duminică, 10 ianuarie 2010

Pensii

Pensiile sunt prea mari, sau sunt prea mulţi pensionari. O cincime aproape din numărul pensionarilor e pe caz de boală, am citit pe undeva că media vârstei de pensionare e pe la 54 de ani. E imposibil de susţinut sistemul şi trebuie recunoscut acest fapt.

Demografic e imposibil de susţinut actualul sistem de pensii, populaţia îmbătrâneşte. S-a ajuns ca la 4,9 milioane de salariaţi, contribuabili în sistem, să avem 5,7 milioane de pensionari. Doar jumătate din populaţia activă plăteşte la fondul de pensii de Stat. Legarea de salariu a punctului de pensie este o aberaţie economică fără legătură cu realitatea.

Dările CAS (angajat şi angajator) sunt cam 30 de procente din brut. Incredibil dar atât sunt.

Legea 19/2000, Art. 80, alin. 1 "Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, şi se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat"

Aşa că dacă ne uităm la procente pricepem că e imposibil ca din 30 de procente să facem 45 chiar la un număr egal de pensionari cu numărul contribuabililor, ceea ce e fals. Să ne aducem aminte de pensia minimă cu care se laudă Boc dar care nu are nicio susţinere financiară.

Situaţia este imposibilă fără finanţarea din Bugetul de Stat. Am înţeles asta înainte de alegeri, dar acum? Păi nu finanţăm educaţia şi investiţiile de dragul pensiilor? Alocaţiile pentru copii nu sunt legate de nimic. Copiii nu votează, am uitat.

Ce e de făcut? Uitată aberaţia cu punctul de pensie legat de salariul mediu. Pensie unică (şi mică) pentru perioada de până la atingerea vârstei de pensionare. De la 54 la 60 pentru femei şi 65 pentru bărbaţi. După vârsta de pensionare trecerea la principiul strict al contributivităţii. Reverificarea pensiilor pe caz de boală, sunt sate în care toţi sunt pensionaţi pe caz de boală, o simplă statistică arată locurile. Daţi afară şi puşi să plătească toţi medicii care au semnat pentru astfel de pensii ca să se stopeze fenomenul. Puşi să returneze banii toţi falşii pensionari. Asta ca prime măsuri.

Obligativitatea pentru toţi angajaţii sub 50 de ani să contribuie la fonduri de pensii private, anul ăsta fondurile de pensii private au avut un randament de 18 procente. În acest fel Statul să iasă pur şi simplu din această capcană.

63 de comentarii:

Unknown spunea...

et tu, Brutus? :)

nu imi fac de fel reclama singur, dar de data asta, daca imi permiti, cred ca sint la subiect:

http://povestiri-nesfirsite.blogspot.com/2009/09/basescu-si-invalizii-inchipuiti.html

Anonim spunea...

Un alt comentariu interesant si realist pe aceasta tema:

http://www.adrianstanciu.ro/2010/01/08/o-bomba-cu-ceas/

Dan Selaru spunea...

Pe primul l-am citit atunci. Asta e mai cu cifre. :-)

Gelu Voican Voiculescu spunea...

da domnule! sa imbratisam masurile de control demografic! hai! la vaccinare cu ei! hehehe

Dan Selaru spunea...

Monica Tatoiu, ti-am zis sa nu mai umbli in travesti.

Camil Stoenescu spunea...

„Alocaţiile pentru copii nu sunt legate de nimic. Copiii nu votează, am uitat.”
totul se reduce la asta. cât timp pensionarii vor fi masă de manevră electorală, nimeni nu se va atinge de sistemul de pensii

Anonim spunea...

Dane, cu dedicatie pentru tine, crocheta zilei:
http://proletaru.wordpress.com/2010/01/10/capitalismul-de-miine-contra-pensia-de-azi/

Dan Selaru spunea...

Fratilor, eu nu sunt impotriva pensionarilor. Spun cu cifre ca e imposibil de sustinut actualul sistem fara ajutor de la Bugetul de Stat.

ciprian spunea...

In conditiile date, mi se pare foarte normal ca varsta de pensionare sa fie foarte mica ; de ce nu s-ar pensiona o persoana pe caz de boala si sa lucreze cu contract de munca ?.... legea o permite.
Din totalul salariatilor , 17% sunt pensionari .
Este vina sistemului, a salariului minim pe economie, a economiei in principiu .
Problema acestor pensionari va fi in momentul cand nu vor mai putea lucra si se vor intretine doar cu pensia .

Turambar spunea...

Domnilor, eu v-am spus de ceva timp sa va apucatz sa facetz copii, sprijin de nadejde pentru viatza viitoare plina de batranetze si de necazuri si de reumatisme canceros-cardiace.

Pen' ca peste doozeci de ani nici dracu n-o sa aiba de unde sa va dea pensie, daca evolutziile de azi continua in acelasi ritm.

