luni, 10 mai 2010

Să îngrăşăm şi Slabul

Măsurile propuse de Preşedintele Băsescu au calitatea că dacă legal pot fi puse în practică, atunci pot fi puse repede.

Grasul are mai multe membre şi componente. Câţi bani se puteau salva? Banii de la Prima Casă, banii de la Casa Specialistului, banii de la Programul Rabla. Tăiate toate cheltuielile aberante ca investiţii în biserici, patinoare, fântâni şi mai ştiu eu ce drăcii pe care dau banii aleşii noştri de toate culorile şi nivelele. Nu au avut, nu au şi n-o să aibă niciun efect economic.

Plus, e incredibil că se cheltuie dublu pe bunuri şi servicii faţă de investiţii, iar alea sunt în biserici.

Nu trebuie să fii prea inteligent să vezi că în curtea lui Blaga se face un trafic cu ţigări îngrozitor. Şi nu trec contrabandiştii cu câte un pachet ci cu tirul. Georgia a dat afară toată vama din motive similare. Deci, se poate. La fel la pâine, la alcool, la parfumuri, ştie el, Blaga, mai bine la ce. Aici se poate acţiona repede.

Bun, s-au tăiat otova că altfel era prea lung procesul şi cam neconstituţional, nici aşa chestia asta nu-i prea clară.

Ce să facă Guvernul cu banii ăştia? Să scadă taxele, respectiv cota unică. Cu cât? Cu cât iese din socotelile lui Vlădescu, ba chiar puţin mai mult. Şi să taie impozitul forfetar că i-au sărit în aer cheltuielile cu ajutoarele sociale. Aşa ar mai ajuta şi Slabul să se îngraşe.

Apoi, să mai dea o HG, constituţională de data asta, prin care să externalizeze atragerea de fonduri europene, Şi firmele respective să fie plătite procentual din sumele aduse. Şi să-i dea afară pe toţi funcţionarii care se ocupă de asta.

Să lase banii de la contribuţiile la pensii private la locul lor, sunt bani care sunt investiţi, printre puţinii din zilele astea.

Şi, în mod obligatoriu, să-l dea afară pe Boc. Să găsească un cetăţean cu credibilitate şi un Guvern în care să avem încredere. Un Prim Ministru cât mai puţin demagog, când Boc anunţă triumfalist ce-o să facă el cu tăierile de bani, cănd ar trebui să-şi dea demisia, niciun om rezonabil nu consideră că Guvernul Boc e capabil să-şi atingă ţintele.

Relaţiile publice ale acestui Guvern sunt catastrofale. Dacă nu ai habar să-ţi vinzi marfa şi să-ţi promovezi hotărârile şi mai stai şi ascuns, atunci du-te.



De aici.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Va atrag atentia ca partidele se alimenteaza majoritar cu bani din "donatii" si mult mai putin din cotizatia membrilor. Ca urmare , anumite cheltuieli , contracte , toate cu "dedicatie" nu pot fi reduse sau anulate !
Este valabil pentru toate partidele si in special cind sint la guvernare (centrala si locala ).
In interiorul acestor partide si promovarea se face pe baza banilor "canalizati" individual catre "pusculita" politica .
Combinarea acestor doua realitati duce inevitabil la clientelism dar si coruptie .
Acest binom este motorul politicii autohtone si reducerea sau anularea acestor fenomene nu este posibila . Este fundatia pe care se bazeaza politica si politicii autohtoni.
O solutie ar fi finantiamentul public ar partidelor (modelul occidental) dar in viata politica nationala ar devenii imediat un sistem complementar/ suplimentar de finantare . In nici un caz un sostitut al sistemului actual .

Dan Selaru spunea...

Stiu, ca de asta si scriu.

Turnofftheglory spunea...

Sunt de acord cu tine Dane, dar Boc orisicat mi-as dori nu pica mai devreme decat in 2010 toamna. Macar de un minus Videanu, Berceanu, Blaga, Vladescu, Udrea ne vom blagoslovi remaniati. Nu e nici pe departe o alternativa mai buna pe la Varujean sau Mareean. Dar macar platesc incompetentii actuali, trebuie si gat de boier sa simta nitel criza.

alex@formidabilii.org spunea...

Bisericile sunt o investitie foarte buna pt stat.

Dan Selaru spunea...

Da, ca sa ajute mersul la ceruri pentru enoriasi din orice pozitie.

DS spunea...

