vineri, 11 decembrie 2009

Kafka?

BEC a înregistrat candidaturile la Preşedinţie conform legii 370 din 2007 privind schimbarea denumirii oraşului Basarabi, judeţul Constanţa, în Murfatlar.

Deşi avea posibilitatea să înainteze Bugetul, după ce a strigat luni de zile pentru asta, Guvernul Boc nu l-a înaintat şi am pierdut banii de la FMI. Ăia de pensii şi salarii.

Nu avem Guvern. Deşi există de o lună un Prim Ministru desemnat el nu e validat sau invalidat de Parlament. În schimb se negociază majorităţi electorale. Care nu contează pentru că Preşedintele României, care nici el nu există, decide candidaţii la Prim Ministru.

Curtea Constituţională decide renumărarea voturilor anulate astfel încât nimeni nu înţelege procedura. BEC habar n-are ce să facă.

La unele secţii de votare se votează de 3 ori mai repede decât la altele. Pentru unii e normal, pentru alţii e furt clar. Morţii participă activ la procesul electoral. Nu toţi din fericire.

În România se duce o luptă peste capetele noastre. Pe care majoritatea nici n-o înţelegem. Universul lui Kafka e doar aparent. Pe lângă nenumăratele probe de imbecilism se petrece ceva. Care nu se rezumă la Băsescu sau Geoană. Ei sunt doar exponenţii taberelor. Postacilor le comunic de la început să se abţină că-i şterg. Eu am primit o explicaţie raţională. Dar poate să mai ofere cineva una?

Nu mă interesează explicaţii în care unii sunt buni şi ceilalţi răi, nu e cazul. Promit să le public.

UPDATE Se renumără la Bucureşti.

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment. Nu sunt ziarist, n-am legătură cu mogulii sau partidele.

73 de comentarii:

Anonim spunea...

"În schimb se negociază majorităţi electorale. Care nu contează pentru că Preşedintele României, care nici el nu există, decide candidaţii la Prim Ministru."

Eu nu stiu ce ne mai complicam cu majoritati parlamentare cand avem presedinte.
De fapt nu stiu ce ne mai complicam cu parlamentari cand avem presedinte (care ne place).

Dan Selaru spunea...

Nu esti la subiect.

Vali spunea...

Doua grupuri de interese, unul occidental si unu rusesc se bat pentru controlul resurselor la Bucuresti.

Presupunerea mea este ca Basescu e sprijinit de gruparea ruseasca (Alro, RAFO ... vehiculele de influenta) iar Geoana de parte occidentala.

Mi se pare suspect ca nu s-a transat inca ... ceva se mai negociaza ...

Dan Selaru spunea...

Citeste-l pe Aligica de pe Hotnews. Rusii si americanii sunt in aceeasi tabara.

ADI spunea...

Este o doar o lupta surda pentru bani, pentru putere si pentru posibilitatea unica de a se masura intre ei care este mai tare. In tot acest circ politic, media participa activ prin aducerea in fata consumatorului a unor declaratii si situatii lipsite de importanta. Pentru media, singurul lucru care depaseste crima si furtul este doar politica. Romanii fac politica asa cum si-au luat si credite: naiv si prostesc. Dezbaterea unor declaratii la nesfarsit.. unul a zis, apoi a zis alta.. asta nu este politica. Politica este lucrul care lipseste de fapt din tot acest circ. Dezbaterea lucrurilor fara esenta, a actiunilor si declaratiilor prostesti, in cea mai mare parte, a asa numitilor actori politici sunt principale teme media tratate savuros si ametitor. Eu zic ca pana la urma vom ramane tot cu circul si cu reala senzatie (mai ales in urma scorului strans de la prezidentiale) ca toti am contat si am facut parte din aceast circ. Unii mai importanti decat altii, unii care detin mai multa dreptate, mai mult adevar.

Dan Selaru spunea...

Care ei? Ca asta e de fapt intrebarea.

Vali spunea...

Pai el pare a zice ca Basescu s-a luptat cu toti si a castigat :)

Sa fim seriosi, Basescu e sustinut cel putin de o parte din capitalul Rusesc (care prospera in mandatul lui).

Si mai simt o chestie, inca capitalul german nu are interesul / putinta sau astepata momentul sa vina in Romania.

I wonder why? Oricum legaturile Germania Rusia is destul de mari si evidente.

Dan Selaru spunea...

Asta poate sa fie o explicatie dar se contrazice cu Aligica, om care stie pe ce lume e.

ADI spunea...

Daca vrei sa o dam pe presupuneri iti dau si eu una mai simpla.. cineva vrea sa "cumpere" ceva de la noi, si ai nostri se bat pe cine sa semneze "contractul". Baietii nu au o directie clara, marionetele nu joaca decis, nu este un joc dirijat de sus. Lupta se da haotic intre pestii mici, care din ei sa ii faca oferta celui mare. Nu sunt multi cumparatori, este de ajuns unul pentru care se lupta toti. Cine vrea sa cumpere? Nu cred ca are importanta. Important este cine o sa ii vanda.

Dan Selaru spunea...

E prea mica miza. Nu sunt atat de iresponsabili incat sa lase totul sa se prabuseasca de dragul unei vanzari la care se pot imparti beneficiile. Asa a fost Petrom. Sau Sterling.

Vali spunea...

Sper sa nu inflamez spiritele, dar un om care sustine ca in Romania a castigat liberalismul economic (citat din WSJ) nu pare sa cunoasca realitatile.

Cine a votat pe bune la noi a votat emotional (cea mai mare majoritate cel putin).

Un guvern politic, netransparent, suspect de coruptie, demis, interimar, injumatatit (sustinut de Basescu) nu da expresia unui liberalism economic.

br3b spunea...