Asha ca repede, mama pe obiectele din dotare, sa facetz repede-repede nishte plozi care sa va fie perna de plasa de protectzie de asigurare sociala la batranetzi.

http://turambarr.blogspot.com/2009/03/tranzitia-demografica-in-romania.html

Anonim spunea...

Parerea mea: daca statul te obliga (sau incurajeaza in orice fel) sa contribui la pensii private, atunci statul trebuie sa le asigure in totalitate. Altfel ajungem la situatia din SUA unde statul a incurajat fonduri de pensii private (401k retirement account, care sunt in actiuni), si cind a picat economia toata lumea a pierdut jumatate din pensii.
Si cum avem noi noroc in Romania cu Caritas si FNI, asta este o oportunitate perfecta sa faca unu o minarie sa ramina toti pensionarii fata bani.

Ionut spunea...

Citeva precizari apropo de virsta de pensionare:
- perechea 60 ani femei/65 ani barbati pentru virsta de pensionare se va atinge in 2015. Cresterea e de 3 luni pe ani si a inceput in 2001 parca.
- virsta de pensionare tine cont si de grupa de munca.

Mai multe apropo de 45% din slariul mediu brut scriam acum 2 ani si jumatate.

Ionut spunea...

Si inca o precizare: pensiile din BASS se acorda strict pe principiul contributivatii. Pensiile "speciale", mai bine zis diferenta dintre "special" si "contributivitate" se suporta din bugetele ministerelor.

Anonim spunea...

CAS individual este de 10.5 %, iar angajatorul plateste CAS 20.8 % pentru angajat.
Daca faci o socoteala cu salariul mediu, o sa vezi ca sumele colectate sunt de fapt aprox. 45% din venitul salarial net mediu.
E prea putin?

Marirea taxelor nu a fost, nu este si nu va fi o solutie.
Marirea bazei de impozitare este o solutie, daca nu statul nu ar fi prea lacom.
Si nu este prea lacom?
Daca mai mareste CAS-ul, o sa ajunga ca in Suedia... desi in Suedia contributia salariatului este mai mica "public pension fee (7% on gross income)", contributia angajatorului este mai mare....

Mihai spunea...

@Anonim:

"Statul" vostru iubit (si care nu exista) si-a facut deja datoria de a da o tona de asigurari si garantii in sistemul de pensii private. Detalii, aici:
http://www.apapr.ro/siguranta.html

Comparatii cu 401(k) inseamna ori rea-vointa, ori cunostinte sub zero.

Lectura placuta!

casandra spunea...

Dane,legarea punctului de pensie de salariu nu este o aberatie, atata vreme cat si contributia sociala platita in timpul activitatii a fost legata de salariu. Acum este greu sa platim in felul acesta pensiile, sunt de acord, dar nu este o aberatie formula. Nu este nici macar o inovatie romanesca, se utilizeaza de toate guvernele care au introdus pensiile pe conturi notionale, cum este la noi. Multe tari europene inca platesc pensii nu foarte corelate cu contributiile, dupa formula utilizata si la noi inainte de Legea 19 si de recalcularea pensiilor din 2005. Iti mai aduci aminte ce scandal a fost pentru recalculare si cati gugustuci politici si apolitici vorbeau vorbe? Nu gandeau dincolo de 1 an, te asigur.
Decorelarea pensiilor de salariu, indiferent de ce spun ai nostri si cei de la FMI, nu se prea paote face. Sunt deja decizii ale Curtii Europene de Justiei in acest sens, decizii care au stabilit ca in cazul sistemelor de pensii bazate pe contributii proportionale cu salariul asiguratului, pensia reprezinta SALARIU DECALAT, si este proprietate a pensionarului. Cei de la FMI incearaca si ei marea cu degetul pe continent, doar-doar. Dar nu se poate. Pensionarii romani se pot adres fie CEJ, fie CEDO si castiga, pentru ca exista deja precedente si doctrina in materie.

Dar uita-te la big picture, nu doar la pensii.

Ce avem?
1. Avem 5 milioane de pensionari (5,7 milioane d epensii platite, unii au lucrat si in industrie si in agricultura si primesc doua pensii)

2. Avem 4,7 milioane de salariati cu forme legale, din care vreo 1,5 milioane au salarii delcarate la nivelul apropiat salariului minim si restul in mana. La acestia se adauga cam 1 milion de oameni angajati la negru.

3. Avem cam 3 milioane de romani care lucreaza in afara, din care cei mai multi nu vor sa se intoarca si o parte isi iau familiile acolo. Deci scad remiterile.

4. Avem cam 3 milioane de romani care traiesc cu mai putin de 2 dolari-echivalent pe zi, adica limita internationala a saraciei lucii. si la noi sunt ierni, nu cresc palmieri, deci costa caldura si energia.

