luni, 31 mai 2010

Paralizate de frică

Aşa arată statele în faţa furtunii care o să vină. Dar câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia. Aşa că ar fi bine să ne gândim fiecare la binele propriu iar guvernanţii la binele ţării.

Nu sunt în măsură să dau sfaturi altor cetăţeni vis a vis de ce e bine sau nu dar binele ţării mă priveşte. Pentru că de el depinde şi binele meu. Iar actualul Guvern, cu toată încrâncenarea arătată de Traian Băsescu, tot paralizat rămâne. De partea cealaltă sindicatele şi bugetarii ne-au arătat aceeaşi paralizie.

Unii spun că bugetarii "au înţeles", n-au înţeles nimic, sunt paralizaţi de frică, speră să nu se întâmple, încearcă vechea metodă individuală de salvare, se dau cu puterea pe persoană fizică. Aşa cum au făcut şi politicienii "independenţi", poporul nu e mai breaz decât clasa politică.

Dacă reacţia bugetarilor e de folos naţiunii, în schimb, accesul de sinceritate al ministrului Şeitan ne arată aceeaşi paralizie, dacă nu ne iese mai tăiem o dată. Cu scăldarea ulterioară, dacă nu ne iese plecăm, cu varianta, dacă nu se aplică tăiem dar de fapt plecăm.

Omul a spus adevărul. O să se taie din nou sau, mai curând, o să crească taxele şi impozitele. Care o să conducă la inflaţie şi la pierderi pentru toată lumea.

Ce se petrece azi mi-aduce aminte de o întâmplare din copilărie, eram pe un câmp şi la un moment dat am văzut un câine care venea, mâncând pământul, spre mine, eram paralizat de frică, nu puteam să fug, a venit un nene şi l-a gonit. Dar în acest moment Guvernul nu e un copil, câinele e încă suficient de mic, un nene care să ne salveze nu există, singura soluţie e să ne mişcăm.

Dacă Guvernul n-o face avem de a face cu cel mai iresponsabil Guvern din istorie. Că e frică sau incompetenţă nu contează. Cum nimeni în afară de Varujan Pambuccian nu are o soluţie diferită de a Guvernului, şi cum pe el nu-l bagă nimeni în seamă, avem o singură şansă, să se mişte Guvernul, repede, altfel întâmplarea mea din copilărie o să devină realitate, cu alt final. Fuge fiecare cum poate. State sau persoane.

Cei care nu sunt deja paralizaţi de frică sau de propagandă.

27 de comentarii:

Anonim spunea...

Masurile astea recente - sa le zicem "tezele din mai" - au un dublu efect: fata de partenerii contractuali din tara ai guvernului, ciuma. Fata de cei din exterior sau unii mai deosebiti din interior, muma. Unii sunt mai egali decat altii, nu e ceva nou pentru noi aici pe plaiurile carpato-danubiano-pontice. Acuma, de om putea duce, de ne-o conveni, nu stiu. Dar e o situatie din care s-ar putea iesi. Englejii - perfizi ca de obicei - le propun grecilor o solutie: http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article7140270.ece . S-o putea modifica si ajusta si pt noi? Zic eu ca da.

Dan Selaru spunea...

Si noi ce sa parasim? Varujan asta si spune, scapa fiecare cum poate, sa trecem la aur.

DanBruma spunea...

Incrancenare? Deci nu merge nici cu o republica à la française? :))))) Acum este exact situatia pe care a descris-o Marica (o fi el un sindicalist "paralizat" dar a sintetizat bine situatia in care e Basescu): i-a dat poporul lui Basescu tot ce a cerut el si ce face el acum cu poporul? A, bine zis, nu? Se screme Basescu, dar o sa aiba ca rezultat si de data asta tot un kkt in izmene.

Stefan A. spunea...

Nu se poate trece la etalon aur . Nu unilateral . Ce facem , importurile le platim in euro dar cerem plata exportului in aur ?
Sa vezi dupa o astfel de solutie ce export facem ! 0 barat .
Pentru a trai mai bine e nevoie de industrie si agricultura autohtona . Si astea nu se creaza, incurajeaza doar prin masuri fiscale .

