miercuri, 2 iunie 2010

Majoritatea parlamentară şi normalitatea

În decembrie 2004, în ciuda rezultatelor alegerilor, Traian Băsescu a schimbat majoritatea câştigătoare, a folosit "soluţia imorală" şi a impus Guvernul Tăriceanu. A eliminat mai târziu soluţia imorală, ba a şi trimis-o pe la DNA şi DIICOT. Trimişi au rămas dar rămâne faptul, Traian Băsescu a manipulat majoritatea parlamentară.

După eliminarea din 2007 a PD-ului de la guvernare, Traian Băsescu a rupt PNL, a înfiinţat PDL, a încercat să obţină o nouă majoritate parlamentară, n-a reuşit, a pierdut controlul majorităţii parlamentare şi fără o majoritate clară Guvernul Tăriceanu II a rezistat până la alegeri.

În 2008 am avut cea mai voioasă majoritate parlamentară, covârşitoare, Traian Băsescu a format-o, prin fraierirea lui Geoană, sarcină, de altfel, uşoară. Majoritatea n-a funcţionat. De la început era iraţională.

După căderea Guvernului Boc I, în 2009, Traian Băsescu a neglijat în două rânduri majoritatea parlamentară şi a impus ca pretendenţi la fotoliul de Premier diferiţi cetăţeni. Am stat 3 luni fără un Guvern serios. Prin voinţa unui singur om.

Investirea ultimului Guvern Boc a fost făcută prin ruperea, pe persoană fizică, a PSD şi PNL schimbând majoritatea parlamentară rezultată din alegeri.

Acum roata începe să se învârtă în sens invers. Şi dacă, după căderea Guvernului Boc, viitorul candidat este, surpriză, Emil Boc? În ciuda majorităţii parlamentare?

Ar fi deja un lucru "normal". De ce avem noi nevoie de majoritate parlamentară sau de Parlament?



E ziua lui Charlie Wats, nu faceţi corelaţii greşite. :-)

19 comentarii:

Anonim spunea...

Fraierirea lui Geoana ??? Cu ce l-a fraierit?

PSD-ul s-a retras singur de la guvernare, desi era criza...

PSD-ul si PNL-ul l-au dat jos pe Boc, desi eram in negocieri cu FMI...

PSD-ul si PNL-ul l-au refuzat pe Croitoru, cand l-a propus Basescu?

Nu va amintiti cum Crin Antonescu i-a spus ca este nesimtit ???

Mi se pare penibil sa o luati pe urmele Antenelor - totul se reduce la 1 OM - Basescu...Daca imi permiteti...cum ati dedus?

Asa a zis la Realitatea si la Antena?

Anonim spunea...

Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Comentarii
Parlamentul intra in concediu fara plata: Guvernul Negoita si bugetul pe 2010 asteapta pana dupa alegeri
de Luminita Parvu HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2009, 18:02 Actualitate | Politic

In plina criza financiara si sub avertizarea FMI de a nu livra imprumutul Romaniei, fara guvern si fara buget de stat aprobat, parlamentarii isi iau doua saptamani de concediu. Conducerea celor doua Camere ale Parlamentului a decis ca senatorii si deputatii sa-si ia cele zece zile de concediu fara plata. Sub acoperirea legii si, e drept, fara a fi platiti din bani publici, parlamentarii vor intra in concediu in perioada 16-20 noiembrie, respectiv prima saptamana din decembrie. Intre timp nu se poate valida nici Guvernul, nici bugetul de stat pe 2010.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a anuntat dupa sedinta Biroului Permanent, ca in cursul lunilor noiembrie si decembrie, Senatul va aplica prevederea legala privind cele zece zile de concediu fara plata.

La Camera Deputatilor, sedinta Biroului Permanent nu s-a putut tine din lipsa de cvorum. Liderii de grup au propus si au stabilit de principiu ca saptamana viitoare sa-si ia zile de concediu fara plata din cele stabilite de Guvern pentru bugetari. Conducerea Biroului Permanent al Camerei urmeaza sa valideze decizia saptamana viitoare.

