duminică, 7 februarie 2010

Haos şi ordine. O viziune asupra lumii de o desăvârşită frumuseţe

Ştiu că o oră e mult. Câteodată trebuie să ne oprim şi să privim în jur. Lumea din jurul nostru e atât de complicată încât pare peste putinţă de a o înţelege. Dar dacă e guvernată de legi matematice simple care singure conduc la complexitate? Ordinea şi haosul sunt cuprinse amândouă în câteva semne scrise pe o hârtie. Nu ştim ce ne aşteaptă, nu putem vedea în viitor dar fiecare gest pe care-l facem schimbă viitorul lumii. Al întregii lumi. O oră, atât durează o viziune asupra lumii. Unii o să aibă răbdare, alţii nu. Cei mai mulţi nu. Nu contează, lumea merge înainte indiferent dacă înţelegem cum merge sau nu. Filmul de mai jos ne ia din aroganţă, ne explică dar ne lasă în faţa necunoscutului. Fără ajutor.

Alan Turing


Boris Belousov


De la Isaac Newton la haos via Edward Lorenz. Feedback.


Benoit Mandelbrot
.


Autosimilaritate şi fractali. Evoluţie


Algoritmi genetici şi necunoscut.

18 comentarii:

John Galt spunea...

Superb. Chiar vroiam sa-ti spun de ieri ca merita un articol intreg.

..

La partea cu Mandelbrot (fractali) au simplificat putin, la inceput s-a dorit "desenarea" unei ferigi (cea mai simpla si veche forma de viata de pe pamant ce poate fi vazuta si azi). S-a ajuns la desenarea unor paduri intregi, la engine-uri de calculator ce aproximeaza extrem de bine acest lucru (in simulatoare de zbor de exemplu).

Cred deasemenea ca ecuatiile au fost aplicate cu succes in war games-urile de mai demult, unde evolutia unor populatii/regiuni in functie de cateva variabile (agresivitate, natalitate, speranta de viata) au fost definite extrem de exact la nivel global (si pe 20-30 de ani).

..

Caut niste link-uri si sper sa revin.

Dan Selaru spunea...

Corect, deja se lucreaza la lumi virtuale care cu 15 reguli sunt fantasmagoric de complexe.

John Galt spunea...

si totusi atat de "simple" in acelasi timp.

Gravitatia fiind un exemplu perfect. :)

Dan Selaru spunea...

Sunt curios cati au rabdare sa-l vada pana la capat. Daca reusiti dati un semn.

Peter spunea...

Excelent! Mi-am adus aminte de lectiile luate acum 15 ani despre fractali. Merita o ora de vizionare.

Camil Stoenescu spunea...

acum am început să mă uit..:)

Vasiele D spunea...

Documentarul se poate downloada la calitate foarte buna
http://forums.mvgroup.org/index.php?showtopic=32981

inscrierea este libera iar ratia nu se contorizeaza plus ca mai gasiti si alte documentare

Camil Stoenescu spunea...

fain. ordine în haos, haos din ordine...nu știam de belusov. ar fi bine să se insiste mai mult pe diferența dintre simplitate compozițională și complexitatea organizării. adică...omul e constituit din carbon, hidrogen, oxigen șamd, însă structurarea materiei e foarte complexă (de pildă creierul). oricum, un documentar interesant

titus58 spunea...

Interesant documentarul. Chiar daca pe alocuri ajunge la idei irelevante pentru subiect, cum ar fi biografia lui Turing reuseste sa-si comunice in final ideile.

Cred ca ar mai merita aduse in discutie si Teoremele de incompletitudine ale lui Goedel. Acestea spun ca nu putem descrie toata matematica printr-un set finit de axiome. Desi multa vreme s-a speculat contrariul.

Este posibil ca aceasta sa fie adevarata si pentru natura. Desi prin ecuatii simple putem descrie unele fenomene aparent haotice; pentru descrierea intregii lumi sa avem nevoie de o infinitate de ecuatii.

Consonant spunea...

Multumesc pentru link. Ca film de popularizare a stiintei este foarte util, cu directie spre nematemacieni, sau chiar mai mult, spre intelectualii cu specializare in umaniste (discursiv). Altfel, pacatuieste prin iritantele subiectivisem anglo-saxone: unde este Poincare? Pentru cei care au ceva idee de sisteme dinamice, istoria este cunoscuta.

Anonim spunea...

Corect titus! Anumite fenomene si aspecte ale lumii pot fi explicate surprinzator prin ecuatii simple, dar asta e doar o mica parte a realitatii. Lumea e suficient de complexa ca sa includa SI asemenea aspecte si totusi complexitatea ei cuprinde mult mai mult.

Dan Selaru spunea...

Corect, unde-i Poincare, unde-i Smale? Dar e mult mai mult decat nimic.

R.A.Muresan spunea...

O ora pe chestiunile astea e foarte putin, dar, intr-adevar, mai mult decit nimic.
Ma irita totusi faptul ca inca se bate apa in piua despre primele semne ale haosului in stiinta moderna, ba cu trimitere la Turing, ba cu trimitere la Lorentz si 'efectul butterfly', ba la Mandelbrot. Fiindca adevarul istoric este altul: haosul a aparut in mecanica clasica (hamiltoniana) -- v. problema celor trei corpuri (Luna-Pamint-Soare).
Pe de alta parte, insolenta lui Mandelbrot care vorbeste despre perversitatea celor care au contemplat timp de secole formele ideale din geometrie -- forme practic inexistente in natura -- este insolenta unui insurgent care viseaza la revolutii.
In matematica nu exista insa revolutii fiindca teoremele nu sint niciodata negate. Si-apoi, din cite imi pot da seama, nici fractalii si nici autoasemanarea nu au furnizat vreo contributie la fundamentele fizicii. Nici macar fizica cuantica nu a fost completata cu ceva din hausologie, desi interpretarea sa centrala e una ce se sprijina pe ideea de probabilitate.
Ce sa mai zic de paradigma stiintei: din punctul meu de vedere, aceasta nu s-a schimbat. Cautam in continuare regularitatile lumii si nu haosul din ea.
Ce mai ramine din show-ul asta? Fiecare dintre noi e liber sa gindeasca...

R.A.Muresan spunea...

Scuze: se scrie Lorenz, e vorba de Edward Lorenz, matematicianul cu ecuatiile de meteorologie...

Anonim spunea...

"Chaos is found in greatest abundance wherever order is being sought. It always defeats order, because it is better organized." - Terry Pratchett

R.A.Muresan spunea...

'Science means order', therefore, I think it is better to look for order in a chaotic manner than to study chaos in an orderly fashion -- R.A.Muresan :-)
Admit ca acesta poate fi gindit ca un act de credinta, fiindca unii cred in ceea ce poate haosul, iar haosul poate multe, in timp ce altii cladesc onest ceva ce a inceput foarte modest si poate fi numit ordine.

John Galt spunea...

Nu mai merge filmul, l-au sters "socialistii"..

Era prea periculos, certifica faptul ca o "Piata Libera" se poate organiza de la sine fara nici un fel de reglementare.

Poate il gasesti in alta parte.

:)

R.A.Muresan spunea...

L-am dat jos cind inca era accesibil fiindca nu glumesc atunci cind e vorba de documentare de stiinta.
Stiam ca nu o sa reziste prea mult pe youtube datorita copyright-ului. :-)