vineri, 30 iulie 2010

Cumpăraţi hărtii?

"Of course, I am The Mogambo, and as such, am much more than that, as I am also known as a guy who is honest enough to tell you, right to your face so there is no possibility of an error in communication, that you are an idiot if you are not buying gold, silver and oil to protect your stupid, ignorant butt from the terrors of the inflation that will be caused by the sheer amounts of money, which, at last count, is too much to count, being created by the world’s central banks which are, at last count, almost all of them, and the governments that are engaging in insane levels of deficit-spending, which are, also at last count, again, almost all of them, too."

Cam asta e. Unii comunică mai frumos, alţii nu. Nu ştiu dacă Mogambo are dreptate dar, în orice caz, are păreri clare pe care la spune apăsat. Şi dacă are dreptate? Oricum, nu cumpăraţi hârtii acoperite în metale preţioase. Textul e de pe undeva din nenumăratele lui luări de poziţie.

Dacă aveţi vreodată ideea creaţă de a cumpăra certificate cu acoperire în aur sau argint renunţaţi. Priviţi ce poate să facă o bancă unui muribund care a încercat, a şi reuşit într-un final, să-şi transforme certificatul în argint real. Citiţi comentariile de la articol.

Puteţi să ziceţi că omul e nebun. Ok. Dar asta, istorie care n-o să se mai repete? N-o să se mai repete decât pentru unii. Pentru ăia care nu posedă hârtii şi biţi în calculatoare.

33 de comentarii:

Flavian spunea...

Asa, asa, Dane, repetam pentru cei care "pricepe greu si uita repede"... :)

Am mai pus si eu azi o mostra din documentarul MELTUP.

Dan Selaru spunea...

Azi am mai cumparat niste argint, maine cumpar mai mult. Fiecare cu ale lui.

Flavian spunea...

Yep, am luat si eu nitzel argint, are unele avantaje fata de aur.

Uite un link util pentru cei interesati de astfel de achizitii AICI.

Unknown spunea...

de unde? cu ce pret? in ce forma? in ce padure l-ai ingropat? :-D

Dan Selaru spunea...

In lingouri, treaba mea, tropicala, normal. :-) Si bijuterii pentru cantitati mici. Nu da mai mult de 950 de dolari pe 1 kil la 0.999

alex@formidabilii.org spunea...

@Dan Selaru: mai bine cumperi padurea tropicala la banii astia.

Nu de alta dar argintul nu tine de foame. :)

Dan Selaru spunea...

Lasa ca tin banii tai de plastic, sau aia americani sau europeni de hartie. Cumpara pamant, tractoare, benzina si apuca-te de agricultura. Si nu fac misto.

alex@formidabilii.org spunea...

La ce crezica ma refeream cand am zis sa cumperi padurea tropicala? :)

Anonim spunea...

Pe bune acuma, eu ma chinui de vreo 2 luni sa cumpar lingouri de argint, si nu reusesc. Nu mai faceti pe secretosii si impartasiti informatia. Multumesc.

Pongo spunea...

Share, share :P
Sa nu disperam, intotdeauna exista o solutie, mai ales in romania.Noi putem spune linistiti 'been there done that".

Flavian spunea...

S-a mai explicat de cateva ori.

Vezi AICI de exemplu.

Dan Selaru spunea...

S-a ajuns la livrare de la 3 zile la 6 saptamani. Asa ca nu e vorba de secrete ci de lipsa fizica a obiectului. Ca de asta spun ca e nasol. Merita sa mergeti pe okazii sau la magazinele de bijuterii.

Ce sa zic?

Dan Selaru spunea...

US si Caada sunt mult mai onorabile, poti cumpara monede vechi, e cea mai ieftina investitie. Nu prea poti sa le aduci.

Flavian spunea...

Mda, pana acum criza se manifesta pentru investitorii care cereau livrarea de cantitati mari in urma titlurilor achizitionate. Mai nou se pare ca fenomenul se propaga tot mai tare si spre zona publicului larg.

Ca tot ziceai de okazii, acum aproape 2 ani cand incepusem recomandarea de metale pretioase, gaseai aur la ocazie cu 50-55RON/gram la 14k. Pana prin primavara lui 2009 inca se mai gasea la pretul ala. Acum nu prea il mai vezi sub 80RON.

Anonim spunea...

http://www.coininvestdirect.com/en/gold_coins/ ...pt costuri mici la transfer incercati cec bank.

Anonim spunea...

Coininvestdirect.com pare un site bun, mai ales pentru cumparaturi mai mari. E nasol insa acest TVA la lingourile de argint. Voi incerca sa-l iau pe firma, si sa deduc TVA, si sa vad ce se intimpla.

Dan Selaru spunea...

Asta e o chestie de vazut. Depinde oricum de cantitate. La posibilitatile mele financiare nu pot cumpara decat la nivelul kilogramelor. :-( Trist. :-)

Anonim spunea...

monezile sunt scutite de TVA(L571/2003 art 142 alin 2 lit a pct 4) pana cand ?! stie onor.mfp :))...nu recomand investitia pe pj a metalelor pretioase...prietenii anaf stiu de ce :))

John Galt spunea...

Dan, cred ca realizezi cat de riscanta e abordarea ta.