Astfel, senatorii si deputatii si-au luat concediu in ultima saptamana de campanie electorala dar si in prima saptamana a lunii decembrie inaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Practic, validarea Guvernului si adoptarea bugetului de stat pe 2010 au ramas suspendate dupa cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a atras atentia ca datorita concediului fara plata luat de deputati in lunile noiembrie si decembrie, activitatea va fi total blocata.

"Validarea Guvernului si aprobarea bugetului pe 2010 nu este o prioritate pentru grupurile parlamentare. Nu-i intereseaza ce se intampla practic cu tara asta. Din aceasta sfidare romanii au cel mai mult de suferit. Va fi o adevarata problema adoptarea bugetului, mai ales ca FMI ne-a pus un termen limita 10 decembrie", a explicat Anastase.

Geoana in concediu. Chelaru: avem un program foarte incarcat in teritoriu

La inceputul saptamanii, presedintele Mircea Geoana si-a luat concediu pentru campania electorala. Vicepresedintele Senatului, liberalul Teodor Melescanu, a fost desemnat sa asigure conducerea Camerei superioare a Legislativului in intervalul 9-11 noiembrie, perioada in care Geoana se afla in concediu.

Dupa sedinta conducerii Senatului de luni 9 noiembrie, chestorul Ioan Chelaru a explicat ca nu se poate valida Cabinetul Negoita pentru ca programul de lucru al parlamentarilor este unul foarte "incarcat".

"Cu tot programul - si cel legislativ extrem de incarcat, si cel din teritoriu - nu vad ca in aceasta saptamana sa se discute", a explicat social-democratul.

Chestorul afirma ca programul de audieri al ministrilor Cabinetului Negoita ar putea fi luat marti in dezbatere de catre Birourile Permanente reunite, insa a doua zi, sedinta conducerii celor doua Camere nu s-a desfasurat din lipsa de cvorum.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, l-a invitat pe Mircea Geoana sa se intoarca si sa convoace Birourile Reunite, pentru ca "nici FMI, nici criza nu stau pe loc pentru ca e el in campanie".

In urmatoarea zi, miercuri 11 noiembrie, atat Senatul cat si Camera Deputatilor au anuntat ca intra in concediu fara plata.

Reamintim ca social-democratii au stabilit ca votul pe Cabinetul Croitoru sa fie amanat cel putin pana dupa primul tur al prezidentialelor. PSD s-a consultat apoi cu PNL si UDMR care au fost de acord.

Dan Selaru spunea...

Asa e, faptele sunt interpretabile. Nu s-a intamplat nimic din ce am spus. :-)

Costica spunea...

Cum le-ncurca dracul pe toate...Daca erau ceilalti, aflam ce vinovat este Basescu si PDL iar inflatia era vina lor( PSD nu stie altceva decat fabrica de bani si apoi "indexari" la cei ce tipa mai tare-ghici cine...PNL este cantitate negliajbila opricat ar da interviuri Antonescu si Orban) Asa ca ...e bine sau e rau ca " a manipulat" manipulatorii (sau mai curand manipulantii din politica romaneasca) ?

macchiavelli spunea...

vi se pare ca PSD si PNL fac impreuna o majoritate?! Ce va indreptateste sa faceti aceasta afirmatie?

Dan Selaru spunea...

Adica, avem de 5 ani o pervertire a majoritatii parlamentare si tot eu sunt vinovat, asa e.

mihaela spunea...

In 2004 puteai redacta astfel de articole marete despre dictatori mai mult sau mai putin inchipuiti din Romania ta obiectiva?

macchiavelli spunea...

Dane, eu nu am negat afirmatia ta ca TB a facut si desfacut majoritati. Te-am intrebat doar pe ce te bazezi cand spui ca PSD si PNL fac o majoritate. Ce uneste aceste 2 entitati (in afara urii fata de TB)Sau altfel spus, cu ce ar fi ei mai buni? Ca sa rezum, mi-a placut ultimul articol al Andreei Pora de pe Revista22. In care Andreea Pora descrie cum ar arata Romania cu ''alianta'' PSD&PNL.

