sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Drepturile de autor şi L-ul din PDL

Am auzit de la Ministrul Şeitan că impozitarea drepturilor de autor e pentru egalitatea în faţa legii. Ba, mai mult, măsura este luată ca să aibă şi ei o pensie la bătrâneţe. Nu prea înţeleg ce legătură are o asemenea măsură cu liberalismul, mai ales grija purtată pentru viitorul ziariştilor. E evident că scopul e colectarea banilor nu viitorul pensiei ziariştilor. Dacă aceste măsuri erau luate de PSD nu aveam ce să spun.

Dar din partea unui partid care se tot afişează ca fiind de dreapta măsurile sunt total contradictorii. Unde-i L-ul?

41 de comentarii:

Sluga La Sisif spunea...

Dan Selaru, colectarea banilor in sistemul de pensii public se face pentru a plati pensionarilor actuali. Pensia defapt este o forma de ajutor social nu de recompensa desi exista unii care beneficiaza excesiv de acest ajutor. Fiind ajutor social este prin definitie o masura neliberala dar chiar nu vad ce se poate face. Alternativa ar fi egalizarea pensiilor, dar aici era vorba de contributie. Si contributia la ajutorul social ar trebui sa fie echitabila.

Mihai spunea...

E de dreapta atat timp cat toata lumea plateste aceeasi cota de impozit. In fine, nu e chiar impozit, e o contributie sociala. Drepturile de autor sunt oricum impozitate si erau impozitate si pana acum.
Mai mult decat atat, pe drepturi de autor nu sunt platiti doar actorii si meserii de creatie pura, ci sunt si jurnalisti, IT-ii si o multime de alte categorii sociale care nu au nimic nici cu creatia si nici cu bunul simt.
Nu vad niciun motiv pentru care beneficiarii drepturilor de autor ar fi exceptati de contributii sociale atat timp cat beneficiaza de pensii.
Bugetul de asigurari sociale oricum nu e echilibrat, fiind pe deficit. Iar daca ar fi pe excedent, solutia corecta, de dreapta ar fi sa plateasca toti si sa se scada nivelul contributiei.
Iar replierea lui Seitan ca vor fi platite doar de catre cei care nu au contract de munca este o prostie, demna de "-" din fata L-ului.

Camil Stoenescu spunea...

@ Mihai
de ce crezi că jurnaliștii și IT-iștii nu au nimic cu creația nici cu bunul simț?

Mihai spunea...

@Camil,

Nu asta am spus, desi se poate interpreta si asa. Am spus sau am vrut sa spun ca pe langa jurnalisti si IT-ii, sunt si alte meserii, fara legatura cu creatia si bunul simt. Si nu meseriile sunt de condamnat, ci plata lor pe drepturi de autor. Sunt si soferi platiti pe drepturi de autor, sunt si paznici platiti asa, samd.
Nu exista nicio logica pt ca un IT platit pe contract de munca sa plateasca CAS, dar unul platit pe drept de autor sa nu plateasca.

Lars spunea...

Dane, trebuie sa-ti spun ca eu am observat de multa vreme o atitudine de stanga clara a PDL - simt pe propria piele masurile pe care PDL le ia zi de zi contra firmelor private. Si aici nu e vorba de impozitele inventate ci de modul cum Boc priveste si trateaza firmele care asigura de fapt bugetul tarii ca pe un conglomerat uniform de evazionisti verosi.
Ma doare sa spun ca de exemplu guvernul Nastase a fost prin masurile sale destinate mediului de afaceri unul mult mai de dreapta decat guvernele Boc 1-2-3-4.
"L"-ul din coada e deci doar de decor.

Camil Stoenescu spunea...

@ Mihai
ok, poate am interpretat eu eronat. nu stiam ca sunt soferi sau paznici cu drepturi de autor.
cât privește creșterea veniturilor la bugetul de stat, guvernul Boc, ca și multe alte guverne din variate timpuri, ignoră un fapt aparent contraintuitiv, dar adevărat: veniturile nu cresc mărind taxele și diversificând taxele, ci micșorându-le, încurajând astfel sectorul privat (citeam acum câteva zile despre curba Laffer)

Mihai spunea...

@Camil,
de acord cu tine. Insa aplicarea CAS la drepturile de autor nu este o majorare a taxelor. Este eliminarea unei exceptii nejustificate. De ce nu as zice ca joc rolul meu la locul de munca si mi-as primi banii ca actor si asa as scapa de CAS?

