joi, 4 martie 2010

Religie, OTV, drepturile omului şi IQ

Cu cât ateismul este mai răspândit într-o naţiune cu atât este mai mare coeficientul de inteligenţă. Există o corelaţie pozitivă între cele două fenomene.

În US liberalii şi ateiştii au un coeficient de inteligenţă mai ridicat.

Ca de obicei statistica minte. Diavolul stă în cifre. Care se opun bunului mers al ţării spre Ev Mediu. Ce nesimţire.



Sau aşa, cu savoare naţională. Sau aşa:



Iar dovada că noi trăim în Evul Mediu este amenda primită de extravaganta televiziune OTV, care nu l-a oprit pe ultra-extravagantul Pavel Coruţ să atace Biserica noastră naţională. Asta într-o emisiune aberantă despre "flacăra violet".

Că OTV-ul are invitaţi nu prea sănătoşi la cap este o constantă, că bubulii-l bântuie pe Coruţ se ştie, dar că se cer dovezi, de către CNA, lui Coruţ, pentru a dovedi ca adevărată aserţiunea "Isus nu este fiul lui Dumnezeu." este prea mult pentru Statul nostru, presupus laic.

La circul respectiv era un popă la telefon. Era atât de mare circul că întâmplător am văzut toată paranghelia. Nu chiar toată că prea băteau câmpii.

Ce ne facem cu musulmanii din România care nu sunt de acord cu chestia asta? Cu chinezii de pe şantiere? Cu ateii? Să-mi aducă Trinitas Tv dovezi că "Isus este fiul lui Dumnezeu."

Cu drepturile omului, cu libertatea de exprimare? Şi mai râdem de musulmanii fanatici. Şi ca să mergem până la capăt, Isus a fost declarat ca fiind Fiul lui Dumnezeu în urma Primului Conciliu de la Niceea de un grup de episcopi. Cu oarece scandal. Unii ziceau că e doar înfiat.

Cele două statistici de la început spun totul. Sau mai bine să-l prăjim în direct, tot la OTV, pe Coruţ. Şi pe ăia cu statisticile şi pe mine.

PS La postul ăsta sunt foarte mulţi co-autori. Le mulţumesc. Se recunosc ei.

57 de comentarii:

Anonim spunea...

Vom vedea fiecare dupa ce murim daca am avut sau nu dreptate si cat ne ajuta IQ-ul :)
Si comunistii erau atei si nu prea le-a ajutat presupusul IQ superior sa faca un sistem socio-politic viabil.

vali plesca spunea...

20% atei in mongolia si iq de 101? interesant, dar greu de crezut...

Turambar spunea...

Dintr-o data, sunt mandru ca sunt mongol :)

Good point, Dane. Good point. Acum te rugam asheaza-te cuminte si frumos in fatza ushii si astepta-l pe nene potzilistu sa vina sa-tzi aduca amenda si catushele.

In numele adevarului unic si irefutabil si pazit cu CNA-ul si al sfantului ban, amin... :(

Dan Selaru spunea...

O sa scap numai cu afurisenii.

individul_x spunea...

Mda.. şi să nu-l uităm pe George Carlin.

Totuşi ar merita clarificat un aspect.
Poate cineva să-l înţeleagă pe acest Dumnezeu dacă există?

Adică este posibil să existe "un ceva" dincolo de capacităţile de percepţie şi intelectuale ale oamenilor, pe care oricât am încerca, în această formă, nu-l putem înţelege ?
Eu aş spune, perfect posibil.

Are vre-o legătură religia, în special cea instituţionalizată cu acest "ceva"?
99,(9) % nu!

Anonim spunea...

Poate vei gasi, daca vei avea curiozitatea sa cauti, si statistica (sau topul) care spune ca cele mai mari genii ale lumii au fost crestini practicanti, sau, mai bine zis, oameni religiosi... e.g. Dostoievski, Pascal, Berdiaev, Kierkegaard s.a.m.d.

Anonim spunea...

A lega IQ-ul mai mare de lipsa sentimentelor religioase arata o orbire legata de adevarurile simple ale vietii porning de la ce este omul de fapt - a aparut nu stie exact de unde (doar da cu presupusul), nu isi poate controla momentul nasterii si nici al secundei urmatoare (cu exceptia cand momentului cand vrea sa fie Dumnezeu si isi ia viata). Uita de asemenea ce este cand se naste - un animalutz care doar plange, doarme, defecheaza si mictioneaza (pe el insusi, daca pot spune asa!) si este rezultatul inputurilor educationale primite din exterior.

A vorbi despre un IQ mare este un exemplu clasic deja de lipsa de smerenie si autoumflare si de privire pe termen scurt a omului care se pune pe el insusi in centru universului pe care IN MOD SIGUR NU L-A CREAT!

Ce te faci cu savantii care au avut/au puternice sentimente religioase?