Dan Selaru spunea...

Au facut o majoritate, nu a contat. Daca Guvernul cade inseamna ca exista alta majoritate.

Anonim spunea...

"Au facut o majoritate, nu a contat. Daca Guvernul cade inseamna ca exista alta majoritate."
Este ca si cand ai spune ca o banda de hoti de noapte care se intelege perfect la furtul casetofoanelor din masini se regasesc ziua la munca impreuna si rup norma.

Turambar spunea...

Dane, mi se pare mie sau cam te-au incoltzit nasoii ashtia care sustzine guvernu? mama lor, criza e cit rapitza de inaltza afara, da' ce zic eu, cit porumbu, cit lanul de frasin, iar ei nu shi nu. vin cu argumente si combat mai ceva ca la verdun.

:rofl:

Dan Selaru spunea...

In campanie ma amenintau cu moartea acum e liniste. :-)

Turambar spunea...

Tz tz tz. Ce oameni neserioshi. Sa nu se tzina ei de cuvint deloc. Nishte politicieni, mon cher...

:rofl: again

Anonim spunea...

Cata vreme politica inseamna manipulare, nu vad de ce ar fi criticat un politician (de orice orientare) de asa ceva. Asta trebuie sa faca. Rolul partidelor este sa ajunga la putere, la sacul cu bani. Daca cineva isi mai inchipuie ca rolul partidelor si politicienilor este sa conduca tara spre binele ei inseamna ca traieste intr-o lume paralela. Asa cum Base a manipulat majoritatea parlamentara, asa au manipulat PSD si PNL functionarea parlamentului pentru a nu vota guvernul Negoita, asa a manipulat Tariceanu o denumire de institutie pentru a nu mai avea unde se intoarce un director destituit si care si-a recastigat functia in instanta. Si exemplele pot continua pe tot spectrul politic.

macchiavelli spunea...

dane intreci masura :( eu nu am amenintat niciodata pe nimeni cu moartea. Imi mentin intrebarea: pe ce te bazezi cand spui ca PSD si PNL pot face o ''majoritate''. Sau ce intelegi prin ''majoritate''? Ai vazut de la PSD sau PNL vreo propunere pertinenta aplicabila acum in Romania? Cu PSD si PNL nu ar mai fi necesara scaderea salariilor si a pensiilor!? Nu am mai avea deficit la buget? Ce a facut ''majoritatea'' PSD PNL cu cresterea economica din 2006 - 2008?

Dan Selaru spunea...

Nu tu m-ai amenintat. Ce se intelege prin majoritate? Un numar de parlamentari mai mare decat cel al sustinatorilor Guvernului.

Astea nu sunt argumente logice. Pot sa intreb si eu, ce a facut PDL in ultimul an jumatate? Si?

macchiavelli spunea...

atunci sunt de acord cu tine: exista un acord intre PSD si PNL sa tranteasca Guvernul. Dar asta le priveste pe cele 2 partide. Pe mine ma intereseaza ce se intampla DUPA! Aici era miezul intrebarii mele: VEZI o majoritate PsD-PNL care sa guverneze? Daca da, pe ce te bazezi? Cu ce platforma program? Cu ce masuri? Am citit despre programul PSd anticriza - e un NIMIK. Nu stiu daca PNL a scos vreun program. Stiu doar ca PSD si PNL se inteapa pe cota unica - impozitare progresiva. Cat despre ce a facut PDL - au facut ce au facut toti ceilalti dinainte - contracte cu statul prin care au furat bani de la buget. De aceea ti-am facut referire la art din Revista22: Andreea Pora spunea acolo ca un guv PSD-PNL ne aducea la acelasi deficit, taia la fel pensiile si salariile; unica diferenta ar fi fost ca pe Antena3 si Realitatea era toata lumea multumita...

DanBruma spunea...

Selare, lupta cu portocaliul e grea, e ca si cum ai lupta impotriva Securitatii. Bafta.

Dan Selaru spunea...

O sa te sterg.