Ionut spunea...

drepturile de autor ar trebui sa fie o exceptie. ca numar. 80k persoane platite numai din drepturi de autor. 300k persoane platite din drepturi de autor. asta e exceptie? intreb si eu.
ideea corecta era de a limita mascarea muncii salariate sub alte forme. la ce s-a ajuns e o prostie. pe linga ministrul Seitan o contributie insemnata o au chiar cei vizati. in frunte cu ziaristii.
n-are nicio treaba cu liberalismul. in mod normal trebuiau sa reglementeze ce inseamna drepturi de autor.

Mihai spunea...

Exceptia nu e principiu liberal. Nu e nici principiul social sau socialist. Nici reglementarea.
Drepturile de autor trebuie impozitate cu cota unica si pentru ele trebuie platita contributie sociala. Punct.
Nu se justifica nici social, nici moral, nici economic ca o forma de munca sa fie taxata altfel decat o alta forma de munca.

DanBruma spunea...

D-le Selaru, platesti CAS-ul? Daca il platesti, de ce nu vrei ca si altii sa-l plateasca? Pai daca nu vrei ca si altii sa-l plateasca, eu daca as fi in locul guvernului ti-as pune d-tale tot CAS-ul Romaniei in carca. Ce zici?

Theophyle spunea...

Dane, poate putine cunostiinte politice nu ar strica, nu?

Poti gasi L, aici:

http://theo-phyl-politea.blogspot.com/2010/01/conservatorismul-liberal.html

:)

vali plesca spunea...

liberalism inseamna egalitate in fata legii. in cazul de fata inseamna nivel egal de taxe la venituri egale (indiferent daca e vorba de contract de munca sau taxare pe drepturi de autor)

Unknown spunea...

@vali plesca
pai atunci sa se puna cas si pe veniturile din dividende, nu?

veniturile din drepturile de autor si din practicarea meseriilor liberale sunt asociate cu veniturile din dividende. ar fi logic, deci, sa urmeze cas pe dividende. ok, doar ca acest lucru, cum spunea dan selaru, nu are nimic de a face cu liberalismul. nici macar cu socialismul. poate doar cu comunismul.

Andrei spunea...

Nu inteleg care este motivul pentru care veniturile din drepturi de autor nu trebuie supuse unor impozite de tip CAS sau CASS. Adica cu ce este mai nobila munca depusa de ei fata de munca depusa de un inginer proiectant, sa zicem? Cu ce sunt de acord, avand in vedere ca totusi aceste plati sunt un fel de asigurari, este o limita superioara a lor. Sa zicem la nivelul CAS si CASS colectat pentru 3 salarii medi [dupa cate stiu si pensia in sistemul de stat este limitata la cea cuvenita unui salariul de 3 ori mai mare decat salariul mediu].

Pongo spunea...

Andrei.. inginerii proiectanti pot fi platiti prin drepturi de autor pentru opera produsa.

Anonim spunea...

1. plata pe drepturi de autor e folosita de multe companii pentru plata la gri a salariatiilor (un salariu cat mai apropiat de salariul minim plus drepturi de autor) tocmai pentru a eluda CAS.
2. in intelepciunea sa, daca mai tineti minte, cam anul trecut pe vremea asta dl. Boc recomanda el insusi forme de plata gri (era atunci vorba de PFA).
3. exista inechitatea privind plafonarea pensiei (punctul de pensie ori 3 salarii medii sau minime, nu stiu exact) in timp ce cota CAS nu este plafonata (salariul meu este mai mare de 3 salarii medii si platesc CAS ca o cota la tot salariul)
4. un sistem de pensii care sa asigure pensii egale chiar cu cote de plata proportionale cu veniturile ca reflectare a principiului solidaritatii mi s-ar parea cel mai echitabil (chiar daca suna a "de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi" - deloc liberal)
5. cineva spunea mai de mult ca plata CAS a aparut dupa '89; nu este adevarat; s-a platit si inainte, doar ca era 2%
6. se spune ca nu se poate sustine un raport de 1:1 salariati:pensionari dar:
(simplificand lucrurile): din 22 milioane, cam 2 bat lumea, 5 sunt pensionari, 5 sunt salariati, 5 sunt copii, mai raman 5 milioane care nu apar in statistici; o parte din ei sunt studenti, dar cei mai multi fie ca muncesc la negrul-negrului prin "Europa" sau Doraly, fie ca traiesc intr-o economie "naturala", fie impusca francul in afaceri paralele cu sistemul de taxe si impozite, ei neexistand pentru statisticile economice. Cu acesti oameni atrasi intr-un sistem de munca la vedere, raportul de 1:1 s-ar imbunatati.
7. constat ca accentele critice pe acest blog s-au inmultit, atat din partea posesorului cat si din partea comentatorilor; avand in vedere ca in timp ce Ziua si Cotidianul si-au intrerupt aparitia pe cind de exemplu Curentul pare a nu avea probleme cu editia tiparita, si pentru ca nu cred in particula -L
din numele acelui partid, nu pot decat sa ma ingrijorez pentru soarta acestui blog, asigurandu-l pe el - pe blog - de toata simpatia mea.