Mai intreb - ceva cine este mai open minded, cine nu crede pentru ca nu vede sau cine crede desi nu vede?

Degeaba ai IQ mare, ca tot in pamant ajungi! Stiu poti fi si incinerat, sau poti ajunge la beton pentru a fi f. exacti cum le sta bine unora cu IQ peste cel al prostimii care trebuie recunoscut faptul, lupta razboaiele, dar nu le declanseaza.

Atunci de unde superioritatea asta goala?

Turambar spunea...

Ce te faci cu savantii care au avut / au puternice sentimente de lipsa de religiozitate si care in mintea creerului lor au ajuns la concluzia ca nu au nevoie de aceasta ipoteza?

Mai open minded este cel care accepta alternativele. Cel care crede, desi nu vede, are o denumire: legat la ochi. Incuiat la cap.

Degeaba ai credintza, ca tot in pamant o sa ajungi, si te vor manca viermii, si vei ajunge iarba si fluturi si vulpi si bursuci. Si nimeni n-o sa vina sa-ti intinda prosopul sa-ti acoperi partile rusinoase, sa te pregatesti pentru Judecata de Apoi. Pentru ca nici intristare, nici suspin, nici ingeri, nici judecata, nici nimic nu este dupe. Doar pamant si viermi si vulpi si bursuci.

Atunci de unde siguranta asta goala si ingamfata?

Logosfera spunea...

Felicitari anonimilor care au curajul sa-si asume apartenenta la grupul condus de viperele in sutana.

Despre ce e vorba in articol? Despre interzicerea dreptului la libera exprimare. Cu care aparatorii dreptei credinte stramosesti sunt de acord, ca doar nu e vorba de libera lor exprimare. Curat crestineste. Si curat imoral in acelasi timp (sa refuzi altora un drept de care te bucuri tu e definitia imoralitatii).

"Degeaba ai IQ mare, ca tot in pamant ajungi! Stiu poti fi si incinerat, sau poti ajunge la beton pentru a fi f. exacti cum le sta bine unora cu IQ peste cel al prostimii care trebuie recunoscut faptul, lupta razboaiele, dar nu le declanseaza."
Altul care stie ca Dumnezeu apreciaza prostii. Daca desteptii ajung in pamant iar biserica pe care o aperi spune ca credinciosii ajung in Rai, e musai pe cale de consecinta, ca numai prostii ajung in Rai. Vorba altui celebru anonim, "vedem noi la sfarsit cat v-a ajutat IQ-ul".
E posibil insa ca tu sa fii chiar ignorant in ceea ce priveste dorintele lui Dumnezeu si, pentru ca ai ales ca prostu' (de fapt ca asa te-au indoctrinat parintii) sa te rogi la un zeu gresit (dooh, Allah e singurul dumnezeu adevarat), sa vezi "la sfarsit" ceea ce ateii stiu deja: daca dumnezeu ne-a lasat o carte sfanta (torah, biblia sau coranul) e un dobitoc.
Aia care nu cred in religia ta (atei, agnostici sau deisti) o fac pentru ca nu accepta ca Dumnezeu e dobitoc. Daca tu zici ca vor avea o surpriza "la sfarsit"...

Anonim spunea...

China IQ mediu 105 ? Autorul studiului nu l-a cunoscut probabil pe chinezul mediu.

Albania ateism 8% ? Iarasi e o gluma, Albania este una dintre cele mai atee tari.

Dar, dupa cum stim, cercetatorii britanici pot demonstra orice, daca li se dau tema si rezultatul.

Anonim spunea...

@Turambar
Te bazezi 100% doar simturi si ca urmare te inseli amarnic!

Au oamenii ganduri? Sigur ca da!
Cum le poti vedea sau simti?

Ce alternative ai tu, ca una observ ca deja ai exclus-o, fiind presupun in posesia tuturor raspunsurilor privind originea si viitorul universului? Asa este? Esti asa de sigur ca ai raspunsurile finale de a spune NU EXISTA un Creator!

Nu este nevoie sa intinda cineva vre-un prosop, pentru ca nu vom percepe rusinea goliciunii, ci doar a pacatelor!

De unde stii cum e dincolo? Ai fost acolo? Ti-ai exersat acolo simturile pe care le exersezi aici? Ai citit ce a spus unul sau altul care a fost acolo? Ai citit ce spun Sfintii Parinti despre asta?

Nu am nici un fel de sigurante, ci doar sentimentul a ceea ce sunt de fapt, si cat imi face pielea. Asta e greu pentru unii sa accepte pentru ca nu e la moda, pentru ca vor sa fie doar frunze in vant!
Ceea ce aduce practicarea credintei este un grad inalt de autocunostere interioara care altfel nu se poate obtine.

