Cei de stânga tot explică faptul că patronilor noştri le rămân procentual mai mulţi bani decât celor din Occident şi deci trebuie impozitaţi mai mult. Doar că gânditul în procente are un mare grad de manipulare. Dacă eu am o cifră de afaceri de 100,000 de Euro şi un profit de 10 procente fac 10,000 iar un neamţ, să zicem, are o afacere de 1,000,000 de Euro şi un profit de 2 procente, el face un profit de 20,000 adică dublu în termeni absoluţi.
Şi vine omul de stânga şi spune că la noi profitul e prea mare şi-l lasă şi pe al nostru la 2 procente, adică la 2000 de Euro.
Dar să facem un calcul simplu, în câţi ani o creştere de 10 procente pe an, cu o cifră iniţială de afaceri de 100,000 de Euro ajunge din urmă o firmă cu o cifră de afaceri de 1,000,000 cu o creştere de 2 procente. E cu logaritmi şi socoteala ne dă peste 30 de ani.
De asta noi, deşi lăsăm procentual mai mulţi bani patronatului, nu avem o economie dezvoltată, pentru că e fenomenal de subcapitalizată. Suntem săraci. În zilele astea, în România, a fi de stânga este un nonsens economic. Nu faci decât să amanetezi şi viitorul generaţiilor ce-o să vină.
Niciun Guvern responsabil nu ar fi mărit taxele şi impozitele, ăsta nu e responsabil pentru că a introdus impozitul forfetar şi a mărit şi CAS şi tot pune mici taxe pe ici pe colo.
Singura şansă sunt investiţiile străine şi fondurile europene pe de o parte şi scăderea cheltuielilor bugetare pe de alta. Plus scăderea taxelor şi impozitelor, asta dacă gândeşti pe termen lung, dacă gândeşti pentru un trimestru le creşti şi mai amanetezi o generaţie. Trebuie protejat capitalul românesc, atât cât e, altfel, prin mărirea taxelor şi impozitelor, o să gonim investiţiile străine şi chiar pe cele româneşti şi intrăm în colaps total.
Măsurile de stânga pot fi luate atunci când eşti bogat, noi nu suntem. Nu vă amăgiţi că impozite progresive vor aduce salvarea, doar vor amâna decesul. Şi o să facă agonia mai lungă şi mai durerosă. Singura şansă este o totală regândire a sistemului fiscal, creşterea facilităţilor pentru "capitaliştii veroşi" şi strângerea curelei. Plus regândirea serviciilor publice.
Nu vreau să se creadă că apăr Guvernul dar nu văd nicio altă "soluţie" mai bună. Nici asta guvernamentală nu e o soluţie. Doar că face mai puţin rău. Ar fi nevoie de curaj, profesionalism, responsabilitate, cinste şi viziune. Clasa politică, în totalitate, e lipsită de asemenea virtuţi.
PS E absolut necesară eliminarea cheltuielilor aberante din Buget, eliminarea licitaţiilor trucate, eliminarea investiţiilor cretine şi eliminarea găurilor de la companiile publice.
O să-mi spuneţi că la noi sunt mai multe maşini de lux decât oriunde. E normal, sunt obţinute prin metodele descrise cu un paragraf mai sus. Din afaceri dubioase cu Statul. Sau prin împrumuturi nesustenabile, acum parcurile firmelor de leasing sunt pline de maşini de lux, sau de la "patroni" care nu-şi dezvoltă afacerea dar cumpără maşini de lux. Ăia nu sunt capitalişti, o să iasă de pe piaţă. Nu-i nici-o pagubă. Se poate rezolva prin impozitul pe proprietate,
duminică, 30 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
84 de comentarii:
Ati vazut si acest articol despre o posibila reformare a Statului? Am citit zilele trecute si in Dilema Veche o serie similara despre experienta georgiana...
O completare: sunt masini de lux mai multe decat oriunde fiindca asigurarea si mai ales impozitele platite pentru limuzinele de lux sunt printre cele mai mici din lume.
Dan, ia uite aici sa vezi reactii de proletar. La cald, proaspete..
Si-au dat seama ca luminita de la capatul tunelului era de fapt UN TREN!
:D
(bine, merita citit tot thread-ul, ar iesi un studiu sociologic pe cinste)
Stanga n-a fost niciodata o solutie!
Insa solutii exista. Intotdeauna...
@Dan Mihu, stiu textul, nu e o solutie de moment, ca sa nu se ajunga la razboi civil e necesara o trecere graduala.
In Romania s-a stimulat consumul dupa filozofia ca el o sa stimuleze investitile, fara sa se faca calcule si o simulare a efecteleor.
Ceea ce e valabil intr-o economie inchisa nu-i valabil intr-o economie integrata, unde cel mai bun producator "absoarbe" veniturile celui mai slab economic.
Politicienii s-au bucurat ca pot inchide societatile comerciale care produc pierderi, sa le valorifice la fier vechi. Nu au facut nimic sa le relanseze.
Ca sa se schimbe trendul trebuie stimulate investitile in afaceri mici si mijlocii, nu cele in imobiliare si in infrastructura care sunt investitii cu caracter de tezaurizare.
In imobiliare si in infrastructura se investeste cand piata este saturata si dispui de fonduri de investitii excedentare.
S-a mistifacat rolul consumului, ignorand complet orice alte parghii de stimure diferentiata a investitilor.
ce uti tu este legatura riguroasa intre cresterea cifrei de afaceri a capitalistului si beneficiile sociale ale acesteia. Sugerezi ca daca capitalistii autohtoni ar fi mai putin impozitati, generatii intregi ar beneficia de pe urma acestui fapt ... eh, aiurea, asta nu face decit sa creasca averile capitalistilor respectivi, hai sa fim seriosi. Teoria "scurgerii beneficiilor" dinspre virful spre baza piramidei se bazeaza pe naivitatea colportorilor, din pacate. Conform acestei teorii minunate, ar insemna ca toate statele care au impozit progresiv sau impozite mari ar trebui sa fie in stare de faliment. Or, nu e chiar asa.
In plus, mi se pare ca sinteti cam anacronici cind ginditi in termenii individualismului liberal de secolul 19 sau inceput de 20 cind economia mondiala nu mai e de mult simplificabila astfel si transformata intr-o poveste usurica de tipul celei din articol... exista state care u falimentat nu pentru ca au avut indisciplina bugetara sau pentru ca au avut impozite mari, ci tocmai pentru ca au fost integrate total in dinamica globala a capitalismului (vezi Letonia), dinamica care nu mai este explicabila in termenii simplisti ai rationalitatii alegerii individuale.
stanga e singura solutie, dar nu, voi vreti plebiscit, desfiintarea statului, georgia, jungla. Sa va dau o veste proasta: v-i se va implini.
BTW, statele "socialiste" dupa voi Suedia, Franta nu simt criza. Letonia ultraliberala are somaj de 18-19%. Ce masuri au luat ca sa iasa din criza: taierea salariilor cu 30% + cresterea taxelor. Acolo veti ajunge.
Parca Tutea spunea ca daca atunci cand esti tanar n-ai vederi de stanga inseamna ca n-ai inima, iar daca si la maturitate ai tot vederi de stanga inseamna ca n-ai minte. Total de acord cu ideea potrivit careia doar un stat bogat isi permite sa fie de stanga (vezi Canada, tara unde locuiesc si unde am descoperit o forma aproape pura de socialism, in sensul de stat social). E dificil si dureros, dar fara masuri chirurgicale, vindecarea nu e posibila.
Da, asta nu e decat inceputul, o sa fie o saracie si mai mare. Pentru ca pana acum s-a impartit saracia. Nu exista Stat bogat cu cetateni saraci.
Dane, demersul tău nu este onest intelectual. Compară ce este de comparat: întreprinderi cu cifre de afaceri IDENTICE din ambele ţări. S-ar putea ca rezultatul să fie contrar tezei tale. Dacă stânga nu e o soluţie în România şi dreapta este de căcat, ce ne rămâne? Să acceptăm faptul ca pe o fatalitate şi să ne lăsăm conduşi de căcat?