Dan Selaru spunea...

Ba se poate, cu masuri protectioniste. De noi depinde.

Stefan A. spunea...

Masuri protectioniste in o tara membra UE ? Daca iesim afara , poate!
In general , importam mai mult decit exportam . Deci , fluxul de valuta este spre exterior si nu invers (ar fi ideal tip China , export masiv si import redus ).

Anonim spunea...

Am si eu niste nelamuriri (precizez din start ca nu ma pricep mai deloc la economie si chiar deloc la fiscalitate):
1.Se vorbeste de 4 milioane de salariati vreo 800 de mii de someri si 6 milioane de pensionari. Mai sunt 4 milioane de copii dar daca adunam tot ne ies doar 15 milioane de oameni. Unde sunt ceilalti 6?Sunt toti asistati social sau casnice (sau or fi patroni)?platesc contributii macar, beneficiaza sau nu de asigurari de sanatate?nu prea am auzit pe nimeni sa detalieze unde sunt oamenii astia (care raportat la populatia activa sunt totusi peste 50%)
2.Incasarile din tva sunt cam de 10% din PIB. Avand in vedere ca tva-ul e 19% nu e cam putin?nu m-am straduit niciodata sa inteleg cum e cu deducerile de tva dar am cunostinte care si-au facut case sau si-au cumparat masini de lux "din tva-ul care trebuiau sa il dea la stat"(nu stiu daca are legatura cu prima parte poate nu inteleg eu bine)
3. Traiesc intr-o tara din vest si aici platesc o gramada de taxe pe langa impozite. Spre exemplu gunoiul il platesc la kg, pretul energiei electrice sau al gazului creste enorm odata cu cantitatea consumata, sticlele de plastic le platesc (eventual iau banii inapoi daca le duc inapoi), etc etc. Pe de alta parte in mai imi vine o cartulie cat un roman de Sadoveanu in care trec toate veniturile, cheltuielile cu asigurari,cu sanatatea, investitii in energie verde, lucrari la casa, etc etc si in functie de astea imi scade sau imi creste impozitul. Nu s-ar putea oare si la noi "complica" putin sistemul fiscal astfel incat sa incurajeze anumite tipuri de investitii si sa descurajeze consumul aiurea?Sa nu mai vorbesc ca daca stai intr-o zona ok platesti de 10 ori mai mult impozit pe proprietate decat daca locuiesti in ghetouri (ma gandesc la aceeasi cunoscuti care in Bucuresti in buricul targului, in zona "la moda" platesc oleaca mai mult ca in cartierele dormitor)
Cred ca solutii exista doar ca e f complicat sa le pui in practica (si nu e vb doar de neputinta ci mai ales de lipsa de vointa)

Flavian spunea...

Pambucian vorbeste de aceleasi idei ale scolii austriece pe care la noi le-a teoretizat Bogdan Glavan cel mai mult in ultima vreme, dar despre care unii vorbim deja de ani buni... :)

Ca unul care le vedeam oportune acum vreun an si jumatate, permite-mi sa afirm ca acum este deja prea tarziu pentru ele. Ceea ce e foarte bine. Hai cu falimentul, ca atunci vom vedea cu adevarat ce inseamna stat minimal.

Anonim spunea...

Nu cred ca protectionismul este o solutie prea buna. "Balanta de plati" este una din perelenele erori economice. In general un om considera ca exporturile sunt preferabile importurilor deoarece i se pare ca e mai smecher asa.

Trebuie sa intelegem ca nimeni nu ne vinde daca nu putem sa platim si de asemenea nu ne imprumuta daca nu putem da inapoi banii. Aici nu ma refer la state, care au avantajul de a pune mana pe banii cetatenilor, asa ca atunci cand trebuie, tot vor rambursa, chit ca vom muri de foame, ci la oameni normali, care muncesc pentru ce consuma.

@Anonim 31 mai 2010:
Cunosti tu oameni care si-au luat masini si case din banii LOR de TVA, sau ai auzit pe undeva. Nu de alta dar ziceai ca esti in alta tara. Ca fapt divers, si in RO sunt foarte multe taxe, avem cica vreo 500, nu stiu de ce sa il complicam si mai tare.