Un lucru te rog, trebuie sa recunosc, fara mari sperante, cauta sa iesi din cliseele legate de credinta si informeaza-te pe acest subiect - ce-i mana in lupta pe acesti oameni si cauta sa-i intelegi. Citeste-l pe Sf. Ioan Gura de Aur (si nu numai!) si vei experimenta ce bogatie se ascunde in Sfintele Scripturi! Iti spun eu care nu am avut nici un fel de educatie religioasa si nu am nici o tangenta formalizata cu BOR.

Turambar spunea...

Dar tu de unde stii, frate prea cucernic, cum e dincolo? Dar sfintii parinti de unde pana miracolului meu stiu ei cum e dincolo, sau daca e dincolo? Ahaaa! Revelatie, spui tu. Pai afla stimabile ca tocmai am avut si eu o revelatie, la fel de adevarata si de pioasa si de cucernica si de sfanta si de puternica, si revelatia aia imi spune ca mananci zapada galbena.

Ce-i mana in lupta pe acesti oameni? Sa caut sa ii inteleg? Dar asta fac de mult timp, stimabile. Si stiu ce ii mana si ii inteleg: ii mana frica de moarte si deranjul ontologic. Ii deranjeaza ca exista sisteme de cunoastere care nu pun omul in mijlocul buricului existentei si ca nu ii considera cei mai foarte superiori pe pamantul asta trist si lipsit de sens antropic. Iti mai spun eu ce ii mana pe ei in lupta: le e dor de starea de fericire ideala din copilaria mica si vor sa continue toata viata cu parintele de mana, care sa le spuna ce sa faca, cum sa traiasca, ce sa iubeasca si ce sa urasca, ce sa gandeasca si care sa le fie sprijin si reazam tot timplul, inger ingerashul meu, eu sunt slab tu fa-ma tare, eu sunt prost tu fa-ma moale.

Ei, vezi ca intzeleg, stimabile? Ce spuneai tu de Gura de Aur? Sunt sute si mii si melioane de guri de aur pe lumea asta, o tu detinatorule de adevar absolut, si muuuult mai multe guri de tinichea. Asa, precum gura ta care le stie pe toate, in bajbaire si ganduri tzepene, de lemn sfant.

:/

Anonim spunea...

@Logosfera
Citez din autor:
"Cu cât ateismul este mai răspândit într-o naţiune CU ATAT MAI MARE ESTE MAI MARE COEFICIENTUL DE INTELIGENTA. EXISTA O COLRELATIE POZITIVA INTRE CELE DOUA FENOMENE.

În US liberalii şi ateiştii au un coeficient de inteligenţă mai ridicat."

Cometariul meu s-a referit la sentintele autorului - vezi citatul de mai sus.

Cat despre parintii mei, si educatia mea aici te complaci intr-o balta de clisee convenabile si caldicele. Sentimentul religios si practica religioasa a fost zero in familia noastra, in plus mi-am facut studiile 100% in sistemul laic de invatanat din regimul comunist!

Poti digera acesta cifra, ZERO?

PS1 Accept libertatea de exprimare, dar si libertatea de a nu leza sentimentele altora. Libertatea nu este doar in a face, ci si in a nu face ceva.
PS2 ura cu care tratezi subiectul credintei, este demna de o cauza mai buna si nu poate fi comparata cu nimic altceva.

Dan Selaru spunea...

Nu-s ale mele, sunt ale autorilor studiilor.

Anonim spunea...

@Turambar
Acum 6 ani eram si eu ca tine! Asta e diferenta - eu stiu cum simti tu! Oricat de imposibil ti se va parea vei avea si tu un drum al Damascului! Ai date similare!

PS Deci cum vezi/ simti gandurile?
Nu astept raspuns!

Turambar spunea...

Auzi, frate anonim foarte sensibil ca esti lezat in sentimentele tale nobile si cele mai foarte superioare, dar cu libertatea mea cum ramane? Dar cu sentimentele mele lezate, cum o dam la pace? Ca pe mine ma lezeaza atitudinea proletcultista cu care voi imi bagati pe gat cel mai foarte adevar adevarat obtinut prin revelatie. Daca eu afirm ca Iisus nu a fost fiul lui Dumnezeu, sau nu a fost singurul fiu al lui Dumnezeu, sau ca Dumnezeu nu face fii, doar fiice, sau nu face copii deloc, sau nu exista deloc, si tu vii si imi spui ca nu e voie sa spun asa ceva, ca te lezez, pai nu ma lezezi si tu pe mine, prea seninule si atoatestiutorule? Dar balta ta de clisee cum este, mai stralucitorule la creerul cel religios?

Mda. Auzi, nu faci tu o calatorie de credinta pana in Sudan sau pana in Iran, sa faci un pic de prozelitism si pe-acolo? Hai, ca tot va place martirajul. Da-ne un semn ca tii cu adevarat la credinta ta. Du-te sa-i mantui pe necredinciosi, o tu cruciatule

:/

Anonim spunea...

