marți, 6 aprilie 2010

Remus Cernea se întoarce

Aseară, Remus Cernea şi-a depus candidatura ca independent pentru locul în Camera Deputaţilor din Colegiul 19. O să aflăm dacă este şi acceptată. Cred că nu. Pentru că la alegerile parlamentare parţiale au dreptul să participe doar partidele parlamentare care au depăşit pragul parlamentar.

Care este logica unei asemenea măsuri care ia un drept elementar unui cetăţean? Mai ales că intrat în Parlament din partea unui partid un parlamentar poate să devină independent. Şi avem cu zecile.

Dar dacă intră un independent în Parlament şi moare? De ce un alt independent nu are dreptul să candideze?

Sau, un alt caz, au voie cei de la noul partid UNPR să vină cu un candidat? Că sunt deja în Parlament. Nu pot, că nu au depăşit pragul parlamentar la alegerile din 2008. Dar pot să fie partid parlamentar.

Toate prevederile care interzic unui cetăţean să încerce să intre în viaţa politică sunt opera actualei clase politice care-şi apără cu furie tarlaua, ca nu cumva să intre altcineva în afara odraslelor lor în rândul politicienilor.

Aici nu e vorba de Remus Cernea, oricum nu are nicio şansă, ci de principiu. Perseverenţa de care dă dovadă Remus Cernea ne arată cât de greşită e legea electorală.

Şi dacă tot se face "reforma clasei politice" ar trebui schimbată şi legea electorală. Ce fel de vot uninominal e ăla dacă nu poate participa oricine?

20 de comentarii:

Jean Valjean spunea...

Dedicatie pentru Remus Cernea:
You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one..

Deceneu spunea...

Sistemul uninominal este o prostie, in contradictie cu parlamentarismul.
Parlamentarul nu trebuie sa fie un bun administrator pentru ca el nu administreaza nimic, el legifereaza.
Sistemul uninominal prin care alegi un administrator se preteaza la primarii care reprezinta executivul local.
Parlamentarii trebuie sa legifereze, si ca sa legifereze trebuie sa aiba o majoritate parlamentara, deci este o activitate de echipa, si atunci e firesc si alegerile sa se faca la nivel de echipa/partid.

Cernea ar putea participa la alegeri ca independent, pentru ca legea electorala prevedea pragul electoral pentru partidele politice anterior introducerii uninominalului.
Pentru independenti nu exista prag, dar are nevoie de semnaturi de sustinere a candidaturii.

Anonim spunea...

Dle Selaru,

Cred ca puteti sa-i puneti intrebarea din final marelui aparator al drepturilor omului si ONG-ist de vaza, Cristian Pirvulescu care este practic autorul moral al legii votului uninominal in forma in care a fost votata.

Camil Stoenescu spunea...

uninominal pe listele făcute de partid ;)

Anonim spunea...

Ai inceput foarte bine articolul, insa de pe aici ai cam dat cu bita in balta:
"Toate prevederile care interzic unui cetăţean să încerce să intre în viaţa politică sunt opera actualei clase politice care-şi apără cu furie tarlaua, ca nu cumva să intre altcineva în afara odraslelor lor în rândul politicienilor"

Multe sunt anomaliile in legislatia actuala, incepind inca de la Constitutie, si nu toate au o "explicatie" atit de simplista.
Da, forma actuala a legii electorale protejeaza partidele, ca sa nu-si faca unii altii faima pe spatele lor.

Eu unul chiar m-as bucura sa-l lase pe Cernea sa candideze, poate se lamureste si el intr-un final ca e un luzar ...

Oricum, sa o iei de la capat intr-un demers pe care l-ai pierdut cu ceva timp in urma dupa ce ai epuizat toate caile LEGALE de actiune, spune multe despre acest individ.

Cred ca nu s-ar da in laturi sa intre in Parlament chiar si cu forta.

A gresi e omenesc , a persevera in greseala ...

Dan Selaru spunea...

Prima oara a fost de la un partid care n-a intrat in Parlament, acum e independent. A arata de nenumarate ori ca legea e gresita nu inseamna ca perseverarea e diabolica, dimpotriva, ca trebuie sa lupti pentru o cauza pana la capat.

Deceneu spunea...

@Anonim 10:29, nu are legatura sistemul uninominal al APD cu respingerea candidaturii lui Cernea.

Cernea este in aceeasi situatie cu Ciuhandu sau alt candidat PNTCD care ar fi obtinut majoritate absoluta la alegerile parlamentare, dar nu poate ocupa fotoliul pentru ca partidul nu are 3% la nivel national.
Aceasta bariera a fost introdusa inainte de actuala lege, si nici un partid parlamentar nu a incercat sa o elimine.