"Niciun Guvern responsabil nu ar fi mărit taxele şi impozitele, ăsta nu e responsabil pentru că a introdus impozitul forfetar şi a mărit şi CAS şi tot pune mici taxe pe ici pe colo."
Hai sa vorbim despre povestea cu "forfetarul"; care forfetar domnule ? Este vorba despre impozit MINIMAL. Imi spuneti c a nenorocit firmele" Care firme ? Eu stiu vre-o 7 care au inchis si asta pt ca NU AVEAU ACTIVITATE. Ce activitate ecnomica desfasoara o FIRMA care nu poate plati impozit 140 lei pe luna ????? atat era imp. minimal. 140 lei. Si va mai spun ceva - in oraselul meu NICIUN LOCAL nu platea nimic, cafea 2-3 lei, o bere 2-3-4 lei si impozit zero. reti sa terminati cu aiurelile ??? Arata-mi UNA BUCATA FIRMA care a dat faliment, a inchis din cauza forfetarului. Alea care aveau in acte 200 euro cifra de afaceri anual ???
"Singura şansă sunt investiţiile străine şi fondurile europene pe de o parte şi scăderea cheltuielilor bugetare pe de alta. Plus scăderea taxelor şi impozitelor, asta dacă gândeşti pe termen lung, dacă gândeşti pentru un trimestru le creşti şi mai amanetezi o generaţie. Trebuie protejat capitalul românesc, atât cât e, altfel, prin mărirea taxelor şi impozitelor, o să gonim investiţiile străine şi chiar pe cele româneşti şi intrăm în colaps total."
Viceversa. Singura sansa a economiei este cresterea PUTERNICA A IMPOZITELOR. Trebuie sa ramana mai putine si puternice. Ciurcurile sa ne lase. Ok ?
Ne depărtăm de UE, stimulăm activități deplorabile care trăiesc din evaziune și salarii mizerabile.
Capitalism înseamnă să crești valoarea adăugată pe salariat, așa îți crești profitul; de regulă mai lași ceva salariatui. Se întâmplă și invers: scazi porția din valoarea adăugată atribuilă salariatului, îți va scădea și valoarea adăugată, și profitul.
Cum crește valorea adăugată? Prin calificare în primul rând (competența, responsabilitate etc.), care se încorporează în tehnologii și organizări?
Există un salariu optim care dă o valoare adăugată maximă în niște condiții date. Patronii maneliști nu cunosc decât funcția de gradul I, regula de trei simplă, scad salariile, le crește profitul. Nu îmi imaginam, că există atâția economiști tembeli, susținători ai acestor maneliști. Este deja expresia scăderii generalizate a calificării.
Se preconizează un echilibru la nivel salarial cât mai scăzut pentru a avea acumulare românească și - vorba vine - dezvoltare cu capital propriu (de fapt este vorba de protejarea unor venituri alocate pentru lux sau transferate în bănci elvețiene). Este exact ca Nicolae Ceaușesc sau ca sfătuitorii dictatorului comunist. Și vizează exact același lucru: stoparea îndatorării externe pentru a conserva sistemul putred care irosește banii. Măcar Ceaușescu credea că păstrează „socialismul”. Ce cred ăștia că păstrează? Propriile privilegii și ale găștii.
America Latină ne arată că și dictatura de dreapta și cea de stânga sunt două faze ale aceluiași neosclavagism modern.
Din cauza unui sistem economic slab (deficient în tehnologii etc.), necompetitiv, mafia nu mai area alte posibilități de-a face bani decât prin jecmănirea populației pe diverse căi. Ca să poată ține în frâu populația nemulțumită, mafiotocrația investește suficient în aparatul represiv și astfel sistemul are o anumită stabilitate. Cu timpul aparatul represiv se erodează, clachează, este penetrat de „elemente ale poporului muncitor”, care ajung în fruntea bucatelor. Nevând pedigriuri, cei din noul grup nu își împart resursele în noi proprietăți private ci le naționalizează, mulțumindu-se cu diverse demnități în statul comunist, represiv, astfel creat.
Teoreticienii numesc sistemul „dictatură de dezvoltare”. E clar dictatură, cu dezvoltarea este mai greu.
Deși România se înscrie în aceleași tendințe, are anumite diferențe de condiții interne și externe. Datorită moștenirii spirituale a evenimentelor din 1989, aparatul represiv nu poate fi cumpărat, el va întoarce spatele regimului la prima ocazie, oricâte resurse s-ar băga în el. Condițiile externe nu vor permite însă ca în eventualitatea unor răzmerițe puterea să fie luată de comuniști.
Comentariul asta e pentru descretirea fruntilor? :-) Ma refer la penultimul.
Nu domnule Selaru. Va rog eu foarte frumos si raspundeti macar la partea cu:
"Hai sa vorbim despre povestea cu "forfetarul"; care forfetar domnule ? Este vorba despre impozit MINIMAL. Imi spuneti c a nenorocit firmele" Care firme ? Eu stiu vre-o 7 care au inchis si asta pt ca NU AVEAU ACTIVITATE. Ce activitate ecnomica desfasoara o FIRMA care nu poate plati impozit 140 lei pe luna ????? atat era imp. minimal. 140 lei. Si va mai spun ceva - in oraselul meu NICIUN LOCAL nu platea nimic, cafea 2-3 lei, o bere 2-3-4 lei si impozit zero. reti sa terminati cu aiurelile ??? Arata-mi UNA BUCATA FIRMA care a dat faliment, a inchis din cauza forfetarului. Alea care aveau in acte 200 euro cifra de afaceri anual ???"
Va multumesc
@Constantin, da, pentru doua firme cu aceeasi cifra de afaceri una din Romania e avantajata, dar daca tu compari firmele din Romania cu cele din Germania consider ca glumesti. Ia primele 10 firme din Romania dpdv al cifrei de afaceri si primele 10 din Germania si compara. Poti sa imparti la 4 cifra celor din Germania ca sunt de 4 ori mai multi. Rezultatul o sa te edifice asupra lipsei de capital
Exact alea cu 200 de euro cifra de afaceri pe luna, acum Statul plateste un somer. Inainte nu. Dar voi stiti mai bine.
"Singura şansă sunt investiţiile străine şi fondurile europene pe de o parte şi scăderea cheltuielilor bugetare pe de alta."
Da, investitiile straine sunt singura sansa. Fondurile europene nu. De ex, FEADR produce mai multe probleme si dezechilibre decat beneficii. Lucez in domeniul asta si stiu. Scaderea cheltuielilor bugetare asemenea, sunt o sansa. Sansa de A CURATA "mediul de afaceri" de ciumpalaci; daca se aplica mii de "firme" care vand hartie, galeti, tonere imprimanta, pixuri, scaune etc. se duc. Si duse sa ramana. Sunt prea multe, rata de profit daca sunt corecti e prea mica. Ca atare ca sa castige convenabil apare coruptia.
Pe voi v-a spalat pe creieri partidul, lasa-l ma sa vanda galeti, ce te doare, traieste din asta. De ce va doare pe voi.
Ce aberatie domnule Selaru.
"Dan Selaru spunea...
Exact alea cu 200 de euro cifra de afaceri pe luna, acum Statul plateste un somer. Inainte nu. Dar voi stiti mai bine.
La un salariu minim de 600 lei x 12 luni / 4.1 lei = 1756 euro anual.
Daca diferenta dintre valoarea marii cumparate si pretul de vanzare era mai mare de 1756 euro, macar acea firma avea un angajat ca urmare genera un somer. Nu poti intra in somaj daca nu cotizezi.
Dar din aritmetica care am invatat-o eu, poate ar fi trebuit sa mai fi invatat cativa mari analisti macar, 1756 nu este mai mic decat 200. Asa ca ... populism de dreapta stinga centru sus jos. cu alte cuvinte ... balarii domnule selaru. Ma asteptam la mai mult din partea dvs.