@Autor
Apreciam documentarea din Wiki pe subiect.
Asta va face si competent in problema?
Sa consider ca sunteti specialist in Sola Scriptura si deci numai ce scrie in clar exista!

Va recomand cu caldura - experimentati, experimentati si iarasi experimentati credinta! Atfel, ramaneti cu infailibila minte proprii.
Asta nu vor unii sa accepte - este cuvantul sau este si trairea credintei. Cuvantul fara traire se transforma in altceva.

Dan Selaru spunea...

Pai sa rescriem istoria.

Anonim spunea...

@Autor
Cuvintele putine pot spune mult dar si ... nimic!

AristotelCostel spunea...

... chiar dacă numarul proştilor creşte, din fericire, gradul de prostenie... scade... :)

... ăăă... văd foame... dezastre... văd turle prăbuşindu-se... văd... popi lihniţi, puşi să muncească ogoare pentru o bucată de pâine... :)

... ah... babele astea pe care le prostiţi acum... ştiţi ce... o să moară... curând :) şi cu ele se duc dracu' şi religiile voastre de mononeuronaţi.

Anonim spunea...

@Turambar
Aici ai dreptate si iti multumesc -toti suntem fii si ficele lui Dumnezeu!
Explica-mi te rog cum iti este tie lezata sensibilitatea? Cum iti este afectata viata? Adica nu mai poti sa faci un MBA, nu mai poti sa aspiri la o pozitie inalta intr-o corporatie, nu mai poti sa iti faci o vacanta in Maldive, nu mai poti sa faci sex cu cine vrei, nu mai poti sa margi in cluburi, nu mai poti sa insulti pe mine sau pe oricine altcineva, nu mai poti sa faci bine cuiva, nu mai poti sa te intalnesti cu cei care iti impartasesc ideile, sa scrii pe blog, ....

Repet in aceeasi idee ca mai devreme - cliseele mele rezultatul sunt credinta traita. Intelegi cuvantele TRAITA, EXPERIMENTATA? Crezi va viata e doar sa dai din fund, sa faci matzul gros, sa faci misto de cei ce cred in altceva, sa iti satisfaci orgoliile, sa fumezi, sa bei, sa te droghezi, ...?
Daca da, la ce superba masinarie este omul, si ce minte sclipitoare poate avea (fara a avea vre-un merit!)ce rost mai are pe aceasta lume?

PS Poti gasi un alt domeniu in care sa fii atata de vehement?
Nu cred, pentru ca nu este intamplator!

ionut spunea...

- Crezi?
- Da!
- De ce?
- Ca sa se mire cei care intreaba...

- Nu crezi?
- Nu!
- De ce?
- Ca sa se mire...

Logosfera spunea...

@Anonim
"Cum iti este afectata viata?"
Hm... ia sa vedem... o parte din banii mei de impozite se duc pe
1. construire de biserici
2. plata unor indivizi care sa inchida gura unora care spun ca bor e o adunatura de viermi
3. alegeri castigate de cel care viziteaza cele mai multe biserici
4. alegeri castigate pe spinarea voturilor celor care cred in flacari colorate (si vorbitoare)

Eu cred ca e suficient ca sa ma doara in cur de sensibilitatile unui popor care nici nu a citit macar cartea pe care se bazeaza toata religia lor (majoritatea crestinilor au citit cel mult cele 4 evanghelii).

Ah... am uitat... ma deranjeaza si faptul ca dreptul la libera exprimare se aplica doar daca nu contravine iluziilor majoritatii.

Turambar spunea...

De drogat te droghezi tu, stimabile. Cu vorbe si cu apa rece. Eu doar beau cafea.

Da, sunt vehement in toate situatiile in care mi se pare ca se incalca principiile dupa care ma ghidez: bunul simt, spiritul critic, masura si ratiunea. Ratiunea, bre, aia care itzi spune sa te indoiesti pentru a fi sigur ca gandesti cum trebuie. Indoiala, dilema, zvacnirea mintzii intru judecata.

Eu sunt fiul naturii si al intamplarii, nu al lui Dumnezeu. Ca sunt seaman cu tine, asta este altceva.

Viata imi este afectata ori de cate ori majoritarii disperati vin sa-mi spuna cum sa gandesc, la ce sa ma uit, la ce sa nu mai uit, dupa cine trebuie musai sa ma iau, ca au avut ei revelatii pe vremurile alea de demult, cand Dumnezeu umbla pe pamant si vorbea la un pahar de bere cu trairistii cu porniri profetice. Viata imi este afectata atunci cand sistemul educational vine sa-mi spuna in ce religie si credinta trebuie sa-mi cresc copiii. Atunci cand o institutie a statului vine sa amendeze o televiziune (altminteri cat se poate de jegoasa) pentru ca il lasa pe un nene (altminteri cat se poate de jegos) sa vorbeasca altfel despre religie decat indoctrinator, dar lasa aceeasi televiziune sa permita altor dobitoci sa ne deverseze in minte absolut toate dejectiile verbale (vezi vadim sau becali).