O sa ma limitez sa comentez o singura fraza, fiindca sunt patit, am stat la coada. Si anume:

"La unele secţii de votare se votează de 3 ori mai repede decât la altele. "

Acesta e adevarul si nu ar trebui tratat in mod antenist, ca pe o suspiciune, ca pe o mare conspiratie. E doar o manipulare, o minciuna prin omisiune.

In Paris, organizatorii, functionarii d-acolo s-au gandit jenati cum sa ajute multimea de cetateni sa nu mai stea la coada.

In Romania, la nivelul functionarului de stat, aceasta mentalitate pro-activa lipseste cu desavarsire. Nici nu pot fi imaginate solutii ca oamenii, cetatenii, contribuabilii sa nu mai stea la cozi ca niste vite docile.

Uneori solutiile nici macar nu costa bani, nu trebuie invocata eterna "lipsa a bugetului". E nevoie doar de un pic de grija pentru detaliu, un dram de atentie.

In Paris, organizatorii s-au simtit obligati sa se ridice la inaltimea sarbatorii civice date de romanii ce stateau la coada in fata institutiei lor. Au venit cu o idee grozava, in sprijinul acestor oameni.

Functionarii romani, organizatorii romani, membrii sectiilor speciale din Romania nici macar nu s-au sinchisit de imbulzeala de la usile lor. Sictir total.

In Paris, membrii sectiei de votare au impartit la coada pixuri si declaratii, ca daca tot se sta aiurea la coada, macar omul sa-si completeze declaratia pe propria-i raspundere (declaratia! nu buletinul!) si astfel sa castige timp toata lumea. Se numeste EFICIENTA (administrativa) .

O idee grozava, pro-activa, o alta cultura a relatiei intre functionar si contribuabilul de la coada.

Atat.

Anonim spunea...

Treaba cu inregistrarea BEC pare sa fi fost o eroare de tipar, chiar si pe site-ul lor apare legea corecta.

Treaba cu guvernul Boc si bugetul este profund neconstitutionala, pana si PSD-stii au recunoscut-o. Nu cred ca ar fi trecut fara nici o problema bugetul in forma propusa de guvernul Boc, ori nu ar fi fost votata de parlament ori dupa ce ar fi fost votata aparea o contestatie la curtea constitutionala.

Lasand astea la o parte, lupta nu este peste capetele noastre. Cine ii voteaza si legitimizeaza pe cei care se lupta acum? Poporul roman. Noi dam peste 30% din voturi partidului reprezentant al neo-comunismului, nu? Noi votam 50-50% la alegerile prezidentiale. Cred ca a trecut de mult timpul lametarilor, suntem ceea ce suntem si macar am putea sa trecem peste asta, pentru ca ne-ar merge mai bine.

Dan Selaru spunea...

Nu raspundeti intrebarii. Poate ca totul e transparent. Dar nu pare.

br3b spunea...

Asadar, cam asta e diferenta de eficienta intre sistemul din Romania si cel din Paris. Un pic de grija iti poate mari productivitatea de 3 ori.

Asa ar trebui citita aceasta afirmatie, nu la modul conspirationist al Antenelor.

Vasile D spunea...

Boc asteapta sa coaguleze o majoritate inainte de a da bugetul,daca ar da bugetul acum ar iesi fradgezit rau.
CC a dispus numararea voturilor "to buy time" altfel ar fi trebuit sa dea azi o decizie.

Vali spunea...

Da, mai e varianta ca FMI a sustint garantul guvernului care a accesat cel mai mare imprumut din istoria Romaniei.

Probabil ca in viitor vor fi cateva evenimente corelate:
- urmatoarele transe FMI
- explozie a cursului LEU / EURO
- investitii straine

ciNicu spunea...

Toate problemele enumerate de dvs. au,direct sau indirect, o singura cauza(restul sint amanunte mai mult sau mai putin importante):adunaturile numite pompos "partide politice" pun intotdeauna pe primele locuri interesele lor,de "partid" sau personale,iar interesul national e pus intre ghilimele si aruncat la coada listei,lucru cu care inclusiv dvs.,cel putin in postarea de ieri, erati de acord. Daca ieri parea perfect normal ca un "partid" sa practice "jocul democratic" de-a guvernarea ,punind interesul propriu inaintea interesului national,nu inteleg de ce azi pare absurd ca si celelalte "partide" fac acelasi lucru.Nu tine tot de "functionarea democratiei" romanesti?

Dan Selaru spunea...

@br3b Sa fim seriosi. Eu am votat la sectie speciala si stiu sa scriu repede. Stiu chiar CNP-ul pe de rost. Cel mai mult timp s-a pierdut la inscrierea mea in lista. Nu viteza alegatorilor era de discutat, sunt prosti, ci viteza timp de 14 ore a celor care-i inregistreaza. Care sunt cativa.

ADI spunea...

@ Dan
Nu te gandi ca este vorba doar de o singura vanzare sau un singur produs. Este vorba de "gama completa" de produse si servicii.

Iar pentru bani astia chiar lasa totul la o parte. Nu sunt jocuri politice din afara tarii. Nu zic ca nu sunt diverse grupari interne sau externe care arunca in joc diverse resurse. Dar astia o fac pentru ponturi si avantaje. Miza cea mare este sa fii acolo sus. Sa treaca totul prin tine si tu sa faci oferta. Guvernul, care poate mijloci direct anumite "produse" nu poate fi independent de presedinte si sa il lase pe afara din acest joc. Dupa cum ii cunosc eu, oamenii astia acumuleaza in nestire sume uriase intr-o competitie in care, peste anumite sume de bani, se joaca international ;). Eu raman de parerea ca astia de pe piata noastra politica nu au in spate grupari mari de genul "America, Germania, URSS", sa fim seriosi. Cred ca si moldovenii cred la fel despre ei.. ca cineva a jucat tare pe piata lor si l-a dat jos pe Voronin :))). Cred ca ar trebui sa se uite putin in jur si sa nu caute prea departe.