Bogdan Glavan spunea...

"L" a fost furat, adica preluat fara drept de autor! De catre toti cei care se intituleaza "liberali".

night spunea...

Mihai, amice, esti idiot.
1. Probabil cand spui IT, in capul tau se formeaza imaginea unui joc pe calculator sau maxim a unui film downloadat ilegal de pe internet. Nu TOTI IT-istii sunt platiti pe drepturi de autori, ci doar PROGRAMATORII. Astia sunt niste idioti care CREEAZA programe (de exemplu dezvoltă platforma blogspot, ca să aibă toți tâmpiții unde să comenteze), si nu dau la șaibă. Prin urmare, este normal să fie plătiți pe drepturi de autor. Alte slujbe din IT (administratori de sistem, tech support, etc.), au grijă de lucruri să nu se strice, sau configurează obiecte deja existente, deci NU CREEAZĂ, ergo, sunt plătiți ALTFEL.

2. ”Nu se justifica nici social, nici moral, nici economic ca o forma de munca sa fie taxata altfel decat o alta forma de munca.”Afirmi că nu există diferențe între munca de creație, și cea de execuție. Adică, fir-ar ai dracului de intelectuali, că ei nu dă la strung ca mine 8 ore. Bravo. Auzi, n-ar fi mai bine să existe și un salariu unic? Până la urmă, cu ce e mai presus un medic, decât unul care dă cu mătura, nu?

@Dan Șelaru: probabil o să consideri comentariul ca fiind vulgar, sau atac la persoană, sau ceva și n-o să-l publici. Nu m-ar deranja, dar, te rog să ai în vedere că prostia e mai indecentă (și mai nocivă) decât vulgaritatea, așa că, pe viitor, să încerci să moderezi și pe bază de tâmpenii spuse

Anonim spunea...

Apropo de oameni in afara statisticilor economice: va mai aduceti aminte "Onoarea pierduta a Katharinei Blum"? Acea Katharina avea diploma de menajera si lucra la familia Blorna intr-un cadru organizat de stat. La noi cate menajere sau bone exista care nu sunt nici pensionare, nu mai sunt de mult (daca au fost vreo data) inregistrate la somaj si care nu platesc CAS dar nici nu au vreo asigurare pentru ziua de maine (pensie) sau cea de azi (boala)?
Deh, ei cu ale lor, noi cu ale noastre.

Anonim spunea...

@night
sa nu ne infierbantam; lucrez ca programator de 21 de ani, sunt platit bine cu un salariu care ma motiveaza, nu cu drepturi de autor desi imi consider munca ca o activitate creatoare, nu de rutina si totul e OK pentru mine;
cat despre prostie si vulgaritate: prostia sau desteptaciunea le ai de la natura, nu poti fi mai mandru de inteligenta ta decat de faptul ca te-ai nascut cu ochii verzi; vulgaritatea vine din educatie (sau lipsa ei).
Acest comentariu nu pot sa-l postez anonim.
Ma numesc Ion M. Baltatu

gigi spunea...

