respectarea acordului cu FMI este pur şi simplu o minciună, nu suntem în stare să respectăm condiţiile. Traian Băsescu a fost pus ieri în poziţia ingrată, şi penibilă, de a rezolva o problemă pe care nu poate s-o rezolve. Şi nici nu e treaba lui.

În calitatea de Preşedinte "jucător" acum trage ponoasele. A devenit responsabil de tumbele economice ale lui Boc. Au fost găsiţi bani, cine ştie de unde sau de la cine sunt luaţi.

Realitatea începe să apară. Criza socială e la început. Guvernul Boc nu poate să păstreze aparenţele. Nici în faţa FMI, nici în faţa societăţii.

Cine sunt victimele acestei metode de "respectare" a acordului? Producătorii agricoli, firmele private, exact cei care nu trebuiau atinşi, cei care încă mai produc bunuri şi servicii. Guvernul Tăriceanu a început dezastrul iar Guvernul Boc l-a definitivat prin nonacţiune.

Realitatea este că avem nevoie de banii de la FMI dar nu-i merităm. Dacă-i luăm nu facem altceva decât să amânăm dezastrul. Dacă nu-i luăm avem criza înainte de alegeri.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

cam asa ceva. probabil "ei" - FMI, UE, Banca Mondiala samd - nu ne vor lasa sa ne prabusim chiar de tot, din varii motive ce tin in special de interese economice pe termen mediu si lung. altfel, de la ai nostri guvernanti, numai de bine...

Bogdan Glavan spunea...

Se cheama ca am acumulat arierate, mai cunoscute in literatura ca "deficit cvasi-public", mai pe romaneste, deficit mascat. O sa il platim la anul.

Stefan A. spunea...

Arierate a lasat cu gramada si domnul Tariceanu .
Elementul comun a fostei guvernari PNL si a primului guvern Boc , prezenta PSD.
Cu ce vom plati in anul urmator acest dezastru financiar contabil ?
Presupun ca vor creste taxele , impozitele , TVA si vom avea o inflatie mai ridicata.
Adica o scadere generala a consumului si a nivelului de trai .

Anonim spunea...

ai vreun argument pentru toate afirmatiile acestea pe care la faci cu atata siguranta???

Anonim spunea...

Bun... am inteles ideea, dar pana una alta tu nu vii cu niste cifre, ci doar cu niste negatii.
Spui ca nu s-a returnat TVA... cifre...
Ca deficitul de e cel real... explicatii..
Nu ma intelege gresit, fiecare poate sa emita opinii, dar trebuie la un moment dat sa le si sustina. Daca ai cifre poti sa ni le prezinti sa vedem si noi realitatea, altfel nu esti cu nimic mai bun decat tonomatele de la antene / realitatea tv.
Privind obiectiv si fara patima ce se intampla pot sa spun ca din tot acest scandal a iesit ceva bun sau ca macar lucrurile incep sa se miste in directia cea buna. Vezi pachetele de legi pe care CCR nu indrazneste sa se pronunte pana dupa alegeri.
Sa fiu bine inteles. Nu am nimic cu tine, chiar citesc blogul tau, dar as vrea sa vad si putina obiectivitate, cifre, date concrete. Suntem in rahat, nu trebuie sa-mi spuna nimeni asta, o stiu, vad si simt, dar chiar si asa... trebuie sa ne pastram obiectivitatea.

Flavian spunea...

Banii o sa-i luam si daca nu vrem. Ni-i dau ei cu de-a sila. Pentru a amana dezastrul din gradina lor. Pe care l-am provoca daca ar degenera lucrurile la noi.

Vestea buna e ca nu mai dureaza mult. Stam cu ochii de burse luna viitoare.

KingSnake spunea...

Basescu a declarat ieri ca in afara de banii de la FMI si Uniunea Europeana mai este nevoie de o finantare de 2 miliarde de euro pentru a acoperi cheltuielile bugetare.

Iar stirea ca s-a respectat deficitul bugetar prin neplata subventiilor in agricultura si a returnarilor de TVA vin pe surse din Ministerul de Finante, daca nu ma insel. Oricum asta poate fi usor verificat si combatut (daca este cazul).

Oricum ar fi, cand declari din doua in doua zile ca tara este aproape de incapacitate de plata, cine sa vina sa investeasca pe aici ?

