sâmbătă, 5 iunie 2010

Nea Nelu şi Isus

14 comentarii:

Anonim spunea...

Si dupa ce va muri si va da ochi cu Scaraotchi tot despre egalitate si recuperarea decalajelor ii va vorbi?

calin spunea...

Da, e ceva de ris aici? Omul isi expune foarte coerent opinia, daca ati fost atenti. Bineinteles, reporterul sfertodoct pentru care crestinismul inseamna probabil ceva difuz intre balmajeala popilor, obscurantism, povesti despre vietile sfintilor si piosenie ipocrita nu are altceva de facut decit sa hahaie...

br3b spunea...

Dane,

E veche ideea lui Iliescu cum ca "Isus a fost primul socialist". A mai zis-o in cateva randuri. Eu il detest pe Iliescu, dar e cumva de admirat felul cum am ramas "true" ideologiei sale (defecte), mai ales in vremurile in care oportunismul de orice fel e singura ideologie politica.

In rest, hahaiala reporterului e penibila si duhneste a ignoranta.

Anonim spunea...

Ideea exprimata de Iliescu intr-un mod mai transant nu e noua. Ne spune chiar apologetul crestin CS Lewis in Mere Christianity:
"a Christian society would be what we now call Leftist[...] If there were such a society in existence and you or I visited it... we should feel that its economic life was very socialistic."

Anonim spunea...

"Eu il detest pe Iliescu, dar e cumva de admirat felul cum am ramas "true" ideologiei sale (defecte)"
Sa inteleg ca si Hitler e de admirat deoarece a rams "true' ideologiei sale (defecte)? Ce e de admirat in a gresi?

Anonim spunea...

"E veche ideea lui Iliescu cum ca "Isus a fost primul socialist""
Nu e ideea lui. E a lui Lenin. Si nu e o idee. E o prostie.

calin spunea...

prin ce e defecta ideea reducerii decalajelor sociale? prin ce sunt rele ideile progresului social si egalitatii? Nu imi place deloc Iliescu, il consider responsabil pentru multe crime si mi se pare ca nu a fost nici el foarte fidel ideilor pe care le ventileaza aici, insa faptul ca le sustine si el nu le scade acestora cu nimic valoarea intrinseca.
Lasind la o parte anacronismul lipirii de etichete politice moderne unor realitati de acum doua mii de ani, mesajul egalitar al crestinismului primitiv este real, nu este o chestie inventata de Iliescu.

Anonim spunea...

Ideea egalitatii este si va fi invincibila la nivel spiritual. Dar implementarea ei la nivel fizic creaza oameni mai "egali" decat ceilati.
Asa este si acesta scarba.Nu admite ca cineva sa-i judece crimele pentru ca el este "mai egal" decat oricine.

Unknown spunea...

reportesi d-astia cretini i-as da afara in suturi.

mi se pare ok mosu. alearga in jurul raspunsului direct la fel de bine ca acum 20 de ani. de parca nici n-au fost :-D

Dan Selaru spunea...

Jean Claude, asta e concluzia.

fish spunea...

@calin, te-ash trimite la cel mai iubit dintre paminteni, dar mi-e ca greierul tau mic nu va putea suporta atitea litere una dupa alta. pe scurt ti-as raspunde asa: "oamenii nu sint egali intre ei, asa cum un iepure nu e egal cu un leu"

Deceneu spunea...

Iliescu si comunistii au mistificat principile religiei crestine, sustinand echivalenta intre ideea socialista, ca toti oamenii ar trebui sa aiba un nivel nivel de trai egal sau apropiat si ideea crestina de egalitate in fata judecatii lui Dumnezeu.
Comunistii desi atei au incercat sa ofere ideologiei lor si un suprt religios.

Ideea de egalitatea in fata lui dumnezeu isi gaseste corepondent in principiul juridic de egalitatea in fata legii.

Comunistii au suprimat egalitatea in fata legi isi au instaurat prin forta egalitatea nivelului de trai.

calin spunea...

Draga fish, prietene microcefal, observ cu neplacere ca ai comis o eroare de rationare care se numeste "om de paie": mi-ai atribuit un punct de vedere vadit grotesc, ales tocmai pentru a-l putea combate mai usor. Bineinteles ca nu sustin ca oamenii sint egali intre ei ca inaltime, culoare a parului, inteligenta etc. Dar eu consider oamenii egali in ceea ce le este comun ca oameni, in demnitatea lor, daca vrei. In virtutea acestei necesitati de a respecta demnitatea umana universala, oamenii trebuie tratati la fel. Egalitatea in fata legii ar fi un bun exemplu in acest sens. In exemplul tau caricatural, leul nu este egal cu iepurele deoarece este mai puternic decit acesta si poate, la rigoare, sa il ucida si sa il pape. Eh, in societatea umana, spre deosebire de regnul animal pe care se pare ca il cunosti foarte bine, exista ceea ce se numeste institutii. Statul si legea sint astfel de institutii. Legea functioneaza (sau ar trebui sa functioneze) prin neutralizarea diverselor caracteristici ale indivizilor care ar putea sa ii situeze pe acestia pe trepte de putere diferite (precum puterea fizica, averea etc.) si prin transformarea lor din indivizi naturali in indivizi sociali care i se supun in mod egal.
Ideea egalitatii oamenilor sta la baza unor concepte care mi-e teama ca sint un pic prea puternice pentru voltajul la care functioneaza circumvolutiunile tale, cum ar fi drepturile omului si democratia, de aceea nu mai intru in detalii. Noapte buna.

Pongo spunea...

Concluzia trista este ca singurii romani care cred in ceva si lupta pentru ce cred, cred in ceva gresit.
Ata ete.