Dan Selaru spunea...

@CiNicu - esti prima confirmare la ipoteza pe care o am.

Anonim spunea...

nu sunt rusii contra americani.e partida nationala (adica noi, romanii cu "structurili" si comunismul nostru altfel de tip romanesc) si partida ruseasca (care si-a pastrat o anumita influenta in zona, indiscutabil).a zis-o si talpes la o emisune cu Nasul, acum cateva luni. pare plauzibil.

Anonim spunea...

FED,BM, FMI

Anonim spunea...

Aceste alegeri arata ca s-a produs o separare evidenta intre "clasa politica" si "prostimea" care ii da voturile: in esenta, "clasa politica" cheama periodic "prostimea" sa (o) voteze dupa care aceasta mai sta o tura pana cand isi va exercita din nou "dreptul constitutional"...

Poate ca a sosit momentul sa impunem ideea ca "politicienii" se afla in serviciu public si ca presteaza pe banii nostri! Exemplul cel mai reprezentativ in acest sens mi se pare a fi dl. Antonescu, care "nu accepta", "nu negociaza", numeste "premieri" etc. de parca ar fi pe mosia respectabililor sai parinti...

Sa le reamintim (tuturor!) politicienilor ca in momentul in care prestatia lor nu se mai potriveste cu interesele noastre, acestia trebuie sa plece din sistem!

Asa cum atunci cand cumpar un aspirator, daca acesta mi se strica, am dreptul sa-l returnez si, fie sa-mi fie inlocuit fie sa-mi primesc banii cheltuiti, la fel, cand un politician nu imi mai reprezinta interesele ar trebui sa putem sa-l inlocuim! Eu, alegatorul, sunt cel care platesc si pentru aspirator si pentru politician. De ce sa-i discriminam?

br3b spunea...

Dan, asa obisnuit sunt cu reticenta si indaratnicia tipica functionarului din Romania, incat gandirea pro-activa a celor din Paris efectiv m-a incantat.

Si faptul ca s-au gandit la un mic amanunt cu care ar putea sa vina in ajutor, denota cu totul alta atitudine fata de cetateanul de la coada. Sunt convins ca avand aceasta mentalitate au fost si mai harnici (asta e cuvantul, harnici).

Tu stii pe de rost datele, eu mi-am schimbat buletinul si recunosc, inca il verific cand completez. Altii scriu mai lent. O medie de 40 secunde in plus pe fiecare votant si o deschidere totala pentru a-ti face treaba cum se cade, poate insemna exact acea diferenta de 300%.

D-asta mi se pare absolut nedrept ca toata lumea sa-i acuze pe cei din Paris ca s-au miscat mai repede. Toata lumea ii arata cu degetul, cei din Paris au devenit hotii natiunii doar pentru faptul ca intr-o zi de duminica au fost un pic mai harnici decat omonimii lor din tara.

Anonim spunea...

Ce cred eu:
Adevarata miza este faptul ca Romania nu este inca supraindatorata, ca de exemplu Grecia.
In momentul asta FMI mai da 50-100 de miliarde Romaniei. Statul tine leul inca 5 ani, bancile straine isi scot in acest timp banii din Romania cu profit imens. Restul Occidentului e muls de tot, efectiv nu mai ai cui sa dai credit.
Prima Casa are acelasi scop: sa nu piarda bancile straine banii.
Basescu e garantia lor ca scot banii de aici. Geoana sau orice alt presedinte, nu.
Iar daca in Romania se prebusesc garantiile si bancile, urmeaza toata Europa de Est ca in 1989, ca in cartile de joc. De aia nu zice nimic Occidentul desi stie ca s-au furat alegerile.

Dan Selaru spunea...

Eu nu spun ca n-au fost harnici. Eu spun unde se pierde timpul. La scrierea de catre functionari in tabele. Nu stiu cati sunt ca mine dar eu am verificat ce a scris tanti aia. Era corect.

Si nu-i ciudat ca toate cifrele mari sunt in strainatate?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

@br3b

Uiti totusi un lucru. Din pct meu de vedere e ok ca a-ti completat din timp declaratia. Problema e ca legal nu aveati voie sa o faceti decat in fata comisiei.

Dan Selaru spunea...

Hahahah, nasol cu legea la urne.

Anonim spunea...

Domnule Selaru v-am gasit raspunsul la toate intrebarile si dramele care va framanta.Ilustrul spelbul demasca pe antichrist:
http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=6278

Dr.A spunea...

La Paris(unde am votat) in turul I a fost lume multa. Nimeni nu verifica nici ce se scrie pe lista nici ce s-a completat pe declaratie.

La turul doi nu a mai fost lume ca a plouat cu galeata. Am stat 20 min la rand in loc de 4 ore la primul tur. Iarasi, nimeni nu a verificat nimic. Declaratiile se aruncau direct intr-o lada de carton. Nu pot sa cred ca au fost mai multi votanti ca in turul I. E exclus.

Unknown spunea...

1. pentru ca votul uninominal e o parodie iar alegatorul nu poate trage la raspundere alesul.

2. pentru ca in cazul in care punctul 1 ar fi ok (deci fara parodie) romanul nu constientizeaza doua lucruri: ca banii pe care-i cheltuie statul nu vin din cer ci din buzunarul lui. ca a muncit din greu pentru el. ca parlamentarul nu se reprezinta pe el ci il reprezinta pe cetatean si trebuie tras de maneca de fiecare data cand banul statului e cheltuit aiurea.

in concluzie, romanul nu stie cum functioneaza statul (si ma refer aici inclusiv la candidatii la presedintie care vin cu programe economice a caror realizare nu tine de ei rezultand proteste sindicale comice la palatul cotroceni). nestiind cum functioneaza statul, nu intelege nici democratia. nici politica. si in general nu intelege nimic. de aceea are nevoie de televiziuni, analisti, specialisti care sa-i explice si lui cum functioneaza lucrurile. doar ca nici specialistii (cei invitati de televiziuni) nu inteleg. de aici kafka.