"Dan Selaru spunea...
Pe voi v-a spalat pe creieri partidul, lasa-l ma sa vanda galeti, ce te doare, traieste din asta. De ce va doare pe voi. "
Asta e tot ce ati inteles ??? Bravo.
apropos, sunt de formatie liberala
Citez:
[i]Trebuie protejat capitalul românesc, atât cât e, altfel, prin mărirea taxelor şi impozitelor, o să gonim investiţiile străine şi chiar pe cele româneşti şi intrăm în colaps total.[/i]
Date fiind nivelul execrabil al salariilor, la noi impozitele pot fi ceva mai mari decât în alte părți. Investitorul european tot ar veni, dacă nu s-ar lovi de alte bariere (majoritatea țin de mentalitate, țepe, tunuri, nu te ții de cuvânt, asculți ca blegul de șef, nu ai inițiativă, ești mitocan când ajung șef etc.).
Hai sa-ti explic domnule Selaru. El vinde galeti ca sa traiasca. Nu poate cumpara APL decat 80 galeti ca si asa are nevoie de 15. Si atunci inmulteste pretul galetii cu 50 ca sa traiasca si gura lui. Asta am cu "el".
Respecte
Ne-am intors la lupta proletara. Problema se pune gresit. Daca marti sindicalistii ar iesi nu sa ceara capul lui motoc ci sa ceara: depolitizarea si eficientizarea institutiilor; depolitizarea directoratelor.... etc; privatii ar fi alaturi de ei. Problema nu este cu acest guvern ci cu toate guvernele din 89 incoace.
Ca sa parafrazam se impart in 2 tabere de hoti si incompetenti.
Si un ultim comentariu ca si asa am pierdut prea mult timp.
Este unul cu "galeata", unul cu "tonerul" unul cu "florile" Si ca sa traiasca si gura lor de "mediu privat" se incarca preturile. Ce produce ala cu galeata, tonerul, pixul ?? sa va spun eu. Nimic. ba da - CORUPTIE SI CHELTUIELI BUGETARE IRATIONALE. Nu mediul privat a tinut romania. Imprumuturile externe si capsunarii, banii transferati de la bugete catre "mediul privat" si nu viceversa. Cate impozite au platit suta aia de mii de firme care aveau maxim 200 euro cifra afaceri ??
Daca sunteti un susinator al mediului privat ati intelege ca prin acasta curatenie s-a simlificat administrarea si au scazut costurile, ati intelege ca cei care aveau o firma care avea in acte 200 euro pe an dde fapt facea EVAZIUNE si impieta la profitul ADEVARATELOR FIRME PRIVATE. Dar cred ca-mi racesc gura de pomana, nu-i asa ?
Si acum nu mai face evaziune si platesti tu din salariu ajutorul de somaj. Mai bine te iei de Videanu si de randurile de borduri. Traiasca spiritul justitiar si prostia manifesta. Halal liberali.
Să mai spun ce am pe suflet, apropo de corelarea dintre capitalul românesc și capitalul european ajuns la noi.
Cine a auzit de mici afaceri românești de succes, puse pe picioare de români, și vândute străinilor, că ei au bani, nu? Dintrodată capitalul din România se dublează, cel puțin. Evident că astfel de afaceri trebuie să nu fie evazioniste, să aibă contabilitatea pusă la punct etc.
Este unul din marile secrete ale venirii capitalului străin, oameni vrednici, foarte bine pregătiți, și ca salariați și ca mici afaceriști.
Pai nu auzi ca afacerile nu se fac cu tamtamul furturilor, in Romania nimanui nu-i pasa de cei care reusesc cinstit. Suntem strambi si rai si asa o sa ramanem. Si muritori de foame.
Doamne dar dumneta chiar nu pricepi NIMIC ???
"Dan Selaru spunea...
Si acum nu mai face evaziune si platesti tu din salariu ajutorul de somaj. Mai bine te iei de Videanu si de randurile de borduri. Traiasca spiritul justitiar si prostia manifesta. Halal liberali."
Ti-am explicat mai sus ca la copii de gradinita ca acela nu primeste ajutor de somaj pt ca nu a avut carte de munca ca nu putea plati 1756 euro pe an (plus contributia angajatorului, deci vreo 2600 euro) din cei 200 euro cifra de afaceri !!!!! E asa greu ?
Ce faci tu aici e proces de intentie, nu explici nimic pentru ca nu esti in masura. De asta se ocupa justitia, tu faci doar propaganda, daca incalca legea da-l in gat. Daca nu, tu esti doar o gura mare fara obiect si el om cinstit.
1. apreciez macar ca suportati critica chiar cand este patimasa fara sa recurgeti la banarea incomodului :)
2. daca am sarit calul, o fac des :))
3. uite ce blog recomandat de dvs am gasit:
http://constantingheorghe.blogspot.com/2010/05/povesti-ideologice-cu-final-horror.html
Dar apropos de
"Dan Selaru spunea...
Ce faci tu aici e proces de intentie, nu explici nimic pentru ca nu esti in masura. De asta se ocupa justitia, tu faci doar propaganda, daca incalca legea da-l in gat. Daca nu, tu esti doar o gura mare fara obiect si el om cinstit."
Stiti cumva sa nu militez si in viata cotidiana ? De unde nu stiti ca le-am si dat "cap" ? Va spun eu, am facut-o.
Iar la faza cu "nu explici nimic" v-am pus cateva intrebari care au ramas fara raspunsuri. Eu am explicat logic ce am vrut sa spun, dvs, nimic.
PS. Aflati numele si codul fiscal a 2-3 firme "pe care le-a nenorocit forfetaru"; verificati la reg comertului sau pe net bilanturile din 2007 si 2008 si apoi mai vorbim, bine ?
PS2. Daca doriti va dau eu datele de o firma, cu un patron vocal - l-am cunoscut la niste cursuri LEADER, care arunca cu laturi in bugetari si veti constata usor ca "cine spune ala e".
PROBLEMA E ALTA -ACESTI BANI LASATI MAI MULT LA PRIVAT NU SE DUC IN CAPITALIZARE. ASTA E REALITATEA - DE ACEEA SUNTEM UNDE SUNTEM. RESTUL SUNT MAI MULT SAU MAI PUTIN FALSE PROBLEME
Apropo de primul paragraf al postarii, o intrebare :
Cind construiesti case cu 600-750 euro/m.p. si le vinzi cu pretul ce putin dublu, e bine ?...
Raspuns : e bine, ca duduie economia !...
Eu cred ca si in alte tari (dezvoltate) supraprofiturile sunt suprataxate. Poti stabili un nivel rezonabil de profit; de acolo in sus, trebuie aplicate corectii, prin impozitare suplimentara.
Nu vi se pare o mare ipocrizie sa ceri solidaritate numai de la de la cei "de jos" ?
O alta intrebare : o lege a controlului provenientei averilor nu vi se pare oportuna ?
Mie mi se pare absolut necesara ; accept si treaba de la americani : nu te intreb cum ai facut primul milion de dolari ! Dupa aia insa ...
1) Daca o fi costat 650 ero, eu stiu ca pretul real este cam 450-500;
2) crezi ca la americani nu te intreaba de unde ai primul milion ???!!!
3) Provenienta averilor ... va avea soarta ANI
4) dar ce ar fi mai bine, oare nu sa incepem sa construim o mentalitate de oameni corecti pornind de jos si atunci vom avea dreptul moral de a cere socoteala ? Uite o chestie simpla - interzicerea platilor numerar la firme sau salarii. TOTUL pe CARD. Salarii, benzina, OP-uri pt sume mari. Veti fi surprinsi sa flam cat e salariul real din privat.
