Pe 30 mai am socotit cum în 30 de ani o firmă cu o cifră de afaceri de 100,000 de Euro şi o creştere de 10 procente pe an ajunge una cu o cifră de afaceri de 1,000,000 şi o creştere de 2 procente pe an. Doar că din punct de vedere economic nu e suficient.
Cine crede că timp de 30 de ani firma cea mare nu observă concurenţa e naiv, o să scadă preţurile şi o să scoată de pe piaţă firma cea mică. Tendinţa spre monopol e naturală, cei mai vechi, mai capitalizaţi şi mai productivi scot de pe piaţă firmele noi dacă segmentul de piaţă este comun şi cel mic nu are alte avantaje.
Care este soluţia. Noi produse, noi tehnologii având ca scop produse finite. Nu componente, nu lohn, doar produse finite care incorporează inteligenţă. Să zicem că avem o firmă care produce componente auto, pleacă firma care produce maşini, producătorul nostru de componente moare. La producătorul de componente sunt folosiţi băieţi inteligenţi dar aceştia nu incorporează nicio inteligenţă proprie în munca lor. Totul e de-a gata.
Avem nevoie de inteligenţă locală şi de facilităţi. Facilităţile vin de la sistemul fiscal, inteligenţa vine din sistemul de educaţie. Capital propriu nu prea avem aşa că trebuie să-l suplinim cu inteligenţă. Asta n-a priceput nimeni niciodată din toată clasa noastră politică. Cu o excepţie, Varujan Pambuccian.
Şi ce avem de făcut? Sprijinul prin măsuri fiscale oferit pentru toate firmele care produc produse finite, încurajarea inovaţiei şi cercetării dar nu ca acum. La noi sunt sute de proiecte care se finalizează cu tot felul de hartii dar niciodată cu produse finite. Transferul tehnologic este absolut inexistent, avem sute, dacă nu mii, de produse finite deştepte dar nu avem capitalul să le aducem pe piaţă.
Atât de hulita cercetare românească nu e atât de proastă pe cât pare, numai că i se cere un lucru pe care nu e capabilă să-l facă, să devină productivă comercial. Aici e vorba de Stat, de transfer tehnologic, de protejarea rezultatelor cercetării româneşti. Niciun institut nu-şi permite să plătească patente internaţionale.
Prin educaţie, cercetare şi inteligenţă guvernamentală ieşim din situaţia în care ne aflăm. Astea sunt soluţii pe termen mediu.
E ceva utopic? Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan sunt exemple că nu. Dacă vrem se poate. Nu cu sistemul actual de învăţământ, nu cu cel de cercetare actual, nu cu actualul Guvern, nu fără manageri şcoliţi în Occident, nu cu actuala clasă politică.
Avem o singură şansă, produse finite cu inteligenţă incorporată. Restul sunt palavre. Bani nu avem.
vineri, 4 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
35 de comentarii:
O singura observatie am. Pambucian e mai mult IT-ist decat politician. Poate de aici se trage "problema" lui... :)
Mda, astia sunt obisnuiti sa gandeasca logic. ;)
Dan, cred ca este a 10-a oara cand spui ca "Nu sunt bani".
Mai omule, tu traiesti in Romania?
Mergi pe strada? Vezi bine?
Daca DA, atunci raspunde-mi si mie.
De unde bani pentru borduri?
De unde bani pentru iarba si flori (este o isterie prin tot Bucurestiul cu bordurile, iarba si florile)
De unde bani pentru decopertare si reasfaltare trotuare bune (te invit pe Dorobanti daca nu crezi)?
De ce s-a ridicat pragul pentru licitatiile cu atribuire directa?
De ce castiga doar firmele PD-L ului indiferent de licitatii? (vezi ce se intampla cu salile de sport Bourenu & Company)
De ce sunt blocate toate proiectele cu finantre europena, sau mai bine spus sunt finantate doar cele alese si evaluate pe spranceana?
Pentru STS (ca doar a pus umarul la alegeri), SGG, SRI etc. este valabila traba cu nu sunt bani?
