joi, 21 ianuarie 2010

Stradivarius, câteva socoteli şi statul Haiti

"In luna ianuarie a anului 2007, in statia de metrou "L’Enfant" din Washington, faimosul violonist Joshua Bell a cantat la un Stradivarius din 1713, estimat la 3,5 milioane de dolari. Desi cu cateva zile inainte violonistul concertase cu sala plina la "Boston Symphony Hall", unde un bilet a costat 100$, in dimineata de vineri artistul nu a strans decat 32,17$." - aici

"Alexandru Tomescu, singurul muzician din Romania care canta pe o vioara Stradivarius, a realizat la sfarsitul saptamanii trecute un experiment inedit. Imbracat cu haine modeste, artistul a coborat in statia de metrou din Piata Victoriei si timp de o jumatate de ora a interpretat cateva dintre cele mai complexe piese clasice, create pentru vioara. Intr-o jumatate de ora, in cutia viorii s-au strans fix 328,90 RON si un eurocent. Au donat bani zeci de calatori, poate chiar o suta." - aici

La Washington s-a cântat cu 15 minute mai mult şi au dat bani doar 6 oameni. Ce concluzie să tragem, că americanul mediu apreciază mult mai puţin muzica de calitate faţă de românul mediu?

Media donaţiilor a fost la americani de 5 dolari, la noi de 1 dolar. Cam cât raportul PIB per capita între cele două ţări. Se poate spune că oamenii sunt la fel de darnici în limita posibilităţilor financiare. Să ţinem cont că noi avem bancnota de 5 lei care echilibrează raportul. E greu să dai 4 lei sau 3.

La ei a avut loc o donaţie la 7 minute şi jumătate, la noi au fost trei pe minut, de peste 20 de ori mai des.

La ei biletul este 100 de dolari, la noi de la 5 dolari până la aproape 20 de dolari. S-ar putea spune că practic raportul PIB-urilor per capita se păstrează. Să nu uităm de PIB-ul de la Botoşani în cazul primului concert. Deci întâlnirea cererii cu oferta se face cam în acelaşi loc. Cu o variaţie care nu dă peste cap rezultatul, există diferenţe de management, de publicitate, toate în favoarea lor.

Şi atunci, suntem noi de 20 de ori mai iubitori de muzică bună decât ei? Sau de 20 de ori mai darnici? Care-i explicaţia?

Care-i explicaţia că noi donăm, nici mai mult nici mai puţin, de 50000 de euro statului Haiti? O sumă ridicolă. Moldova trimite 100000 de euro. Să socotesc raporturile între PIB-urile per capita? Sunt ei, moldovenii, mai darnici sau pur şi simplu Statul nu înţelege valorile noastre?

32 de comentarii:

Unknown spunea...

Nu prea se poate face comparatie.
Boul ala, americanu', a cintat o chestie scortoasa,pretentioasa si care suna ca dracu', pe cind al nostru a cintat o chestie super misto si foarte cunoscuta.
Chestie de psihologie. Parerea mea. La restu'... nu ma pronunt :)

Camil Stoenescu spunea...

@ Claudiu - de unde ai dedus ceea ce ai scris?

Anonim spunea...

Despre cum apreciem noi muzica clasica vezi epitetul duios cu care Claudiu l-a gratulat pe Josua Bell.
De fapt la noi (si la ceilalati ortodocsi) exista o traditie a pomenii (data / luata), care in civilizatia occidentala lipseste; acolo conteaza mai mult ceea ce poti face prin eforturi proprii.
Despre suma acordata ca ajutor, ce poti sa zici: statul roman si functionarii sai eterni.

Jean Valjean spunea...

Da, cred ca depinde de ce s-a cantat.
Din slabele mele cunostinte muzicale stiu ca Wagner e mai putin digerabil pentru publicul larg decat Mozart.
Si ar mai fi ceva, la Balada lui Porumbescu plang si pietrele:
http://www.youtube.com/watch?v=fQyWdiKzgmQ
Puneti pariu ca Tomescu a cantat-o iar Bell nu? :)

Camil Stoenescu spunea...

având în vedere raportul 1:5 ce a tot apărut în postare, cum americanii au donat 200 milioane de dolari, românii ar fi trebui să doneze cel puțin câteva milioane (am luat în calcul și mărimea populației)

Jean Valjean spunea...

Referitor la Haiti, ridicol.

Lucian Bolcas spunea foarte bine: Ne nastem cu multe simturi dar din pacate fara simtul ridicolului.

omucu spunea...

chiar inainte sa citesc articolul asta am scris si eu despre cei 50.000 euro donati catre Haiti. Raspunsul la intrebarea ta este "DA! Suntem penibili"

Unknown spunea...