Evrika ! Au inceput sa mai descopere si altii ca liberalismul de la PD este doar la nivel declarativ (pentru ca da bine la unii) si se manifesta cu precadere in perioadele de campanie electorala si de formare a guvernelor ( "vrem un guvern de drepta", "Romania are nevoie de un guvern de dreapta", etc).
Este normal pentru un partid desprins din FSN si care acum 5 ani(2005) se gasea -pentru cei care au uitat- in Internationala Socialista (care nu este in niciun caz de drepta..:)))).
Liberalismul nu se invata in 5 ani si nu devii liberal doar adaugand acest cuvant la denumirea partidului si cooptand cativa dezertori de la alte partide (in speta Th Stolojan, care a luat numai masuri liberale atata timp cat a fost prim-ministru..:))

cobra spunea...

Haioşi de tot (ca să nu zic chiar caragialesci) ziariştii aceştia care strigă sus şi tare să se aplice legea privind contribuţia CAS şi pentru alţii (armată, poliţie, judecători, şamd) dar nu şi pentru ei. Mie mi se pare că dovedesc o elementară lipsă de moralitate.
Hai să nu ne mai ascundem după deget şi s-o spunem drept în faţă, indiferent că le convine sau nu.
De servicii medicale, dacă nu beneficiază acum, vor beneficia la bătrâneţe. Pentru asta, nu este nevoie de CASS? Este. Oarecum la fel şi cu CAS-ul. Ce, ziariştii n-au nevoie de pensie? Ba da. Şi, atunci, de ce să nu contribuie la bugetul asigurărilor sociale? Chiar, cum se va calcula pensia pentru unul care nu a contribuit la acest buget?
Nu stau să analizez dacă măsura este de stânga sau de dreapta. Dar, cel puţin în acest caz, măsura este corectă.

Codruta spunea...

Mai, Sluga la Sisif, poate pensia o fi "o forma de ajutor social" pentru TINE, daca oi fi lucrand la SRI sau in Armata sau in vreo alta "structura" unde, desi NU cotizati, primiti dupa cativa ani de munca niste pensii grasane - pentru noi, astialalti, fraierii, pensia NU este un "ajutor social" ci returnarea unor bani pe care Statul ni i-a luat cu japca si de care s-a FOLOSIT ani si ani (eventual si ca sa va dea voua salarii, de altfel nemeritate - adica alte "ajutoare sociale")!
CE treaba are Statul cu "autorii", ca iau sau nu iau pensie? Pai lor li sa calculeaza pensia dupa cum au fost jefu... pardon! dupa cum au contribuit! Daca n-au contribuit cu nimic, iau zero pensie - daca vor sa contribuie (si asta e treaba LOR, nu-i impiedica nimeni sa dea banii aceia) o iau!

Altfel... CE treaba are Statul cu mine, daca lucrez ca director undeva (unde ORICUM "cotizez") sa imi mai ia bani si daca, in timpul meu liber, mai scriu un manual - doua si iau bani pe ele?

Meri matale fugutza la cazarma - si nu mai scrie prostii pe aici, caporal!

Codruta spunea...

Fugi, mai, "cobra" de aici, cu prostiile! Eu PLATESC CASS - si TOT ma pun nesimtitii sa platesc, daca am nevoie de "servicii medicale", CE tot vii cu intoxicari, ca "poate or avea nevoie la batranete"?!! Dar DACA NU au? Daca nu apuca batranetea sau daca (asa cum e maica-mea) sunt sanatosi bine-merci, pana la adanci batranete?
Treci inapoi si tu in cazarma aia din Modrogan! si nu mai aburi lumea cu prostii!!!
E optiunea LOR (a "autorilor") daca vor sa aiba servicii platite sau nu! CARE e problema ta, daca ei isi asuma riscul ca, in caz ca se imbolnavesc, sa plateasca?

NESIMTITII astia din ministere nu mai stiu cum sa ne jefuiasca ca sa le plateasca guvernul salarii unora ca tine, care nu fac altceva decat sa intoxice lumea cu prostii! Pe mine, cel putin, ma jefuieste cu CAS, CASS samd. de ANI SI ANI - si pt. ce? ca la cat de des sunt eu bolnava ar ramane doctorii someri!

Iar daca m-as imbolnavi ORICUM m-ar mai obliga sa platesc!

Niste NESIMTITI!!!

Anonim spunea...

@night

Si creativii nu au nevoie de pensie de stat sau asistenta medicala in sistemul public? Sau creativii nu se simt responsabili pentru finantarea pensiilor parintilor si bunicilor lor (pentru care pilonul 2 sau 3 nu mai sunt acum o alternativa)?