Anonim spunea...

se da o lupta intre reforma si anti reforma.
eu stiu ca bugetul se aproba de parlament iar guvernul boc e motionat de cenzura. e ca si cum te duci la scoala de soferi sa dai examen dar nu se tine iar mata zici ca de ce n-a luat examenul
eu am votat in 5 minute in turul 1 si sub 30 secunde in turul 2 la sectia 22 Timisoara
in Romania se da o lupta peste capetele noastre, dar uni o inteleg.
numaratul voturilor nule e de Kafka igaz.
faptul ca folosesti pluralul in blog indica consens national de care m-am cam saturat
miroase a teoria conspiratiei asta cu (Pe lângă nenumăratele probe de imbecilism se petrece ceva. Care nu se rezumă la Băsescu sau Geoană) care alunga nehotaratii de la vot, adica pe sleau stati acasa cu totii lasa-ti sa voteze doar membrii de partid. lipsa de opinie e cea mai destructiva iar mata o promovezi.
asa ca "Romania obiectiva" a matale transpare cam superobiectiva din blog.
Romania obiectiva e ceilalti 10 mil care nu s-au dus la vot.

Dan Selaru spunea...

Bine.

Particularul spunea...

Ai auzit de teoria lui ZERO?
50-50, gaura neagra, bigbang, anul 2012, criza mondiala...etc. Se intoarce trendul, lumea, nimic din ce stiam nu va mai functiona... Este incredibil ca se intimpla in Romania, dar nu vad alta explicatie... Sper sa nu iasa cu macel! In rest, just watch the show!...

Anonim spunea...

Da, chestiunea a inceput in ianuarie 1990. De atunci traim in epoca lui Kafka. De ce?
1. Constiutia din 91 a specificat 4ani pentru mandatul prezidential. Dupa adoptatrea ei orice act contrar sau orice prevedere contrara ei se abroga.... cu exceptia celor care au fost favorabile lui Ion Iliescu. Astfel durata de 2 ani ai mandatului obtinut in 90 s-a prelungit in ciuda Constitutiei. In mod normal ar fi trebuit sa se constate ca durata mandatului trebuie prelungita pina in 1994. Atentie numai durata era contrara. In rest, atributii, forma de alegere au fost perfect Constitutionale. Si atunci am fi obtinut:
- doar 2 mandate ale lui Iliescu
- o departajare clara a prezidentialelor de parlamentare...

Dar Curtea Constitutionala a hoarit ca mandatul e neconstitutional numai in ce priveste numaratului lui. Explicatia hilara e ca a fost obtinut inainte de alegeri. Deci il lasam mandatul sa continue cu durata neconstitutionala de 2 ani si nu il numaram. Dar toate decretele sunt constitutionale. Bizar.
Hai sa generalizam. Sa zicem ca aplicam gindirea la vechimea in munca pentru pensionare. Conform gindirii Cutii nici un parlament sau guvern nu poate modifica legea, pentru ca vechimea in munca a inceput inainte de lege. deci daca dam o lege acum ca pensionarea se face la 63 ani nu se poate aplica decit celor care nu au ineput inca sa munceasca...
Am dus la absurd gindire Curtii Constuitutionale.
Da, traim in epoca lui Kafka si asta se va sfirsi atunci cind stilul Ion Iliescu, stil incilcit, nelogic, se va termina.
Dar nu cred ca va fi curind. Am impresie ca traim un film de groaza din seria ALIEN.

Anonim spunea...

Sa aiba oare o legatura cu cererea adresata azi de Ucraina catre FMI ?

NicuG spunea...

Poate este mai simplu decit pare dincolo de disputele subterane dintre sustinatorii celor trei tabere, devenite acum doua.
Geoana si stafful sau vor sa scape cu fata curata in partid. Toate problemele PSD-ului si PNL-ului s-au mutat la fraudarea alegerilor. Nu se aud discutii in PSD despre vizita lui Geoana la Vintu in noaptea dinaintea confruntarii televizate si nici despre prestatia sa lamentabila la aceeasi confruntare.
Cum nici despre lipirea PNL-ului de PSD ca marca de scrisoare nu se discuta in PNL. Aici nu se discuta nici daca PNL-ul a devenit de stinga prin aceasta alianta care pare mai mult una a liderilor.
Nici guvernul acesta cu atributii limitate nu se gindeste la altceva.
Asa ca toate problemele au disparut si a ramas doar FRAUDA!
In care eu nu cred.

ion spunea...