:@Anonim: am si eu o mica obdervatie, asa ca de la liberal la "liberal":
Firma domnul meu, pentru mine cel putin ca si liberal in munca si conceptii, reprezinta doar o forma prin care majoritatea (sau societatea) ma constrange sa imi prestez munca. Adica NU este un scop, ideal, mai stiu eu ce maaare minune (asa cum cred unii mai manelisti in ale lumii si vietii), ci este pur si simplu un pasaport prin care eu pot sa circul in economie, muncind. Daca nu o am, devin un infractor fugitiv.
Acum poate va este mai clar de ce ideea ca simplul fapt de a avea o firma trebuie sa COSTE este o imbecilitate punct. Ar insemna ca dumneavoastra ati fi de acord sa platiti 140 ron pe luna doar ca sa aveti buletin. O ABERATIE.
cu respect
Pai in 80 de procente totul e pe card.
Stimate d-nule Dan de ce nu ar fi cazul sa trecem la un nou sistem mixt care sa ia ce este bun de la stanga si ce este bun de la dreapta.Capitalismul roman s-a format pe baza furtului statului atat de catre asa zisii investitori straini cat si de patronii romani actuali.Nu s-au privatizat decat firmele rentabile,nimeni nu a cumparat o societate pe pierderi in care sa investeasca si cu un management performant sa obtina profit.Sa luam exemplul sectorului energetic ,sector strategic care in general in lume aduce numai profit.Afost dezintegrat si vandut pe nimic companiilor de stat ENEL , EON,CEZ,iar ulterior baietilor destepti.Iata o afacere care continua si in loc ca profitul acestui sistem sa fie varsat in bugetul de stat este varsat in buzunarul patronilor excroci.De ce statul roman nu pune accent pe revigorarea industriei?Patronii nu doresc decat eliminarea concurentei din partea statului pentru a se imbogatii cat mai mult.Sa ne fereasca dumnezeu cand o sa ajungem sa traim din mila patronilor fara scrupule.
Domnule Selaru, nu cred in cei 80% pe card; va spun din viata reala: retea de magazine alimentare, cifra de afaceri cam 1,3 miliarde lunar, in afara de bere (marfa de volum si greutate), de lapte si smantana - aduse de la Albalact de distribuitori si inca cateva sortimente, restul cumpara cu cash, cara ei cu duba din en-gross. Mai mult, mergeti la Metro (astia is unul dintre suporturile evaziunii in RO) - va intreaba la casa "pe firma sau pe persoana fizica ?" Sa va spun cat se inreistreaza in contabilitate? Va mai spun, salarii, desi e cunoscuta cred problema: 600 lei pe cartea de munca dar muncitorul ia 1200 (astia fac sutiene, au vreo 200 angajate)
@PONGO
"...ci este pur si simplu un pasaport prin care eu pot sa circul in economie, muncind. Daca nu o am, devin un infractor fugitiv." in orice STAT o firma are de plata un impozit. Dv. accepati ideea de a produce, muncind, dar vi se pare o imbecilitate de a plati taxe si impozite. Ia va rog frumos spuneti asta Fiscului american, german sau unde vreti dvs. si mai vedem car-i imbecilul.
@Anonim:
Stim cu totii ca RO nu se dezvolta inainte de 89. Era inhibata initiativa personala. E clar ca liberalismul si capitalismul este o solutie mai buna (nu perfecta). Dar in liberalism si capitalism ave de a fac cu PONGO-isti care din prea multa initiativa cred ca evaziunea e o misiune sfanta.
Ca sa facem capitalism sunt 2 variante: capital strain sau autohton. Cel autohton nu exista - "ca sa nu ne vindem tara" am dat-o gratis hotilor PONGOISTI si care inca nu au furat destul ca sa faca afaceri pe picior mare. Inca sunt avizi. Capitalul strain daca vine, poate sa dea si rateuri dar, in linii mari, privatizarea catre firme mari a fost benefica. Nu putem nega ca Mittal merge mai bine, ca Romtelecom este calitativ la 1200% fata de ce era inainte de privatizare, ca la OMV e mai bine decat la Petrom - investitii, furturi mai mici etc. Dar dureaza si la ei pana se aseaza, pana schimba mentalitatea angajatilor (de ex, OMV inca nu a reusit). Asa ca intre astea 2 rele tre sa alegem. autohton sau strain!
Am uitat binenteeles de dacia Pitesti.
@Anonim Ma intreb daca ati condus vreodata o firma - nu conteaza daca mare sau mica - oricare. Daca stiti ce inseamna sa platesti salarii unor angajati, fie 2, fie 15, fie 5000. Forfetarul este o prostie incredibila care a inchis multe firme care, de bine, de rau, plateau niste salarii. Adica statul incasa bani. Din momentul in care firmele se inchid, salariatii se duc in somaj. Statul nu mai incaseaza bani, ci le da bani.
Eu conduc 2 firme mici, cu rulaje undeva la 30-40 000 de euro fiecare anual. Forfetarul neglijabil de care aminteati se ridica la minim 3000 de euro pe an. Platesc tva in avans la facturi neincasate care sunt platite la 8-10 luni, sume deloc neglijabile cand tu ca firma nu incasezi decat la anul. Platesc salarii pe cartea de munca, chirii, combustibil, materiale, telefoane, leasing la masini, internet, un numar incredibil de autorizatii, impozite si taxe diverse, reparatii cladiri, amenzi la garda financiara (incredibil de regulat) si alte institutii care ne "ajuta" in acest sens.
Daca aveti minime cunostinte de economie, faceti diferenta intre rulaj si profit. Poate imi calculati si mie, dintr-un rulaj anual de 40 000 de euro, scazand forfetarul si cheltuielile amintite mai sus (cu 6 angajati), unde mai e ratiunea economica de crestere a unei firme? Ca firmele sunt pe 0 sau pe minus este o realitate in care sunt fortat de statul roman sa raman ancorat. Posibilul profit de 3000 de euro mi l-a luat statul sub forma de forfetar.
Puneti mana pe o carte de economie si nu mai debitati prostii pe internet. Ala care vinde galetile de care vorbeati, spre deosebire de altii, este cu adevarat un mic intreprinzator, categorie pe care statul se straduieste intens sa o eliminie.
De ce tin aceste firme, desi sunt total nemultumit? Pentru ca oamenii mei au copii acasa, pentru ca daca eu inchid, nu am din ce trai si ei nu au din ce trai. Ancorati-va mai bine in realitate... Calitatea de angajat iti da niste drepturi si un salariu, calitatea de patron iti da griji si amenzi, precum si posibilitatea de a face inchisoare daca gresesti cumva declaratiile semestriale si anuale.
Morala: lucrurile mari sunt facute din lucruri mici. Toti se dau rotunzi cu gandiri macroeconomice, dar le cade capul cand ii pui sa calculeze un tva. Macroeconomia pleaca de la galeata cu adaos si tuica din barul din mediul rural, extrapolata la scara unei tari sau mai mare. Nu toti suntem hypermarketuri sau avem pe nasul ministru sa ne dea niste asfaltari cu 16 milioane de euro pe km.
@anonim: Nu ati inteles ce am spus, ba mai mult, afirmati ca mi se pare o imbecilitate de a plati taxe si impozite. Ia mai cititi odata ce am scris, si mai reflectati nitel.
O imbecilitate este introducerea acestui impozit.Pentru simplul fapt ca reduce oportunitati, ingradeste posibilitati, etc. Rade initiativa incepatorului.
La companiile mari, daca tot e sa intram in detalii, v-ati gandit? Cum suna pentru un investitor care are de amortizat o investitie de cateva milioane si NU are profit, sa fie nevoit sa plateasca niste zeci de mii de euro doar ca sa RESPIRE (ca alt motiv economic nu vad sa existe)? Va spun eu de la sursa cum suna: prost domnule!Extrem de prost.
Sigur, ar mai ramene doar problema imbecilului. Care in opinia mea este ala care a venit si a impus ideea aceasta creata.
Bravo Dane!