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca trebuie sa iti spun ca e foarte slab cea ce scrii. "Jurnalism" de doi bani. lansezi niste afirmatii catastrofice (toti fac asta de vreo 6 luni) si apoi ceri reactii. Nu dai nici o analiza, nici o cifra ci doar niste fumigene. Mesajul e simplist, totul e imbirligat cu Basescu, FMI, TVA, deficitul amestecate. Ce vrei sa comunici de fapt? Hotnews ar trebui sa nu iti puna toate postarile pe site fiindca nu spui pur si simplu nimic. De ce ai nevoie sa asterni pe hirtie orice draft mediocru. Personal nu iti voi mai citi blogul fiindca nu e de calitate. Scuza-ma ca ti-am spus-o dar vad ca altii te iau in serios si ar trebui totusi sa revii cu piciorele pe pamint si sa muncesti putin ca sa meriti ca cineva sa se ocupe de ideile tale.

Dan Selaru spunea...

“Pentru a îndeplini deficitul bugetar de 7,3% era nevoie de o reducere substanţială a cheltuielilor curente, în jur de 15%, ceea ce este aproape imposibil în momentul de faţă. Cred că deja 7,3% pentru 2009 e foarte greu de atins”

“Este imposibil de atins ţinta de 7,3%. Noi am spus-o tot timpul şi în prognoza noastră se vedea acest lucru. Vorbind de risc, este posibil ca deficitul bugetar să se ducă undeva la 8,5-9% din PIB” de aici

"Termenul mediu de recuperare a TVA a crescut în acest an cu cel puţin 3 luni faţă de termenele de recuperare din anii anteriori. Rambursarea TVA‑ului este o sursă importantă de lichidităţi, avînd în vedere că, de la începutul crizei şi pînă în prezent, finanţarea a devenit din ce în ce mai greoaie, afectînd nu numai investiţiile companiilor, ci, în primul rînd, derularea operaţiunilor zilnice" - de aici

"Din pacate insa, in lumea reala, lucrurile nu stau deloc asa. In plus, pe langa faptul ca termenele sunt cu mult depasite, contri­buabilul nici macar nu poate afla din timp cu ce intarziere isi va primi banii si nu poate planifica nicio plata ulterioara la care sa ii foloseasca" aici

Pentru că nu şi-au primit banii de care au nevoie, crescătorii de animale au invadat Bucureştiul Olteanu (UNPCPR): Aceşti bani sunt nişte obligaţii ale statului către fermieri, şi nu nişte pomeni Berceanu spune că nu poate da decât o parte anul acesta, iar restul în 2010 - aici

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, a declarat miercuri (28 octombrie 2009) ca nu poate fi alocata intreaga subventie pentru crescatorii de bovine in acest an, deoarece suma totala ar ajunge la 500 milioane lei, ceea ce ar afecta deficitul bugetar si, implicit, acordul cu Fondul Monetar International. aici

Aproape jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă până la finele anului în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări, potrivit Colegiului Farmaciştilor din România (CFR) - aici (s-a ajuns la 210 zile)

"Noi nici nu am ajuns să ne facem proiecţia bugetelor pentru 2010, mai ales că nu vom primi bani până la sfârşitul anului, iar pentru toate medicamentele pe care noi le dăm prin programele naţionale sau din lista de compensate vom primi bani peste şapte luni. Cred că ne vom vedea banii abia prin vara anului viitor, dar între timp noi trebuie să plătim TVA şi salariile angajaţilor"

"În prezent, o treime din farmacii sunt în insolvenţă, iar în fiecare săptămână creşte numărul de unităţi date în judecată pentru recuperarea datoriilor de către furnizori. Dacă nu se va găsi o soluţie, până la finele anului, jumătate din numărul farmaciilor din România riscă să intre în incapacitate de plată" - aici

Mai am o grămadă, trebuie doar să citeşti printre rânduri.

Anonim spunea...

Nu e nevoie sa citesti printre randuri. Se stia de la inceput ca n-o sa avem bani. De ce dracu crezi ca s-a facut acordul ci FMI? Tot ceea ce citezi tu (printre randuri?) este rezultatul situatiei economice lasate in urma sa de si de Tariceanu. Ceea ce faci tu nu se cheama analiza economica ci propaganda ieftina! Si nu e prima oara.

Cristian Orgonas spunea...

Anul asta este crucial pentru Romania, iar Boc va face tot ce poate pentru a se incadra in deficitul convenit cu FMI. Va rostogoli datorii, va amana plati, va taia de oriunde se poate etc, important este sa trecem anul.

Nu zic ca este bine sau rau, dar si companiile private fac acelasi lucru - stiu ca in multinationale, raportarile de sfarsit de trimestru/an se "cosmetizeaza" pentru a da bine la cei de sus.

Daca acordul cu FMI se rupe, criza de pana acum nu a fost decat o gluma

Anonim spunea...