Pentru a interesa pe cineva (SUA, UE, Rusia, Israel, etc) ce se intimpla in Romania ar trebui ca mai intai Romania sa existe. Prin cancelariile lumii baietii au ramas la litera C de la Ceausescu. In rest recomand sa mergeti la orice tirg international de prestigiu sa vedeti ca nici macar nu avem stand sau daca avem e un wc de 2/3 intre Burkina Fasso si Mauritius. Intrati pe site-urile serioase ale UE unde se discuta despre Agenda 20 sa vedeti ca iar nu existam (pentru novici A20 a fost adoptata la Berlin si contine viziunea UE pina in 2020). Cumparati orice program sau joc sau cd sa vedeti ca la optiunea pt limba se sare in general de la portugheza la rusa sau la optuni suntem trecuti la others. Citeodata ma intreb daca suntem reali sau nu e un vis urit al unei nopti carer nu se mai termina. La Chisinau am auzit prima data teoria asta -ca orice eveniment care are loc oriunde in lume are legatura cu ceva de la Chisinau si viceversa - si cred ca e perfecta si pentru noi. Iar ca sa raspund la intrebare: ce se intimpla aici e actiunea individuala a unor ciumegi (ca sa nu-- numesc mafioti/grup de interese/clanuri), de diferite natii sau etnii si care rostesc soptind "Washingtonul stie" sau "Moscova stie" (asta ca sa-i raspund si dl Aligica, mentionat mai sus). Iar cind o aud si p'asta cu interesu national ma ia cu vertij! Stie cineva sa-mi spuna care este interesul national acum (in afara ca Romania sa fie mare si tot romanul sa prospere...). Sa fim optimisti-Romania va fi vesnica!

Camil Stoenescu spunea...

nu cred că e nici kafka, nici vreo teorie a conspirației. e doar...mișcare browniană :)

Mosnean spunea...

La Montreal, unde am votat, au fost raportate cca. 800+ voturi exprimate.
De la 7AM la 9PM sint 14 ore. Adica 840 minute. Deci cam
o persona pe minut in medie. Acum trebuie tinut cont de faptul ca angajati ai consulatului stateau si vedeau cum isi completeaza oamenii declaratiile pe hol, inainte de intra la vot. (Consulatul se afla la un etaj dintr-un turn in centrul orasului). Cind se intra la votare predai declaratia si pasaportul si primeai buletinul de vot si stampila, iar la intoarcere totul era deja scris, nu aveai decit sa semnezi si sa pleci. Maxim 20-30 secunde. Erau acolo 4 persoane care stateau la birou si scriau de zor in liste. Deci la o medie de 1 minut per vot cu 4 persoane in sectie inseamna ca fiecare membru avea 3 minute libere din 4. Nu am auzit pe nimeni sa spuna citi membri avea sectia din Paris? Pentru ca la 15-30 secunde dar cu 8 membri... le-ar fi ramas si ceva timp liber.

vala spunea...

cu tot respectul, daca nastase a ajuns sursa credibila de informatii ... atunci Romania e intradevar ... obiectiva

Stefan A. spunea...

Lupta este pentru ciolan . Puterea corupe si deci , cine cistiga are "gasca" la butoane !
Puterea nu este doar pentru a numi sefi in o infinitate de posturi.
Puterea este cea care poate accelera, orienta sau frina justitia .
Este cea care FACE bugetul . Cine comanda imparte dupa cum crede si vrea !
Competitia electorala nu a fost intre doua tabere virgine si sfinte !
Coruptia este elementul de baza a partidelor, nu degeaba "donatile " (alea contabilizate legal, celelalte .... ) depasesc cu mult suma cotizatilor de la menbri (putini la numar ).
Deci , avem si puterea vazuta ca o supravietuire financiara a partidului invingator sau a taberei cistigatoare !
Cine pierde , da faliment ! DISPARE !

John Galt spunea...

Denial. Denial of denial, respectiv suturi in fund cat incape.

Unii (din exterior sau interior chiar) se amuza extrem de bine pe subiect, acum important e sa ai suficient cash.

Si asta e destul, e suficient un click dreapta si uite cum poti cumpara ditamai hidrocentrala construita prin 80, inca un click si pac, 1 milion de hectare, mai dai un copy paste si merge si statia de reglaj de la Tarnita.


Daca nici asta nu e liberalism pur atunci nu stiu ce sa mai zic. :D

MindCrusher spunea...

Conform datelor BEC: votanti Paris turul I = 2377 [1]; votanti Paris turul II = 3785 [2]. Deci o crestere cu aproximativ 50-60% intre tururi. Aceasta pare sa fie confirmata de anumite declaratii care le-am auzit la RFI in dimineata de 7 decembrie. Persoane de acolo mentionau ca din cauza unei organizari mai bune s-ar fi stat la coada 2-3 ore in loc de 3-4. Oricum si prezenta de la turul I este net superioara cazului Garii de Nord sau sectiilor similare din tara.

Un mic calcul: 14 ore inseamna 840 de minute de votat efectiv per stampila. In primul tur au fost 5 stampile in sectia de la Paris (nu am link la articolul in care am citit asta dar se gaseste daca e nevoie). Am presupus ca numarul de stampile a fost acelasi si in turul II. 5 stampile x 840 de minute = 4200 de minute pentru intreaga sectie de votare. 4200 impartit la 3785 ne da aproximativ un minut si 6 secunde de votant. Personal mi se pare o medie plauzibila daca este adevarat ca declaratiile erau completate in afara sectiei.

Am votat in turul I intr-o sectie de votare speciala in tara. Completare efectiva a datelor nu cred ca durat 30 de secunde, dupa care timpul de pus stampila depinde de fiecare (maxim 30 de secunde zic eu). La turul II, unde am votat pe lista normala nu am stat mai mult de 30 de secunde in sectia de votare. Pe de alta parte nu stiu ce date se inregistreaza in tabelele din sectiile din strainate. Poate fi vorba doar de nume, prenume si numarul pasaportului.

Cozi la Paris au fost chiar daca a plouat [3]. Dupa cum se poate vedea in imaginile de pe site cozile nu au fost caracteristice doar Frantei.
Fiecare alege sa creada ce vrea. Eu personal ii respect pe acesti oameni pentru ca au stat atat la coada pentru a isi exercita dreptul la vot. Pentru spiritul civic al acestora: SUSTIN CRESTEREA NUMARULUI SECTIILOR DE VOTARE DIN STRAINATATE.

Anonim spunea...