@anonimul nr 2 : Deja ma simt flatat :-)
Se fac cheltieli aberante de la buget pentru ca cativa sa -si mai burduseasca niste buzunare in timp ce majoritatea romanilor vor face foamea.
@Anonimul care apara "forfetarul".
Eu stiu firme care nu s-au inchis din cauza "forfetarului", dar care au facut disponibilizari ca sa compenseze aceste sume. Un om, doi, trei - cati a fost nevoie (uneori mutati la "gri" sau la "negru"). Statul a iesit in minus. Pe de o parte forfatarul a fost mai mic decat impozitul pe salarii, iar pe de alta a trebuit sa mai plateasca si ajutoare de somaj. Statisticile si executia bugetara sunt clare ca lacrima. Numai cu ochelarii portocalii mai poti ignora realitatea.
Apoi mai e o chestiune de incredere. Cine sa se mai apuce azi de afaceri fara acoperire politica, daca un Boc si un Pogea (numele nu conteaza, ci tipologiile) pot pune astfel de taxe de protectie de pe o zi pe alta?
Aud acum ca e zor nevoie mare sa stimuleze creditarea firmelor. Dar s-a interesat cineva daca firmele mai vad un sens in a accesa credite pentru a face afaceri in acest climat de schimbari aiuritoare si adesea ostile?
Individul ăla cu "forfetarul rules" e ireal.
Incredibil ... să sustii asa ceva si sa nu vezi genocidul creat printre firme ...
Eu am fost "patron" pana in 2009 (cand m-am retras din firma, considerand ca nu mai are rost sa-mi rup picioarele pe aici) pe o firma fix ca aia de care ziceti dumneavoastra - cu cifra de afaceri de cca. 70.000 de euro in anii buni. Era o firma de servicii IT, deci practic ce incasam, aia era (spre deosebire de firmele din comert). Din pozitia mea umila, am dat de lucru de-a lungul timpului la vreo duzina de oameni, am platit niste miliarde de lei (vechi) taxe si impozite la stat si am contribuit si eu, asa cum am putut, la bunastarea generala. Si totusi, dupa deceniul 2000-2009, am ajuns la concluzia ca stanga e singura solutie de a ne scoate din rahat iar cota unica e cea mai mare idiotenie inventata vreodata de mintea cuiva. Motivul e foarte simplu: pentru ca statul, sub masca aparent "binevoitoare" a impozitarii unice, m-a strans permanent de c...ie la fel ca pe Carrefour, Orange sau OMV, care fac pe aici profituri record. In alte tari 100.000 de euro nu inseamna nimic, platesti taxe minimale pe banii astia si statul se bucura ca in loc sa freci menta, ai o activitate. Aici esti bagat in aceeasi oala cu toti colosii. Eu personal pe firmele de servicii care fac sub 200.000 de euro si pe cele de comert care fac sub 1.000.000 nici nu le-as impozita cu mai mult de 5% din profit, in schimb le-as impozita cu 20% pe alea care fac 25 de milioane si cu 30% pe alea care trec de 100 de milioane. Cum dracu sa prospere micul capital romanesc si sa devina mare, daca noi, sub masca ipocrita a egalitarismului, ii luam a 6-a parte din el, adica 16%? A sasea parte dintr-un profit de rahat e imens. Cum sa se mai acumuleze? Va spun eu, nici nu va prospera, nici nu se va acumula iar cei ca mine, care in toti anii astia au refuzat sa participe la caruselul creditarii, acumuland ca furnicile oarece cash in loc sa se bage "la rate", prefera mai degraba sa-si ia in spinare economiile si sa lase dracului Romania, decat sa-si mai rupa picioarele pe aici. Eu personal am preferat sa-mi investesc o parte consistenta a ceea ce am castigat din firma de aici intr-o firma din Canada. Cu cat am investit acolo puteam lejer sa-mi deschid aici nu una, ci trei firme de IT. Iar cu cat s-a investit in total in firma aia (suntem mai multi parteneri, 2 din Romania si 2 din Canada) am face invidioasa primaria unui oras maricel din Romania. Iar firma si-a deschis sucursala in UK pentru operatiunile din Europa. Se putea deschide sucursala aici? Da, se putea, dar la o analiza atenta s-a constatat ca regimul fiscal din UK e mult mai avantajos decat cel de aici. In Romania cu o mana ti se da si cu 10 ti se ia. In Romania nu vom deschide decat o sucursala a sucursalei, pentru niste operatiuni IT minimale, chestie in care eu nici n-am vrut sa ma bag.
Daca as fi avut vreodata 1 milion de euro profit, as fi platit cu cea mai mare placere statului nu 16, ci 30%. Ca aveam de unde. Cand profitul meu insa in anii cei mai buni a fost de vreo 15.000 de euro, 16% e al dracului de dureros. Chestia asta ar fi fost rezolvata de impozitarea progresiva.
Ca sa va parafrazez, in zilele astea, în România, a fi de dreapta este un nonsens economic. Nu faci decât să amanetezi şi viitorul generaţiilor ce-o să vină, dupa ce le-ai facut praf pe alea de pana acum. Incercati sa va dati jos ochelarii de cal si sa priviti lumea asa cum e, prin ochii unui om viu.
@Dan Mihu:
"Eu stiu firme care nu s-au inchis din cauza "forfetarului", dar care au facut disponibilizari ca sa compenseze aceste sume"
Da-mi numele si cf-ul acestor firme si iti spun daca s-au inchis din cauza forfetarului. Daca nu, vorbesti aiurea sa te doara gura.
"mobutu spunea...
Individul ăla cu "forfetarul rules" e ireal.
Incredibil ... să sustii asa ceva si sa nu vezi genocidul creat printre firme ... "
Si pt tine e valabil ce i-am spus lui Dan Mihu. Sau poate o sa-mi spui ca stii tu sigur ca au spus realitatea si antenele.
"Diana spunea...
Se fac cheltieli aberante de la buget pentru ca cativa sa -si mai burduseasca niste buzunare in timp ce majoritatea romanilor vor face foamea."
Ai dreptate Diana. Dar se fac in numele sustinerii "initiativei private" adica in cele mai multe cazuri a smenarilor.
Domnule Selaru !!! Unde e postarea la care am muncit jumatate de ora sa-i demostrez lui Adam Robert ca este un mincinos si evazionist ???? Dupa jumate de ora de calcule ...
? N-am inteles. Eu nu cenzurez nimic, asa ca ....
Poate ca ai postat pe al site. :-)
hmmmm ... naspa.
ii aratam domnului adam ca minte pt ca la 30-40.000 euro nu platea 3000 euro impozit minimal ci doar 4300 lei (1000 euro) ii calculam salarizarea medie din firma si a rezultat ca aia 30-40.000 euro is proape doar cheltuielile salariaile daca are salarii nete intre 800 si 1000 lei si eram curios de unde mai avea bani de leasing, reparatii cladiri, benzina samd :((
o fi fost prea lunga postarea ?
Precis nu era alt site :) m-am blocat pe siteul asta toata seara si v-am facut trafic :))
Nasol, cum la mine comentariile sunt libere inseamna ca n-ai postat.
@Anonim Vad ca sunteti un descoperitor de evazionisti de la distanta, poate va gasiti un post la Garda Financiara. Pacat ca nu ati inteles exact. 3000 e forfetarul la 2 firme, cu rulaj de 30-40 000 fiecare, am scris destul de exact in postul anterior, ma indoiesc ca va iese mai bine de la distanta un calcul decat il vad eu intr-un bilant contabil...
Daca va intereseaza atat de mult de unde platesc eu leasingurile, raspunsul e simplu si toti cei care au firme mici il stiu: uneori punem de acasa (asta nu e evaziune), se mai numeste "fonduri patron" in limbajul nostru, al nenorocitilor care muncim ca sa aiba lumea de ce sa ne arate cu degetul. Mai pe romaneste, imprumuti firma cu bani, in speranta ca ii recuperezi cand merge mai bine.