"Apoi, să mai dea o HG, constituţională de data asta, prin care să externalizeze atragerea de fonduri europene, Şi firmele respective să fie plătite procentual din sumele aduse. Şi să-i dea afară pe toţi funcţionarii care se ocupă de asta"
Sunt un functionar care de 3 ani de zile nu si-a mai facut concediul, deoarece nu a putut fiindca a lucrat pe fonduri europene. Impreuna cu colegii mei, 10 la numar, nu avem nici macar o zi, includem aici si sambata si deseori duminica, sub 12 ore de munca, fara a primi plata pe ore suplimentare. Am adus pt municipalitatea pentru care muncim pana acum 72,4 mil euro pentru investitii. Pana cel tarziu in noiembrie/ianuarie vom ajunge la 178,7 mil euro. Cota pentru consultanta externa este de cam 5% per proiect depus, nu neaparat si castigat. Pentru implementare se merge pe inca minim 5%. Castigam in medie 1500 ron, desi... chiar ne-ar conveni sa fim pe privat si la luam procentual (vezi mai sus si un calcul simplu iti va da de inteles). Ca avem randament si eficienta ca si municipalitate e tocmai datorita faptului ca nu lucram cu consultanti, majoritatea administratiilor care au lucrat sau lucreaza cu ei, dincolo de fapt ca sunt spoiti de bani, au si cele mai putine contractari. Vin, se fac ca scriu, depun , i-au banul si daca iese iese, daca nu, nu! Asadar mi se pare o idiotenie chestia citata si o batjocora la adresa mea si a colegilor mei. PS Ai fost chemat a doua zi dupa nunta din concediu cu ordin de chemare? EU DA!

Dan Selaru spunea...

Si nu crezi ca te-ar angaja orice privat pe un salariu cvadruplu decat ai acum?

DanBruma spunea...

Bai DS, chiar atat de prost esti? Adica Selaru zice sa se treaca pe privat ceea ce spui tu cu guritza ta ca iti convine, dar zici in acelasi timp ca spune o idiotenie cu chestia citata? Ba, pai de asta spunem noi astia care nu sintem in sistem, ba, ca sinteti prosti. Pentru ca sinteti prosti.

Lucian spunea...

Pai nea DanBruma, cred ca tu esti cel care nu a inteles. DS a zis ca e o idiotenie sa presupui ca se fac economii la stat in conditiile enuntate de el, nu ca nu ar fi in interesul lui asta. El se gandea la interesul public, cum ar veni...

Dan Selaru spunea...

Interesul public e atragerea banilor de la UE. Daca nu castigi proiectul nu iei nimic. Daca esti la Stat daca nu iei priectul esti platit. Unde-i interesul national?

bbedexe spunea...

Legal, prin SEAP sau nu, se fac "investiţii în biserici, patinoare, fântâni şi mai ştiu eu ce drăcii "

Sunt ilogice, dar cu legea in mana, n-ai ce le face.

Deci undeva e o problema si trebuie corectata logica de achizitii.

Curtea de Conturi sa zica: ai parcul IOR care alee de asfalt, de ce ai cheltuit bani s-o inlocui cu dale ?

Anonim spunea...

slabiti grasul ingrasati slabul ne va fi mai bine

Alin spunea...

dati-l pe ala slab pe mana mea.
de nu ma duc eu sa dau 1500 ron de bag steroizi in el si in 3 luni de sala, il duce pe ala gras intr-un deget ...

daca as fi pentru o zi presedinte v-as amaneta pe toti :))

hai mah serios acum, eu stii ce as face daca as fi premier ... m-as duce in partid si nu le-as zice , hai care e preten de-al meu sau care da banu mai mare e ministru.
Le-as da test frate, la tot partidu, hai mah care vreti sa fiti ministru, va inscrieti pe lista, in 3 zile aveti examen , va duce capu postu e al vostru ...

da un examen dala facut de antreprenori si psihologi sa nu ma traga in piept :))

DS spunea...

pentru Dan
e vorba si de interes public si de oameni care tin la comunitatea lor. Nu stiu si daca viceversa e valabila. Am primit oferte indestulatoare sa merg pe privat, dar cineva trebuie sa mai si implementeze ce s-a contractat. Corect? K. Daca esti de acord cu mine, si nu ma consideri prost precum unul dintre cei de a u postat comenturi, trebuie sa fii de acord si cu faptul ca nu se poate generaliza de dragul incadrarii, etichetarii. In rest doar de bine, inca sunt la job si poate voi ajunge pe la 2 dimineata acasa, asa ca un bugetar puturos si lipsit de randament ce sunt. Si colegii mewi iti ureaza o seara placuta. Gata cu pauza back to work!

Dan Selaru spunea...

Cred un singur lucru, ca va irositi munca pentru un Stat care nu se poate reforma si ca tu si colegii tai ar trebui sa va faceti o firma si sa lucrati pentru voi.

o casandra dezolata spunea...

Ce concluzie minunata are aceasta discutie!

Va produce stupoare nu faptul ca exista prea putini specialisti buni la stat (precum DS), care atrag fonduri europene pentru programe de dezvoltare a comunitatilor, la costuri modice, ci faptul ca mai exista asa oameni.
Ar trebui ca toti sa fie privati, sa creasca exponential costul atragerii fondurilor, nu?
Adica, nu plangeti voi ca sunt sume neatrase, ci ca nusunteti in pozitia de a va taia si voi o felie mare din acesti bani!

Aferim, m-am lamurit cine vorbeste de interese publice! Ceva mai putina ipocrizie ar face bine la metabolism, dragilor.
Eu stiu ca interesul poarta fesul, dar chiar pana acolo unde dati si voi un ghiont la demolarea cetatii?!

Anonim spunea...

offff, fratilor, voi chiar nu vedeti ca banii care sunt acuma taiati de la bugetari a fost furati de mult??