sâmbătă, 12 iunie 2010

Cu smerenie privind spre HG 417 din 28 aprilie 2010

Cu pioşenie în suflet am studiat site-ul Cultelor din România. Printre multe fapte bune învăţate am dat şi peste HG 417 din 28 aprilie anul curent. Din care cităm.

"ART. 1 - Se aprobă suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2010, la capitolul 67.01 "Cultură, recreere şi religie", titlul 59 "Alte cheltuieli", alineatul 59.12 "Susţinerea cultelor", din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, cu suma de 18.569 mii lei, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte.

ART. 2 - (1) Se aprobă repartizarea unor sume prevăzute în bugetul Secretariatului General al Guvernului, la capitolul 67.01 "Cultură, recreere şi religie", titlul 59 "Alte cheltuieli", alineatul 59.12 "Susţinerea cultelor", pentru unităţile de cult prevăzute în anexa nr. 1.
(2) Sumele prevăzute în anexa nr. 1 se utilizează pentru destinaţiile stabilite la art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 125/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 3 - Secretariatul General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va controla modul de utilizare, în conformitate cu prevederile legale, a sumelor alocate potrivit prezentei hotărâri.
"

Anexa 1 este mai lungă decât o zi de post şi conţine nici mai mult, nici mai puţin, decât 1334 de lăcaşe finanţate iar "alte sume" sunt de 54.569.000 lei. Un fleac de suplimentare de 13 milioane de Euro. Că avea Guvernul prisosinţă.

Dar dacă ne uităm la situaţia din fişierul Excel pe care smerita autoritate ni-l pune la dispoziţie vedem următoarele stadii ale dosarelor:



Cu frică de blasfemie întreb, cum sunt finanţate cele fără dosar sau cu el incomplet, care-i taina acordării sumelor? Prin ce minune a aflat Ministerul Culturii şi Cultelor cum să împartă unora câte 1500 de lei iar altora câte 500.000 fără să vadă dosarul? Care merită şi care nu? Sau, cum în Bucureşti din 28 de lăcaşuri 10 sunt în Sectorul 3 şi 9 în Sectorul 6?

Dar eu, contribuabilul, o să-mi plec fruntea în faţa marii înţelepciuni şi o să las pentru alţii înţelegerea acestor taine administrativ - teologice. Că multe taine ne sunt interzise nouă, muritorilor de rând.

Amin! Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!

12 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Smerita tacere s-a lasat. :-)

Anonim spunea...

Normal! Noi muncim nu gandim:))

Gilbert spunea...

Da, trebuie să avem deplină încredere în cei ce chivernisesc banii ţării, înţelepciunea lor fiind dovedită de-a lungul timpului. Ar fi curată blasfemie să punem la îndoială judecata lor. Pentru că tainele apocalipsei economice ce vra să vină, şi de care vechii proorocii vorbesc, nu poate fi revelată norodului decât în Casa Domnului...

Dan Selaru spunea...

Intwelept ai grait!

Cristian Banu spunea...

Deci, stai în sectorul care trebuie! Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

Serios vorbind, însă, chestia asta te pune în faţa unei dileme morale. Să te bucuri că stai într-un sector care beneficiază de fonduri şi astfel evoluează OK - s-au reparat şcoli, parcuri, străzile arată chiar frumos sau să te revolţi că e mânărie politică.

Până la urmă, este de înţeles şi raţionamentul că "ăsta măcar a făcut ceva"...

Deceneu spunea...

Si la culte sunt oameni, si sumele se impart functie de "oamenii de incredere", dupa care se fac proiectele pe ce sa se consume banii.
Ce sens are sa faci proiect si sa nu primesti bani? Cu ce sa finantezi proiectul care de multe ori costa 35% din investitie.

In Romania scopul nu e sa faci ceva util, scopul este sa se consume fonduri ca sa se ia comision.
De ce se vehiculeaza idiotenia cu investitile in infrastructura, utilitati si protectia mediului?

Ce se exporta din ce se cultiva pe sosesele, salile de sport, biserici si protectia mediului?
Sumele de pe cei cativa fotbalisti vanduti de "gembasi" nu intra la buget.

@Cristian Banu "Până la urmă, este de înţeles şi raţionamentul că "ăsta măcar a făcut ceva"...
Ratinamentul asta insemna acceptarea si incurajarea coruptie politice, ofilozofie care constituie o sustinere pentru amplificarea fenomenului.

Dan Selaru spunea...

Cum dai o jumatate de milion pentru catedrala de la Voluntari? Nu era nimic mai bun de facut? Fara dosar.

Frobenius spunea...

Credeti ca ajutorul divin se da pe ochi frumosi? Este una dintre cele mai importante masuri anti-criza a guvernului. Daca nu cumva este singura. Doamne, ajuta-ne!

Pongo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pongo spunea...

Pai ca sa zic asa e o oarece problema aici.
In primul rand este aia evidenta a cheltuielilor cu investitii in biserici intr-o perioada de criza.
Sa zicem ca "oamenii nostri"- adica aia care au dat directionat banii- sunt credinciosi, si precum Marele Stefan vor sa umple tara de biserici pentru a-si asigura viata de apoi , caci cea de acum o au aranjata, fiind in plin proces de propasire pe banii fraierilor pensionati sau bugetari precum si contribuitori.
Dar ce te faci cu repartizarea pe criterii politice a banilor pentru diversele parohii? Au oare nu cumva abundenta unora- binepropashistica- nu inseamna inseamna jugularea celorlalti? Cum poti sa faci bine alaora care tocmai ti-au facut tie bine votandu-te si sa crezi ca asta este un gest crestinesc ce duce la mantuire? Tu biet politruc preasuspus doar iti platesti o datorie pur lumeasca si cam atat. Asta daca nu cumva s-a ajuns sa se fure si din constructia de Biserici, chestie care mi se pare mai plauzibila.

Evident, cu totii suntem crestini, iar unii din noi trebuie musai sa ajunga Stefan Cel Mare. Iar Stefan,se stie , nu era un sarantoc.

impricinatul spunea...

vorbim despre bani eterici, domnilor! platim indulgente, ce dracu' , soamne iarta-ma...
curat simonism!

Dan Selaru spunea...

Asta-i spaga, nu simonism.