Dar daca tot v-ati preocupat atat de mult, va informez ca, din cunostintele mele practice, nu teoretice, pe statul roman nu il intereseaza de unde si cu ce, atata timp cat iti platesti impozitele, taxele si amenzile. Si, slava domnului, le platesc cu varf si indesat.
Oricum, daca tineti atat de mult sa ne demonstrati tuturor de aici cat de pregatit economic sunteti, probabil ca nu realizati ridicolul situatiei in care va aflati. Ma faceti pe mine mincinos, care ma semnez aici in clar, aflandu-va intr-o postura absolut confortabila (nu neg ca vi se potriveste...) de ilustru anonim.
Vai mie, poate sunteti Pogea... Adevarul e ca in gandire semanati putin: confundati teoria cu practica economica. E situatia aia in care orice teoretician, fie si stralucit, e aruncat in ridicol de orice chinez din Dragonul Rosu, care il va surclasa oricand la capitolul adaptabilitate, inventivitate si fentat orice si oricand, pentru a-si derula afacerea. Oricum, eu va admir sincer, e nevoie de mare curaj sa arunci acuze pe forumuri fara a-ti dezvalui numele...
"Eu conduc 2 firme mici, cu rulaje undeva la 30-40 000 de euro fiecare anual. Forfetarul neglijabil de care aminteati se ridica la minim 3000 de euro pe an."
Deci ce e clar aici ???
Pina la 215.000 lei rulaj, impozitul MINIMAL domnule, este de 4300 lei anual (1030 euro)
Fie, spuneti ca fiecare din firme plateste minimalul. iasa 2060.
sunt un biet ing (nu metalurgist ca si pogea) si la mine 2060 nu fac 3000.
Alt exemplu de calritate:
"Poate imi calculati si mie, dintr-un rulaj anual de 40 000 de euro, scazand forfetarul si cheltuielile amintite mai sus (cu 6 angajati), unde mai e ratiunea economica de crestere a unei firme? "
pana la urma ce rulaj aveti ? 30-40.000 anual pe fiecare firma ? cu 6 angajati ?
60-80.000 ? cu aceiasi 6 ANGAJATI ?
si mai pierd jumate de ora si va arat ca sunteti evazionist. :) Pa
Si chiar asa ... cine e ridicol ? Dvs ca veniti cu abureli gen 2060 = 3000 (de acord, la evaziunea practicata cei 940 euro is basca) sau eu ca va atrag atentie ca o problema de management unei firme nu se trateaza din buze ci pe cifre ?
Si aveam un raspun in postul ce s-a pierdut: DA am condus firme rom-germane si rom-italiene cu rezultate k lumea asa ca ... nu sunteti singurul ce activeaza/a activat pe piata
De fapt si de fapt esenta problemei este urmatoarea. Un tip are un chiosc. Si are 2 angajati platiti cu 200 euro pe luna. Si acest tip castiga 15.000 euro pe luna. Lui i se pare normal sa fie considerat MARE PATRON, si sa traiasca ca un membru din bordul unei multinationale. nu realizeaza ca de fat el, acest mic intrerinzator are un job si are 2 colegi. Asta e diferenta de mentalitate usa-ro. Si mai este un aspect. Acest MARE PATRON de "chiosc" baga pe firma cheltuieli aiuristice: leasing pt nevasta si amanta, benzina aferenta samd. Este ilogic intr-o economie dezvoltata. abia cand astia vin cu picioarele pe pamant o sa INCEAPA sa se schimbe mentalitatile.
@Anonim:
Repet si subliniez ceea ce am spus:
Eu stiu firme care NU s-au inchis din cauza "forfetarului", DAR care au facut disponibilizari ca sa compenseze aceste sume.
Da-mi numele si cf-ul acestor firme si iti spun daca s-au inchis din cauza forfetarului.
Repet si subliniez: NU s-au inchis, dar au desfiintat posturi pentru a putea trimite oamenii in somaj. In loc ca firmele sa plateasca taxele pe munca si angajatii impozitele pe venit, au platit "forfetarul". Ei au iesit pe plus, Statul pe minus. Perfect legal, ba chiar si moral. Pogea sa traiasca, Boc a ramas sa numere deficitul! Altfel, nici daca as vrea, nu am cum sa-ti dau nimic, pentru ca nu existi. Esti un biet anonim frustrat.
Daca nu, vorbesti aiurea sa te doara gura.
Bine, promit sa nu mai vorbesc cu anonimi trasi cu cheitza de la partid. Oricum NU vrei sa citesti ce scriu eu. Ai "textul" tau si probabil ca esti platit la numar de postari. Deficitul bugetar te pomenesti ca vine de la americani, cu avionul. Sa nu te uiti la cifra cu cheltuielile pentru somaj si nici la incasarile din CAS-uri si impozit pe venit! O sa visezi urat.
Si de ce nu mai conduceti firmele alea cu rezultate? Le ingroapa statul roman si se muta in Sudan? Firmele de care vorbesc sunt romanesti suta la suta, e putin mai greu cand o iei de la zero, cu banii tai, pe care ti-e teama sa ii pierzi. Cand ai un capital italian, german, si tu vii doar cu cunostintele, ambitia si cunoasterea, fara riscuri pentru banii TAI, e mai simplu.
E o vorba, dintr-o suta de dolari faci o mie, dar dintr-un dolar nu faci o suta... Eu am facut o suta din cativa dolari si nu sunt evazionist, ca dovada si faptul ca spun cine sunt.
Ideea era alta. Forfetarul este prost pentru ca a omorat mici intreprinzatori, evazionisti sau nu, aveau cel putin un salariu pe cartea de munca in firma aia. Forfetarul, asa cum bine a spus cineva mai sus, trebuie aplicat de la o anumita cifra de afaceri, mult dincolo de cele cu care se chinuie micii intreprinzatori. Sunt sigur ca stiti cum e in Germania si Italia...
Iar despre 940 de euro aia... Platesc forfetar circa 1600 ron pe trimestru pe fiecare firma. Un calcul simplu arata ca nu am gresit cu absolut nimic, am dat valorile aproximativ, nu fac pe desteptul pe forum cu actele de la firma in fata.
Dar de dragul dumneavoastra, defalcam. Aproximativ 1600 ron x 2 firme x 4 trimestre, totul impartit la 4,2, ies 3000 de euro aproximativ. Greu cu finantele astea... Curat evazionism!
@Dan Mihu:
deci stii doar ca DIN CAUZA IMPOZITULUI MINIMAL (nu forfetar) firmele au avut dificultati. sa inteleg ca dezavuezi psd-ul si pnl-ul care spune ca s-au INCHIS din CAZA FORFETARULUI 120.000 firme ?
2) NU sunt platit de nimeni (din pacate)
3) "In loc ca firmele sa plateasca taxele pe munca si angajatii impozitele pe venit, au platit "forfetarul"." Taxa pe munca ? hmmmm ... stiam ca in lumea asta firmele platesc IMPOZIT PE PROFIT
4) "Ei au iesit pe plus, Statul pe minus" Adica au iesit firmele pe plus ? Mai omule tu-ti dai seama ca spui o blasfemie si te va injura Robert Adam ?
Si pentru ca multe lume vad ca e interesata de identitatea mea, ma numesc Tudor Ovidiu si sunt din Alba.
"Si de ce nu mai conduceti firmele alea cu rezultate? "
Pt ca m-am recasatorit si m-am mutat in alta parte din tara.
2) Daca platesti 1600 ron inseamna ca platiti 1600-1075=525 lei PESTE IMPOZITUL MINIMAL. Pt ca platiti 16% la un profit. Cu alte cuvinte impozitul minimal nu va afecteaza cu nimic, oricum ati fi platit 16%. Atunci poate imi explicati si mie ce ati spus in prima postare ca forfetarul e jalea dvs ? Asa numai ca sa fie interesant ?