Ce rost mai are pe aceasta lume? Pai si tu nu esti suficient de echilibrat si de limpede la cap incat sa poti sa traiesti o viata morala, cumpatata intr-o lume care nu are rost dupa chipul si asemanarea noastra? De ce trebuie sa aiba lumea rost? Ca sa te puna pe tine in mijlocul existentei? Cine esti tu de meriti un asemenea favor ontologic? De ce nu accepti ca lumea este, pur si simplu, nici pentru mine, nici pentru Orion, nici pentru balene, praf stelar, Atlandida, musulmani, Wall Street sau aborigenii din Fiji?

Se numeste maturizare si decentrare emotionala si cognitiva, copile la minte.

Si da, sa stii ca am avut si eu asemenea experiente. Asemenea trairi. TRAAAAAIIIRRRRI, cum itzi place tie sa tipi cu CapsLock. Si sa stii tu, distinse copil, ca sunt la fel de autentice si de demne de luat in considerare ca si TRAAAAIIIRRRIILLLEE tale crestine si bigote si fundamental-adevariste.

Comme on. Grow up. Smell the flowers and die happy. Nu ne-am nascut in pacat, e doar o prosteala menita sa intareasca ordinea si coeziunea sociala. E vremea sa fim in stare sa fim morali, intelepti, civilizati si frumosi fara proptele metafizice. Se poate. Se poate...

Sa continui?

:/

AAAAAAA spunea...

Parerile mele sint diametral opuse celor ale autorului. M-am dezabonat de la fluxul rss al acestui blog. Sint prea prost pentru astfel de idei inteligente. Si mi se pare corect ca aici sa ramina intre ei doar cei cu IQ ridicat. Romania "obiectiva"? Nu cred. Romania, aici pe blog, ca si in realitate, e foarte subiectiva. Si din ce in ce mai inteligenta...

Turambar spunea...

Good point, axcris. Good point. Keep walking, mate. Sa ne astepti si pe noi la Judecata de Apoi, ca noi intarziem un pic, ca avem niste chestii de vorbit. Sa ne tzii un loc la coada, da?

:wink:

alex@formidabilii.org spunea...

Ellie challenges Palmer to prove the existence of God

Palmer Joss: Did you love your father?
Ellie Arroway: What?
Palmer Joss: Your dad. Did you love him?
Ellie Arroway: Yes, very much.
Palmer Joss: Prove it.

(Contact- 1997)

Dan Selaru spunea...

Turambar, stai domle calm ca te ard pe tine primul pe rug. Ce e misto este ca pe mine m-au luat de ateu, ceea ce eu n-am spus niciodata. E treaba mea ce, cat si in cine sau ce cred.

Lipsa de toleranta e intolerabila, Statul nu trebuie sa taie macaroana nimanui, chiar si Corut. Iar asa cum ateii nu cer nimic pentru necredinta lor tot asa fiecare Biserica nu trebuie sa primeasca nimic de la Stat.

Se construiesc biserici, nu scoli.

AristotelCostel spunea...

... agnostic... pana sa ma intreb de existenta lui Dumnezeu... imi cade nasul in preajma varstei a treia si atunci... se nasc intrebarile mele. :) La ce bun te crucesti si te matanesti, daca nu-l respecti pe "pestetotexistenul" chinuindu-l cu... putoarea ta?

... ma intreb... :)

Anonim spunea...

Scolile existente sunt goale pentru ca lipsesc elevii si studentii, care nu se mai nasc!

In ortodoxie se spune ingaduinta.
Termenul de toleranta se potriveste cel mai bine doar la case.

Vad ca nu deranjeaza un post ca OTV, deranjeaza insa ceva care, daca nu vrei, nu iti afecteaza viata in nici un fel.
Daca nu te deranjeaza, intreaba pe parintele unui copil mort in dec. 89 daca a meritat moartea sa.

Anonim spunea...

Turambar
chiar nu stii ce inseamna intr-adevar sa te oblige fizic cineva cum sa gandesti si ce sa faci!
Chiar nu poti intelege ca tot ce fac, fac cu toata libertatea de a alege?
Repet inca o data, pentru ca vad ca nu poti digera ce iti spun. EU am fost ca tine si am gandit ca tine, deci nu ai ce sa imi spui nou. Eu in schimb iti pot spune ceva nou! Daca te intereseaza, si ai deschiderea necesara, daca esti pregatit sa primesti ceea ce vei gasi, si nu vei cauta doar ce vrei sa gasesti.

Numai bine iti doresc si sa ne deschida Dumnezeu mintea sa facem numai ce ne este de folos!

Turambar spunea...

Exact asta itzi spun si eu: Daca te intereseaza si ai deschiderea necesara, daca esti pregatit sa primesti calea cea dreapta a judecatii, te asteptam inapoi de unde ai plecat :)

Si eu itzi doresc numai bine. Stii cum spunea Mihai Ursachi?