5. Avem un fond de pensii care reprezinta doar 7% din PIB, chiar daca contributiile cumulate reprezinta 30% din salarii.

6. Avem fond de sanatate care reprezinta sub 3% din PIB si nu reusim sa avem grija de sanatatea oamenilor cand trebuie, deci se imbolnavesc grav, cronic si ies la pensie.
7. Avem cheltuieli ale gospodariilor cu alimentele de 40% din venit (in 2008, inainte de scumpirile ultime, acum dej cred ca depasesc 50% din venitul gospodariilor).

8. Avem cheltuieli cu salariile ( salariile platite+contributii sociale+cheltuieli de formare+alte beenficii) de doar 30 % din PIB

9. Avem 53% din excedentul brut de exploatare care merge sa remunereze capitalul, in conditiile in care media UE-27 este de 35%.

10. Avem cheltuieli cu pritectia sociala (pensii, sanatate, somaj, asistenta sociala, etc.) de doar 14% din PIB, cand media europeana este de 25% din PIB

11. Avem cota unica de impozitare de 16% si buget public consolidat(venituri) de 30% din PIB cand media europeana este de 45% din PIB.

Tie ce-ti spun cifrele acestea?

Oricat ar fi criza de grea, nu putem sa punem boii inaintea carului. Daca nu ma insel eu, economia trebuie sa serveasca natiunii, nu invers. Si exista o limita la stransul curelei.
Din situatia asta, toti avem cate o parte de invatat si toti avem responsabilitati.
Cum stam cu stabilizatorii automati din economie?
Nu este acum momentul refacerii echilibrelor fiscale, dar nici nu putem sa mai infiintam vreo 1000 de cimitire, nu-i asa?

Gigi spunea...

Iata cum o problema reala poate fi analizata dintr-un unghi fals! A fost initiativa lui Basescu de a declansa hartuirea mediatica sistematica a categoriei sociale a pensionarilor. Lamentarea “pensionarii sunt tinuti in spate” este o manea politica lansata de acest personaj si preluata nemestecat de adulatori. Pensionarilor li se imputa pur si simplu existenta.
Acest mod de abordare este in fapt o diversiune si are rolul de a masca adevarata cauza, care se afla la celalalt capat al binomului!. Actualul impas (real) este rezultatul politicilor dezastruoase (in mare masura impuse din exterior) din ultimii 20 de ani si care au dus la taierea oricaror venituri ale statului cu exceptia taxelor si impozitelor. Statul nu mai poseda nici macar bogatiile naturale!
Pe de alta parte, aceeasi politica lipsita de orice viziune a constrans 3 milioane de muncitori romani sa plece din tara care nu le mai putea oferi locuri de munca decente. Munca lor face acum sa “duduie” economiile altor state!
Dar intr-o societate manelizata pana la varf, prinde mai bine o manea gen “pensionarii e dusmanii mei, fara numar, fara numar”. Numai ca vina acestor pensionari este ca au muncit o viata intreaga pe salarii mai mici de 10-20 ori decat ale confratilor lor occidentali, au platit o viata intreaga dari la stat si “au tinut in spate” si au educat, dupa cum se vede gresit, actuala generatie!

Unknown spunea...

Demografia negativa e si rezultatul politicilor aberante din anii 90, cind avortul a fost tratat ca o masura anticonceptionala, cind aspectul responsabilitatii morale (bioetic) a fost complet suspendat in isteria 'eliberarii'... 15 milioane de avorturi in 20 de ani si acum avem o Romanie imbatrinita, cu milioane de emigrari, abandonuri.

Imi displac profund cochetariile relatiei Biserica-Stat, insa fara o sustinere a familiei (si, implicit, a comunitatilor care celebreaza valoarea familiei si a natalitatii) Romania se indreapta spre dezastru.

Logosfera spunea...

Trebuie pusi sa dea bani inapoi si cei care, pentru ca anumite persoane s-au pensionat pe caz de boala, nu si-au vazut amenintat locul de munca si au putut negocia un salariu mai mare ar fi permis piata in conditiile in care pensionatii pe caz de boala ar fi fost activi pe piata fortei de munca.

Ce se intampla daca un contribuabil la fondul de pensii moare inainte de a beneficia de pensie? Sau beneficiaza prea putin (2,3 ani)?

Anonim spunea...

pentru mine, ca tanar angajat solutia e simpla. Plec din tara. De ce ? De ce nu ? De ce as ramane aici sa ma lupt cu un sistem bolnav cand pot sa fiu linistit undeva unde lucrurile merg cum trebuie ?

Anonim spunea...

@Casandra: ideea de la care pleci e aberanta. Romania nu are conturi notionale, are un PAYG simplu,baza pe puncte. In Polonia si Suedia sistemul e notional (NDC), in Romania nu. Deci tot ce ai scris dupa asta e un castel de carti care pica pe el.