Si, mai ales, de ce sa luam un sistem ca la tine, clar stufos si nu stim cat de eficient, sa il implementam la noi? Doar fiindca e din Vest?

Anonim spunea...

@Anonim 31 mai 2010,20:12:
Sunt plecat din tara dar nu in Patagonia :)
Oamenii respectivi aveau firme sau erau PFA, ti-am zis nu stiu mecanismul prin care faceau asta dar stiu ca am avut atunci o oaresce frustrare pentru ca ei foloseau masinile sau casele strict in interes personal, nu avea nici o treaba cu firma (in acte probabil ca aparea pe firma)
Exemplele care le-am dat cu taxele nu sunt neaparat o solutie salvatoare, era ceva punctual. In tara nu am simtit ca statul ma incurajeaza sa devin responsabil cu anumite lucruri, consumam cat ma tinea punga si apoi strangeam din dinti pana la salariu. Aici un anumit tip de comportament este incurajat prin facilitatile de care vorbeam si multe altele. Daca stai si analizezi de fapt tipul acela de comportament pe care il incurajeaza statul duce la economisirea banilor sau a resurselor. Si nu zic sa adoptam niste solutii doar ca sunt din vest, dimpotriva cred ca avem multe de invatat si cum nu trebuie facute anumite lucruri (ca sa nu repetam erorile lor)

casandra spunea...

@Anonimul de la 19:59

Buna seara.
Ai sufocat cu sugestiile tale (de bun simt si de civilizatie)niste naturi simtitoare. Pe la noi se vehiculeaza acum, drept solutii miraculoase anticriza, o cota unica de impozitare a veniturilor de 4% (ca sa nu fie chiar nimic, ca in secolul XIX!), TVA de 25% (si la paine, si la diamante) si orice alta bazaconie care ar lasa toti banii la cei care au multi si i-ar scapa pe ceilalti de cei doi creitari cu care-si cumpara iaurtul. Sau franghia si sapunul. Nici nu stii ce orgasme a declansat declaratia de astazi a ministrului muncii cum ca s-ar putea sa mai taie, la anu', inca 70% din salariile bugetarilor! Vreo 2 % din populatia vociferanta din mediul virtual - dar nu numai - viseaza cu ochii deschisi cum se duce dracu' statul care le pune impozite. Cred ca asa pot lua si ei in intrebuintare vreo cateva milioane de sclavi bastinasi. Guvernul asta este visul ce-au visat toti necoptii. Pentru ei, gata!, statul minimal si microscopic sta sa vina.
Nu vad cum se inmultesc incidentele armate pe glob, creste nervozitatea politica internationala si ca sta sa vina mai degraba razboiul, nu minimalu'...

moi spunea...

Partea proasta e ca, dintre bugetari, ei pleaca... http://drhouse.blogsite.ro/index.htm

Ion Radu Zilişteanu spunea...

Guvernul ăsta s-a creat din frustrarea unor indivizi care nu au deţinut niciodată frâiele puterii de poziţia întâi. Au scăpat la miere, ignorând criza, susţinând că ea nu există şi au ajuns s-o gestioneze. S-au aruncat să îşi umple bine buzunarele şi n-au avut nici avantajul unor oameni cu viziune. Măsurile lor sunt cârpeli, astupări de găuri şi nimic altceva.

Ideile lui Varujan ar putea fi un bun punct de început de cotitură, dar sunt privite doar ca un produs exotic şi nimic altceva.

danielf spunea...