Ce dracu, suntem o natie de lobotomizati? Nu vedem? Chiar cred ca putem fi prostiti la infinit?
Chestia cu "restul sunt palavre" nu difera de "player-ul" Boc in minunatele lui conferinte de presa la Guvern.
Lasa-ma cu PDL, sunt deja istorie, problema e ce facem dupa, nu ma intereseaza PDL, PNL sau PSD, e vorba de noi. Si cred ca asta trebuie sa facem. E vorba de supravietuire.
Facem un pariu ca ce se scurge de la buget pe asa zisele "investitii" depaseste cu mult ce se economisesete din masurile de austeritate propuse.
Cand spun "ce se scurge" ma refer doar la suma care depaseste valoarea reala de piata investitilor efectuate.
˝Avem o singură şansă, produse finite cu inteligenţă incorporată˝
Avem doua sanse.
1.Produse finite (tangibile) cu inteligenta incorporata.
2. Produse intangibile.Inteligenta pura, nu incorporata.
Binomul lui Newton este produs intangibil, simbolic.
Formula lui Cauchy-Pompeiu, axiomatica lui Dan Barbilian (ca si poeziile aceluiasi Ion Barbu), ecuatiile Proca, mecanica invariantiva a lui Octav Onicescu, teoria constructala a lui Adrian Bejan de pilda nu sunt produse tangibile.
Produsele intangibile au un grad mult mai mic de finitudine (daca pot spune asa ceva) decat un produs tangibil finit.
Un produs abstract, simbolic, poate conduce pe termen lung la dezvoltari cvasi-infinite (daca pot spune asa ceva.)Este un instrument.
Pentru productia de instrumente teoretice fundamentale nu ai nevoie de investitii de capital financiar foarte mari.Beneficiile sunt insa foarte mari.
Cercetarea fundamentala in orice domeniu produce instrumente.
Am putea sa producem si sa vindem instrumente simbolice si abstracte.
Cu investitii minime (dar bine tintite) de capital financiar in educatie.
Si cu investitii maxme de capital social din partea fiecaruia.
Cu singura conditie sa le poti valorifica.
Ce facem dupa?
Problema economiei romanesti este aceea ca nu exista un mediu concurential sanatos.
Evaziunea fiscala este in floare.
Institutiile de control sunt frate cu evazionistii (in toate guvernele cei mai mari datornici la stat cei care fratenizau cu puterea).
Acelesi institutii de control luau piela dupa aia care nu cotizau fie la partid fie la ei. (legislatia atuala este haotica si permite abuzuri)
Ce facem dupa?
Eu zic sa incepem cu astea:
Legislatie clara fara portite si interperetari.
Reformarea institutiilor de control.
Eradicarea (nu cred ca este posibil in totalitate) a evaziunii fiscale.
Reformarea justitiei.
..... stiu. PALAVRE
Fara a va contrazice, cred ca viziunea pe care o propuneti este totusi limitata. Mergand mai departe cu rationamentul, raspunsul este INOVATIA. Mai bine decat mine, a spus-o Peter Drucker, in cartea "Inovatia si sistemul antreprenorial" (carte disparutade pe piata din pacate), una dintre cele mai remarcabile carti ever.
Inca ceva: intr-adevar, conteaza ce facem NOI. Dupa. Dupa PNL, PSD si PDL. Care, pe termen mediu, nu mai conteaza.
Mai baieti vorbiti ca si cum nu stiti situatia de facto...aceea ca statul este unul captiv.Clasa politica e captiva si ea si nu poate face nimic.Cine ne tine in captivitate? Ghici ciuperca...
Domnule Selaru,
Este extrem de interesant ca aduceti in discutie calitatea cercetarii din Romania, care nu este hulita ci
aproape inexistenta. De exemplu, dumneavoastra sinteti cercetator dar ISI Web of Knowledge arata ca din 1998 nu ati publicat decit doua articole in jurnale de specialitate.
