vineri, 28 mai 2010

Ziua libertății fiscale

Cheltuielile publice ale guvernului se ridică la 40, 4% din PIB
40,4% din an, ALTCINEVA cheltuie produsul muncii noastre.
Mai rămânem doar cu 59,6%

Adică,
Muncim 147 de zile pentru stat
Din 100 de lei pe care îi producem, GUVERNUL cheltuie 40,4...
Ne mai rămân doar 59,6 lei



28 mai este Ziua libertății fiscale
Ziua în care nu mai muncim pentru stat și începem să muncim pentru noi.

29 de comentarii:

Anonim spunea...

Nu muncim pentru stat ci muncim pentru serviciile asigurate de stat (infrastructura, invatamant, sanatate, securitate etc.) si pentru solidaritate sociala. Faptul ca nu suntem multumiti de aceste servicii e o alta problema...

skortzy spunea...

Nu e ca din cei 100 de lei pe care ii producem guvernul cheltuie 31 de lei si apoi mai imprumuta aproape 10 lei pe care o sa-i platim noi (cu dobanzile aferente) din ceea ce vom produce in viitor?

Anonim spunea...

Nu suntem multumiti pentru ca Statul se comporta ca un monopol si ne vinde silnic niste servicii publice lamentabile (infrastructura, invatamant, sanatate, securitate etc.). Statul ar trebui sa nu ne mai ia banii si sa ne lase sa cumpara ce putem si cand vrem (infrastructura, invatamant, sanatate, securitate etc.). Dar in tara asta nu Statul e al cetatenilor si cetatenii sunt ai Statului. "Resurse umane", nu? "Contribuabili", adica platitori. Nu beneficiari.
Iar solidaritatea... e doar pentru catei. Care umba cu ea in gura pe forumuri si in alte spatii publice. A vorbi despre solidaritate cand scad pensiile cu 15% sau ajutorul de somaj, si asa mizerabil, e nu doar o dovada de rea-vointa si demagogie, ci de-a dreptul de prostie crasa. Va trebuie un om care se pricepe la comunicare acolo la PDL. Si alti cativa care se pricep la guvernare, nu doar la furat banii "contribuabililor".

Anonim spunea...

Cand am scris solidaritate sociala ma gandeam la ajutor de somaj, la ajutorul dat celor cu dizabilitati, la asigurari de sanatate de care beneficiaza si cei care nu platesc.
"Va trebuie un om care se pricepe la comunicare acolo la PDL."
Mi se pare mie sau ai presupus ca as fi de la PDL? Nu de alta dar in cazul asta te inseli.

Andrei spunea...

Calculul este gresit!
La noi se colecteaza doar 30-31% din PIB, deci cam 114 zile. Daca ar fi 147 zile asa cum zici tu, ar fi bine, nu ar mai fi atatea probleme.

pehash spunea...

@Dan: ori te apuci de invatzat economie ori te lasi de articole pe teme macroeconomice.. in cazul de fata media e irelevanta. din 22 de milioane cati participa efectiv la veniturile bugetului de stat? doar taxele de consum ne afecteaza pe toti, restul sunt duse de ~ 25% din populatie.
@skortzy: putem sa bagam o inflatie cu 2 cifre ca sa mai plateasca din rate si actualii beneficiari ai imprumuturilor

ziua libertatii fiscale.. ziua in care statul ar trebui sa-ti ia exact atatia bani cat cheltuie pe dosu' tau si al celor pe care tu ii intretii direct..

Anonim spunea...

Aspecul este prezentat simplist avand singurul obiectiv de a intara pe unii, ce cred ca ei produc bani, impotriva altora ce produc servicii comune tuturor. Care este mai valoros? Cel ce produce bani (privatul) sau cel ce produce servicii (bugetarul)? Ati spune ca cel ce produce bani, dar pot sa va spun ca nu gasesc la produsele lui (atunci cand le cumpar eu) calitatea ce o doresc, cum nici el nu gaseste calitatea serviciilor produse de "mine". Deci, ramane intrebarea: Cine are mai multa valoare? EL ce-mi vinde un produs prost si-mi ia banii din buzunar sau Eu ce-i ofer un serviciu poate la fel de prost? Si eu sunt pagubit ...si el este pagubit!