Joshua Bell si Alexandru Tomescu au cantat fix aceeasi chestie: Ciaccona de Bach.

Camil Stoenescu spunea...

@ Sebastian - spune-i asta primul comentator

Dan Mihalache spunea...

Cred că de fapt politicienii au înţeles foarte bine care sunt valorile noastre, dar caritatea nu este una dintre ele.

Ne este milă de câinii vagabonzi, dar nu ne e milă de fetiţa care a murit sfâşiată şi nici de cei ~60 de bucureşteni muşcaţi zilnic.

Ne vaccinăm când moare un actor cunoscut, dar nu ne vaccinăm pentru că am fi bine informaţi şi conştienţi că trebuie să o facem.

Am dona dacă ar ieşi pe sticlă câteva vedete şi ne-ar îndemna să donam. Dar şi asta ar dura vreo câteva zile, apoi ne-am întoarce la flacăra violet :(

Anonim spunea...

bacsis
romanii dau, procentual, un bacsis cam de 2 ori mai mare fata de cei din vest.
argumentul conform caruia romanii sunt mai educati muzical sau mai sensibili nu tine.cine a fost prin 'state' mai mult de o saptamana si a si bagat ceva la cap poate a observat ca majoritatea colegiilor au 'trupe', unele dintre ele de dimensiuni colosale si cu spectacole pe stadioane. si carciumile au in 'state' muzica live, mult mai mult decat in romania.
diferenta dintre cele doua natii este legata de cum privim banii.
americanul dar si 'occidentalul' este mult mai atent cu fiecare cent pe care il cheltuieste. se gandeste de mai multe ori inainte sa ia o decizie sa scoata bani din portofel. si la o scurta trecere pe langa un muzician de metrou nu-i ajunge timpul sa decida daca ii da sau nu :)
romanul este latin dar si est-european; banii sunt un mijloc si nu un scop in sine si decizia de a-i cheltui are legatura mai mult cu emotiile decat cu ratiunea.
poate d-aia sunt americani cu milioane de dolari in cont care circula cu un chevrolet de 20.000 dolari si sunt romani cu zero lei in cont, locuitori ai unei garsoniere si care si-au luat pe credit un BMW seria 5

Stefan A. spunea...

Tovarasi , nu avem mai mult de 50.000 de dolari in visterie .
Cu cit costa politica , cit costa bugetarii si pensionarii, de unde mai mult ?
De la FMI ? Nu vedem ora sa vina sa putem plati pensi , salarii, sporuri. .
De la "moguli "?
Asta ar mai lipsi , sa le cerem bani in plus, acum dupa ce au investit serios in politica .
PS . Tot in romanul de rind este salvarea (ca doar el este cel care tine in picioare SI baraca asta numita "democratie originala " )

Anonim spunea...

sunt tot eu, 'anonimul' de mai sus
am uitat de haiti :)

romanul e mult mai darnic cu el insusi
d-asta s-au gasit doar 50.000 euro pentru haiti si 60.000 euro pentru fiecare circumscriptie electorala a parlamentarilor.
adica 10.000.000 de haitieni valoreaza cam 83% dintr-un vot de investitura...
daca impartim pe cap de locuitor, e chiar mai putin decat a costat un vot la prezidentiale in localitatile uitate de lume; deci ramanem cu concluzia ca romanul e mai darnic cu el insusi

Anonim spunea...

Prietene, daca esti nemultumit de cat a donat statul din impozitele tuturor, de ce nu donezi tu mai mult? Mai mult procentual sau mai mult in valoare absoluta. De ce ti se pare firesc sa apreciezi tu cum se cheltuie banul contribuit de altul la buget? Eu as fi preferat ca cei 50.000 euro sa fie folositi pentru unul sau mai multe cazuri din tara mea. Pe haitieni nu-i tin minte sa fi donat ceva cand am avut noi inundatii. De ce ti se pare mai firesc sa-i ajuti pe unii de pe jumatatea opusa a globului? Doar fiindca i-a dat cu obstinatie la stiri? Resursele sunt limitate. S-au terminat cazurile din Romania ca e nevoie sa ne isterizam ca "am dat prea putin"?

Anonim spunea...

Eu as pastra o atitudine mai rezervata in fata nenorocirii, indiferent ca e de-aici sau din cealalta parte a globului. Nenorocorea nu e prilej nici de glosse politice, nici de zeflemeli intre comentatori. Daca nu-ti vine ceva din suflet, mai buna e tacerea.
Si apropo de jumatatea opusa a globului: in 1975 toata lumea se infiora de dezastrul produs de cutremurul din Nicaragua; parea insa ceva ce se putea intimpla numai la altii.
Dar in mai putin de 2 ani ne-a lovit si pe noi.