Nici o tara din lume nu va evolua
daca fiecare cetatean va emite opinii, mai mult sau mai putin valabile, dar nu isi va face treaba pentru care nu este platit.
P.S. Presupun ca acest comentariu nu va trece de moderare.
1. Fals, oricum nu puteam publica "si jumatate".
2. Publicarea nu face bani. Aia e cercetare fundamentala. Aici e vorba de proiecte practice.
3. http://scholar.google.ro/scholar?hl=ro&q=%22Dan+Selaru%22&btnG=C%C4%83uta%C5%A3i&as_ylo=2000&as_vis=0
Pentru conformitate.
"Nu sunt bani" - asta afirmatie ( nu realitate )este cea mai mare piedica in calea progresului. Trebuie maximizat efectul banilor care sunt.
Ex: bugetul meu arata ca am disponibil la final de luna 50-75 euro, observ cresterea cheltuielilor si deduc ca nu o mai duc mult asa. Care pot fi surse viitoare de bani? Posibile economii, un imprumut sau un nou job. Asa ca am decis sa iau un imprumut cu o rata de 75 euro. Scopul a fost sa acopar cresterea cheltuielilor pe lunile urmatoare si sa finantez plecarea spre alte meleaguri unde sa am un salar mai mare.
"Nu sunt bani" blocheaza gindirea. Sunt sigur ca daca aleg un liceu romanesc si dau salarii de 1000 euro pe profesor nu vor produce mai multa valoare decit acum.
Trebuie sa ne schimbam modul de gindire si comunicare.
Solutia propusa este buna, modul de ambalare conteaza pentru "vizibilitate"
Pur si simplu nu mai e timp sa inventam solutii personalizate. In toate domeniile imaginabile trebuie luat cu copy-paste, cu totul, cate un sistem complet de norme, standarde si proceduri al cate unei tari avansate in respectivul domeniu, tradus, si transformat in lege.
Legenda spune ca Bratianu Senior si Eugen Carada au scris Constitutia de la 1866 intr-o noapte, traducand din franceza in romana Constitutia Belgiei. Iar pe vremea aia nu exista nici Google nici Google translate.
Nota bene, sunt de acord cu ipoteza esentiala a articolului, bani nu avem. Ce se mai plimba intr-un sens sau altul la ora asta prin economie se va vaporiza complet pana in toamna. Mark these words.
@Dan - da, este nevoie de inovatie si da, avem oameni inteligenti care ar putea face asta...
Totusi, nu vad de ce "s-ar implica statul" in asa ceva si nu ar trebui sa fie ceva privat? Poate statul sa faciliteze si doar atat! Intre timp stiu ca am colegi care castiga bine din proiecte de cercetare care se castiga printr-o propunere in care minti la fel ca guvernantii dupa care te pui cu burta la soare ca oricum nu te mai poate controla nimeni!
@Viorel - corecte si observatiile tale! Intr-adevar, in cazul in care exista un "Stat" se ajunge ca acei bani sa fie monopolizati in contracte de milioane de euro fara nici un fel de rezultate...
@Dan - cercetarea a caror rezultate nu sunt cerute de NIMENI... e de fapt un transfer de bani catre cine trebuie. Daca rezultatul cercetarii este necesar cuiva, acel cineva va fi dispus sa plateasca!
Corect, statul ar trebui sa promoveze o fiscalitate favorabila pentru firmele de capital risc si pentru fondurile care se implica in lansarea start-up-urilor.
Domnule Selaru,
Tot pentru conformitate
1. Eu am fost precis in exprimare. ISI Web of Knowledge, la care aveti si dumneavoastra
acces, arata 2 articole in perioada 1999-2010 si 8 articole in perioada 1992-1998. Stiti
si dumneavoastra la fel de bine ca mine ca Romanian Astronomical Journal nu apare in ISI WoK.
2.Problema nu era legata de cercetare aplicata sau fundamentala ci de cit de bine isi fac treaba
cercetatorii si extrapolind celelalte bresle. Fara oameni cu adevarati profesionisti si competenti
orice solutie pe termen mediu sau lung e o utopie.
