luni, 21 decembrie 2009

Iarna vrajbei noastre

N-am să-mi dau cu părerea despre Guvern. Nu pot decât să mă uit la întârzierile trenurilor, oamenii uitaţi pe câmp şi salvaţi de Armată, la iarna care a luat prin surprindere Ministerul Transporturilor. Şi pe ministrul Berceanu. Care e considerat competent în raport cu restul.

Berceanu e vinovat pentru că a politizat şi deprofesionalizat tot sistemul. Şi ăsta e un fenomen generalizat la toate domeniile.

Politizarea tuturor structurilor, legalizată de coaliţia PDL-PSD în dispreţul oricărei noţiuni de competenţă, conduce la prăbuşirea tuturor structurilor Statului. Aşa că-mi este indiferent Guvernul, oricine vine situaţia rămâne la fel.

O să fie o vreme a scandalurilor interminabile şi strigătoare la cer, a nesimţirii manifeste, a dispreţului faţă de cetăţean.

Nici n-au fost validaţi şi a început circul Roşia Montană. La Sănătate e un notar.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

34 de comentarii:

Anonim spunea...

nu-ti inteleg mirarea; revolta da...

Anonim spunea...

http://www.liberation.fr/vous/0101609586-13-heures-dans-l-eurostar-et-retour-a-la-case-depart
Berceanu are mana lunga

Anonim spunea...

suntem (sper INCA) la o faza la care orice ar face un guvern nu e bine. Bugetul e mic, asa ca orice impartire pe domenii va fi criticata de careva. Criticatul e numai o cheltuiala de energie caci nu produce bani la buget. Dar sa nu confundam criticatul cu insulta si abjectia.

Anonim spunea...

lasă iarna să curgă-n voia ei! Uită-te şi ce se întâmplă prin lume când este o vreme câinoasă! Nu-l iubesc şi nu-l apreciez pe Berceanu, dar fii obiectiv! În rest " God helps us"

Dan Selaru spunea...

E vorba de politizare si incompetenta nu de iarna. Puteam sa zic de accidentele de la CFR. Nici Berceanu nu e important ci fenomenul.

Turambar spunea...

Mda. Numai la noi este o catastrofa perpetua, nu, Dane?

Comme on. Stai stramb si judeca drept. Peste tot e iarna, peste tot in lume au aparut disfunctionalitati in functionarea serviciilor publice. Peste tot sunt drumuri inzapezite si trenuri intarziate si zboruri anulate si amarati homelesshi morti de frig in zapada.

De ce nu spui si de faptul ca drumurile s-au curatat decent de repede? Asociatul meu s-a intors din zona aceea recent. La dus, a stat intr-adevar in viscol 12 ore, circuland cu 1 km pe ora in spatele plugului. La intoarcere insa, a venit pe un drum ca in palma.

Haide, Dane. Traim totusi intr-o tara suficient de normala. Numai noi suntem nemultumiti si suparati pe viata si prea elvetzieni in aspiratzii.

:/

Camil Stoenescu spunea...

dupa ce am asteptat 6 ore ca un nenorocit de tren sa plece din gara de nord, nu pot decat sa ma alătur opiniei exprimate de către dl Șelaru, cu CFR-ul ca simbol al incompetenței statului

Anonim spunea...

Pentru situatia dezastruoaa de la CFR, cu accidente grave si deraieri de trenuri, cu ZERO lei alocati pentru intretinetrea cailor ferate, Berceanu trebuia dat afara din guvern !...
E un "baiat" care face misto de toti si de toate (vezi, pe linga taxa pentru podul de la Fetesti, declaratiile sale deplasate, ca sa nu zic nesimtite, ca si acum cu rovignetele) ...
Daca el si seful lui direct (Boc), discuta in guvern (Guvernul Romaniei !) despre penele pe care trebuie sa le poarte Mircea Badea pentru supraexceptionala performanta de a realiza 42 de km de autostrada (cu ce costuri ?), ce poti sa mai spui ?...
Daca insa te gindesti ca baietii astia au grija de banul public (in sensul ca e pe mina lor)), te cam ia asa pe sira spinarii ...