Mi-a ramas o imagine in minte de la audierile primului guvern Tariceanu. Era o domnisoara, Parvulescu parca o chema, in fusta pana sub fund, ce vroia sa devina ministrul integrarii europene dar nu stia ce e aia Comisia Europeana. Imaginea aceea e de fapt imaginea incompetentei clasei politice romanesti. Si nu e vorba doar de ministrii (ati avut vreodata curiozitatea sa le cititi cv-urile?Mediocru e un cuvant blajin pentru carierele lor profesionale) si nicidecum doar de cei de la PDL (Adomnitei sau Chiuariu sunt exemple la fel de bune si cati altii). Ministrii respectivi numesc secretari de stat mediocrii, directori in ministere, etc etc.La nivel local jalea e si mai mare. De aceea cred ca incremenirea aceasta nu mai vine de la nesimtirea smecherasilor imbogatiti prin afaceri cu statul. Chiar cred ca nu mai vor sa fure (nu prea mai e ce si isi dau si ei seama ca sunt in rahat pana in gat). Paralizia e dictata de incompetenta. Platesc costurile a ani de zile de promovari si numiri in functii pe criterii aiurea. Nu stiu ce sa faca. Crisparea de pe fetele lor e semnul impotentei lor. De aceea cred ca oricare ar fi solutiile, primul luru care trebuie facut este o shimbare la varf cu niste oameni capabili (daca vor cauta bine se pot gasi si in pdl destui doar ca au fost marginalizati)

danielf spunea...

sorry pentru repostarea de mai devreme (butoanele bata-le vina)
@flavian: scoala austriaca?ma indoiesc ca toata scoala austriaca sustine aceleasi idei. Oricum o sa incerc sa iti cites postarile si poate ma lamuresc si eu. iar cu Bogdan Glavan...am descoperit de vreo 2 zile comunitatea asta virtuala de bloggeri pe probleme economice dar tipul ala e prastie scuza-ma..poate ideile scolii acelea de care zici tu merita analizate si discutate dar cum le prezinta omul asta e undeva la nivelul clasei a 4-a (si am vazut ca e si doctor in economie...)

Flavian spunea...

danielf - iti sugerez sa incepi cu Lectura obligatorie

Daca ti se pare prea dur, fa intai incalzirea cu: Aventurile lui Jonathan Gullible

Apoi mai vezi un pic si scenariile de genul asta: Prin deflatie catre hiperinflatie

Sau mai nou acesta: Inflatie sau faliment ?

Apoi mai e o serie intreaga de Alternative monetare

Nu toate prezinta ideile scolii austriece, dar sper ca vei putea face diferenta.

Have fun... :)

Anonim spunea...

@Anonim 31 main 2010, 20:46:

Nu a zis nimeni nimic de Patagonia. Oricum UK i-au trebuit vreo 20 de ani se socialims sa ajunga aproape o tara de lumea treia.

Faza e ca erau banii lor, nu ai statului si ma indoiesc ca isi luau masini numai din aia 19%. Sunt sanse mari ca ei sa fi fost indreptatiti sa isi primeasca toti banii de TVA inapoi, insa statul nu e prea priceput sa isi achite datoriile. Cunosc unii oameni care asteapta de doi ani sa isi ceva bani. Vezi cum e faza cu rambunsarea, nu de alta, dar s-ar putea sa faci acuzatii nefondate.

In general e bine sa te informezi despre ce e vorba inainte sa acuzi, nu de alta, dar se umezesc niste oameni precum Casandra care considera ca cei care nu platesc taxele, o fura.

In rest, cum statul te face responsabil ... toate bune.

Anonim spunea...

-un batran fara pensie ,crede ca,comunismul no murit ,numa un pic o adormit si burgezu rosu o venit. Si daca pe roman l-ai invatat sa se kce in casa ,nu-l mai convingi sa mearga in fundul gradinii.
Pai tot asa si cu adormirea masii lui tariceanu,ne-am trezit cu salariati de 5000 euro per luna sefi peste bugetari cu indice brut 3 si cu venit lunar de 2,8 salarii in mana plus alte adaosuri.Vrea nu vrea finanta, solutia ramane tot una --inflatie 250% si dobanzi 60% la credite.Cui nu-i convine sa plece--in ,africa, afganistan dar nu plecati fara pusca,daca n-aveti,treceti pe la traian , va da el una gratis si vant la pupa in zepelin.

Anonim spunea...

Ma bucura sa vad pe un blog romanesc vorbindu-se despre scoala austriaca. Exista vre-un forum important in limba romana pe aceasta tema in afara de institutul mises romania?

Flavian spunea...

Anonim, pe forumuri si in general la publicul larg ideile scolii austriece prind mai greu.

Suntem doar o mana de bloggeri care am tot vorbit despre ele incepand cu 2008 de cand cu criza economica.