N/am acces, ca n/am bani pentru asa ceva. Nu stiu nimic. Pe banii cui aveti acces? Cred ca nu personali. Si tot fals e ceea ce spuneti. RAJ e ISI, oricum nu conteaza.
Eu am dat economiei romanesti mai multi bani, din cercetare privata, decat au facut/o institute intregi.
Asa ca ISI, palavre academice, si alte chestii teoretice sunt pur si simplu derizorii. Trebuie sa faci lucruri practice pe care sa le cumpere lumea. Si nu din mecanica cereasca se fac bani.
Raspuns pt P si confirmare pentru Dan
A se vedea Finlanda. O tara putin mai mare decat Bucurestiul are cea mai pare productie de "inteligenta" pe cap de locuitor din lume (desi majoritatea oamenilor nu cunosc decat Nokia, vodka si formatiile rock). Si au si cercetare fundamentala si cercetare teoretica. Si isi vand "inteligenta" in toata lumea, unul dintre principalii clienti fiind NASA. Nu stiu care mai este situatia in ultima vreme, dar ani de zile au fost pe primul loc la castigarea granturilor europene de cercetare (la un moment dat au reusit sa fie singura tara care a primit mai mult decat contributia; frustrant :) ).
Sunt absolut de acord cu tine, insa daca astepti asa ceva de la stat (nu neaparat statul roman) poti sa astepti mult si bine. Fiscalitatea e suficient de stimulativa (16% impozit pe profit, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit...). Ceea ce spui tu nu poate veni decat din sectorul privat!
Dan, sper ca tii minte discutia noastra de mai demult. Da, exact la supravietuire s-a ajuns, la limita, si doar din punctul ala incep sa apara solutii.
Eu am gasit oarecum ce cautam - voi avea nevoie peste 2 3 luni de indivizi care sa inteleaga si ei ce se intampla.
Pe scurt, voi crea infrastructura, echipamentele si inclusiv piata de desfacere, ca sa fiu sigur. Abia atunci pot spune ca afacerea e ok. :P
Crede-ma, un produs cu mai multa inteligenta incorporata "pe kg" nu gasesti (aproape) nicaieri. E ceea ce cautam de vro 10-15 ani. Ce zici, ai curaj? Singur e mai greu.
:)
Sa facem ce? Nu conteaza cantitatea de inteligenta ci usurinta in folosire, clientul vrea sa poata folosi usor ceva, il doare-n fund ce e in spate.
prudent @viorel. Daca lasi factorul emotional deoparte ai sa vezi ca iar intram in confuzia local-central. Injura guvernul central cat vrei, nu voi polemiza. In urbea X, primarul a hotarat sa puna flori si consiliul local a fost de acord. De aici incolo nu mai e nimic de facut. Hotararea e legala, iar pentru oportunitate nu poate fi atacata nicaieri. Daca accepti asta -si noteaza ca primaria poate fi de orice culoare politica- mergem mai departe. Cand nu le mai ajunge bugetul local (in esenta taxe locale) cer de mai sus. Si cum pana acum li se dadea, dezmatul nu putea fi oprit. Daca se taie transferurile de la central se va schimba muzica; evident ca cererile de bani incep cu demagogia de rigoare (nu ne ajung bani de ajutoare sociale etc, desi bugetul fusese cheltuit pe florile susmentionate). In rest, la nivel local nu cred ca este cineva mai calificat sa judece oportunitatea decat locuitorii urbei in cauza. Si aici am un caveat: interviurile RTV arata ca in niciun oras nu trebuie facut nimic, ci marite pensiile -evident interviuri luate pensionarilor. Si daca te uiti atent pe porcisme.ro o sa constati ca localul conduce cu 9:1. Iar la local, PSD + PNL conduc cu 65% la primari.