3) Incepe sa se risieasca ceata dar ... tot e curios. Sa stiti ca chiar veau sa ma uit prin actele dv. De-as fi de la garda si de la ITM as face-o. :) Spuneati de 6 angajati ... pe o firma nu merge la cifra aceea de afaceri decat ... ori aveti 3-3, 4-2 ... ori oamenii sunt platiti pe o firma si lucreaza pe 2 :). Ma rog, in cazurile astea s-ar rezolva si cu o amenda, nu neaparat puscaria in caz ca GRESITI UN BILANT cum spuneati
Nu ma pot abtine sa nu pun si cifrele. ca sa se vada exact efectul masurilor luate de Boc si Pogea mai an.
Sursa mea e Ministerul de Finante. Stiu, nu e foarte credibil, nici foarte onest, dar altul nu avem.
Ne uitam asadar in executia bugetara pe primele patru luni si dam doar trei cifre:
Contributiile de asigurari au scazut cu 589.6 milioane (-3,6%). Astea-s firmele care au concediat oameni (printre altele si ca sa plateasca forfetarul).
Impozitul pe salarii si venit a scazut cu 468,7 milioane (-7,3%). Astia sunt oamenii concediati, care nu au mai platit impozite.
Asistenta sociala a crescut cu 2,970.4 milioane de lei. Variatia e data mai ales de oamenii care au intrat in somaj (pentru ca nu am auzit nici de valuri de pensionari noi, nici de dublarea pensiilor din 2009 incoace). De fapt, ca sa afli exact, la somaj s-a inregistrat o crestere de +111,3% fata de 2009.
Dar desigur, dupa cum zice Partidul, forfetarul n-are nimic de-a face cu asta. Acest impozit a fost o mana cereasca pentru toti investitorii. O dovada de incredere din partea Guvernului. Un ajutor nesperat. Un colac de salvare. Etc. etc.
Numai evazionistii s-au temut de el, dar ei au fost starpiti de forfetar si acum economia e mai curata si mai uscata. Maine se ridica si o ia la fuga mai ceva decat soldatul de la Marathon (sic!). Mi-e insa ca nu se opreste pana peste granita.
Aoleou, m-a mancat undeva sa comentez... Prietene drag, sunt 2 firme, una cu 4 angajati si alta cu 2 angajati, fiecare cu aia a masii, nu lucreaza una pentru alta, una e intr-un judet, alta in capitala, nu mai face atata pe contabilul ca esti pe langa total... Garda ma viziteaza cu regularitate la 6 luni, mai platesc o amenda ca vanzatorul nu avea ecusonul pus drept, in rest sunt ok si relaxat. Platesc si taxa tv, si ORDA si multe altele de care sunt sigur ca nu ai auzit. Si da, platesc forfetar la un profit, ca daca nu aveam profit 1 leu, imi dadea nimeni finantare in leasing, of, vai de viata mea, si mai spui ca ai condus firme romano-catolice... Cifrele de afaceri date erau aproximative, anul asta de unde dracu sa stiu ce cifra de afaceri voi avea, doar din estimari nu? Cine mai poate face estimari acum, in haosul asta? Mergi in pace, eu ma culc ca e tarziu si maine poate ma cauta fiscul...
"Contributiile de asigurari au scazut cu 589.6 milioane (-3,6%). Astea-s firmele care au concediat oameni (printre altele si ca sa plateasca forfetarul).
Impozitul pe salarii si venit a scazut cu 468,7 milioane (-7,3%). Astia sunt oamenii concediati, care nu au mai platit impozite."
DE UNDE STII ????
De unde stii ca e vorba de cei care au redus din cauza "forfetarului" ? Te-ai gandit vreodata ca zona constructiilor a scazut cu 13% ? Te-ai gandit ca desi o parte lucrau la negru, o parte care erau cu acte au fost concediati ?
Te-ai uitat la dinamica pfa ??? Ai vazut cati sunt ? Pentru a simplifica administrarea, s-a optat politic spre trecerea la pfa si intreprinderi familiale si si acest sector a dus la scadere ? In intreprinderile private nu erau taietori de frunza la caini care au fost concediati anul trecut ?
@Tudor Ovidiu din Alba
Taxele pe munca sunt tot siragul de contributii la asigurari (CAS, CASS), taxa ITM, fondul de garantare a somajului si ce-o mai fi acolo. Ma asteptam ca o persoana care a condus si a dres sa inteleaga ce zic.
Desfiintand acele posturi, firmele au economisit respectivele cheltuieli. Basca salariile in sine. Din ele au platit forfetarul si au mai facut rost de nitel cash-flow. Statul a pierdut respectivele contributii + impozitul pe venit al fostilor angajati + alocatia de somaj pe care a trebuit sa le-o plateasca respectivilor. Rezultatul e fidel reflectat in executia bugetara.
Asta ca sa stiti de ce acum trebuie sa taie guvernul cate 25% din salariile tututor si 15% din pensii. N-a fost niciun cataclism. Decat daca incompetenta si lipsa de viziune pot fi trecute la dezastre naturale.
Mai simplu nu va pot explica. Somn usor!
Te-ai uitat la dinamica pfa ??? Ai vazut cati sunt ?
Nu. Cati? Chiar sunt curios.
Show me (the money)!
"Si da, platesc forfetar la un profit" si spui ca nu ma pricep eu !!! Domnule ... suntem obositi. Platesti 16% la un profit, impozitul astfel calculat este mai mare decat minimalul deci :)
Cu un lucru insa sunt de acord din postarile tale:
CONTROALE ABUZIVE si care CAUTA NOD IN PAPURA numai pt a amenda. Stiu mecanismul si nu sunt de acord cu el. Ca o pata de culoare, nevasta-mea e sef de afp asa ca stiu cum merge treaba. prea bine chiar. Totusi ... parca parca ai inceput sa-mi para o rara avis, un tip onest. Asa ceva intre "intreprinzatori" cam rar.
Noapte buna.
Ultima data cand m-am informat 540.000.
"Desfiintand acele posturi, firmele au economisit respectivele cheltuieli. Basca salariile in sine. Din ele au platit forfetarul si au mai facut rost de nitel cash-flow. Statul a pierdut respectivele contributii + impozitul pe venit al fostilor angajati + alocatia de somaj pe care a trebuit sa le-o plateasca respectivilor."
Cu alte cuvinte, intreprinderea si-a optimizat functionarea.
@DAn Mihu
Noapte buna si dvs.
@Anonim Da, bre, dar oricum impozitul pe profit nu poate fi mai mic decat forfetarul minim. Hai, spune-mi, asa e ca te-ai prins acum ca am fost corect in descriere?
"Adam Robert spunea...
@Anonim Da, bre, dar oricum impozitul pe profit nu poate fi mai mic decat forfetarul minim. Hai, spune-mi, asa e ca te-ai prins acum ca am fost corect in descriere? "
Tocmai asta incercam sa va explic :))
deci FORFETAR = o suma fixa anuala.
Impozit minimal = platiti o suma fixa dar nu mai putin de 16% din profit.
Gata, chiar noapte buna ca maine avem taxe :))
@Tudor Ovidiu
Ultima data cand m-am informat 540.000.
Aveti o sursa publica pentru aceasta cifra? Ce semnifica ea? Numarul de pfa existente? Nou-infiintate? Parca incercam sa evaluam dinamica. La ce ne raportam? Cate pfa erau inainte de "decizia politica"?
Apropo de faptul ca v-ati informat, poate stiti ceva si de asta... E adevarat ce se spune despre noul regim de impozitare a pfa? Vor creste contributiile la asigurari? Alta "decizie politica"? Ce se va intampla cu atunci cu dinamica? Dar cu bugetul? (Guvernul stiu ca va fi bine, sanatos, si va astepta sa treaca criza in Occident, pentru ca de acolo ne rasare noua soarele.)