E evident: acum, punctul de pensie e undeva la 38% si totusi bugetul public de pensii are un deficit de 21% din veniturile colectate. Cu punctul de pensie la 45%, totul s-ar duce dracu'. Nu stiu de ce nu ganditi deloc, toti astia cu 45% in cap. Reveniti-va, nu exista solutie!

Anonim spunea...

Cel mai bine impanat cu cifre material este asta:
http://danadobre.wordpress.com/2010/01/10/despre-scaderea-cas-si-majorarea-pensiilor/

Scris de Dana Dobre (Money Channel).

Cititi si va minunati de grozavia cifrelor.

Deceneu spunea...

@Gigi a punctat corect cauzele.
@Casandra e destul de bine documentata, cu amendamentul ca afirmatia urmatoare este falsa.
"unii au lucrat si in industrie si in agricultura si primesc doua pensii"
A fost o perioada cand din agricultura se lua o pensie modica de 3-400.000 lei vechi, dar s-au comasat pensile, respectiv daca intr-o perioada persoana a lucrat si in agricultura si in industrie, i s-a considerat un an si nu doi, si acel an este calculat ca grupa de munca normala. Practic oamenii respectiv au fost trasi in piept li s-au redus vechimea si au fost considerati cu o contributie mica la fondul de pensii desi au muncit 12-14 ore pe zi si in conditii vitrege.

@Ionut afirma ca:
Pensiile "speciale", mai bine zis diferenta dintre "special" si "contributivitate" se suporta din bugetele ministerelor.
Intrebarea este, bugetele ministerelor de unde se constituie, nu din fiscalitate?
Si pe ce este fiscalitatea? Pe salarii, pe consum si pe profit.

bujold spunea...

Dragii mei, discutati discutii. Iata un calcul corect - eu platesc lunar, la fondul de pensii, 2313 lei, adica 44.65% din salariul meu net. Deci, corect, nu 45 %, doar 44.65. Punctul de pensie despre care se face vorbire pe la noi este de 823 lei, la 45%. Nu sunt de acord. Ar trebui sa fie 817, la 44.65%. Nu 721 cat scrie la mama mea pe fluturas. Deci?
Domnilor, pensiile speciale ar trebui desfiintate urgent, de mai bine de un an vorbim despre ele si nimeni nu face nimic. Si nici n-o sa faca. Or sa se bucure ca mor amaratii, cum face Vladescu acum.

Anonim spunea...

@bujold:
Gresit. Platesti 31,3% la fondul de pensii. Restul pana la 44,65% sunt sanatate, somaj, accidente de munca, ITM si altele.

Deci ar trebui sa vrei punctul de pensie la 31,3%.

Logica si principiile functioneaza doar cand potrivim calculele cu mana sau si cand e "pe bune"?

Ionut spunea...

@Deceneu
Intrebarea este, bugetele ministerelor de unde se constituie, nu din fiscalitate?
Ce le gatura are asta cu BASS? Totalul pensiilor platite din BASS nici nu creste nici nu scade, cu si fara pensii speciale. E alta discutie.

Ionut spunea...

@bujold
lol sa facem atunci punctul de pensie 45% din salariul mediu net.

bujold spunea...

Anonim, dragule, nu gresesc ca mai stiu sa adun si scaad. Vrei sa stii cat inseaman adunana somaj, sanatate, accidente de munca si celelalte? Hai sa-ti spun:
3343, fara impozitul pe salariu, ceea ce reprezinta 64.51% din salariul meu net. Cu impozitul pe salariu, platesc in total 4330 lei impozite si taxe la stat, ceea ce reprezinta 83.56% din salariul meu net.

casandra spunea...

@anonim 13:24
Admit, nu este un sistem pur de tip conturi notionale, dar nu este - in componenta de plata a beneficiilor- nici ceea ce spui tu. Vezi aici un material suficient de sintetic:
http://www.institutmontaigne.org/medias/documents/reforme_retraites_vers_un_big_bang.pdf

Dar de ce spui ca celelalte cifre nu mai au relevanta? Ele nu privesc sistemul de pensii.
nu aceea este situatia salariilor si a categoriilor sarace de populatie? Nu aceea este situatia sistemului de sanatate? Daca sunt atat de mari contributiile sociale - si sunt in valoarea lor procentuala! - de ce bugetele cumulate ale pensiilor, somajului, sanatatii sunt de doar 10,5% din PIB si in alte tari, cu contributii mai mici procentual ele ajung la peste 20% din PIB? Nu cumva salariile sunt penibile in Romania? Si se mai poate asa?
Oare chiar nu vezi in ce situatie suntem toti, ca societate?

Ionut spunea...

@casandra
11. Avem cota unica de impozitare de 16% si buget public consolidat(venituri) de 30% din PIB cand media europeana este de 45% din PIB.
paradoxal bugetul public consolidat era tot ~30% si cind nu era cota unica de impozitare de 16%. Tu ce crezi despre asta?