Anonim spunea...

Ne-am obisnuit asa de mult sa ne plangem incat uitam ca avem DATORIA ca mai intai sa fim in fata la lucru si apoi la criticat...Pot sa sugerez ca inca nu ati iesit la deszapezit, dl. Selaru? Ca imensa majoritate a romanilor vor sa faca altcineva treaba ? Si sa nu-i comvina ca nu a facut-o suficient de repede ?!!!
Mereu am fost de parte lui Calinescu in confruntarea cu Vianu : Ca sa critici , trebuie mai intai sa scrii ! Desi , de partea lui Vianu un critic strain spunea " pot sa-mi dau seama daca un ou este stricat sau nu, chiar daca nu fac oua!"...! Asa ca rezultatul este ca e buna critica , cu masura , ca nu le putem face pe toate. Cati oameni pot face tot ce vrem sa fie facut si in cat timp ? Cine e de vina ca plecam nepregatiti la drum si dam vina pe altii ? Cine isi recunoaste vreo vina? Ca cei blocati n-au treba sa recunoasca prostia nepregatirii...! Din 1975 nu a fost asa iarna grea si toti , dar toti au luat in deradere avertizarile caci altfel sigur aveau si lantuiri , si lopeti si nisip si tot ce vrei ! Eram mici copii cand a mai fost situiatia asta , de unde sa banium ce o sa fie...Pe ce pariem ca la anul sau chair anul asta , daca se repeta scena , nu or sa mai fie asa multi blocati pe drumuri?
Nu uitati :
"Desteptii invata din greselile altora, mediocrii din ale lor. Prostii le stiu pe toate!"...
Scrieti de Berceanu...Ce a "deprofesioanlizat" ? La CFR unde stiu bine, sunt oamenii din sistem , nimeni nu a venit din alta parte, din afara CFR (nici nu se putea pentru ca e o activitate specifica) si atunci cum puteti scrie asta ca generalitate? Unde e corectitudinea? Acolo s-au suprapus o seriee de evenimente nefericite cu scaderea drastica a circulatiei si intrarea concurentei pe liniile CFR (da , daca nu stiti ,in acest moment sunt 4 mari companii straine care opereaza pe caile ferate iar cea austriaca a luat intreaga echipa de management de la CFR Marfa de acum 2 ani!)iar guvernul PNL le-a dat taxa pe numar de km si nu pe nr de vagoane asa ca faceau trenuri kilometrice ca plateau putin dar care distrugeau infrastructura!
Adevarul intodeauna suporta mult mai multe nuante decat putem noi baga in scrisurile noastre si de aceea sa fim un ic mai circumspecti la a da cu parul. E usor dar nu e si adevarat...

Dan Selaru spunea...

Sa inteleg ca totul e perfect la Transporturi? Mea culpa. Mai aveti sa convingeti si cetatenii.

Anonim spunea...

Doamne, ce penibil mai esti ,domnule draga!!
Nu-i vorba, si eu sunt la fel de penibil ca te mai si citesc.

Anonim spunea...

Ai dreptate Dane, totul este politizat in Romania, doar portocalii nu vad, fiindca se confunda cu peisajul, sunt imbracati in acoperitorul carnet de partid, sunt o multime de tampiti care au ajuns directori in urma dementei Ordonante de urgenta 37 din 22 aprilie 2009, care este si neconstitutionala, si care acum au acces la computer si la oamenii din siostemul bugetar si la resurse... atat au dorit, nu sa mearga trenurile la timp, nu sa rezolve problemele romanilor, ci sa isi rezolve problemele. Tampitii ailalti de la PSD care au pus boptu la vrajeala sau chiar au fost directori pe og37 se vad acum cu una in bot! Nasol este ca in acest timp oamenii o duc din ce in ce mai prost si asteapta solutii de la cei mai incompetenti indivizi, ajunsi sefi peste toata Romania.