@dan. Intr-o lume globala, componetele Taiwan, Thailanda, Malayesia, Germania si soft USA fac un produs finit. Din contra, eu cred ca produsele facuta cap cap intr-o tzara incep sa dispara (cu exceptiile inovatiilor extrem de recente sau extrem de sensitive). Vei vedea ca in cativa ani, cand salariile din China vor creste semnificative, pana si chinezii vor transfera o parte a productiei in Nepal, Bangladesh ... Nu a fost altfel in ultimii 50 de ani.
cinic @ viorel. Incep sa cred ca repeti ce auzi pe niste sticle. Gaura din "social"este de 3% din PIB. TOATE investitiile sunt 10% din buget, adica cam 3% din PIB. Deci cat trebuie sa "furi" din investitii ca sa acoperi 3% din PIB. Pana si Tolontan a lasat-o mai moale cu patinoarul cand a inceput sa inteleaga ca nu se compara mere cu pere. Iar cand la un spital se cumpara ulei cu 8 lei/lt sau se cumpara siringi cu +1 ban la bucata (dar sunt 450 000 seringi pe an) NU vorbim de investitii. PS. nu s-a ridicat niciun prag la achizitii publice, asa ca...
Domnule Selaru,
Fals e ce spuneti dumneavoastra: RAJ nu e ISI!!! Sinteti, sau asa pretindeti cel putin, cercetator, deci ma mir ca nu aveti acces la baza ISI!!! Are dreptate cel ce a scris ca ar fi mult mai bine daca v-ati face treaba pentru care sinteti platit, adica cercetare adevarata decit sa va dati cu parerea despre tot felul de subiecte economice, politice, sociale etc. pentru care nu aveti nici o competenta. Si mai scutiti-ne cu Varujan Pambuccian ca nici el din 1996 decind a intrat in Parlament nu a facut NIMIC!!! E bun de palavre ca o gramada in tara asta dar concret habar nu are de nimic.
Hartii, hartii, hartii. Poate-l cauti pe Boc sau pe Nutzy Udrea. Habar n-ai pentru ce sunt eu platit.
Tu crezi ca mecanica cereasca scapa tara asta de demagogi ca tine.
http://adsabs.harvard.edu/abs/2007PADEU..19...81C
http://www3.interscience.wiley.com/journal/110490492/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0
http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=APCPCS000895000001000163000001&idtype=cvips&gifs=yes&ref=no
Asta ca sa terminam cu prostiile. Ma ocup de lucruri mult mai practice decat sa scriu lucrari de mecanica cereasca care nu folosesc absolut nimanui.
Exact impotriva acestui lucru sunt, a scrisului de hartii inutile. Nu asta e cercetarea de care avem nevoie.
@anonim.
Nu repet ce vad pe sticla. Trec prin creier ce vad pe strada. Nu sunt fan PSD sau PNL. Nu sunt fan PDL. Sunt fan "bunul simt", iar bun simt nu exista in guvernarea asta. Am spus-o si o repet. Si PSD-ul a furat (si inca mult) si PNL-ul a furat. Au furat dar nu l-au sfidat pe amaratul care contribuie la bugetul de stat. PDL-ul fura si sfideaza.
Si ca sa nu existe nici un fel de dubiu. Eu o duc bine. Nu-mi strig disperarea si nu sunt patimas.
@viorel. Vezi pe strada! OK! In Bucuresti? ce fura PDL in Bucuresti cu primar Oprescu? dar in Constanta cu MAzare? deci nu la timpul trecut ci la timpul prezent. 65% din primari apartin opozitiei. Risipa este deci 65% la opozitie si 35% la guvern (inclusiv UDMR). Numai 45% din bugetele locale vin de la central. PS. un prieten specialist in acoperisuri spunea ca o gaura cat un varf de ac, aduna in patru ore o galeata de apa. dar picatura nu se vede si galeata da.
"Dacă vrem se poate. ... nu fără manageri şcoliţi în Occident..." chiar credeti asta sau e vorba de un tic verbal?!
Sa facem ce? Nu conteaza cantitatea de inteligenta ci usurinta in folosire, clientul vrea sa poata folosi usor ceva, il doare-n fund ce e in spate.