7. Avem cheltuieli ale gospodariilor cu alimentele de 40% din venit
In 2005 cheltuielile respective erau de 44,2%.

bujold spunea...

@Ionut, vrei sa mai radem putin? Hai sa nu mai dam nici un leu din cei pe care-i dam acum la stat pentru pensie si sa-i punem la banca, cu 5% pe an. Pai daca eu dau 45% din salariul meu net pentru pensii si ii pun la banca, 35 de ani, luna de luna, din pacate acum am deja 26 de ani de munca si nu mai pot, cu acea dobanda subtire, cam la ce valoare ar ajunge pensia mea, presupunand ca mai traiesc zece ani ca s-o mananc? Voi va bucurati cand vorbiti despre pensie dar, si nu e nici un eufemism aici, varsta va face sa nu intelegeti niste adevaruri evidente, lasand deoparte faptul ca acest popor a vrut ceea ce se intampla si are ce a vrut, eu nu va vad pe voi nici la vot, nici pe strada, cum am stat noi in '90. Nu va vad nicaieri. In schim am cunoscut o multime de persoane cu veituri mai mari ca ale mele, care si-au spus c-or sa economiseasca din ele pentru batranete, fara sa contribuie cu nimic la sistem, muncesc de zeci de ani si n-au economisit nimic. Sa stiti ca anii trec cum nici nu va-nchipuiti. Ganditi-va bine la asta. Deci, sa renunt la banii pe care-i dau, si epntru care muncesc de 18 ani in sistem privat, pentru ce? Pentru ca nu se intelege ca trebuie desfiintate imediat orice pensii speciale, salarii nemeritate? pentru ca medicii nu vor putea fi dovediti a fi corupti, in privinta pensiilor de invaliditate dintr-un motiv obiectiv - se judeca intre ei. In SUA anchetele le fac asigurarile.

Anonim spunea...

@Casandra:
"Nu cumva salariile sunt penibile in Romania? Si se mai poate asa?
Oare chiar nu vezi in ce situatie suntem toti, ca societate?"

Asta e un pseudo-argument aberant. E discurs de politician analfabet sau lider de sindicat analfabet. Nicio legatura cu spectrul pozitiv, ci cu cel normativ.

Da, asa este. Si? Cum se poate schimba realitatea? Propui ceva?

Ionut spunea...

@bujold
Te superi degeaba. Rideam de faptul ca tu ceri ca punctul de pensie sa fie mai mic decit este acum.
Aberatia legislativa se refera la salariul mediu brut, 45%. Tu ai cerut practic ca punctul de pensie sa fie 45% din net.

Dan Selaru spunea...

Am chiulit dar discutia e pasionanta. Nu stiu cum iesim din situatia asta.

Anonim spunea...

:) pai nu iesim, asta e ideea. sa vedem ce voteaza maine mintile luminate in plen. iti place articolul Danei Dobre?

casandra spunea...

@anonim 14:24
Am sa ignor afirmatiile jignitoare, le consider o simpla descarcare hormonala ...

Pe fondul problemei, primul pas ar fi o adaptare a ceea ce si altii au in vedere:

http://www.gouvernement.fr/gouvernement/xavier-darcos-combattre-le-travail-illegal-sous-toutes-ses-formes

Cand vor fi inchise administrativ mai multe asemenea firme idioate, cu interdictia ferma pentru managerii/administratorii lor de a mai desfasura activitati comerciale timp de 10 ani pe teritoriul tarii, lucrurile se vor schimba...
Daca se reduce serios munca la negru, un factor de presiune negativa pe salarii - "daca nu esti multumit de cat iti dau, sunt si altii la poarta!"- este eliminat.
Si mai sunt si alte metode, dar toate la timpul lor.

Dan Selaru spunea...

Am citit articolul Danei Dobre. Da, situatia prezentata e cat se poate de corecta. Ieri am scris despre taxe si impozite. Toata afacerea trebuie tratata global. N-o s-o faca nimeni. O sa ne pierdem in detalii si o sa ajungem intr-o groapa fara iesire.

bujold spunea...

Sincer, din brut n-are cum sa fie sustinut. Ma refer la punct. De pensie. Pe de alta parte, din moment ce am dat si dau banii astia...or fi multi, or fi putini, trebuie sa beneficiez in concordanta. Unii sugereaza sa nu mai primim nimic, vezi: http://www.adrianstanciu.ro/2010/01/08/o-bomba-cu-ceas/