De ce nu o elimina PDL-ul?
Pentru ca politica PDL este de reducere a numarului de partide parlamentare, daca ar fi posibil la doua.
E cinic sa atribui o deficienta a legii tocmai adversarilor celor care promoveaza masura.

arkon spunea...

Cernea strange "probe" pentru forurile juridice europene... si bine face !

Jean Valjean spunea...

Gata i s-a respins candidatura:
"El nu a avut depusa la dosar nici lista de sustinatori, nici taxa de depozit de 3.000 lei drept garantie pentru participarea la alegeri si nici nu face parte dintr-un partid cu reprezentare parlamentara" zice BEC.

Acuma il suspectez ca baiatu asta vrea sa-si faca reclama gratuita. Cum e vorba despre o candidatura, hop si el, 'persecutatul de serviciu'.

Cert este ca numele Marius Cernea a devenit destul de cunoscut ceea ce cred ca si doreste...

Jean Valjean spunea...

Hehe... nu e destul de cunoscut...
I-am zis Marius in loc de Remus..
Mai are inca de lucru inseamna.. ;)

Camil Stoenescu spunea...

@ Jean Valjean - acum o să zică că atât taxa aceea (cât și lista de semnături) este neconstituțională ;)

Anonim spunea...

Tot sistemul actual de partide in Romania este format din gasti locale afiliate unei gasti centrale, un sistem mafiot in toata regula. Aceste triade mafiote nu au nici un interes ca cineva din exterior sa vina ca independent si sa arate ca se poate si asa, fara gasca. Acum PSD-PNL ar trebui sa faca front comun cu alde Cernea, sa arate ce democrate sunt ele. Dar nu, si lor le convine situatia: huo, independentule ! Cartile se fac numai intre noi, initiatii ! Daca am avea societate civila lumea ar trebui sa fie demult in strada, sa arunce cu pietre in panglicarii politici actuali. Dar nu avem si nici nu vom avea.

Mihai spunea...

esti de acord cu un link exchange ?
numai bine

Anonim spunea...

Salut Dan. Pune-o la arhiva daca vrei. E delicioasa: http://www.youtube.com/watch?v=kkGeOWYOFoA&feature=player_embedded

Anonim spunea...

am siteul http://www.frectii.com daca vrei sa facem schimb de linkuri ms intri pe e_prody (id ul meu de messenger) imi spui si facem… multumesc!

Unknown spunea...

Stimate domnule Dan Selaru, va multumesc pentru postare si pentru faptul ca ati inteles despre ce este vorba in demersul meu principial, initiat in speranta schimbarii unor prevederi nedemocratice din legea electorala.

Iata si un update al acestei actiuni:
Succes la Tribunalul Bucureşti privind contestaţia faţă de respingerea candidaturii pentru Colegiul nr. 19
http://remuscernea.ro/2010/04/succes-la-tribunalul-bucuresti-privind-contestatia-fata-de-respingerea-candidaturii-pentru-colegiul-nr-19/

stire Realitatea TV:
Instanţa a admis contestaţia lui Remus Cernea şi va trimite cauza la Curtea Constituţională
http://www.realitatea.net/instanta-a-admis-contestatia-lui-remus-cernea-si-va-trimite-cauza-la-curtea-constitutionala_708013.html

Va doresc o seara frumoasa,

Remus Cernea

Madalin Popa spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

M-am intors.

Anonim spunea...

Bun gasit, tuturor!

Vazand ca Remus Cernea a raspuns promt si la obiect, m-am hotarat sa-i scriu si eu vreo doua sugestii:
a. lasati aerul de superioritate acasa, in sertarul cu maimutareli, pentru ca nu veti fi ridicat de catre el, precum balonul de heliu. "Boborul roman" desi pare "tembel" (cuvantul drag lui Cristoriu), NU ESTE!;
b. mai exersati arta dialogului, exprimarii, pentru ca nu veti reusi sa convingeti pe nimeni, ca in spatele unui aer de superioritate si a unei exprimari greoaie se afla un om cu valente si potente.

Si un c. la subsol: incercati sa fiti dumneavoastra DIFERENTA dintre politicienii vechi si cei noi. Amestecandu-va cu ei (simbioza) prin comportament, limbaj etc. fiasco va fi garantat.

Toate cele bune, sa se-adune!

Anonim spunea...

Si daca va fi din nou luzar, domnul M. Cernea, incotro isi va dirija alegatorii? Data trecuta a facut-o in favoarea prostancului. Acum?