Bogdan C. spunea...

@ultimul anonim: diferenta intre sta tsi privat e ca daca nu-ti place produsul x de la privat poti sa cumperi produsul y si sa-i spui ca produsul x e prost si ar trebui sa-l imbunatateasca, altfel lumea nu mai cumpara si ar da faliment. In schimb la stat nu pot sa ma duc la alta administratie sa-mi platesc impozitele.

igs spunea...

Inca o corectie: ziua eliberarii fiscale, nu a libertatii fiscale :)

casandra spunea...

Ei, cu asta chiar ca m-ai facut sa rad!

Ziua aia este ziua nostalgicilor Evului Mediu probabil.

De ce nu spui cum stau lucrurile cu cheltuielile bugetare si in alte tari?

Suplinesc eu amnezia:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00023&plugin=1

Dar poate ca-ti place Africa. Acolo este un stat pe gustul tau? Bugetele statelor africane rar depasesc 20% din PIB. Si poate ca si acolo este prea mult?
Ei, schimba planeta de domiciliu, Dane!

Anonim spunea...

Conform casandrei cel care da cat mai mult din venit statului pentru solidaritate sociala este cel mai civilizat om din lume. Atunci o sfatuiesc sa se mute in Corea de Nord sau Cuba, culmi ale civilizatiei umane.

Nu stiam ca plata taxelor este un exemplu de civilizatie.

casandra spunea...

@Anonim 12:49

Observ ca nu stii mai nimic. Plata taxelor chiar este un reper de civilizatie. La mericani exista chiar si impozitul cetatenesc, conform caruia orice cetatean american poate sa se stabileasca in orice tara doreste dar, daca vrea sa-si pastreze cetatenia, plateste diferenta de impozit pe venit (impozitul din SUA- impozitul din tara de resedinta) in ficare an.
Despre Coreea de Nord si Cuba chiar nu stii nimic. Poti posta aici un link catre o sursa credibila care expune grila de impozitare din cele doua tari? Daca nu, te califici singur....

Anonim spunea...

@Casandra:

Ma "descalific" singur ...

In Cuba si Coreea de Nord nu exista impozite fiindca toti sunt bugetari. Bugetarii nu platesc impozite, e doar un truc de contabilitate. Daca bugetarii ar plati taxe, atunci s-ar putea aplica o solutie "a la Sibiu", adica triplam salariile bugetarilor si in consecinta marim veniturile la buget.

Si dupa cum ziceam, nu stiam ca plata taxelor e un exemplu de civilizatie. Tu zici ca da, eu zic ca nu stiam.

In aceasi ordine de idei: daca ii spune impozit cetatenesc, nu inseamna ca si cetatenii sunt de acord.

Daca e si in alte parte intr-un fel, nu inseamn ca e si bine. Adica nu tot ce nu e romanesc sau e din vest e automat bun.

Te prinzi?

Constantin Gheorghe spunea...

Postul tău, Dane, dar mai ales unele comentarii dovedesc un lucru grav: anume că nu se înţelege cum funcţionează un stat normal. Primo: impozitul pe care îl plătim cei mai mulţi este cel de 16%, pe venit. Intervin apoi taxele locale, care sunt ridicol de mici. CAS, contribuţii la fondurile de pensii şi de şomaj sunt forme de economisire şi de mutualizare a riscurilor. Deci am "lucra" pentru "stat" doar vreo 60 de zile calendaristice. Şi din aceşti bani primim servicii, pentru că asigurarea ordinii publice şi a securităţii externe sunt tot mutualizări ale unor riscuri. Urmează infrastructurile. Apoi educaţia. De fapt, pentru ceea ce numim "funcţionarea statului" se cheltuiesc foarte puţini bani. Este vorba despre Preşedinţie, Guvern, Parlament, administraţii, centrală şi locală, dar doar acele părţi care înseamnă "birocraţie", pentru că administraţiile locale sunt şi furnizoare de servicii publice.
Toată tâmpenia asta cu 147 de zile lucrate pentru stat(calendaristice, sau lucrătoare?) nu face decât să stârnească resentimente şi confuzie.
Şi apoi, dacă sunt oameni care vor ceva în plus, nimeni nu-i împiedică să-şi cumpere şi servicii private. Asta nu înseamnă că nu se poate obţine, de aceeaşi bani, o calitate mai bună a serviciilor publice.
Nu mă mai obosesc să pomenesc de solidaritate. Cuvântul ăsta este fără valoare la Românica. De fapt suntem poate singurii din Europa pentru care solidaritatea NU este o valoare de bază a societăţii, ci un soi de obicei ruşinos, un fel de boală venerică a spiritului, de care ţi-e ruşine, când faci rost de ea...