Zilele tale sa fie
Ca florile albe de iasomie
Simple si clare, ca patru petale
Astfel sa fie trairile tale.

Gloria-nalta a'mpacarii cu sine
Viata adanca si moarte senina.
Sufletul tau, mantuit de Samsara
Sa se uneasca cu Muma Fecioara.

Primeste, te rog, urarile aceste
Intocmai ca patru petale modeste.


Si mai zicea unul in alta parte: nu conteaza pe ce cale si carare urci muntele. Important este sa il urci.

:)

Pongo spunea...

E foarte logic ca grupul ateilor sa aiba un IQ mai mare. Pana la urma daca toata viata in toate grupurile in care a ajuns a prevalat ca inteligenta (note, glume, sharm etc) poate ajunge sa creada ca la cat de tare este el, Dumnezeu e inutil. Pentru ca de fapt, daca e sa stea sa isi cuantifice propria valoare in altceva decat IQ poate resimti o mica jena interioara.
E o vorba : "mai usor este bogatului sa treaca prin urechile acului decat sa ajunga in rai". Asa incat grije mare bogatzilor care sunteti voi bogatzi, cine stie unde ajungetzi.....Si apropo de cioluvecii care ardeau oameni pe rug: bogata credinta aveau ei!De stiinta nu mai vorbesc.

Din punctul meu de vedere, IQ ul meu e mic. Astept si ma zbat sa creasca. :-)

Anonim spunea...

Oameni buni, toti suntem credinciosi. Unii cred intr-un Dumnezeu, altii cred ca nu exista nimic dupa moarte si nimeni in cer, decat poate ET. Vorbim aici de convingeri, de credinte, atat la atei, cat si la cei religiosi.
Or, daca plecam de la o credinta si nu de la un fapt indubital si imposibil de contrazis (asa cum e de exemplu faptul ca fiecare din noi va muri intr-i zi), atunci e logic sa acceptam posibilitatea/probabilitatea de a ne insela. Or daca exista o cat de mica probabilitate de a ne insela in credinta/convingerea noastra (religioasa sau atee), atunci ar fi de bun simt sa fim ceva mai ingaduitori unii cu altii :)

Pongo spunea...

@Anonim " toti suntem credinciosi" iata un optimist! :-). Glumesc, evident, mi-as dori sa apuc ziua aia

Dan Selaru spunea...

Ca bine spui, sa ne tratam mai cu ingaduinta sau toleranta, ca de aia ne-a facut Dumnezeu, respectiv Mama Natura.

Pongo spunea...

Dane, la aia cu "mama natura" e o oarece problema.... legea junglei :)))

Dan Selaru spunea...

Fals, aia care traiau in grup erau mai tari decat aia care foloseau legea junglei. :-))

AristotelCostel spunea...

... legea junglei... civilizatia inseamna fundamentalism retard pentru babe. IQ... mici n-au nimic impotriva amendarii unui post de televiziune pentru... vorbe goale? Adevarul e in scriptura, la biserica si in mintea babei prostite o viata... ce rost are sa pedepsesti libertatea de exprimare intr-un stat... fundamentalist ortoprost?

Anonim spunea...

Faptul ca s-a gasit o corelatie intre ateism/credinta si IQ nu inseamna nimic. Corelatia nu inseamna si cauzalitate. IQ-ul e influentat de multe variabile: acces la educatie, grad de urbanizare, varsta (varsta medie a locuitorilor difera intre tari) etc. Turambar, care se considera sociolog, ar trebuie sa stie cel mai bine lucrurile astea ;)

individul_x spunea...

Dumnezeu Tatăl şi Natura Mamă..
Dar dacă ăştia ne-au făcut împreună şi acuma tac chitic şi ne lasă pe noi să ne certăm degeaba?

Camil Stoenescu spunea...

n-am stat să citesc toate comentariile, doar am scanat pagina şi mi-am format o imagine. vor spune doar atât: fiecare e liber să creadă în orice aberaţii doreşte, de la Sfânta Treime şi Allah până la spaghetti monster, cât timp nu încearcă să-mi bage credinţele lui pe gât şi nu mă obligă să i le împărtăşesc. în rest...to each his own

Pongo spunea...

Well Dane, odata cu "progresul" "in grup" se pare ca a devenit forma favorita de evolutie la bara istoriei. Sau in turma :))
Totul este sa nu vina vreun destept care sa incerce sa redefineasca "binele". "Here we go again" probabil ca ar fi cea mai buna rezumare a situatiei in cazul ala.

Pana la urma forma cea mai "amiabila" de convietuire este cea expusa de Camil mai sus. Nu pot decat sa sper ca este bidirectionala. Desi stiu ca nu este (pentru ca , vorba aia, ce mai conteaza un procent de 1% la ditamai populatia??) si ca probabil "in ze end" lucrurile vor deveni cel putin incinse pentru unii (putini, chiar foarte putini).