In plus, vrei sa creezi fals o legatura intre taxare (respectiv contributii sociale) si remunerare. Nu te impiedica nimeni sa castigi oricat, sa ai venituri din patente sau licentiere pe baza creatiilor (daca esti cu adevarat creativ), atata timp cat impozitul este "unic". Insa evitarea contributiilor sociale nu are nici o legatura asta.

Codruta spunea...

In logica asta chioamba a lui Boc si a generalilor (= "ministrilor") lui precum si a caporalilor lui de pe forumuri eu propun sa bage cotizatii pentru pensie si sistemul de sanatate si pe urmatoarele castiguri: dividende si dobanzi, castiguri la Loto si sisteme de pariuri si, bineinteles... mosteniri!

Anonim spunea...

Dan,

Extinderea bazei sistemului de taxe si impozite are foarte putina legatura cu a fi liberal sau nu. Argumentul mi se pare cel putin fortat.

Asa cum atatia, inclusiv foarte multi liberali, au argumentat - prevenirea unor masuri cu adevarat socialiste (cresterea nivelului impozitelor, introducerea treptelor de impozitare etc.) se poate face prin corectia sistemului actual si prevenirea inegalitatilor oportuniste. Aici intra eliminarea exceptiilor si extinderea bazei de aplicare, imbunatatirea colectarii, si prevenirea evaziunii fiscale.

Masurile luate (formulate si aplicate mai mult sau mai putin inteligent), inclusiv impozitul forfetar, incearca exact asta. Ca pot fi semnificativ imbunatatite ca mod de aplicare, de acord. In conditiile actuale de criza si deficit bugetar excesiv, cred ca este cea mai "liberala"alternativa pe care o au la indemana cei din Guvern.

Ce nu am auzit insa inca: argumente rationale si/ sau liberale pentru mentinerea acestor exceptii. De aceea, inca ma indoiesc ca ele exista.

Anonim spunea...

@codruta

Ce usor este sa respingi niste argumente, punand etichete pe oameni ... Minimizezi astfel eforturile de a intelege respectivele argumente si de a veni si cu niste contra-argumente de calitate.

Silogismul pe care il folosesti nu se aplica, fiindca in discutie sunt surse de venit principale nu suplimentare. Veniturile din dividende, dobanzi, catiguri la loto etc. sunt percepute (vezi de exemplu formularele de evaluare in vederea creditarii folosite de banci) in majoritatea cazurilor ca surse suplimentare sau oportuniste de venit. Astfel incat persoanele care beneficiaza de aceste venituri "extra", in mod normal sunt deja asigurati pe baza contributiilor platite pentru venitul principal. Nu este cazul pentru marea majoritatea a celor 300,000 care inregistreaza venituri din drepturi de autor.

Iar pentru cazurile in care persoanele respective sunt deja asigurate la un minim decent, se poate rezolva situatia prin introducerea pragului maxim de contributie.

Anonim spunea...

@Codruta

Iar povestea cu directorul care scrie manuale in timpul liber ... sau alte similare apropo de cat de creativi sunt cei 300,000+ ...

Va imaginati ce productie de patente, opere literare si stiintifice am avea daca ar fi intr-adevar asa? Nu stiam noi, dar creatia mondiala depinde de locuitorii comunei Pantelimon, Pipera si Otopeni.

In realitatea, si poti verifica asta cu orice prieten ai in firme de audit sau la departamente de HR (daca au in responsabilitate si salarizarea), ca in 95% din cazuri directorul de care vorbesti isi trece salariul minim (si deci contributie minima la un bun public) pentru inregistrarea experientei de munca iar restul e trecut pe un contract de drepturi de autor sau consultanta. Nici un manual produs intre timp, cu exceptia celui de evaziune fiscala.

Si sunt cazuri, printre care si marea majoritate a grupurilor media (Intact, Pro etc.) care au trecut cam tot personalul pe modelul asta. De la paznicul sau menajera (din care unii dintre ei nu stiu nici sa scrie, dar poate folosesc numai voice recognition si medii electronice) pana la directorii din bord.

Ady spunea...

Da, ce sa zic, suntem o tara plina de creativi. Nu inteleg de ce un strungar, un medic, un profesor trebuie sa pleteasca taxele astea, dar, vezi Doamne ziaristii astia gen Libertatea ei creeaza si nu, sunt speciali. Nu are nici o legatura cu L din coada nu stiu cui, are legatura cu bunul simt. Si eu stiu cazuri in care directorii unei firme isi iau salarii pe drepturi de autor, cot la cot cu programatorii, mari creatori de copy-paste cod.

