luni, 16 noiembrie 2009

Prima confruntare şi poate ultima

Am avut şi confruntare faţă în faţă. Cine l-a sfătuit pe Mircea Geoană să nu participe este un demn şi fidel susţinător al lui Traian Băsescu. Nu cred că mai poate face ceva Geoană ca să recupereze pierderea imensă din turul doi. O să intre în turul doi bazându-se pe electoratul fidel dar n-o să obţină voturile liberalilor moderaţi sau nehotărâţilor, nu toată lumea e fanatic anti Băsescu.

Traian Băsescu nu s-a adresat lui Crin Antonescu, ci votanţilor acestuia în confruntarea din turul doi cu Geoană. De aici şi impresia unora că a fost blat, n-a fost niciun blat, a fost calcul.

Crin Antonescu a căştigat eventual voturi de la nehotărâţi. Dacă emisiunea era difuzată şi la TVR poate câştiga mai mult, PSD-ul a avut grijă s-o blocheze. Eliminarea în reluare a Monicăi Columbeanu a strâns 450.000 de oameni iar confruntarea 720.000, interesul public a fost destul de redus.

În fapt nu s-a spus nimic. Atacuri subţirele, glumiţe, înţepături, politică de talk-show, o emisiune prea scurtă, moderată de un personaj depăşit de eveniment, Mihnea Măruţă, nu e vina lui, a fost aruncat acolo, o încropeală în pripă. O emisiune pe măsura soluţiilor propuse, lipsite de conţinut, o emisiune care a strălucit de câteva ori prin schimbul spontan de replici. Fiecare o să-şi plătească gafele.

S-ar putea ca prima confruntare să fie şi ultima înainte de primul tur, Traian Băsescu nu are interesul să-l facă praf pe Geoană ca să-l ajute să intre în turul doi. Crin Antonescu are interesul să-l întâlnească pe Geoană dar nu cred că Geoană o să accepte statutul de challenger al lui Băsescu în care-l pune o asemenea întâlnire. O întâlnire în trei ar fi acceptabilă.

Luată una peste alta un Antonescu mai bun decât mă aşteptam, un Băsescu mai vulnerabil decât în urmă cu 5 ani, un Geoană care-şi respectă porecla.

Un tur doi Antonescu - Băsescu ar fi interesant, un tur doi Băsescu - Geoană o să fie un masacru.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

29 de comentarii:

Anonim spunea...

Poate Besescu intentionat vrea sa para mai vulnerabil decat acum 5 ani.Eu zic ca dupa turul I o sa il vedem pe adevaratul Basescu.

om mic spunea...

nu cred ca Basescu e mai vulnerabil, ci doar ca nu isi mai doreste atat de mult sa fie Presedinte.

Turambar spunea...

Nu fi atat de sigur cu masacrul ala. Ai dreptate: din punct de vedere retoric Basescu este mai bun decat Geana (desi si acesta a crescut in ultimul timp, cu exceptia autenticitatii). Insa nu doar asta conteaza in ecuatia electorala. Turul II se joaca pana la ultima picatura de incertitudine, Dane...

Unknown spunea...

eu astept dezbaterea geoana - base. cu popcornu' in mana :D

Anonim spunea...

Sa vezi ce masacru o sa fie la numararea voturilor :)

Anonim spunea...

sunt de acord cu "om mic" ca Basescu nu isi mai doreste asa tare si cred ca e si obosit si nici nu a vrut sa il atace in vreun fel pe Antonescu ... din cauza asta a fost in defensiva ... oricum Antonescu e cam gol pe dinauntru ... sper sa fie masacru in turul doi cu Geoana dar ma indoiesc ... eu cred ca o sa fie strans.

Ciudatul spunea...

Basescu nu mai vrea presedinte? Dimpotriva! Abia acum va avea posibilitatea sa confirme ce promite... Pentru el lupta abia incepe.

Radu spunea...

Geoana a facut foarte bine ca nu s-a dus. Toate regulile de management al campaniilor electorale spun sa eviti astfel de capcane, de intalniri nepregatite. Geoana nu a pierdut mai nimic (sau foarte putin) in timp ce, participand, ar fi riscat sa fie tinta atacurilor. Si Geoana a avut dreptate cand a spus ca a fost con confruntare a doi disperati, unul care nu va prinde turul II si unul care il va prinde degeaba...

Eu as risca sa spun ca acum, intr-o confruntare, Basescu ar pierde stralucitor si la Geoana. Pentru ca il dezavantajeaza fundamental pozitiile de favorit si incumbent. Si pentru ca Geoana e mult mai alunecos decat Nastase, chiar si decat Antonescu. Geoana nu mai e cel din 2004...

Anonim spunea...

da, si mie mi se pare ca basescu a obosit si nu-l condamn. nu stiu, sincer, de unde a adunat atata putere sa reziste, frate, ca noi ceilalti am fi clacat demult...

stalmapabo spunea...

Parerea mea e ca Dl Antonescu vrea sa fie presedinte, crede ca poate face ceva fara insa sa stie ce-l asteapta dupa alegeri. Dl. Basescu a trecut prin fazele astea si chiar isi doreste sa mai schimbe ceva dar nu realizeaza ca gafele facute ii dor foarte mult pe romani. De aceea e mai rezervat acum in primul tur. Basescu are si ghinionul sa nu poata "lovi" direct in Dl. Antonescu ci doar in cei ce-l inconjoara. Iar Dl. Geoana se complace in aceeasi meschinarie comunista pe care i-au inoculat-o inaintasii. Ca atare atitudinea lui, desi va atrage unele voturi "populare", o sa-l coste in aceste alegeri.

Stefan A. spunea...