Votul rapid de la paris mi se pare verosimil: Eu si nevasta mea am votat in 1:10 secunde amandoi la o sectie normala din Cluj. Stiu exact timpul pentru ca am vorbit la telefon in timp ce votam, si am primit telefonul la intrare si am inchis la iesire....SIC

deaceea spunea...

Eu nu stiu cum e cu conspiratiile si interesele de peste munti si mari... Ce vad eu in jur si in tot ceea ce scrii tu e multa neincredere. Neincredere in oameni. Neincredere in institutii. Neincredere in presa. Si multa lipsa de profesionalism. Si in cadrul institutiilor, si printre oamenii de rand. Lipsa unui minim ragaz de analiza a informatiei, pentru de a cumpani ce se spune si cum reactionezi.

Unii au idei bune, dar se lasa usor daramati - vezi propunerea sistemului electronic de liste de vot. Nica se opune (am inteles ac exista o stenograma a sedintei in care a fost consemnata informatia asta), nimeni nu mai spune nimic. Eu ma gandesc ca, daca ar fi aparut atunci o campanie in presa, daca cei care au avut ideea asta ar fi sustinut-o si in afara sedintei de guvern, poate ca presiunea ar fi dus la instalarea unui sistem mai greu de fraudat (NB. Nici macar sistemul electronic nu poate face nimic impotriva voturilor cumparate...)
Ce mi-as dori eu acum ar fi sa ne mobilizam ca sa obtinem modificarea organizarii alegerilor viitoare, indiferent de decizia CC.

Eu zic ca neincrederea e cuvantul de ordine pentru ce se intampla. Si lipsa de responsabilitate (aici cred ca se include problema interesului national)...

Vasile D spunea...

Vanghelie ameninta cu proteste pe strazile Capitalei, cu 100-200.000 de oameni in apararea lui Voicu
ce e mai bun de abia urmeaza, sper ca TB sa mearga pana la capat, este nevoie de o clarificare in viata politica

usk-clb spunea...

yyy

Droid04 spunea...

Intrebarea din articol este eronata. Nu se intampla nimic deosebit acum in Romania. Totul este asa cum a fost si in ultimii 20 de ani si in 1930 si o sa fie in Romania si in 2050.....
Argument decisiv in ceeace sustin eu: pamfletul lui Constantin Tanase (il gasiti pe voxpublica pe un blog) piesele de teatru ale lui Caragiale,...etc..
Sute de ani de istorie au format poporul nostru cu bune si rele asa cum este acum. Credeti ca altii sunt mai breji ? Uitati-va la USA- land of freedom etc- si alegerile decise in Florida in primul mandat al lui Bush. Si acum se mai cearta daca a furat voturile sau nu....

Anonim spunea...

Foarte multe intrebari care au sens in analiza locala nu au sens in analiza globala (in sens matematic).

Altfel spus, pentru fiecare dintre intrebarile formulate putem avea cateva raspunsuri plauzibile si, daca suntem destul de abili si bine informati, poate gasim chiar explicatia reala. Am vazut cateva explicatii de foarte mult bunsimt in postarile anterioare, punctual pe intrebare, fara sa cada in capcana de a cauta "explicatia" pentru toate intrebarile.


A cauta un raspuns pentru toate intrebarile puse, eu cred ca este foarte probabil sa nu aiba sens!

ddanciu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dr.A spunea...

Ti-e jena sa-l citezi pe Adrian Nastase ?

Dr.A spunea...

@MindCrusher

La ora 3pm in turul II din coada aia pe care o vezi in poza (similara cu cea la care am stat peste 4 ore in turul I) nu mai era nimeni.

Vezi tu, timpul de votare scurt trebuie dublat de flux continuu. care flux nu a mai existat.

Andrei H spunea...

La guvernare oare le este frica sa intre pentru masurile dure care trebuiesc adoptate si de aceea se blocheaza unii pe altii cu speranta ca oalele sparte le vor plati ceilalti?

Ca au votat 1 per minut timp de 14 ore la Paris este de inteles si chiar plauzibil, comunismul trebuia distrus, eu am votat in 30-40 sec la o sectie normala, semnele de intrebare apar insa la cei din sectia de votare care au muncit fara nici o pauza timp de 14 ore, oricum vina este a tuturor pt ca au permis un sistem de votare care poate permite fraude, carti de alegator avem dar le tinem prin sertare, pentru un soft care sa vada daca ai mai votat nu cred ca era nevoie de tot Silicon Valley-ul, acum avem exemplul clar al unei clase politice corupte.

N-avem legislatie? Daca nu avem improvizam conform imaginilor:

http://www.youtube.com/watch?v=5KZZmdNK1WY

Referitor la lupta peste capetele noastre nu ma pot gandi decat la ”singur impotriva tutulor”.

Off topic:

Avem peste granite 2,5 milioane de romani, nu este o cifra oficiala dar des vehiculata ( bineinteles nu toti au drept de vot ), avem 600.000 de buletine de vot trimise de MAE ambasadelor, au votat 140.000 de cetateni. Acum daca s-au trezit unii cu un presedinte dupa ce adormisera cu altul nu cred ca este cazul sa blameze cetatenii din diaspora si chiar sa propuna interzicerea dreptului la vot.

Una peste alta nu avem legislatie iar unde avem are portite, spre exemplu se spune in legea electorala 67 din 2004 ca este permis accesul candidatilor pt intalniri cu alegatorii in scoli pentru ca in al doilea articol sa se spuna ca este interzisa campania in scoli. Bine inteles ca intalnirile sunt sezatori si nu campanie.

Kafka? Nu, KAFKA !!!

parvan spunea...