Ady spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Ady spunea...

A...si pentru geniul care nu se imbolnaveste si atunci cand o face, da bani la privat pe o consultatie si o aspirina. De acord cu tine. Si eu imi fac toate cele la privat. Pentru ca sunt tanar, sunt chestii minore, nu-mi plac spitalele de stat si imi permit. Dar tine artist, treaba asta cu economia in natura functioneaza un pic diferit. Daca pentru sistemul public de sanatate ar cotiza numai cei bolnavi, crede-ma pe cuvant, nu ar mai exista spitale.E clar. Si apoi, daca, Doamne Apara si PAzeste faci matale un mic cancer sa zicem, sistemul privat iti e inutil. Probabil te vor primi tot la stat pe banii fraierilor care au cotizat, pen'ca am asa o presimtire ca nu ai pus matale la ciorap din drepturile de autor vreo 100k euro pentru un tratament in Austria.

Codruta spunea...

N-am inteles de UNDE reiese ca numai cei din Pipera, Otopeni samd vor trebui sa plateasca mizeriile alea!
EU sunt un "director" care - NA! - lociieste in ALTA parte de tzara decat mahalalele "dã Bucuresti" - si scriu cam 1 manual pe an, pe care iau destul de multi bani, poftim!
Sunt ABSOLUT "venit suplimentar", cu atat mai mult cu cat il primesc de la ALTE institutii decat unde lucrez!
Ii dai cu vorba ca orice raspandac al lui Boc - si te mai miri ca EU "pun etichete", pe cand majoritatea postacilor de aici au "etichetat" la greu, numai de dragul de a pupa pe-cine-stim-noi si fara NICI O leagtura cu situatia reala!
IA zi, fugutza: CATE venituri din drepturi de autor se iau "in locul" unui "salariu principal" (si chiar daca ar fi asa: CE ar fi "rau"? ar trebui sa compuna cantaretii "la norma"? eventual de la ora 8 la ora 15?), CATE "menajere" sunt platite in sistemul asta samd.?

Daca nu vorbesti doar ca papagalu, fara sa stii ce spui si numai de dragul de a vorbi, inseamna ca poti sa dai date PRECISE - pune-le pe masa!!!

Si CARE ar fi problema daca unul se inregistreaza cu "cu salariul minim" si completeaza cu alte venituri? Cu "salariul minim" cotizeaza - in functie de asta va fi pensia pe care o ia! Is that simple!

Ori sunteti cu TOTII spalatyi pe creieri de raspandacii lui Boc (de veniti cu argumente de-astea de 2 bani) ori sunteti cu totii raspandaci (as prefera a doua varianta, pt. ca daca ar fi prima m-as ingrozi de cata prostie mai exista inca in Romania)!

Daca exista forme de evaziune fiscala (sau de alt fel) sa ii pedepseasca pe TOTI cei care le practica si numai pe ei! nu pe toata lumea! Au! vrei sa zici ca nu sunt in stare sa le depisteze? pai sa desfiinteze organili, daca oricum nu sunt in stare sa-si faca datoria!

Mai pun o singura data (ca sa inchei) chintesenta comentariilor: un guvern de NESIMTITI!!!

Codruta spunea...

Sa fii tu sanatos cu prostiile tale! Arata-mi macar O persoana care sa fi avut cancer si pe care sistemul de stat sa n-o fi tratat ca pe un gunoi!
Pana si daca vrei sa mergi la medicul de familie, pt. un control de rutina (fara sa fii musai bolnav) trebuie sa platesti - TU, acela! care esti angajat cu carte de munca si "cotizezi" cinstit!

Sunteti cu TOTII morti de invidie - sau doar niste raspandaci, se vede clar dupa lipsa de logica a "argumentelor" cu care veniti! Este evident ca fiecare primeste cat "cotizeaza" ba chiar mai PUTIN decat atat - asa ca nu vad logica pt. care sa fie jumuliti SI mai tare, decat ca sa li se dea bani unora care n-au ce face si vin sa ii apere pe bloguri pe NESIMTITII aceia din guvern!!!