Ionut spunea...

Sustin opinia lui Turambar.

De multe trebuie convinsi cetatenii. Inclusiv de propria responsabilitate. Dimineata, spre exemplu, m-am injurat la propriu cu niste cetateni convinsi ca zapada trebuie aruncata musai in strada de unde tocmai fusese data.

Lucrurile vor merge mai bine; dar indreptarile trebuiesc facute in ambele capete. Sa arunci tot timpul laturi intr-un singur capat nu e productiv.

John Galt spunea...

Eu nu inteleg de ce e asa de greu ca FIECARE sa-si pazeasca fundul.

Trebuie sa vina statul sa aiba grija de tot??

..

Eu am plecat alaltaieri la munte si am venit ieri. Viscol, vijelie etc. Am cauciucuri de iarna, am lanturi. Acu 15 ani am ramas inzapezit multe ore si era sa raman fara o mana. NU am asteptat pe nimeni sa vina sa ma "salveze" nici atunci. Acum la fel.

Pe de alta parte, daca m-am suit in tren si aia m-ar fi tinut 10 ore in frig, pai sunt buni de plata. Daca trenul ar fi fost "privatizat" pai sa vedeti acum scandal si cereri de despagubire. Cand "trenul" e de stat vad ca toti arunca cu oua stricate in berceanu de parca el trebuie sa aiba grija de toate babele care vor sa treaca orice strada/ulita din orice sat.

Mai baieti, voi chiar nu vedeti unde e problema?

Dan Selaru spunea...

Drumul e public si platim taxe ca sa mergem pe el.

cezar spunea...

"Berceanu e vinovat pentru ca a politizat si deprofesionalizat tot sistemul. Si asta e un fenomen generalizat la toate domeniile."

Astea-s vorbe. Dovedeste ca politizarea, care se intampla peste tot, a dus si la de
preofesionalizare.

Dupa asta, dovedeste lipsa de control asupra acestor oameni. N-ai cum, ca tocmai au fost demisi 2, pe motiv de minciuna/raportari false. Sau n-or fi astea motivele reale ? Dovedeste.

In rest, subscriu la opiniile sanatoase, mai putin plangacioase ale celor de mai sus.

Inclusiv replica plangacioasa de genul "Sa inteleg ca totul e perfect la Transporturi? Mea culpa. Mai aveti sa convingeti si cetatenii." Cine pusca mea a spus ca "totul" e "perfect" ?!

Camil Stoenescu spunea...

nu stiu cum sta treaba cu drumurile deoarece nu posed masina, ergo nici nu circul iarna. tot ce stiu este ca CFR-ul ofera conditii execrabile de calatorie, la preturi nejustificate. si nu ma intereseaza cine e vinovat pentru asta, vreau doar ca atunci cand platesc un bilet sa fiu sigur ca ajung la ora inscrisa pe el, exceptand situatiile de forta majora. iar o palma de zapada nu se califica aici

Ionut spunea...

camil, palma de zapada a fost masurata aici: http://www.meteoromania.ro/index.php?id=520

Camil Stoenescu spunea...

@ Ionut
de la Cluj la Bucuresti faci 9-10 ore cu Intercity-ul. pe 450 de km, vara. presupun ca si pentru asta vei gasi justificari "meteo": se dilata sinele. iar toamna e din cauza frunzelor moarte. platim o bataie de joc pentru niste conditii de transport demne de africa, nu de uniunea european. daca statul nu poate mai mult, sa fie privatizat CFT pe 1 dolar si macar sa stim o chestie

Ionut spunea...

Camil,
n-am mai fost cu trenul din decembrie 2002. Nu caut justificari. Am spus doar ca nu a fost o palma de zapada.
Nu cunosc motivele pentru care IC face 500 km intre Cluj si Bucuresti 9-10 ore.
Sa se privatizeze CFR, daca asta e o solutie; n-am nimic impotriva.

ciprian blidaru spunea...

da ca un ungur e ministrul culturii cum vi se pare?