Pai imi da cineva inapoi banii pe care i-am dat pana acum? Mie, spre exemplu, mi-ar trebui sa-mi intretin un singur parinte, celalalt murindu-mi pe cand aveam 14 ani. Iar pensia pe acre o incaseaza este aproximativ la jumatate fata de contributia mea. As fi putut face altceva cu banii, as fi consumat si as fi ajutat la cresterea economiei, :-), as fi economisit si as fi ajuat la cresterea bancilor, m-as fi asigurat privat si as fi contribuit la cresterea asiguratorilor. Mi s-au luat bani. Si acum ce sa fac? Sa mor si sa-i las la ei? Facem o medie, saspunem ca as fi contribuit cu o suma egala cu 2 puncte, nu spun mai mult, si socotim la valoarea de acum - 823 leix2 = 1650 lei, timp de 26 ani si 2 luni, vechimea mea actuala, adica 314 luni x 1650 lei = 518000 lei, adica circa 125000 euro. La o inflatie medie de 5 %, stim ca nu este atat, cam cati bani ar trebui sa am in cont? Mi da cineva inapoi? Doresc sa mai contribui, adica sa mai muncesc, inca 10 ani si 3 luni. Fac aceeasi medie 1650/luna, e mai mult, asa cum se vede, si o sa fie din ce in ce mai mult, sa punem c-o sa ajung in acel moment la o medie de 3 puncte contribuite, adica 825x3= circa 2500 lei/luna, o sa am contributii totale de 1100000 lei, adica de 260000 euro. Ce sa fac, sa renunt la ei. Sa-i donez cauzei comuniste a statului roman? Probabil ca daca s-ar socoti doar inflatia, ar trebui sa am cre-o 4-5 sute de mii de euro. Bani pe care, daca ai trai in medie 10 ani dupa pensionare, ar insemna 45000 euro pe an, adica 3750/luna. Mult mai mult decat am acum. Facem socoteli? Muncesti 35-40 de ani. cati ani manaci pensie? Tot 35-40? Pai te angajezi, sa punem, la 23, dupa scoala. 70 de ani de munca+pensie, te aduc la 93, 80 de ani te aduc la 103. Toti traim atat? Apoi, cei care se angajeaza mai devreme castiga mai putin, platesc mai putin si, consecinta, au pensii mai mici.
Sa revin, pentru ca am socotit destul - Va aduceti aminte ca in urma cu cativa ani sistemul era excedentar? In realitate sistemul; ar trebui sa fie excedentar dintr-un motiv obiectiv - iesirile din sistem la varste care nu permit cheltuirea totala a banilor care au fost contribuiti. Stiu, nimeni nu i-a socotit pentru ca politicienii i-au folosit in alte scopuri. Pai sa se descurce, sa-i impuscam la o adica, pentru ca contributorii n-au nici o vina. Sa explice unde sunt banii. Si aici nu e vorba despre un administrator care a fugit in Indonezia sau face pe liberalul sau e schiop si nu se deplaseaza. E vorba despre stat. Iar statul trebuie sa-si achite obliagatiile. Mergem la Haga, la Strasbourg, unde vreti. Atat timp cat platim statul e obligat sa ne dea banii inapoi. Altfel sa-l desfintam, pentru ca nu noi i-am cerut sa-mi opreasca banii repsectivi. Mi i-a retinut prin lege si prin lege este obligat sa mi dea inapoi. Tatalui meu nu i-a dat nimic, mamei ii plateste de 23 de ani, se compenseaza, probabil.

Dan Selaru spunea...

E, asta e o gandire liberala, se descurca fiecare cum poate. Aici trebuie sa ajungem.

bujold spunea...

La ce te referi? Gandire liberala, negandire liberala - mi s-au luat banii. Si mi se iau. Cand va venii ziua vor trebui sa mii dea inapoi. Daca vor sa faca altfel sa decida acum - din aceasta clipa nu mai suntem in stare sa sustinem sistemul. Nu mai oprim banii, va dam inapoi suma pe care ne-ati dat-o, actualizata cu rata inflatiei, si va descurcati. N-am nimic impotriva. Altfel....

Anonim spunea...

@bujold: "actualizata cu rata inflatiei"? =)) pai tu ai tupeu serios.

Sa zici mersi daca pensia de stat o sa acopere 30-40% din suma contributiilor tale. Nominal, nu real. Real, mult sub.

Astea sunt cifrele reale. De aici si problema. Cat sa o mai tinem asa?

Dan Selaru spunea...

N-o sa-ti dea nimeni nimic. Sa fim seriosi. Trebuie sa te desprinzi de sistem. Asta e, ei te fura, tu ii pacalesti. Restul e cancan.

bujold spunea...

Acolo unde lucrez eu nu se poate sa te desprinzi de sistem - suntem o companie multinationala mult prea mare ca sa ne permitem incalcarea legilor.

bujold spunea...

anonim, 30-40 % din suma contributiilor - in 10 ani, inseamana 150-200 de mii de euro - adica 15-20000 euro pe an, adica 1250-1700 euro pe luna, mai mult decat platesc acum, 550 euro pe luna, deci este foarte bine. as fi multumit sa-mi dea si 25%.

Anonim spunea...