Anonim spunea...

A intrat Gheroghe, floarea cea vestita a apusului trecut.

Pensiile nu sunt o forma de economisire. Daca ar fi, nu ar fi probleme cu banii de pensii, din moment ce banii aia depusi, ar exista pe acolo pe undeva. De fapt oamenii care lucreaza acuma platesc pensiile pensionarilor actuali. E o forma de redistribuire de la cei care au, la cei ce nu mai au. Restul e minciuna.

In general cei care vorbesc despre solidaritate sunt cei care primesc bani, nu cei care ii dau. Un fel de fi solitar cu mine neamule, ca altfel iti dau in cap!

casandra spunea...

In economie "muncesc" doi actori mari: forta de munca (salariata) si capitalul. Din valoarea adaugata creata se "infrupta":
1. salariatii (prin salariile lor brute, contributiile sociale aferente riscurilor mutualiyate, costurile formarii profosionale, alte beneficii de tip salarial)
2. "patronatul", sub orice forma ar fi acesta, care-si rezerva exedentul brut de exploatare (de aici fac economii, investitii diverse, se platesc dividende si alte interese)
3. statul, prin taxe si impozite pe productie si pe profit.

In toate statele civilizate (UE sau OECD), partea majoritara (peste 50%) din valoarea adaugata bruta creata in economie se dedica cheltuielilor salariale.
Vedeti cifrele din Baza de date OECD:

http://stats.oecd.org/Index.aspx?datasetcode=SNA_TABLE1&Lang=fr

Patronii isi remunereaza capitalul cu mai putin, vedeti excedentul brut de exploatare acolo.

Doar in Romania este invers, si tot patronii tipa!
Vedeti cifrele de la pag. 50 din Buletinul statistic:

http://www.insse.ro/cms/files/arhiva_buletine2010/bsl_3.pdf

Mai interesant, veniturile statului roman sunt printre cele mai mici din Europa si nu reuseste (si pe fondul coruptiei si clientelismului feroce!) sa asigure eficacitatea politicilor publice. nu are finantarea minima necesara pentru atingerea obiectivelor politicilor sale publice.
Deci: salariatii romani sunt platiti prost, statul incaseaza putini bani. Unde sunt banii? Cine plateste si acum costurile crizei?

Suntem sanatosi la cap, ca popor si natiune?

Stefan A. spunea...

Domnule Selaru
Din cite stiu statul nu colecteaza prin taxe , impozite , accise, etc, echivalentul a 40 % PIB.
Veniturile sint undeva in jur de 30 % PIB . Inclusiv dvs . a scris in alte articole aceasta cifra de colectare (30 %).
Deci , nu confundati cheltuielile cu veniturile statului. Diferenta pina la 40 % se numeste datorie si deci nu o platiti acum.
Ca urmare , intreg calculul este gresit . Daca incasati 1000 pe an , nu va ia statul 404. Cel mult 300-320 . Remarc o frumoasa tentativa de a denatura realitatea (chiar daca este dificila). Remarc ca nu sinteti nici singurul ! Fara suparare !

Anonim spunea...