Normal ca nu e Kafka e "JOCUL" democratic. Constatarile tale sunt ca ale unui copil care se uita la wrestling. La noi politicul a fost tot timpul luat ca un "joc" si acum ne trezim cu intrebari serioase de genul: s-ar putea sa nu fie pe bune? sa fi fost frauda? CNP-urile alea or fi reale? aia care au votat afara sunt mult mai rapizi si mai expeditivi?

Asta in timp ce pana de curand toleram un referendum initiat de un candidat, mesaje in numele adversarului, frica, anti, moguli, "sa nu-i lasam", galeti autobuze.
Nu e KAFKA e doar un joc caruia i-am uitat simbolistica, regulile si mai ales finalitatea.

Da sunt si elemente din afara jocului, unul vrea sa prinda un contract de publicitate, altul poate a pariat, altul poate vrea sa impresioneze o fata, a ltul a fost "lucrat" de adversari .... dar in esenta e un joc caruia i-am uitat scopul

usk-clb spunea...

Domnule Selaru,

Incep prin a va spune ca am facut parte din biroul sectiei de votare de la Paris la turul 2. Pot sa va asigur ca votarea la Paris s-a desfasurat in deplina legalitate. Pot de asemenea sa garantez pentru corectitudinea colegilor de birou.

Mi se pare ciudat modul in care toata lumea isi da cu parerea despre cum se voteaza la Paris, se fac calcule savante de ma ia plansul. Nimeni nu se oboseste sa sune pana la Ambasada sa vorbeasca cu presedinta sectiei de votare, care ar putea da explicatii in detaliu. In ce ma priveste iata raspunsurile la nelamuririle Dvs si ale cititorilor:

1. De ca sunt atatia votanti la Paris?
Nu stiu daca sunteti la curent dar exista cateva comune din jud. Satu-Mare care sunt practic delocalizate in Regiunea Pariziana. O categorie aparte de oameni, mai simpli asa... locuiesc in Franta mai mult sau mai putin legal, lucreaza pe unde pot, si oficial si la negru, nevestele fac menaj si cophiii merg la scoala. Ei reprezinta masa mare de votanti, laolalta cu studentii (foarte multi astia), turistii si restul de salariati francezi cu pasaport romanesc.

2. De unde diferenta mare ca numar de votanti intre prezidentiale si parlamentare 2008 (vreo 700 de votanti)?

La alegerile parlamentare sectia de votare era atasata unei circumscriptii electorale. Ca urmare, puteau vota doar persoanele care faceau dovada ca locuiesc in circumscriptia respectiva. Evident, votantii de la punctul 1 nu prea au titluri de sedere, sau nu le-au reinnoit de cand nu mai e obligatoriu. Nici studentii nu sunt obligati sa aiba titlu de sedere. Asa incat unii nu s-au prezentat iar altora nu li s-a permis sa voteze.

Mai adaug ca la turul 2 prezidentiale in 2004 au votat circa 2000 de alegatori iar la referendumul din 2007 tot vreo 3700.

3. Cum a decurs practic procesul de votare?
Ca la orice sectie de votare. Deosebirea fata de restul sectiilor e ca unul din membri se ocupa exclusiv de distribuirea si recuperarea stampilelor. Tot el/ea supraveghea si urna de vot.

Evident, in cazul asta cateva etape de vot se deruleaza in paralel (de ex, pana voteaza d-l X, eu scriu datele d-lui Y). In acest fel se asigura un flux aproape continuu "la stampile".

Fluxul de oameni care intrau si ieseu din sala de vot era controlat de personalul Ambasadei, inclusiv sfaturi pentru completarea declaratiei.

Stresul era prea mare, n-am avut vreme sa cronometram fiecare etapa. Pot insa sa va asigur ca pot scrie datele personale dintr-un buletin sau pasaport in mai putin de 20s (cronometrat ulterior). Inchei prin a propune necredinciosilor o demonstratie pe viu a procesului. Nu e din Kafka.

3. Ce se intampla cu declaratiile?
Raspuns lui Dr A. Declaratiile ajungeau intr-o cutie din spatele "scribilor". Erau aruncate, evident, pentru ca scribii se grabeau. Afara ploua si lumea ii injura pentru o vina care nu era a lor. Asta nu inseamna ca erau aruncate la gunoi. Cineva din personalul Ambasadei le punea in ordine din cand in cand.
La intocmirea proceselor verbale declaratiile nu se contabilizeaza.

4. Diferentele dintre turul 1 si 2 pentru cine nu-s evidente:

- trei buletine de vot dintr-o hartie execrabila, trebuie sa verifici tot timpul sa nu dai doua in loc de unul; Unul singur la turul 2
- unul are doua pagini, trebuie aratate, altfel unii votanti nu-si gasesc candidatul. Nu-i cazul la turul 2.
- la celelalte doua, musai sa explici marii mase de alegatori ce-i aia referendum de ce are doua intrebari, ce-i aia parlament unicameral; La turul 2 sau nu-i cazul, sau explicatia se scurteaza considerabil.
- completezi DOUA liste electorale suplimentare. Una singura la turul 2.
- omul petrece de trei ori mai mult timp in cabina de vot la turul 1.


5. De ce erau doar 5 stampile?
Nu stim. Oamenii din Ambasada au cerut 16. BEC a trimis doar 5 fara alta explicatie.
Mai notati si ca la parlamentare 2008 s-au trimis 16 stampile din care o buna parte au ramas nefolosite. Deci se poate.

parvan spunea...

usk-clb ... ar fi fost interesant un link/nume ceva.

La 5 va explic eu ... e o alta lege in care s-au gandit sa specifice numar de cabine si stampile.

la restul ... e ciudat ca organizari de genul s-au petrecut doar afara, mai ca as fi interesat de demonstratii :)

In masura in care puteti spune as fi interesat de distributia numarului de votanti de-a lungul de zilei. Asta apropo de calcule savante care presupun ritmicitate fixa.