Vezi, eu nu m-am referit la ce face "Altul". Eu am zis de ce fac (vreau sa fac) eu. Asa ar trebui sa gandeasca TOTI.
Dezastrele sunt colective / salvarile individuale, nu? De fiecare data.
De ce ar trebui sa ma rupa pe mine grija altuia? De ce trebuie sa ma gandesc eu la binele comun si planul cincinal? Cine sunt eu sa stabilesc cate tone de otel pe cap de locuitor "trebuie" sa aiba Romania?
Analogia cu exemplul meu (si solutia la indemana pentru multi) ar fi urmatoarea: o sapa, un cal, niste cuie, un ciocan, o casa la tara. Plus internet.
Si-ar vinde productia DIRECT, si-ar crea o piata si ar controla absolut tot value chain-ul necesar (pentru ca eu asta am zis).
Da, corect, va fi extrem de usor de folosit. Insa numai DUPA ce PRINCIPIILE sunt intelese si aplicate corect.
Spuneti ca "Avem o singură şansă, produse finite cu inteligenţă incorporată".
Deacord cu produsele ce incorporeaza inteligenta si cu argumentatia. Este o solutie ce trebuie luata in seama, dar nu singura.
Cred ca daca s-ar avea in vedere mai multe solutii sustinute de politici economice adecvate, avand si exemplele altor tari, putem pricand sa ne revenim, sa crestem economic. Crestere economica trebuie avuta in vedere si nu diminuarea veniturilor asa cum sustin actualii guvernanti ca fiind unica solutie.
Avem o populatie foarte diversificata ca pregatire, indeletniciri, obiceiuri, educatie... Ar fi pacat sa avem pretentia de la tot poporul realizeze "produse finite cu inteligenţă incorporată" si sa nu-i stimulam sa-si cultive pamantul, sa sofeze, sa construiasca, sa faca turism, comert...
Este loc sub soare pentru toata lumea mai ales ca multi se trag la umbra!
In primul rand trebuie simplificat tot procesul prin care un individ ajunge sa isi vanda inteligenta. Si nu ma refer la salariu.
Daca e complicat, scump- pe scara celor fara niciun ban la bord- "scarry" , initiativa se pierde si totul ramane la nivelul visului din tinerete.
Trebuie sa putem face lucrurile mai usor si fara atatia care isi dau ochii peste cap. Trebuie rase aprobarile, acordurile, autorizatiile, certificarile, si alte piedici birocratice atat de iubite de companiile mari, care tind sa devina monopol.
Si eu cred ca lumea este tinuta in loc de mamutii economici.
Mai nou a mai aparut o noua duda "too big to fall". Deja intram in epoca post capitalista, in care niste companii mari si socialiste in esenta ne vor dicta comportamentul pentru a putea incapea in patratelele lor contabile.
E critic sa stimulam creativitatea. Fara ea suntem pierduti. Daca reusim, mai castigam niste timp. Daca nu, va deveni "interesant" in timp record.
Cand ma gandesc de unde am plecat si unde suntem acum deja ma sperii.
Ma interb daca o poveste ca aceea a familiei Porsche mai este posibila in ziua de astazi. Mai mult ca sigur ca nu.
Ati dat ca exemople Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan.
Ati omis insa pe cel mai reprezemntativ: GERMANIA.
Sustin aceasta, intrucat acest stat a fost realmente distrus dupa al Doilea Razboi Mondial si a platit despagubiri de razboi nu numai invingatorilor, ci si evreilor si statului Israel (Japonia nu a platit nimic la nimeni si, in afara de 2 orase complet distruse, nu a avut daune semnificative).
Din 2000, Germania a depasit SUA la export, ramanand primul exportator al planetei, cu peste 100 de miliarde USD in fata SUA, in timp ce Japonia abia trece de jumatatea exportului Germaniei!!!
Intrebat de moderatorul unui post de TV german "Pe ce va bazati in campania electorala pentru a recastiga ?", H. KOHL, reintregitorul Germaniei, a raspuns ceva de genul "Pe inventii si implementarea acestora!".
Trimiteți un comentariu