@C-tin Ghe Suntem poate singurii din Europa care ne dam patrioti si ne diminutivam pana la pocire numele tarii: "Romanica". Gretos.

Acum, la chestiune. Normal ca cine vrea servicii de calitate apeleaza la cele private, dar trebuie sa plateasca in mod inutil taxe si la cele publice, adesea mizerabile. Eu mi-as muta copilul la o scoala privata, daca statul ar vira scolii respective echivalentul "per capita" cu care finanteaza o scoala de stat. Restul il acopar eu cu drag, pentru cresterea calitatii. Sau sa nu mai imi ia taxe si il educ singur, asa cum scrie in Constitutie.
La fel si cu sanatatea. Imi pot alege eu o clinica privata sau un sistem privat de asigurari careia sa-i platesc contributia obligatorie? Nu.
Sunt sclavul unui sistem care imi baga mana in buzunar si imi "vinde" fortat niste servicii proaste sau de care nu am nevoie. Macar comunistii aveau o condica de sugestii si reclamatii. Pedelistii au doar mult tupeu. Li se pare normal sa guverneze o turma de contribuabili (adica oameni care sa cotizeze). Mie nu mi se pare normal si sunt tot mai sigur ca mod just de a lupta impotriva acestui stat sclavagist este... evazionismul. Nu fur de la mine sau de la cei ca mine, ci fur de la niste hoti tupeisti. Nu astept nimic de la Stat decat sa dea faliment. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Anonim spunea...

@casandra:
Ceea ce scri e incredibil. Deci oamenii muncesc in gol si exista un Dumnezeu numit capital care merge singur ...

Si faza asta:
""patronatul", sub orice forma ar fi acesta, care-si rezerva exedentul brut de exploatare (de aici fac economii, investitii diverse, se platesc dividende si alte interese)"

Marx? Engels? Lenin?

Romania Jefuita spunea...

Ca sa vedeti ce a fost si ce ne asteapta cu adevarat, analizati sumele de pe www.porcisme.ro. E ceva de groaza! Scorul se actualizeaza zilnic.
www.porcisme.ro

dragon spunea...

Nu sunt de acord. 17 iulie e ziua libertatii fiscale. http://www.taxfreedomday.ro/

Dan Patrascu spunea...

Referitor la cheltuielile publice, toate guvernele europene incearca sa le reduca, in timp ce PE planuieste o crestere a cheltuielilor pentru anul viitor. A aparut o analiza interesanta in ziarul german Bild. MI s-a parut un subiect de interes , astfel incat am postat un rezumat al articolului insotit de anumite observatii personale.

Anonim spunea...

precaut. NE INVARTIM in jurul cozii si evitam marea dezbatere din Romania: vrem sau nu stat social? oricare ar fi raspunsul, reies niste consecinte fiscale!!! Trecerea de la unul saul altul nu se poate face lin si nu se poate face intr-o zi, indiferent ce discursuri tine Ponta si ce urlete scot sindicatele. Platim de exemplu 6,6 mil de puncte de pensii pe an. Luati ce cifre vreti si REZULTA ce se poate plati anual. Veti vedea apoi (indiferent cu ce cifre ati pornit la drum) ca fata de asteptarile pensionarilor sunteti MULT sub. Idem pt. bugetari.

Andrei spunea...

Un calcul simplu:
Incasez 100 de lei cu TVA. Sa zicem ca vreau sa platesc unui angajat 20 de lei brut si restul sa bag in buzunar. Sa vedem cu cat ramane fiecare:
TVA-19% - 19 lei
Contributii sociale ale angajatorului: 24.5% din 20 de lei - 4.9 lei.
Raman cu 100-19-4.9-20 = 56.1 lei brut.
Impozit pe profit 16% din 56.1 lei - 9 lei
Impozit pe dividende 16% din (56.1-9) lei = 7.5 lei
Raman cu 56.1-9-7.5 = 39.6 lei in buzunar.
Din acestia la orice cumpar platesc cel putin TVA deci cheltui 33.3 lei net.
Sa vedem povestea angajatului care are 20 de lei brut.
Din acestia plateste 16% impozit pe venit si 15% contributii sociale. Ramane cu 14.2 lei in mana.
Din acestia la orice cumpara plateste TVA. Deci cheltuie 11.9 lei net.

