duminică, 9 mai 2010

Cum apar cifrele de la negocierea cu FMI

Aveam o datorie publică de 28 de procente din PIB. Asta înseamnă în jur de 40 de miliarde de Euro. Plătim un sfert anul ăsta? Veniturile la buget sunt de 32 de procente din PIB, adică vreo 46 de miliarde.

Plata celor 10 miliarde conduce singură la 6,8 procente din PIB deficit bugetar. La creştere economică zero. Adică exact cifrele stabilite cu FMI.

Nu e nimic nou aici, toată lumea care voia să ştie, ştia. Aici e descrisă situaţia.

Ceea ce a uitat să spună Preşedintele Băsescu este că jumătate din ea e făcută de, acum dispărutul, Pogea. Care a rostogolit şi datoriile mai vechi pe termen foarte scurt. La 1 ianuarie 2009 datoria era de doar 13,6 procente din PIB. Ca să ştim cine e vinovat.

PS Iar a lua banii salariaţilor din fondurile de pensii private este pur şi simplu hoţie. Ăia sunt singurii bani pe care oamenii cu salarii mici îi au pentru pensie.

10 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Trist e ca rahatul e din ce in ce mai mare!
Si mai trist e ca daca nu punea FMI piciorul in prag, ai nostri continuau in exact acelasi stil!
Extraordinar de trist e ca in continuare NU cei ce gresesc platesc.
Voi stiati ca mai aveti o rata lunara de 360 de euro pentru un credit pe care nu l-ati luat si nici folosit niciodata?

Theophyle spunea...

salut Dan!
Despre incompetenta bibanului respectiv am scris din prima zi. El este de blamat numai pe jumatate si numai pentru faptul ca nu a stit ce sa faca cu cartoful fierbinte.

Adevarata problema este a guvernului lui Tariceanu cu faimosul poet-economiust VaruJan.

Asta in nici un caz nu ma incalzeste, adevarat :(

Dan Selaru spunea...

Nu ne prea mai incalzeste nimic.

Pongo spunea...

" Iar a lua banii salariaţilor din fondurile de pensii private este pur şi simplu hoţie. Ăia sunt singurii bani pe care oamenii cu salarii mici îi au pentru pensie." - asta era ideea de la inceput. "fondurile" oricum urmau a fi devalizate doar ca nu de guvern.
O alta idee buna in spiritul asta ar putea fi infiintarea unui un nou caritas insa cu administrare de stat.

Dan Selaru spunea...

Nu-i asa.

Pongo spunea...

Orice ban platit in mod obligatoriu unui privat duce la un furt. Uita-te si la asigurarile obligatorii. Asigura cat vor ele in functie de cum le cheama si de "bosibilitati". Daramite un fond de investitii obligatoriu cu administrare privata! Iti dai seama ce investitii face ala?? si - mai ales- in cine?

Ionut spunea...

Serviciul datoriei include si refinantarile.
Rostogolirea datoriilor pe termen scurt avea o logica, atita timp cit, in afara de banii imprumutati de la FMI si Comisie, statul s-a impumutat pe piata interna - adica dobinda; cum a scazut, logica a fost buna.
La 1 ianuarie 2009 datoria publica era de 109.752,0 mil. lei.
La 1 ianuarie 2010 datoria publica era de 148.055,1 mil. lei. Aici sint incluse si garantiile de stat.
Ultimile date sint de la 28 februarie 2010: 155.027,1 mil. lei.
13.6 (de fapt la eurostat apare 13.3, cred ca e o greseala care s-a purtat de la raportare la raportare la MF) este datoria dupa ESA 95; altfel e 21%. La 1 ianuarie 2010 era 23.7%.
28% e datoria pe modul de calcul al MF (aia de 155.027,1). Dar nu e indicat sa folosesti procentele in PIB daca vrei sa compari. Astea se schimba dupa cum bate PIB-ul.

Author spunea...

Dan,

O observatie despre datoria publica, sa nu-l injuram pe Pogea degeaba:

1 - 2008 s-a terminat cu un deficit imens, de peste 5.8% din PIB (nu mai stiu cifra exact)

2 - MF s-a imprumutat ca sa finanteze acel deficit din 2008 si apoi conform "axiomei" "un drept castigat nu se pierde" s-a imprumutat ca sa plateasca aceleasi cheltuieli si in 2009.

Ionut spunea...

Mihai - deficitul pe 2009 a fost de 24,8 mld. lei; vreo 16 mld. facute incepind cu octombrie (incepind cu sfirsitul lui septembrie au inceput sa scada puternic veniturile la buget, in octombrie s-au marit pensii si salarii). Pe 2010 a fost 36.5 mld. lei.

alex@formidabilii.org spunea...

As vrea sa vad si eu un stat care plateste intr-un an 25% din datoria publica. Nici Ceausescu nu facea asa ceva.

Dl Basescu ne-a dat doar "sperietoarea" asta cu 10 miliarde de EUR, insa de fapt statul isi refinanteaza o buna parte din datorii. Probabil ca 10 miliarde de EUR sunt datoriile scadente in acest an din care o parte vor fi platite si o parte vor fi refinantate.

"Plata celor 10 miliarde conduce singura la 6.8 procente din PIB deficit bugetar". Nu e chiar asa. Conduce la cheltuieli bugetare, nu obligatoriu la deficit. Daca se fac economii din alta parte, bugetul poate fi mentinut pe zero. Asta ca teorie.

PS: nu inteleg de ce se discuta despre datoria publica exprimata in EUR, cand cea mai mare parte este in RON.