Dan Selaru spunea...

Prietene, se cheama solidaritate, si nu cred ca esti tu in masura sa judeci ce fac eu. Iar eu spun un lucru simplu, ce-am facut noi e mai penibil decat daca nu dadeam nimic.

Anonim spunea...

(corectie: de fapt a fost in 1972; deci pina ce ne-a lovit pe noi au trecut 5 ani; eram copil si imaginea asupra scurgerii timpului e subiectiva; imi amintesc doar emotia provocata de dimensiunea dezastrului din Managua si faptul ca priveam la Telejurnal exact cu senzatia ca e rau, dar noua nu ni se poate intimpla nimic rau; apoi ne-am mutat intr-un bloc care s-a facut varza in '77...).

Dan Selaru spunea...

Spitalul Budimex e facut de polonezi.

Anonim spunea...

@Dan Selaru: nu m-am referit la postul dumneavoastra; il consider OK, legitim; ma refeream la ceilalti comentatori care au cam derapat.
Dar da, am dreptul sa judec pe oricine, asa cum am dreptul sa fiu judecat de oricine din momentul in care am deschis gura pe net.

Dan Selaru spunea...

Este vorba de a judeca donatiile si actiunile caritabile la care am participat.

Anonim spunea...

'prietenul'
sunt eu anonimul 'prieten'
de fapt chiar donez mai mult. si in suma absoluta si in procente. anul trecut am platit impozite sub diverse forme ce au depasit 77.000 euro. o fi mult, o fi putin... nu stiu. probabil ca am platit impozite cam cat salariul tau pe 4 ani...
problema mea ca nu se face nimic cu acesti bani. nici lucruri necesari nici caritabile.
cumva, intr-o tara in care judecam banul la modul emotional sunt unii care il judeca extrem de rational, din bugetul de stat in conturile lor.
si culmea e ca apar mereu unii sa-i aplaude. fie din interes fie nauci de 'democracy'
fie-ti reforma usoara

Dan Selaru spunea...

Prietene, nu donezi nimic. Platesti dari.

Anonim spunea...

uite tocmai cu tine nu intram in polemica; as putea alege sa nu le platesc.
am platit impozite pentru ca asa mi se pare normal. puteam foarte bine sa le ocolesc pentru ca stiu cum.
dari se numesc cand se folosesc pentru comunitate.
cand ii baga unii in buzunar, din punctul meu de vedere este doar o donatie.
intreaba prin tara prietenii cu companii cat de cat serioase.
inainte de alegeri au venit sefii de partid 'pe judet' si le-au oferit alternativa unor donatii de 5000 ron contra optiunii de a fi inspectati in aceeasi saptamana de garda financiara si sa plateasca minim 10.000 ron. nu conteaza partidul, toti fac la fel
multi au facut donatii
e acelasi lucru, calea e diferita
sa nu-mi spui ca sunt cazuri rare sau mici probleme in sistem ca inseamna ca nu prea iesi din birou

Dan Selaru spunea...

Oricum am deviat. Stiu ca asa se face, asta inseamna santaj si extorcare. De ce n-ai aranjat un flagrant? Oricum n-am de gand sa polemizez. Din partea mea gata. Raman la ideea ca ne-am comportat penibil.

Sorin spunea...

"... ce-am facut noi e mai penibil decat daca nu dadeam nimic."

CORECT !!!!!!!

Anonim spunea...

Desi sunt de acord cu articolul si comentariile postate, mi se pare ca discutia are un nivel superficial.
In primul rand se compara contributii benevole care vin din surse diferite: stat (ajutoarele pt Haiti) si individuale (pentru artistii care au cantat Bach la metrou). Ca sa pastram consistenta, ar fi trebuit sa comparam contributii spre fundatii, Crucea Rosie, etc. Sunt convinsa ca nici aceasta comparatie nu ne-ar fi favorabila, dar merita facuta.
De ce au sarit atat de prompt Statele Unite? Pe langa posibilitati financiare si spirit umanitar pentru vecini, trebuie amintite 2 aspecte:
1) Haiti este o fosta colonie franceza, afata inca intr-un con de protectie francez iar Statele Unite au interese strategice majore in Caraibe. Sa nu uitam ca in presa internationala s-a discutat despre o adevarata ocupare a insulei de catre soldatii americani; debarcarea trupelor a blocat aterizarea avioanelor cu ajutoare, fiind nevoie de interventii internationale energice. Este adevarat, dupa cum s-a vazut si la New Orleans, armata americana poate oferi un ajutor logistic insemnat, dar parca prea s-au grabit.
2) Statele Unite se tem de un exod masiv de emigranti si interesul lor este ca tara sa se stabilizeze cat mai repede.
Ce am spus nu anuleaza realitatile romanesti: statul nu are bani pentru ca este un foarte, foarte,... prost gestionar de fonduri (explimare blanda), oamenii bogati nu contribuie la actiuni umanitare, iar cultura pomenii este omniprezenta (in defavoarea intrajutorarii).