Daca domnul Geoana apare in o confruntare TV , pierde garantat!
PSD stie bine asta si stie si mai bine ca televiziunea influenteaza masiv votul ! Este motivul de baza pentru care candidatul PSD nu va accepta confruntari televizive ! Mai putin cu adversari tip domnul ala de la partidul verzilor !( nu tin minte numele )
Cu pomeni , promisiuni ,in provincie si in special la tara , PSD obtine voturi , cu aparitia in televiziune pierde !
Asta se cheama strategie si vezi ca in Transilvania , in special in Ardeal , stie bine partidul ca are sanse ridicole !

florin spunea...

@Radu: Geoana a facut bine ca nu s-a dus??? Culmea e ca el a cerut ca asemenea confruntari sa aiba loc! Cred ca isi merita porecla...
PS: Si eu mi-as dori un tur II Basescu-Antonescu. Chiar as simti ca am de unde alege, si nu ca dau vot negativ.

florin spunea...

Auzisem saptamina trecuta o gluma, incepe insa sa se adevereasca:
Q: Care este cel mai scurt banc auzit vreodata?
A: Geoana presedinte.

Jay spunea...

Florine, hai sa iti mai zic eu unul:

Q: Care e cel mai PROST banc auzit vreodata?
A: Basescu presedinte.

R.A.Muresan spunea...

Oare s-ar putea enumera aici citeva motive pentru care Mihnea Maruta e luat drept "un personaj depasit de eveniment"?

Dan Selaru spunea...

Citeste autodescrierea de pe site-ul lui.

R.A.Muresan spunea...

Tocmai pentru ca o citisem am intrebat.
Si-apoi, exprimarea "o incropeala in pripa" e evident una pleonastica: sa fi fost intentionata? Ca nu ma prind deloc.

R.A.Muresan spunea...

Termenul de 'incropeala' nici nu exista de fapt, nici macar in dexonline.

Dan Selaru spunea...

Poti sa faci o incropeala in pripa sau nu, unul e rezultatul si alta e procedura. Nu orice cuvant care nu e in dexonline inseamna ca e inexistent, ca dovada ca l-ai inteles.

R.A.Muresan spunea...

Ar fi trebuit sa spun ca exprimarea cu pricina e una OARECUM pleonastica sau, mai lax, una pretioasa.
Sensul ideii era acelasi daca raminea doar incropeala sau pripa. S-ar fi putut adauga pe linga rezultat si procedura, un adjectiv: de pilda 'o incropeala ardeleana in pripa', caci am fi putut avea la fel de bine si 'o incropeala dimboviteana in pripa'.

Dan Selaru spunea...

Nu are nicio legatura ardelenismul, iar incropeala apartine partidelor, nu face procese de intentie. Nici nu mi-a trecut asa ceva prin cap.

Radu spunea...

Mihnea Maruta e un tip deosebit, care se exprima foarte bine in scris dar care nu are experienta aparitiilor la TV si nici pe cea a moderarii. Si, in plus, el nu a facut altceva decat sa respecte dorinta celor doua staff-uri, aceea a unei discutii libere, neincorsetate de o moderare prea rigida...
Sa fim sinceri, cred ca trei sferturi dintre jurnalisti ar fi fost "depasiti" de un astfel de eveniment. Important e sa nu o arati si Mihnea nu a aratat-o.

Dar fost o incropeala, in pripa sau nu! :), cu asta sunt de acord, si asta s-a repercutat in audienta relativ redusa de care s-a bucurat dezbaterea. Dar pentru asta sunt de vina EXCLUSIV cele doua staff-uri... Unul pentru ca a propus si celalalt pentru ca a acceptat!

R.A.Muresan spunea...

Scuze, nu faceam nici un proces de intentie. Am vrut pur si simplu sa arat ce poate decurge dintr-o exprimare pretioasa... In loc de 'ardeleana' se putea folosi alt adjectiv.

Anonim spunea...

antonescu e spontan,citit,pare mai bun decat basescu,geoana. dar sunt convins ca daca va fi presedinte la prima criza reala da bir cu fugitii,sau inchide usa si se preface ca doarme. seamana prea mult cu oprescu,o mie de vorbe,zero absolut realizari!

John Galt spunea...

"cel care il sfatuieste"..

: link1 (si restul topicului e amuzant)

link2

Ah, v-am zis ca psd-ul dispare in 2 ani? ;)

yep, I'm that good..:P

Anonim spunea...

pt dl.muresan
http://www.dex-online-ro.ro/search.php?cuv=incropi
dex online nu e carte de capatai si sa cauti verbe in dictionar de invata la clasele primare :D

R.A.Muresan spunea...

Anonimule, era vorba de 'incropeala' si nu de verbul a incropi. In plus, n-am afirmat ca dexonline ar fi "o carte de capatii", fiindca nici macar nu e o carte in sensul comun.

casandra spunea...

Prima confruntare? Hmm, prima conlucrare, poate! Deja se iubesc si se prefera din vorbe cei doi. Basescu face tot ce poate sa-l aduca pe Crin in fata. Si Crin accepta cu gratie, exprimandu-si si el placerea de a se confrunta in turul II cu Basescu. De ce oare a pogorat o asa de minunata antanta? Ce e de ascuns, ce e de ingropat, ce e de vandut, de e de cumparat? Cine scrie scenariul? E Crin un inocent? E Base in retragere ordonata? Hmmm...

Adi Zăbavă spunea...

Incercarea de zilele acestea, cu dosarul Hayssam nu va aduce inapoi pentru Geoana nici macar cat a pierdut prin neparticiparea la dezbatere. Basescu, isi joaca lectia pe care a invatat-o si o joaca bine. pana in acest moment, cu ce a aratat, Geoana nu il poate bate in turul II.