Sper ca nu crezi ca esti singurul care face asta, sau singurul impotriva curentului, cumva. :)


Aurul si argintul nu mi se par deloc o varianta, mai ales acum. Criza asta e PRIMA de acest gen, chiar daca tot "o Criza" e pana la urma. Da, ok, aurul va ajunge la 5000 argintul 1/16 samd.I nsa atunci asta va fi ultima noastra problema, ca omenire. Pot sa-ti dau rapoarte BIS, Wegelin, DB din urma cu 3 4 ani unde se zicea asta. Vezi raportarile din martie unde absolut toate bancile aproape si-au dublat expunerea pe aur (motiv pentru profiturile de acum).

Insa stii si tu ca nu e decat o simpla aparenta, ca adevarul e mult mai crunt.

Nu uita ce a facut Stolojan in 90, nu uita ca astazi traim un socialism global, care va lasa urme absolut peste tot.

In acele momente ar fi bine sa ai alt tip de abordare, mult mai Realista, daca ma intelegi.

Hai sa ne vedem maine daca poti, tu cu Bogdan, vreau sa vad si parerea voastra legata de ceva.

Dan Selaru spunea...

Suna-l pe Bogdan, Cismigiul mi se pare un loc onorabil, are balta, are racoare, se poate fuma fara sa deranjezi. Eu pana pe la 12-1 am treaba, dupa aia sunt liber.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
John Galt spunea...

Ok, il sun acum.

ps: ai vazut ce articole de viata si de moarte am inceput sa pun pe blog meu?

:)

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Primul comentariu l-am sters pentru ca l-ai atacat pe Pambuccian. Ce treaba are el cu ce am scris eu. Celelalte pentru ca nu au legatura cu subiectul. Fa-ti blog si injura cat vrei. De altfel am sa schimb politica vis a vis de comentarii.

Unknown spunea...

Domule Selaru citeva precizari:

1. Nu am injurat pe nimeni. Dumneavoastra injurati pe oricine are alta parere decit a dumneavoastra.
2. Nu l-am atacat pe Pambuccian ci doar ma miram ca nu amintiti de el caci am observat ca in viziunea dumneavoastra e singurul, desigur in afara de dumneavoastra, care are solutii la orice problema. Asa cum am mai spus, m-am interesat, si am aflat cit de “competent” e dumnealui si in meseria pe care o avea inainte sa fie parlamentar.
3. V-am atasat lista dumneavoastra de lucrari din doua motive:
- primul: deoarece cu ceva timp in urma cind v-am mai scris in legatura cu acest lucru, mi-ati raspuns atasind o lista de lucrari de pe Scopus, care e evident altceva decit ISI, si ati afirmat ca Romanian Astronomical Journal, o revistuta subtire, in care ati mai scris citeceva in ultimi ani, ar fi revista ISI desi sint sigur ca stiati ca nu e.
- al doilea: inainte sa analizati activitatea oricui aveti dumneavoastra chef (ministrii, parlamentari, directori, economisti, etc.) ar fi bine sa va analizati propria activitate si apoi sa vorbiti despre cit de competenti sint altii in ceea ce fac si daca isi merita sau nu banii luati. Din punctul meu de vedere dumneavoastra ar trebui sa fiti dat afara de la IFA pentru activitatea jalnica de cercetator pe care o prestati acolo. Cum de stiinta nu va mai ocupati in ultimul timp, probabil ati zis ca sinteti competent sa va dati cu parerea despre problemele economice si politice ale tarii. Lasati ca sint altii care sint mai in masura sa se ocupe de ele. Iar sfaturi despre cele mai bune investitii le dau cei care chiar au reusit in domeniu. Nu cred ca e cazul dumneavoastra.

4. In final, cum v-am mai spus, mai lasati gargara si figurile gen citatul din Einstein de pe pagina, caci nu prea mai aveti nimic in comun cu matematica, fizica, stiinta in general.

Unknown spunea...

Dan, lasa oamenii sa comenteze, de ce i-ai scos? Poate nu sint toti anonimii asa nfhh, precum radu asta, prezent aici de fata.

Dan Selaru spunea...

Am lasat pe oricine sa comenteze atata vreme cat o face decent. Cum a facut-o acum. Accept destul de multe dar nu orice.

Dan Selaru spunea...

Macar acum are un nume, e un progres. Si daca nu esti de acord cu mine pe o tema, poti sa ma contrazici. Cu argumente. Nu sa ataci persoana, asta tine de educatie.

Si a spune unei persoane ca nu trebuie sa se exprime e antidemocratic. E un drept cetatenesc. Daca deja nu mai avem dreptul de a vorbi ar trebui s-o aflam oficial. Parerea mea.

Pongo spunea...

Dane, in principiu daca lucrurile o vor lua razna complet, nu stiu daca ceva material de orice fel va mai avea vreo utilitate. Cred ca se pot castiga bani prin preschimbarea bogatiei acumulate dintr-o forma in alta, o vreme.
Papa spunea de curand ca aceasta criza ne reveleaza faptul ca banii sunt o iluzie. Cel pe care incearca sa i-L reprezinte spune ca TOATE bogatiile sunt o iluzie. Nu cred ca vreunul din cei doi se insala.Insa sper (si ma rog) ca vremea aia nu a venit inca, atunci cand o sa ramanem cu chilotiii in vine. Insa vremurile de azi reprezinta o armonica interesanta a ce o sa vina probabil.
Relativ la argint, just este ca daca a putut cumpara odata ceva de nepretuit, probabil va putea cumpara mereu orice. Totul este sa ne putem reprima scarba.

Dan Selaru spunea...

@Pongo, am citit o istorie a hiperinflatiei din Germania si Ungaria. Primul pas e sa ai ce sa mananci si unde sa dormi, dupa aia vine argintul. Pentru dupa.