Eu si cu el cheltuim 45.2 lei net din 100 lei incasati. Si n-am scazut accize.
La prima strigare avem o impozitare de 54.8% care ar impinge ziua lu' domnu' Dan prin iulie.


Domnu' Constantin Gheorghe va propun sa va rezumati la arta si sa spuneti merci pentru cat primiti acum.

Domnilor bugetari: mai plimbam mult hartiile alea - pe care voi le-ati inventat - in locul vostru? Daca tot dati vina pe salariile mici pentru faptul ca nu va luati munca in serios va propun sa va dati demisiile. Nu stam in loc de niste relicve care trebuie sa-si plateasca ratele la plasme si geamuri din plastic.

Constantin Gheorghe spunea...

Acu', ştiu eu dacă TVA se duce la stat? Prefer să fac abstracţie de el, pentru că, până la urmă, şi desfiinţat, preţurile vor fi fix aceleaşi. Dacă nu chiar mai mari. C'aşa-i la noi!

Anonim spunea...

@Anonim 28 mai 2010, 20:25:
Nu ne invartim in jurul cozii. Cei care primesc bani degeaba vor stat social, cei care platesc taxe nu vor stat social.

Cum mereu vor fi oameni, de toate varstele, care ar dori sa stea si sa primeasca, mereu va fi acea coada. Nu e ceva ce poate fi decis prin majoritate, din moment ce povara fiscala este suportata de obicei de o minoritate.

@Gheorghe:
Dar unde se duce TVA-ul? La clienti politici? Pai aia nu iau bani de la stat?

Anonim spunea...

@anonim din 29.05. Cand spuneam ca ne invartim, ma refeream in primul rand la modelul de societate (si imediatele sale consecinte politice - structura parlamentului pe ideologii) si apoi la colegii de forum, care discuta de fatzete fara a face decizia primordiala (in ce masura vrem si ne permitem un stat social).
@Romania Jefuita. Daca ai rabdare, citind atent porcisme.ro vei descoperi spre marea ta surpriza ca localul bate de departe centralul. Si mai adu-ti aminte ca daca consiliul local al comunei X decide sa-si cumpere Rolls-Royce, legal nu se poate face nimic (decizia nu e ilegala, poate fi inoportuna). Frumusetea este ca la numar de primarii, PSD si PNL domina 65% din tzara. Dar, evident unii nu prea au interesa sa o spunsa sau sa o recunoasca.

Anonim spunea...

Dane, punerea laolalta a autoritatii centrale cu autoritatile locale e voita sau neintentionata? O groaza de servicii sunt dispensate local si platite din taxe locale (nu cat as vrea eu). Daca luam ca model o societate anglo-saxona, infinit mai descentralizata, vei vedea ca notiunea de stat e mult mai putin prezenta la nivel de fiscalitate. Noi inca n-am iesit din egalitarism si uniformizare mentala (toate scolile sa fie la fel, toate spitalele sa fie la fel, toate orasele la fel, taxele la fel s.a.m.d).

Anonim spunea...

@Anonim 29 mai 2010, 09:05:
Nimeni nu isi permite un stat social. NU conteza daca unul zice da si altul nu, din punct de vedere econimic nimeni nu isi permite un stat social. Daca sari cu Suedia vezi ce face Saab Si Volvo si unde plateste de fapt Ikea taxe, sau nu plateste.

Ideologie, structuri si alte cuvinte. Eu am fost foarte clar cine isi permite un stat social si anume cei care nu platesc cu nimic, ci doar primesc, si de asemenea de ce prin vot ar iesi o anumita majoritate: doarece o minoritate plateste cu adevarat taxe, iar asta nu include absolut pe nimeni care primeste bani de la stat.

Nu stiu ce nu e clar din ce am scris, e o atitudine foarte radicala, recunosc, insa mi se pare suficient de simpla.