Anonim spunea...

"Universul lui Kafka e doar aparent"...
Cred ca împărtăşim sentimente asemanatoare. De cand Geoana a adus Aspen Institut în Romania şi de când W. Isaacson (preşedintele Aspen Institut) a devenit consilier şef al lui Obama pe probleme de mass-media, totul pare posibil. Mai mult decât Kafka... Cu vizite în URSS (pardon, "Rusia"), cu un Rakolta devalizând Mefin Sinaia cot la cot cu Ionuţ Costea, cu un Mircea Dinescu luând partea "mogulilor" petrolişti şi vântoşi şi cu câte şi mai câte (...), ce mai putem crede ? Ca suntem o vajnică civilizaţie europeană, tragi-comică, unde alte cercuri de interese (decât putem bănui măcar) decât cele româneşti se fac şi se desfac peste capetele noastre. Vorba anglosaxonilor: "Frumoasă ţară, păcat că-i locuită!"

Dan Selaru spunea...

L-am citat pe Nastase inainte. Vad ca o tineti cu Parisul. Chiar nu ma intereseaza subiectul. Daca nu mai apare nimic interesant mi-ati scris postul de maine.

@vala Nastase e o sursa credibila daca e verificata. Tu ai ajuns atat de departe cu orbirea ca nici macar nu mai crezi ca si altii pot spune adevarul.

ddanciu spunea...

Domnule Parvan,

Am votat la Paris si in turul 2 dimineata, va confirm si eu ca a fost coada de 3 ore si ca fluxul la cabinele vot a fost continuu. Oamenii linistiti, iar organizatorii amabili. In ce ma priveste gandit dinainte cu cine votez si m-am grabit din respect pentru ceilalti. Felicitari organizatorilor.
Va invit sa vizitati Parisul sa cunoasteti orasul si oamenii.

Oare nu se poate schimba legea cu 5 stampile, sau sa fie mai multe sectii de vot in acelasi loc? Pentru ca e jenant, serios.

Daca doriti putem coresponda pe email.

Dan

Anonim spunea...

La prima vedere totul pare normal. Oare comisioanele pentru marile privatizari care urmeaza, interesul strategic al Southstream (pentru ca financiar e greu de construit amandoua retelele), imprumutul de la FMI si ce se va face cu el - e vorba de multi bani - nu sunt suficiente motive pentru lupta politica ?
Mi se pare ca Basescu face ce e mai bine pentru asi asigura victorie si a-i linisti pe cei ce au pierdut. E rau pentru Romania ca nu avem buget, dar nu am auzit Banca Romaniei sa se agite; daca nici in ea nu mai putem avea incredere... Probabil se lasa loc de manevra pentru viitorul prim-ministru si sa atraga PNL la guvernare; cel mai rau pentru PDL ar fi ca PSD-PNL sa fie in majoritate. Plus ca ii tine in sah cu ancheta DNA, Geoana e decredibilizat de caseta, CC are termen limita pentru a nu trage de timp. Sper sa fie asa.
In schimb e intriganta coincidenta sfarsitului mandatului presedintelui pe 21 decembrie, cu aniversarea revolutiei, cu agitatiile comunistilor din Moldova, cu declaratiile Rusiei si cu analiza Stratfor. Succes in investigatii.

calif spunea...

Inca una kafkiana: la renumararea ceruta de PSD, Basescu va castiga mai multe voturi valabile decat Geoana

Vasile D spunea...

@calif

1)erau 6 membri contra un reprez pdl+seful de comisie( numit de prefect)*foarte mare avantaj la dosit buletine :D

2)2/3 din primarii erau ale aliantei anti

3)procentul de votanti Geoana 49.66 vs TB 50.33

Deci din numarul buletinelor ce vor fi gasite valabile daca aplicam legile probabilitatii o distributie normala ar fi

Geoana 24.83%
Basescu 75.17
cool nu :D

John Galt spunea...

Denial of denial.

S-a spart buba.

br3b spunea...

Fiindca sunt vinovat de deturnarea discutiei exclusiv pe subiectul votului din Paris, am facut un locsor separat de dezbatut acest subiect:

Aici:
http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2009/12/12/viteza-votului-de-la-paris/

parvan spunea...

DDanciu ... daca-mi lasati un mail sau imi scrieti la adresa de contact din blogul meu ... si eu as fi interesat sa conversam.

Da am vizitat Parisul in cateva randuri dar nu cred ca "oamenii si orasul" sunt variabila diferentiala care sa explice organizarea mai buna :). Mai degraba as miza pe ploaie sau pe promovarea anterioara.

Anonim spunea...

rusi sau americani, care e treaba, oricum suntem micutzi, cat de tare nu vrem asta...

kinn spunea...

@Dr.A:

La ce ora ai votat la Paris? Ar fi interesant sa determinam care a fost evolutia cozii la Paris (daca a fost coada toata ziua).

Anonim spunea...

Sunt de acord! Se petrece ceva peste capetele românilor. (Complotul iudeo-masonic).
In fiecare articol va luati de postaci. Ii dispretuiti de fiecare data. OK. Aveti posibilitatea, ca sunteti pe propriul blog, sa inchideti de la bun inceput orice comentarii. Totusi postacii sunt ratiunea dvs de a exista ca blog. De ce ii subestimati asa? Aveti o problema personala?

Dan Selaru spunea...

Nu postacii sunt ratiunea ci restul care sunt mult mai multi.

brod spunea...

pen'ce kafka? noi nu avem caragiale / urmuz / ionesco? daca ii trebuie cuiva o explicatie cat de cat coerenta a acestor aspecte bizare, as recomanda formula: ASTA-I NATIA, VOCATIA SI SITUATIA! asteptam cu interes contraziceri de succes.