Unknown spunea...

Tot io, Dane, daca imi permiti.
L-am injurat azi dimineatza pe Bell si l-am facut bou si s-a revoltat lumea ca de ce si de unde.
Pai... eu asa tineam minte de la vremea respectiva.
Acum am reascultat mini concertul lui si ma mir cum nu l-a luat nimeni la suturi. O fi el cine o fi, dar... ce se aude acolo e... o ceata de mitze zgiriind cu ghearele pe o tabla de sticla. Ma mir ca nu l-a luat nimeni la suturi.

Pentru cine are nervi sa asculte:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/video/2007/04/09/VI2007040900536.html

La Tomescu parca se aude altceva:

http://www.youtube.com/watch?v=XLCTvA4kq5s

Anonim spunea...

nu e cazul sa faceti paralela metrou bucuresti/metrou NY

la New York metroul e pentru o anumita categorie sociala, cei care gusta muzica clasica iau cel putin taxiul, in bucuresti, mai ales la victoriei, greu gasesti reprezentanti ai clasei de jos

or fi si saraci care asculta muzica buna, dar sunt mult mai mici sansele sa si doneze ceva

Anonim spunea...

Eu sunt prietenul ala care e contra. Nu am vazut vreo argumentatie pro/contra comentariului de a dona mai prin tarisoara ta, caci nu s-au terminat cazurile sociale de pe la noi. Poti sa te isterizezi relativ la activitatile proprii si banii proprii, dar eu iti refuz "dreptul" de a avea opinii transante legate de cum ar trebui gestionati banii mei, platiti la buget de mine. Sunt contributiile mele si nu e normal sa-ti dai tu cu pararea cum ca ar trebui scosi banii mei din tara. Daca ai pofta, n-ai decat sa directionezi cei 2% ai tai catre Haiti, treaba ta. Dar bugetul statului e facut si din banii mei si nu poti sa ma obligi tu sa cotizez unde vrei tu. Consider cu totul anormal ca atunci cand unii au dat si din banii mei, sa apari tu si sa ti se para ca au dat prea putin. Ce-i asta, caritate pe banii altora? Esti filantrop pe banii mei? Nu sesizezi nimic ridicol in opiniile tale? Reiterez: impozitele le-am platit, alaturi de prietenu' ala care zice el ca a dat mai mult ca mine in 4 la puterea a doua ani, dar nu tin minte sa ma fi intrebat nimeni daca sunt de acord ca banii dati de mine la bugetul tarii mele sa mearga in alta tara. Sesizati diferenta? E prea subtil? Si nu mai confundati impozitele cu donatiile, caci daca ar fi impozite 0, nu s-ar grabi nimeni sa "doneze" la buget. Indiferent de stat.

Sa scriu mai pe scurt, ca sa inteleaga toata lumea? Sunt bani de la buget. Singura opinie care ti-o poti permite vis-a-vis de buget este ca au dat prea mult, indiferent de destinatia sumei. Caci nu sunt numai banii tai. NU AI CUM sa opinezi ca au dat prea putin. Caci nu sunt numai banii tai.

Dan Selaru spunea...

Si de cand interzici tu dreptul la opinie?

Ionut spunea...

Votez ultima varianta.

casandra spunea...

Cand o natiune ajuta alta natiune avem de-a face cu solidaritate. Romanii nu stiu ce este aceea solidaritate. Acest guvern chiar mai putin decat altele.
Guvernul "a miluit" doar, nedemn, o natiune aflata in mare necaz. Gestul este echivalentul covrigului cu care miluiesc "cucoanele" mahalalelor pe cersetorii asezati pe treptele bisericii, duminica, "sa vada toate vecinele si sa crape".

Daca nu ar fi iuresul mediatic international, TOTI romanii am cam ignora subiectul Haiti. Nu stiu cand am devenit dement de egoisti si caini. Si lipsiti de demnitate si de minima morala. Noi nu dam nimic de la noi, altii sa dea. Noi doar asteptam sa se pogoare tot binele asupra noastra. Am ajuns ceva jalnic.
Am ajuns sa donez prin intermediul unei organizatii franceze care procedeaza cu mare respect si emotie fata de haitieni. Internetul se dovedeste din nou foarte util.