Pentru ca nu am fost clar, ce am vrut sa spun este:

La fiecare 10 lei contribuiti, o sa primesti inapoi, la pensie, 3-4 lei cel mult. Pune si inflatia peste (sau sub) si vezi.

Ionut spunea...

Trebuie sa te desprinzi de sistem. Asta e, ei te fura, tu ii pacalesti. Restul e cancan.
Asa e. La inceput ai impresia ca ii pacalesti. Treptat iti dai seama ca, de fapt, ne-am pacalit. La fel se gindeste si in partea guvernamentala. Ii dam in pensie in loc sa-i trimitem in somaj. I-am pacalit. Treptat isi dau seama ca ne-am pacalit.

bujold spunea...

Pai daca vrei sa fiu si mai clar, la 260000 de euro contribuiti, 30-40% inseamna exact 78-104 mii euro. In zece ani inseamna 7800 - 10400 le an, adica, 650-867 euro pe luna, mai mult decat platesc acum, 550 euro/luna, adica....

Marian spunea...

Matematic, daca acum CAS este 45% din venitul net, banii ar ajunge daca pensia nu ar mai fi impozitata si supusa CASS-ului...pentru ca pensia bruta ar fi identica cu pensia neta si ar fi 45% din venitul mediu net, nu-i asa?

Ma mir doar ca nu ne trece prin cap sa aplicam CAS-ul pensiilor, dar poate vreun idiot propune si asta...

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
remes spunea...

Dar pensiile speciale se susţin?
Vrei să ştii ce pensie are un poliţai, ofiţer Secu sau magistrat? Ehe, multe zerouri, şi fără să fi contribuit cu nimic. Cu astea ce facem?

Mihai spunea...

Eu zic ca treburile sunt foarte simple...

Impozitarea totala, astazi, este de aprox 84% raportata la venitul net.

E prea mult sau e prea putin?

Banii astia pot ajunge sau nu, in functie de ce faci cu ei.
In mod similar, la nivel individual, salariul iti ajunge sau nu, daca il cheltuiesti cumpatat sau nu.

Ce face Romania cu ceea ce colecteaza?
Plateste pensii, se face ca ofera asistenta medicala, tine in functiune invatamantul, justitia, armata.... dar cheltuie in nestire facandu-se ca construieste autostrazi, finantand de la buget tot felul de afaceri inutile, etc.

Cat timp nu corectam treaba asta, degeaba vorbim!

Marian spunea...

@Policarp

Limbajul tau este ... interesant.
Nici nu inteleg daca imi raspunzi mie.

Dincolo de limbaj, tehnic vorbind, ceea ce spui tu este o prostie.

"ceia ce ti se retine tie azi incontul CAS nu este pentru pensionarii de azi ci pentru pensia ta."

Ceea ce mi se retine astazi este pentru plata ta, ca pensionar.
Iti inchipui ca banii astia sunt pastrati in banci pe numele meu, pentru vremea cand voi fi eu pensionar?
Sau ce e in capul tau?

Dan Selaru spunea...

Asta e, te sterg Policarp.

Ionut spunea...

Dar pensiile speciale se susţin?
Vrei să ştii ce pensie are un poliţai, ofiţer Secu sau magistrat? Ehe, multe zerouri, şi fără să fi contribuit cu nimic. Cu astea ce facem?

Daca pensiile speciale s-ar transforma in subventie/imprumut de la bugetul de stat la cel al asigurarilor sociale, atunci punctul de pensie ar putea sa creasca cu un procent cuprins intre 5 si 10.
Nu spun ca problema pensiilor speciale nu e o problema. Este. E lege in parlament, sper sa se rezolve. Dar nu rezolva problema pensiilor. Nu se vede padurea din cauza copacilor.
Toti au contribuit, mai mult sau mai putin. Asta e alta marota. Cei care nu au contribuit primesc ajutoare sociale.

Adrian Teacă spunea...

După tot ce-am citit aici, vin şi eu cu o întrebare: nu credeţi că (dincolo de isteria colegilor mei din presă) ar fi chiar util CASS-ul pe drepturi de autor? Ar fi bine să cugete gazetarii mai tineri că le vine şi lor vremea, şi se vor trezi că vor avea o pensie de tot rîsul.Pentru că 50-70% din cîştig, în media, e pe drepturi de autor!!

http://teaca.wordpress.com/2010/01/10/californication/

Mihai spunea...

Parerea mea este ca o contributie de asigurari sociale si o contributie de sanatate, sunt necesare. Dar nu neaparat sub forma unor taxe ca in Romania.

Referitor la drepturile de autor, este exagerat sa colectezi individului o cota CAS de aprox 31%, fara sa oferi cotizantului siguranta ca peste ani va primi ceva consistent la schimb.

Discutia este cam asa: se zice ca toata lumea ar trebui sa plateasca CAS, ca suntem "egali" in drepturi si indatoriri.