Mai nou insa am impresia ca lumea incepe sa ia aminte, ceea ce este imbucurator.

marul spunea...

blah , blah , blah ...

Anonim spunea...

@Anonim 31 mai 2010, 22:29:

E mai greu cu inflatia in ultima vreme. Singura metoda prin care ar putea sa avem inflatie asa ridicata in scurt timp e sa inchida granitele, lucru de care ii cred in stare ...

Pro Atitudine spunea...

Greva eşuată a demonstrat că nu există societate civilă. Cu alte cuvinte, România nu are cetăţeni. Cu simţul responsabilităţii. Şi cu curajul de a şi-l asuma! Ci doar o masă de manevră, amorfă, depersonalizată, manipulabilă şi lipsită de viziune. Dornică de câştiguri imediate, fără perspectivă de viitor!

Părem o naţie care evită să se confrunte cu răul. Pe care doar îl bârfim, îl constatăm şi îl discredităm. Prea puţin însă pentru a-l combate. Fără voinţă şi fără capacitatea de a ne solidariza în anihilarea „cancerului” care ne macină existenţa! Devine explicabil de ce comunismul a avut rădăcini atât de adânci şi de ce starea de obedienţă are la români accente atât de grave…

Flavian spunea...

Anonim, vom ajunge prin deflatie catre hiperinflatie. One way or another.

In stil Romania anilor 90 sau in stil Argentina anilor 2000.

Pro Atitudine: The truth is...there is something terribly wrong with this country isn't there ?

John Galt spunea...

Dan, eu am 3 caini lupi. Totul e sa stii cum sa-i iei.

Hai sa-ti spun si eu o povestioara, pentru ca a ta m-a impresionat.


In urma cu vro 15 ani, student in anul 1, ma intorceam pe la 2 3 noaptea cu niste tigari si apa minerala luate de la nonstop-urile din Eroilor, langa Universitar.

Acolo era o gasca de caini foarte salbatica, atacau tot. Intai m-a vazut unul mai slab, la vro 20 de m distanta, s-a oprit si a inceput sa latre. Dupa aia s-au oprit din mers inca vro 2, incet incet au prins curaj si s-au pornit spre mine, intai nesiguri pe ei, dupa aia din ce in ce mai hotarati.

Seful haitei era un maidanez cu un cap mai mare decat toti ce nu prea latra. Ala s-a oprit, s-a uitat, si s-a pornit direct, fara explicatii.

Daca fugeam era mai rau. Daca stateam mi-o luam clar.

Asa ca am pornit si eu spre ei, la fel de hotarat. Muscam si eu, la o adica. :) Cu 5 metri inainte sa ne intersectam am avut inspiratia sa agit sticla de apa si s-o desfac cu mare zgomot, in strigate de lupta, direct in directia lor, cu cea mai mare fasaiala posibila pe care poti sa ti-o imaginezi. :)

Au ramas ca la fotograf. Ala rau deja era stropit tot, se plostise, dadea inapoi. Ceilalti se faceau ca ploua, ca nu se intamplase absolut nimic deosebit. Nu mai latra nimeni, deja isi cautau de ale lor.

Eu in timpul asta eram ca un jucator de rugby din Samoa, daca venea cineva era mancat de viu. Stateam si eu pe loc, ce-i drept - insa nu ai fi dorit sa te apropii.


Mi-a placut reactia lor de dupa, aproape ca deja ma acceptasera, eram de-al lor. Singurul care inca ma pandea furis cu privirea era "seful", dar nici sa mai vina nu prea mai vroia.

Au lasat-o la pace.

..

Exact asa e si cu criza de acum. Rezista doar cei puternici, care nu dau inapoi. Carora nu le e frica sa atace nici cand sunt incojurati.


:)

alex@formidabilii.org spunea...

Statul e o constructie destul de complexa. E mai greu sa dea faliment, si e si mai greu sa dispara. Mai ales in conditiile actuale.

Asa ca "paralizate de frica"...nu cred...sa ii zicem "stres activ", nu de alta dar cam intrasera intr-un "somaj mental" :)

Dan Selaru spunea...

Nu au cum sa fir in "samaj mental" ca partea cu mentalul e lipsa. :-)