Logosfera spunea...

@anonim
"Or daca exista o cat de mica probabilitate de a ne insela in credinta/convingerea noastra (religioasa sau atee), atunci ar fi de bun simt sa fim ceva mai ingaduitori unii cu altii :)"

Hai sa nu bagam toate credintele in aceeasi oala totusi. Spre exemplu credinta ca eu am scris acest mesaj de pe tefonul mobil are o "probabilitate" mai mica decat credinta ca am scris acest mesaj de la un calculator sau laptop dar mult mai mare decat credinta ca am scris acest mesaj telepatic, prin intermediul Mamei Omida.
Unii atei au certitudinea ca zeul comercializat poporului roman nu exista tot asa cum ai si tu certitudinea ca un animal nu poate fi, simultan, si leu si vrabie. Ma rog, asta daca nu ai fost crescut de niste parinti care ti-au spus povesti despre leul-vrabie si daca nu ai trait intr-un oras cu multe statui ale vrabileului.

Anonim spunea...

Comunistii erau crestini. A se vedea cifrele de "crestinizare" (ortodoxizare in particular): cu ce s-a intrat (in Transilvania 33% catolici, 30% ortodocsi) si cu ce s-a iesit: neamul crestin ortodox de 2000 de ani, protocronism dacic, etc.

Pongo spunea...

Aristotel, sa amendezi pentru o vorba pe oricine este o aberatie monumentala (din punct de vedere crestin vorbesc). Aia de la CNA nu au nimic in comun cu crestinusmul, ortodoxia (sau cum vrei tu sa ii zici:). Credeam ca e clar. Ei probabil sunt doar prosti, si in prostia lor au crezut ca fac un bine. Insa , ca deobicei cand omu oricat de scolit talentat sau albastru-n sange ar fi nu are un sistem de valori, au dat-o in bara.
Sau mai bine zis au facut un rau unor crestini.Nimic nou sub soare.

Anonim spunea...

@Logosfera, eu am certitudinea ca certitudinea acelor atei e de fapt o convingere, o credinta. Certitudinea e ceva de necontestat: aseara Romania a luat bataie de la Israel.In privinta divinitatii nu stiu sa existe vreo demonstratie indubitabila nici pro, nici contra. Or daca nu exista nici o demonostratie indubitabila, atunci nu avem o certitudine, ci un camp liber pentru tot felul de convingeri. Daca stii vreo demonstratie indubitabila privind existenta sau inexistenta divinitatii, te rog imparaseste-o cu noi.

Pongo spunea...

Anonima, proba cu martori merge? Sau e nevoie de vreo filmare? (fara pixeli albastri, bineinteles!)

Unknown spunea...

dom'le ce v-ati vituperaterizat... dom'le ce v-ati tipuveratizat...

daca imi permiti, imi dau si eu cu presupusu

care e premiza? ca estem in plin ev mediu. estem? eeestem. cine n-a fost pe la tara de curind... sa mearga

si mai care e? ca ateismul creste iq-u. sau invers. gresit. conform studiilor (vezi? nu vorbesc din burta :-D) iq-ul nu poate fi crescut sau scazut oricita agheazma i-ai turna la radacina. omul (si nu IQ-ul lui) poate fi cel mult tuflit si indobitocit si indoctrinat. care uneori se poate confunda cu iq-u mic.

si mai care e? ca l-a amendat cna pe corut. foarte bine i-a facut. ce treaba are el sa vina intr-o tara crestina sa afirme ca e sau nu e cine e fiul cui e. vrea sa vitupereze pe tema? sa o faca in alta parte. bunica-mea il afurisea de nu se vedea.

care mai e premiza? e mai bine ateu decit credincios. asa ziceai? ca n-am inteles. nu cred ca e mai cistigat ateul cu ceva. sau credinciosu. fiecare cum se simte mai bine.

biblia are citeva chestii misto prin ea. din nefericire fiecare o interpreteaza cum are chef. (la fel cum fiecare a rescris-o cum a avut chef)

si, la final, sa nu uitam: crestinismul a fost salvatore de la patria odata. precum a fost si iadul pe pamint odata.

si pentru atei: credinta nu e tot aia cu religia. poti sa crezi si fara sa fii religios. precum poti sa fii religios si... degeaba.

Akhenaton spunea...

In orice disputa pe teme religioase, sau in care e implicata crezinta ori necredinta cuiva se ajunge la tot felul de atacuri.
Pentru anonimul de mai sus cel evlavios si care a ajuns la credinta desi era un ateu convins, cel care crede in cuvantul si litera Bibliei ii transmit ca exista pe piata inca o carte (daca nu o poate cumpara sa o caute la biblioteca) ce se numeste Biblia Hazlie, si daca nu ma inseala memoria autorul e Leo Taxil. Consider ca e relevanta in definirea credintei crestine.
Atunci cand alegi sa crezi in ceva indiferent in ce macar de dragul obiectivitatii e bine sa stii si ce spun retractarii. Si mai sunt si scrierile apocrife, si traditia ... ciudat nu?
Sa faci ce spune popa nu ce face el, de ce se spune asta in popor?