Multumesc.
http://www.incont.ro/utilitare/imi-fac-afacere-pe-pfa-sau-pe-srl-care-varianta-ma-avantajeaza.html
http://www.infolegal.ro/pfa-solutia-pentru-a-evita-impozitul-forfetar/2010/01/13/
http://khris.ro/index.php/05/2010/de-ce-vrea-guvernul-sa-impoziteze-suplimentar-pfa-urile/
anonim din alba,
Stiu cazuri clare de inchideri de firma (mici, 50.000 - 500.000 CA anuală, depinde de firma) din cauza forfetarului. Sau/si trecere pe negru din acelasi motiv.
Nu o sa va dau detalii (cf, etc) pentru ca e vorba de foști si actuali (au trecut pe negru) parteneri de afaceri iar asa ceva nu se face.
Doua lucruri as mai vrea sa adaug: -pentru majoriatatea firmelor mici provocarea anilor 2009-2010 a fost MENTINEREA PE ZERO si plata salariilor. mentinere pe zero datorita crizei, restrangerii creditului, vanzarilor, increderii, consumului etc
-forfetarul a fost aplicat la CA AFERENTA ANULUI 2008, an de boom, cu CA mari.
in 2009 CA a scazut masiv 30-80%.
deci in conditii de mentinere pe zero trebuia sa platesti forfetar aferent unei CA din an de boom.
great!
ps ca=cifra de afaceri
Multumesc. Din linkurile de mai sus eu inteleg asa:
Conform datelor furnizate de ONRC, la 31 decembrie 2009 în România îsi desfasurau activitatea 1.034.564 comercianti, dintre care 690.021 sunt persoane juridice, iar un numar de 344.543 detin statutul de persoana fizica autorizata.
Numarul PFA-urilor înfiintate in 2009 este cu mult mai mare fata de cel înregistrat în 2008 (40.776 fata de 26.124).
Practic, in acest moment exista 550.000 de PFA-uri, iar pana la sfarsitul anului cifra va ajunge la 600.000.
Ma rog, raportarile ONRC-ului mi se par inutil de alambicate (dau o dinamica fata de 1990) si par a surprinde doar infiintarile de PFA, nu vad nicaieri raportate radieri (nu stiu care e procedura, daca exista posibilitatea). Mi-a atras atentia insa concluzia lui Khris:
Salariatii au devenit PFA pentru a reduce costurile companiilor, pentru multi alternativa fiind concedierea. Ori, daca un PFA va plati impozite la fel de mari ca un angajat, este posibil ca prin cresterea fiscalitatii, guvernul sa puna umarul la cresterea economiei subterane.
E adevarat, va fi interesant de urmarit "dinamica".
Impozitul minimal loveste mai ales in firmele de subzistenta,cele la limita.
Exemplu:in 2008 una din firmele conduse de mine preluate de la cineva din familie avea un mic profit.Pentru a moderniza afacerea si a o face competitiva aveam nevoie de o extindere a spatiului de vanzari de la parterul uniu bloc.Credit de la banca,constructii,utilaj nou si altele.Doua luni in timpul constructiei activitatea a fost sistata.Firma a mers bine,efortul de capitalizare s-a vazut in profit.
A venit CRIZA.Banca a crescut dobanda de la 14,5 la 21,5 %.Incasarile au scazut cu 20%.Firma a trecut pe profit zero.Am hotarat sa nu disponibilizam nici un angajat din cei 6 dar am inghetat salariile si am anulat primele.Daca dadeam afara oameni nu mai faceam fata cu personalul in perioada concediilor decat cu efort dublu din partea mea,fiind nevoit sa lucrez 12 ore pe zi si ar fi fost afectata familia.
A venit impozitul MINIM si aberatia economica.Firma prestatoare de servicii(una din cele mai apreciate din oras-dimensionata la nivelul cererii din zona)desi cu profit zero sau in unele luni cu pierdere trebuia sa plateasca acest impozit.Deci eu,intreprinzatorul,desi mentineam 6 locuri de munca cu toate taxele la zi,cu TVA la zi si o groaza de avize si autorizatii la zi,cu controale de la FISC,ANPC,POLITIA ECONOMICA ,itm si altii(apropo fiscul mi-a dat amenda la o alta firma pt ca am intarziat cu o zi plata impozitului pe dividende-legal dar imoral-"nu putem pleca cu mana goala,ca stiti,sefii!") trebuia sa aduc bani DE ACASA ca sa platesc IMPOZITUL MINIM.Ca sa evit aceasta situatie a trebuit sa calculez de cat TVA am nevoie de 'recuperat' de la stat pentru plata impozitului minim.Si acum statul imi plateste impozitul minim dar riscul este al meu.Sa dea Domnul sa scada dobanzile(dar asta este alta poveste interesanta) sau sa creasca vanzarile
-Evolutia Romaniei, a intregit piramida societatii capitaliste cu varful in jos. Ca sa ajungi sus iti trebuie scara,care mai are trei trepte la baza si una sus din 20(ani),restul s-au rupt. Sus sunt elicoptere pentru orice necesitate,jos e o mocirla groasa in care piramida sta infipta 1/3. Fereasca D-zeu de cutremur sau vreo viitura---ori-- o lovitura cu dosul labei stangi,in timp ce dreapta e la tampla ,ocupata cu salutul---
Rompress, 31 Mai 2010
Parlamentul şterge datorii de 8,3 miliarde euro
Cu doar o zi înainte de anunţarea de către preşedintele Băsescu a celebrelor măsuri anticriză, Parlamentul României adopta, discret, o ordonanţă de urgenţă dată în anul 2006. Scopul actului normativ emis de Guvernul Tăriceanu: scutirea datoriilor istorice în valoare de 8,3 miliarde de euro a 34 dintre marile companii şi societăţi de stat, anunţă ziarul Puterea.
Este vorba despre celebra Ordonanţă nr. 128/2006 privind unele măsuri pentru diminuarera arieratelor bugetare, care scuteşte de obligaţiile fiscale datorate şi amânate, conform evidenţei fiscale la data de 31 decembrie 2005, o parte din societăţile naţionale şi societăţile comerciale la care statul este acţionar majoritar. Printre companiile scutite de datorii se numără Termoelectrica Bucureşti, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu, Societatea Naţională a Cărbunelui Ploieşti, Compania Naţională a Huilei Petroşani (are cea mai mare datorie la buget dintre toate - 195.318.009.490.000 lei vechi), Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Deva, Compania Naţională 'Romarm', Compania Naţională de Căi Ferate CFR Bucuresti.
Potrivit parlamentarilor care au urmărit traseul ordonanţei, deşi în 2006, la apariţie, actul normativ a făcut valuri, nu şi-a putut produce efectele, pentru că Uniunea Europeană condiţionase ştergerea datoriilor cu o restructurare a companiilor datornice. Cum Guvernul Tăriceanu nu a putut să îndeplinească toate condiţiile, ordonanţa a fost abandonată prin sertarele comisiilor parlamentare. Luna aceasta însă, în plină criză, Guvernul a invocat-o în procesul de analiză cu FMI şi UE din nou, iar instituţiile internaţionale au acceptat să fie aprobată şi promovată, cu condiţia să nu se modifice sumele datoriilor.
..
Unde era evazionistul SEF..
:)
Ati scris 90% din articol asa cum gandesc eu si asa as fi scris si eu.
Politica de stanga nu este pentru romania acum si poate ca niciodata. Trebuie ca economia sa se dezvolte, iar aceasta se realizaeaza prin politici concurentiale, intr-o economie de piata. Este o realitate pe care o vedem daca deschidem ochii si ne uitam la tarile dezvoltate.
Sustineti corect politica de dreapta, dar nu vad ce legatura au politicile de dreapta cu guvernul Boc, PD-ul si Basescu!?
Spneti ca:
"Nu vreau să se creadă că apăr Guvernul dar..."
Sau poate va referiti la un alt guvern, la liberali si nu la actualii. Actualii nu sunt de dreapta sau de stanga. Sunt dezaxati si distructivi!
Trimiteți un comentariu