Andrei H spunea...

Ceea ce spuneti aici imi aduce aminte de o replica din Amarcord:

”Asta ne intristeaza pe noi, incapatanarea de a nu vrea sa inteleaga. De ce? De ce?”

O gasiti la 3.20:

http://www.youtube.com/watch?v=SGl-K2WOvso

Pai domnule pierdeti din vedere doua aspecte, primul ca iarna nu-i ca vara si al doilea ca pe 6 Decembrie comunistii inhaitati cu oligarhii au fost infranti in alegeri. Zorii unor alte vremuri se intrezaresc doar ca mai trebuie sa strangeti din dinti. Cred ca nu va imaginati ca se poate repara ceea ce s-a stricat in 20 de ani in urmatorii 5? Pentru a putea repara ceva trebuie un parlament si niste partide care sa nu fie ostile, trebuie ca romanii care s-au lasat manipulati sa inteleaga.

Sigur nu vreti sa beti cu noi un pahar in cinstea victoriei?

Camil Stoenescu spunea...

@ Ionut
well, daca nu ai avut experiente recente legate de CFR putina abtinere n-ar strica. zapada o poate masura fiecare. eu nu ma apuc sa vorbesc despre Maglev sau trenurile japoneze pentru simplul motiv ca nu le cunosc destul de bine, cel putin nu direct. eu calatoresc lunar cu minunatul nostrul CFR asa ca sunt ceva mai indreptatit sa ma plang de calitatea serviciilor oferite, ca doar le platesc cat nu fac.

Pongo spunea...

Se vede treaba ca mai avem nevoie de vreo 5 ani de "Berceanu" la transporturi.
O singura intrebare am. Punctuala si exacta:
Cate trenuri mai trebuie sa deraieze pentru ca domnul Berceanu sa isi dea demisia si sa nu mai apara niciodata in incinta ministerului transporturilor?
Sa pot si eu sa incep sa numar.
AMR "X" marfare, "y"curse "z"personale.

Ionut spunea...

Camil - de ce trebuie sa repet? N-am vorbit de problemele structurale ale CFR. Probabil sint multe, complexe si necesita sume enorme de bani si mult timp pentru a fi eliminate. Aceeasi problema exista si pentru infrastructura rutiera. Pentru asta am rabdare.
Eu am ce am cu palma aia de zapada. Nu, n-a fost o palma de zapada.

Camil Stoenescu spunea...

bun, n-a fost o palmă. au fost 2 palme si 3 degete. iar cu asta problemele structurale sunt cu totul altele

casandra spunea...

Observ aici o oarecare detasare de subiect. Dar transportul pe CFR merita.
Din pacate, nici in urmatorii 5 ani nu va fi mai bine. Reducerea subventiilor la transportul pe calea ferata deplaseaza transportul de marfa si persoane spre cel rutier, unde sunt foarte multe interese private. Data fiind aceasta evolutie, mai nimeni nu este interesat sa cumpere si sa investeasca in calea ferata si in transportul pe calea ferata.
Evident, este afectata mobilitatea fortei de munca, cel putin. Daca transportul personelor pe 30-50 km nu ar fi atat de scump, multi rezidenti in mediul rural sau in micile orase calamitate industrial ar putea sa-si gaseasca de lucru in lata parte. Dar cu salarii de 600-700 lei si cu un transport care-i costa lunar peste 400 lei nu mai alege nimeni aceasta cale.

In urma cu 10 ani am citit un studiu interesant.
http://www.cerna.ensmp.fr/Documents/MB-FL-subentionsferro.pdf
Intre timp, dat fiind ca au avut loc mai multe accidente pe caile ferate britanice si germane, miscarea de privatizare a transportului pe calea ferata a fost stopata. Subventiile publice au crescut. La noi, subventiile scad.
Eu nu mai merg cu trenul, este prea riscant.

