marți, 2 martie 2010

Băsescianism

"La noi, în România, această amalgamare a fost şi mai accentuată de faptul că personajele care au devenit lideri politici la un moment dat seamănă între ele. Cu vreo trei excepţii notabile, pe care nu ezit să le şi numesc, Ion Iliescu, Corneliu Coposu şi Traian Băsescu – fiecare dintre cei trei fiind personalităţi atât de puternice încât imitaţia a devenit imposibilă – cam toţi oamenii noştri politici au multe în comun." - Sever Voinescu

Bun, avem trei oameni care sunt de neimitat, Nea Nelu, stânga socialistă. Corneliu Coposu, creştin-democraţie. Dar Traian Băsescu?

Ce e aia băsescianism? Ăla de care ne spune Sever Voinescu. Nu-mi este deloc clar. Toate -ismele care au avut în faţă un nume de persoană au fost cam extremiste. Stalinismul şi hitlerismul se exclud, sunt prea extremiste. Să căutăm alte -isme personificate.

Gaullism, peronism, franchism, brejnevism, thatcherism, reaganism. Dau afară numerele 2, 3 şi 4, să spunem că şi acestea sunt prea extremiste. Rămânem la gaullism, thatcherism, reaganism.

Naţionalism, independenţă, politică de dreapta, câteodată exagerată. Cam asta ne spune un -ism personificat şi rezonabil. Ceea ce nu e rău pentru România în situaţia în care se află. Vorbim teoretic.

Cred că practica ne omoară. Noi avem o schimbare de găşti. Ce vedem este o schimbare a tăricenismului care a schimbat năstăsismului, care a schimbat haosul care provine din văcăroism, urmaş direct al ceauşismului.

Oricum, avem prea mult oportunism şi prea puţin profesionalism, băsescianismul nu există. Sau poate chiar asta înseamnă. Şi nu e deloc nou. Avem deja prea mult.

O explicaţie, ceva? Să ştim şi noi ce ne aşteaptă. A venit şi explicaţia.

”Presedintele intotdeauana a gandit lucrurile pe cinci sau zece ani inainte.” Sebastian Lăzăroiu

Băsescianismul e de partid sau de Stat? Sau e tot aia. Mai curând e vorba de jupânism.

14 comentarii:

Camil Stoenescu spunea...

mi-e greu sa-mi imaginez ce e acela "iliescism" ;))

Dan Selaru spunea...

comunism cu fata umana

Lars spunea...

Pai cand ti se dedica o asemenea manea cum naiba sa nu spui ca 99% din populatia Romaniei iubeste manelele....

Camil Stoenescu spunea...

pai cam tot timpul comunismul a avut fata umana. tocmai asta a fost problema

Anonim spunea...

Felicitari D le sinteti cel mai obiectiv jurnalist de aceea v a citesc cu mare placere

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Chiar daca sunt impotriva diferitelor actiuni ale PDL si ale lui Basescu n-o sa las sa fie injurat aici. Aviz amatorilor din ambele tabere.

Anonim spunea...

nu l-am injurat. am folosit termeni lingvistici dintre cei mai elevati. dar, ma rog... imi inchipui ca e nevoie si de putin curaj pe care cineva care are o prezentza publica fatzisha e greu sa si-l asume.

Constantin Gheorghe spunea...

Da, pritene, ai nimerit-o! Jupânism! Iată esenţa băsescianismului! Şi a politicii autohtone, în vecii vecilor, Amin!


PS: drepturi de autor pentru termen, sau liber la folosire?

Anonim spunea...

Ideea de basescianism, de politica personificata o vad in contradictie cu ideea de societate bazata pe institutii. Ce vrem de fapt? Un om/oamni puternici sau institutii solide si functionale?

Dan Selaru spunea...

E liber.

Garett spunea...

Atunci cand am avertizat despre cultul personalitatii care se naste in jurul presedintelui basescu am fost acuzat ca aberez, ca as fi psd-ist, postac, etc.
Acum chiar consilierii sai vorbesc deschis despre acest cult al personalitatii. basescu este ilustrat ca un vizionar, omul care "a gandit lucrurile pe cinci sau zece ani inainte", liderul mesianic venit sa salveze natiunea, etc. intr-un stat dictatorial asta e ok, e "mersul firesc" al lucrurilor. Intr-un stat care se pretinde democratic astfel de derapaje sunt cel putin nefericite ba chiar anormale. Ce urmeaza, statui in fiecare parc, "oda marelui conducator", "partidul, basescu, Romania"? Deja avem un partid unic, care a facut tot ce s-a putut, pe orice cai, sa-si plaseze in toate functiile de conducere membrii de partid. Ce urmeaza?

Anonim spunea...

Ce urmeaza? Daca va fi sanatos, cred ca va fi presedintele in al carui mandat Romania va colapsa total, cu tot cu imprumutul de la FMI, scutul antiracheta si alte chestii pe care Basescu le considera mari realizari.Este din ce in ce mai evident ca Basescu intra la foarte toxica categorie Iliescu, Nastase si altii asemenea. Asa ca este posibil ca in viitor Basescu sa imprumute caracteristici de la "lideri" din zone ca America de Sud si Centrala sau Asia Centrala sau chiar Africa. Pana atunci, soarele isi pregateste maximul de activitate din 2012...

cobra spunea...

" Sunt întru totul de acord dar ..." ne-am facut (oare) curatenie in curte ca sa ne uitam peste gard?

Altfel spus ... De unde vine BASESCIANISMUL ? De la Basescu.
De unde vine Basescu ?
....
De la noi.

CORECT : De la "noi".
Suntem reactia cauzei noastre....

Gaudeamus igitur ....