Dane,
Ce sa citesc printre randuri?
Cand economia "duduia" noi am avut deficit de vreo 5%.

Acum ca va fi undeva in jur de 7-8%in conditii de criza nu ma sperie.

Banii de la stat au venit si inainte cu mare intarziere, dar au venit. Orice a facut afaceri cu statul stie cateva lucruri, dintotdeauna:
1. Statul plateste cu intarziere (masurata in luni de zile)
2. Statul plateste oricum, chiar daca mai greu.
3. Statul plateste mai mult pentru acelasi produs, de unde rezulta marje de profit mai mari in afacerile cu statul.

Farmaciile tot timpul fac greva si se vaita. Vezi in 2007 si 2008. A fost la fel sau chiar mai rau.

La agricultura, banii au venit tot timpul in transe.

Pune comentariile tale in context si fa o analiza serioasa. Daca citesc azi presa pot sa spun ca tine. Dar avand experienta anilor trecuti pot spune ca nu stam nici mai rau, dar nici mai bine. Suntem cumva pe acolo, cu o exceptie. 2007 a fost un an de boom economic, iar 2009 e an de criza.

Te respect, dar nu trece peste posturile tale care nu au nici cap nici coada.
Scuze... daca te-am deranjat.

Unknown spunea...

prietene anonim, te vad foarte dezamagit.
fa-ti un bine si fa-ti un blog in care sa scrii tu cu munutza ta ce si cum crezi de cuviinta.
crede-ma, toata lumea o sa fie mult mai cistigata...

Same.dan spunea...

Minciuni peste minciuni. Penibil pentru un asa zis "ziarist". Pot sa confirm si sunt martor ca s-a returnat TVa la o gramada de firme si mult mai repede decat se facea inainte. In ce putz al gandirii ati vazut dv ca nu s-a facut returnarea si restul elucubratiilor eu nu pricep. Dar banuiesc ca va cer prea multe.

Adrian M spunea...

Dan,
In ceea ce priveste comentariile negative cred ca ar trebui sa tii cont de faptul ca suntem in campanie acum si unele persoane "anonime" trebuie sa-si castige painea(adica sunt platiti pentru a comenta pe bloguri).
Chestia asta a fost subliniata de A.Nastase aici:
http://nastase.wordpress.com/2009/08/11/gherila-digitala-un-rau-necesar/

Dupa inversunarea lor e clar ca scopul lor este "ascunderea gunoiului sub pres" pana la alegeri.

qwerty spunea...

@Cristian Orgonas

"Boc va face tot ce poate pentru a se incadra in deficitul convenit cu FMI. Va rostogoli datorii, va amana plati, va taia de oriunde se poate etc, important este sa trecem anul.
Nu zic ca este bine sau rau, dar si companiile private fac acelasi lucru - stiu ca in multinationale, raportarile de sfarsit de trimestru/an se "cosmetizeaza" pentru a da bine la cei de sus."

Nu stiu cata contabilitate stii tu, dar balanta nu se schimba daca rostogolesti datorii sau amani plati -- in lumea asta se foloseste contabilitatea de angajament si nu cea de casa ;)
Nici eu nu zic ca e bine sau rau, dar ce spui tu e cel putin ILEGAL (sa "cosmetizezi" raportari financiare).

Anonim spunea...

observa, Dane, cata ura razbate din postarile portocalii! te sfatuiesc sa scrii despre valul de nebunie pe care acest Basescu l-a revarsat peste tara, care face sa paleasca orice criza economica! pur si simplu a inlocuit contrazicerile cu insulta groasa si a transformat adversarii in inamici! e uluitor, revoltator si cere masuri coercitive imediate!

John Galt spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Traian Basescu spune acelasi lucru ca si mine. Ca nu luam banii si ca Guvernul nu si-a facut datoria. Acum am dreptate?

Anonim spunea...

Sincer eu prefer o prabusire dramatica si falimentare a multor firme in Romania.

Anonim spunea...

Eu cred ca daca legile pentru care Boculet si-a asumat raspunderea in Parlament (inclusiv masura cu 10 zile concediu fara plata) si care acum sunt blocate la CC ar fi fost aprobate ar fi asigurat un deficit bugetar mai mic pentru 2009 si, categoric, pt 2010. S-ar putea insa, daca mai amanam mult aprobarea lor, sa ajungem sa taiem din salarii si pensii, cum au facut unele tari baltice.
Din pacate pt noi, imprumutul cu FMI/UE/BM este necesar. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Daca iesi pe piata internationala sa te imprumuti o faci la dobanzi mult mai mari iar de pe piata interna daca te imprumuti, iei banii cu care ar trebui sa relansezi economia/consumul.