Anonim spunea...

Sa nu exageram. Nu chiar toate capriciile vremii se pot pune pe seama incompetentei guvernului. Poate doar ca n-a finantat suficient cercetarea in domeniul controlului vremii :-), dar la fel cum blocarea trenului Eurostar sau a aeroportului din Dusseldorf nu sunt din vina guvernelor respective, la fel viscolul de la noi nu e din vina nimanui. Bad luck.

Dan Dinu spunea...

pe vremea lui L. Orban ca ministru, domeniul de activitate telecomunicatii feroviare a avut trei directori:
1 de profil si din interiorul sistemului pina la debarcarea PDL-ului din Guvern.
apoi
1 inginer de constructii civile cu o firma mica si privata dar PNL-ist
si ultimul
1 fost sef de spatii verzi la primaria lui Piedone mare PNL-ist si acesta.
Dupa ce a ajuns Berceanu ministru a pus director la Telecomunicatii CFR pe un PDL-ist (foarte adevarat) care insa:
este absolventul fac de Electronica si Telecomunicatii.
a lucrat in cadrul Romtelecom Covasna toata viata lui.
a fost director la Romtc Covasna in ultimii 15 ani
Si acum hai sa comparam:
PNL (Orban) 1 inginer constructii + 1 sef spatii verzi
PDL (Berceanu) 1 ing de telecomunicatii cu vechime de 25 de ani in domeniu si 15 ani de manager.
Ce ar mai fi de spus ?
Decit ca aveti un "parti-pris" mult prea evident.

Dan Selaru spunea...

Asa e, si la ce ne-a folosit.

Dan Selaru spunea...

Logica este o chestie fenomenala, atatia o folosesc stramb ca pur si simplu cred ca suntem o tara de oameni care nu inteleg ce se intampla cu ei si cine poarta responsabilitatea.

Dan Dinu spunea...

@Dan Selaru
"Asa e, si la ce ne-a folosit.....Logica este o chestie fenomenala, atatia o folosesc stramb ca pur si simplu cred ca suntem o tara de oameni care nu inteleg ce se intampla cu ei si cine poarta responsabilitatea."

Dane, tu ti-ai postat pe blog un text in care critici politizarea excesiva a conducerii tarii. Si in care cel mai criticat este ministrul Berceanu.
Eu ti-am trimis un raspuns bazat pe fapte verificabile in orice clipa. In care ti-am facut o comparatie intre modul de lucru al fostului ministru Orban si cel al actualului ministru Berceanu.
Si din acest raspuns ministrul Berceanu iese bine si Orban iese prost. Atentie, NU pe parerile mele ci pe faptele lor.
Si atunci, de ce ne iei acum de sus, superior, cu afirmatiile pe care ti le-am redat la inceput?
PS. am fost un mare simpatizant PNL. M-am lecuit odata cu scoaterea PD de la guvernare si cu suspendarea Presedintelui Basescu.
Asa ca o sa va rog sa va mai referiti la acte politizate doar dupa ce dnul Bogdan Olteanu, de profesie jurist, isi va da demisia din functia de viceguvernator al BNR.
PPS. aveti dreptate cu Notarul Cseke Attila ministrul al sanatatii. Ironia sortii face ca sa fie SINGURUL ministru votat in UNANIMITATE!!! Cind ma gandesc din cine or fi compuse comisiile de specialitate la Sanatate, mai ca-mi vine sa zic ca medicii isi merita soarta.

Dan Selaru spunea...

http://cotidianul.ro/antropologul_claude_karnoouh_romania_va_ramane_o_tara_subdezvoltata_fara_putere_externa-105887.html

Pongo spunea...

@Dan Dinu:
Medicii se vor descurca. Pe asta probabil se bazeaza si guvernul care a aprobat un buget sensibil egal pt sri.srl si ministerul sanatatii. Problema mare va fi a pacientilor.