Logosfera spunea...

@anonim
Nu e nevoie de demonstratie a afirmatiei ca zeul tau (atentie, nu vorbesc aici de Dumnezeu) nu exista. Asa cum nu exista nici un animal care nu e si leu si vrabie in acelasi timp, tot asa nu exista criminali benevolenti, psihopati tandri si nici fiinte autosuficiente pline de nevoi.
Biblia il prezinta pe Yehova drept un monstru sadic (http://www.logosfera.ro/2009/11/crestinismul-pentru-toti/), crestinismul spune ca e benevolent. QED.
Daca ati (voi, crestinii) avea curajul sa recunoasteti ca slujiti unui dictator "degraba varsatoriu de sange" certitudinea mi-ar dispare (repet, cea legata de zeul tau particular). Nu e problema mea ca tineti cu dintii sa spuneti ca leul e vrabie.

"Slava vrabileului", strigara in cor oamenii adunati in jurul mausoleului vrabileului! "Slava" striga si casierul care incasa bani de la cei ce vizitau mausoleul! "Sa mergem sa-i omoram pe cei care spun ca vrabileul nu exista!"

underscore spunea...

Da, chiar, nu pot astia sa dovedeasca descendenta lu isus din dumnezeu ? N-o gasit dan brown fro metoda ?
Mai au giulgiul ala a lu isus ? nu mai are mostre ADN de la el ? Apoi pun o icoana din aia facatoare de minuni sa pishe ochii( cu lacrimi de sange de dumnezeu ), iau un sample si din asta si le trimit spre analiza lu nen'tu dawkins, sa vaza daca-i gresit sau la dreapta.

Dju-Dju of the mountain ftw !!!

Anonim spunea...

Intre un habotnic si un fundamentalist ateu nu exista nicio diferenta. Revenind la problema cu IQ, repet faptul ca observarea unei corelatii nu inseamna mai nimic. Co relatie nu este o explicatie sau o cauzalitate demonstrata. Cei care au un IQ ridicat devin atei sau cei care devin atei ajung sa aiba un IQ ridicat? E o falsa dilema pentru ca, asa cum am mai spus, media IQ-ului din randul unei populatii date depinde de multi factori si nu cred ca aderenta la o religie sau nu este printre cele mai importante. Simpla corelatie nu demonstreaza existenta unei relatii cauza-efect.Spre exemplu poate exista o corelatia inversa intre consumul de spirtoase si moartea de boli de plamani. Cu cat o populatie consuma o cantitate mai mare de spirtoase, cu atat incidenta mortii de boli de plamani este mai redusa. Avem o corelatie. Dar ea nu spune nimic, pentru ca aia e posibila sa moara de ficat si nu mai apuca sa faca boli de plamani.In concluzie, articolul nu demonstreaza nimic.

Anonim spunea...

Se ia un ibric. Se pune apa in el. Se aprinde focul la aragaz. Se aseaza ibricul pe foc. Cand apa incepe sa fiarba se adauga cafeaua. Se stinge focul. Se repeta operatia zi de zi, an de an. Inevitabil, de fiecare data, apa incepe sa fiarba. Aceasta este metoda stiintifica. Ea spune ca repetand un experiment in aceleasi conditii obtinem acelasi rezultat. Conditii initiale cunoscute -> rezultate predictibile. Utilitati si beneficii ale acestui mod de gestionare a relatiilor cu realitatea inconjuratoare: inventarea apei calde!
Se ia un ibric. Se intra intr-o biserica. Se toarna apa in ibric si incepem sa ne rugam la o entitate atotputernica ca aceasta sa inceapa sa fiarba. La sfarsitul zilei, epuizati de concentare, ne ducem sa ne culcam. Se repeta experimentul, zi de zi, an de an. Inevitabil apa nu incepe sa fiarba niciodata. Concluzia evidenta: Dumnezeu nu vrea ca tu sa bei cafea pentru ca iti afecteaza sanatatea!

Dan Selaru spunea...

Bravo!

Unknown spunea...

ce mi se pare interesant (ca sa nu zic ciudat) e ca nimeni n-a adus aminte de partea ezoterica a lucrurilor.

cobra spunea...

Nostim comentariul.

Si comentariile.....

Tipit românist.

Ancestrala confuzie româneasca intre Dumnezeu si Biserica...
Ancestrala confuzie intre Isus si popa...
Ancestrala confuzie intgre Sf. Petru si Papa ....

... Adevarul e dincolo de noi ....