Ce inseamna asta concret?

Daca esti angajat, CAS individual este de 10.5 %, iar angajatorul plateste CAS 20.8 % pentru angajat.

Daca nu esti angajat, platesti tu 31.3%?

Dupa cum se vede, sa platesti "egal" e cam greu!

Daca "egal" insemna doar 10.5%, ii va recunoaste statul aceeasi contributie ca si celui caruia ii mai plateste angajatorul inca CAS 20.8 %?

Dan Selaru spunea...

Voila.

Stefan A. spunea...

Las pe seama altora sa explice cum sistemul actual de pensi poate functiona .
Sistemul contributiv, atit de folosit in vest , are si el , limite .
Porneste de la o PREVIZIUNE OPTIMISTA, ca peste 20 de ani va fi cel putin acelasi numar de persoane care platesc CAS. ILUZIE!
Aceasta previziune POSIBIL sa functioneze doar pentru tarile BRIC. In nici un caz UE.
Aici,populatia e tot mai batrina , a produce CEVA in UE costa tot mai mult si in consecinta economia emigreaza unde costa mai putin sa produci .
A face multi copii nu este CHIAR solutia ideala. Din ce am scris mai sus , poate devenii realitate ca mai multi copii = (in viitor) mai multi someri.
O solutie ar fi plafonarea pensilor . Minima este x , maxima este 5x si gata , fara ecceptii, privilegii , legi speciale .
Cine are venituri mai ridicate , poate integra CAS cu contributii VOLUNTARE la forme diverse de construire a unei pensi viitoare .
In plus , o virsta scazuta de pensionare , azi , este un privilegiu obtinut pe spinarea viitoarelor generatii de pensionati. Recomandarea UE , virsta de pensionare = 65 de ani , barbati si femei . Exceptile pot fi DOAR conditii de munca grele / toxice/periculose sau , in cazul femeilor , nr. de copii nascuti!
Cum aceste exceptii sint lasate balta de actualii politicieni , nu ar fi de mirare ca peste 20 de ani , pensia de stat sa asigure o putere de cumparare egala cu 100 lei de azi si privilegiatii sa aiba tot "pensi de lux " . Cum nu avem nici un fond de investitii de rezerva , ca Norvegia (300 miliarde de dolari din accisele pe petrolul extras din Marea Nordului), situatia romaneasca va fi mereu "originala" ,la marginea prapastiei. O seara placuta si reflectati, mai bine o reforma serioasa si JUSTA azi sau un dezastru maine ?

Dan Selaru spunea...

Eu de ce spun ca trebuie un fond de investitii pentru toti cetatenii din resursele naturale.

Anonim spunea...

@ Stefan A: hai ca zici bine.
Dar sa fim seriosi: fond de rezerva demografica in Romania?

Pai noi aici dam pe pensii si banii de ieri, si banii de azi si pe cei de maine, de unde naiba sa strangem bani pentru un SWF / reserve fund pentru asa ceva ?

Zau, solutiile la indemana noastra sunt limitate de prostiile trecutului. Acum, singurele solutii sunt reducerea drastica a cheltuielilor pensiilor de stat si incurajarea prin toate formele a economisirii in sistemul privat de pensii.

Stefan A. spunea...

Pt anonim.
Un fond de investitii suveran , al statului, incepe cu primul leu (RON) economisit . Cit timp nu se face nimic nici in acest sector , nici in altele , a visa ca romanii dau navala in sistemul privat de pensi , este o iluzie ca altele:
a doua putere agricola in UE
a saptea putere economica in UE.
Adica aceleasi timpenii debitate si de Ceausescu in Epoca de Aur dar adaptate societatii de azi .
Domnii Iliescu & Co. va multumesc pentru mega pensile lor si in acelasi timp voi visati ca sistemul privat de pensi va va salva ! Cind , nu se stie !
Interesant ca nu se vede manipularea . Pensile mega , vin platite de stat dar viitoarele pensi de foame vor fi platite de fonduri private! Nu invers cum ar fi normal ! Beneficiarii democratiei "originale" va multumesc !
PS . Prostii aia de polonezi care nu prea merg cu caciula in mina la FMI au taiat de 50 % pensile lor de lux .

Marian spunea...

@Stefan A.

Se vede manipularea, cum sa nu se vada!
Crezi ca toata discutia din aceste zile despre CAS, nu a fost pornita premeditat?

Doar ca nu putem face nimic, la nivel de individ. Ne mai chinuim sa fentam sistemul, uneori ne chinuim prosteste si fara sa ne dam seama ca ne va fi mai rau in viitor...

La nivel de societate s-ar putea face multe... dar avem traditie in a nu face nimic.

Anonim spunea...

Trebuie jonglat cu 'parametrii la dispozitie'. eg. Pensie mai mare cu 15%, daca pensionarul lucreaza 4 ore pe langa pensie