Camil Stoenescu spunea...

măi, măi, cate energii demne de o cauză mai bună generează îndeletnicirile liberale și taxarea lor :)

JustAGirl...Dana xx spunea...

nu pot spune decat ca mi-e rusine de tara asta...si am 17 ani...:(

Anonim spunea...

Bravo Codruta !
Stupizii astia (ca sa fiu eleganta) cu pretentii cred ca ar sta o saptamana sa inteleaga un sistem unde fiecare poate sa cotizeze LA ALEGERE la un tip de asigurare in care daca ai o cotizatie mai mica platesti mai mult actul medical in sine sau la o cotizatie mai mare nu mai platesti nimic. Sau nu platesti de loc si atunci platesti totul cand ai nevoie, daca ai nevoie.Oricum, ai alegerea la tine nu iti e si asta imusa comunist, cu minciuna de rigoare.

Dan Selaru spunea...

Am lipsit, acum am citit. Lasa-mi banii, si vad eu ce fac cu ei. Asta inseamna liberalism.

Anonim spunea...

@Dan, Codruta si ceilalti aparatori ai neplatei contributiilor sociale

Nu am auzit inca un argument privind de ce cei care incaseaza venituri din drepturi de autor ar trebui sa fie tratati in mod diferit. Daca intr-adevar v-ati "lupta" de dragul principiului (nu cu gandul la propriu buzunar), ar insemna ca de fapt propuneti ca nimeni sa nu mai plateasca contributii sociale, si practic fiecare sa aleaga ce face cu banii.

Iar aici intram deja pe taramul utopismului:
- inca nu s-a gasit un model cu adevarat viabil in care piata sa ofere aceste servicii fara contributii si interventii ale sistemului public (vezi ce se intampla in SUA cu sistemul de sanatate, printre altele)
- revenind la cazul particular al Romaniei unde nu a existat o acumulare individuala in sistemul de asigurari sociale, ar insemna ca de maine ati accepta un genocid in care toti cei care sunt azi batrani sau bolnavi nu ar mai fi sustinuti decat din caritate.

Sunt de acord ca sistemul public in sine este ineficient si ar trebui in mare parte transferat catre/ suplinit de sistemul privat. Si s-au facut niste primi pasi in directia asta (prea putini, sau prea incet - putem discuta). Insa realitatea cu care se confrunta cei de la guvern, este nevoia de a plati pensii si cheltuieli medicale in conditiile actuale. Ca transferul contributiilor sociale catre sistemul privat ar trebui sa continue, ca trebuie gasite solutii similare pentru sistemul de sanatate si ca se irosesc/ fura o mare parte din bani, cred ca putem fi cu totii de acord, dar nu are nici o legatura cu discutia privind eliminarea unei exceptii de la colectarea contributiilor sociale.

Concluzia la care am ajuns, in lipsa argumentelor de alt fel, este ca toata discutia asta e motivata de o perspectiva foarte egoista si inetica. A fi liberal nu inseamna sa ignori situatia actuala sau a aplica principiile numai cand priveste buzunarul propriu.

Va compatimesc sincer pentru universul in care alegeti sa traiti, in care sunteti responsabili numai pentru voi insiva. Probabil ca nici nu v-ati dat seama, ca daca alegeti sa ganditi in felul asta nu sunteti cu nimic mai diferiti decat ministrii Boc, Tariceanu, Nastase etc. care au avut ca prioritate doar propriul buzunar.

Ma bucur insa ca mai sunt si oameni care gandesc altfel si au facut efortul sa poarte aceasta discutie.

Anonim spunea...

@Dan Selaru
Si ce ne facem cu cei ce ii cheltuie/investesc prost si ajung in strada alaturi de alte zeci de mii la fel de buni investitori. Ii ignoram? Daca devin agresivi putem sa ii impuscam? Cred ca solutia ar fi obligativitatea existentei unei contributii minime indiferent de venituri astfel incat sa-ti asiguri o pensie minima (daca realizezi venituri doar din drepturi de autor platesti aceasta contributie minima, daca ai si un salariu la care platesti contributii atunci nu mai platesti si la drepturile de autor). Modul in care isi gestioneaza fiecare restul banilor e intr-adevar doar treaba lui.

John Galt spunea...

Eu nu inteleg de ce sunteti asa de incrancenati cand e vorba doar de .. taxe.

Va obliga cineva sa le platiti?

:D