Pentru cei care ştiu engleză. O lecţie de economie de la o mare bancă europeană. Un raport special despre aur, cu istorie, analogii istorice, citate celebre, şi evidenţa prăbuşirii sistemului economic pe care îl trăim, tot ceea ce nu se vorbeşte la noi.
Merită citit, recitit şi schimbat comportamentul în consecinţă. E un răspuns la întrebarea de ieri.
The French Revolution
Acum 31 de minute
14 comentarii:
"In 1933 President Roosevelt raised the gold price – in an effort to re-start the economy –..., and private gold ownership was banned."- pagina 14.
Deci , mai mult decat trecerea pe aur, trebuie sa ne gandim la metode eficiente de ascundere in cazu in care lucrurile ajung in santz.
Si Stalin, si comunistii de la noi, cred ca si Hitler. Toti urasc sa nu aiba tiparnita la indemana.
Pana una-alta tiparnita romaneasca e in mana BNR, care nu s-a prea remarcat ca producator de inflatie prin emisie excesiva. Iar comparatiile cu sisteme totalitare sunt neavenite, deoarece inflatia in acele cazuri este de cele mai multe ori nemonetara (apare prin deprecierea activelor la o masa monetara data - vezi Romania lui Ceausescu, nu prin supraemisie de moneda la un stoc dat de active).
Pe de alta parte, unde e "evidenta prabusirii sistemului economic pe care il traim"? Raportul e foarte OK (ar fi putut fi foarte bine parte din campania lui Ron Paul) dar nu are nicidecum o tenta catastrofica si radicala.
Trei si ultima, nu se lamenta Dan Selaru mai de mult, plangand de mila bugetarilor, ca se taie pensiile si salariile si ca vai de tarisoara noastra? Raportul Erste e libertarian si austriac. Nu e oarecum confuz sa sustin standardul aur/politici monetare restrictive si, in acelasi timp, remuneratii fara acoperire la buget pentru functionari?
Selaru nu s-a lamentat niciodata. Doar s-a intrebat daca e suficient. Si nu e, la caderea de 3 procente a economiei de anul asta nici pe departe taierile nu reduc suficient deficitul.
Cat despre sistemul actual, astia de la Erste mai au doar sa spuna sa schimbam totul in aur si argint.
Ca sistemul financiar este pe duca o repetam unii deja de multa vreme. In ce priveste aurul, nu dau doi bani pe parerea bancilor in privinta acestuia. Nici atunci cand vorbesc de apreciere, nici cand vorbesc de depreciere, convertibilitate sau altceva. Din partea bancilor astept in acest moment un singur lucru: recunoasterea insolvabilitatii. Care e doar o chestiune de timp, la fel ca in cazul Caritas.
Si pentru a intelege mai bine de ce spun asta vedeti aici interesele Erste apropo de piata aurului. Incercati sa faceti diferenta intre aurul de hartie si cel real. Ce vinde Erste sunt doar niste certificate la fel de valoroase ca hartia igienica numita si FIAT money in care sunt evaluate acum.
In momentul in care caritasul bancar se va incheia, banii virtuali se vor evapora si certificatele alea vor avea si ele valoare zero. In timp ce aurul, argintul, cuprul, papa, energia, bunurile tangibile in general vor ramane in continuare chestii palpabile.
Flavian, metode practice, ingineresti! Cum scapam de potera?
Vorbeam cu un prieten ieri despre chestia asta cu auru' si el zicea ca de fapt BNR priveste ca personal orice depozit in aur al unei persoane fizice. Ca daca e la o adica poate sa il confiste.
Nu e o gluma, cum ti-l bagi in casa fara sa stie nimeni?
:-)
Pai cine te pune sa-l tii la banca ? Poti sa-l mai pastrezi la ciorap cateva luni pana da BNR-ul faliment... :)
Aia sa fie problema, sa ai aurul si sa nu te descurci sa-l porti la gat, sa-l ingropi sau sa-l bagi intr-un seif personal.
Apropo de intrebari: Cum calificati confiscarea aurului de la cetateni de catre administratia Roosvelt in timpul Crizei din 1929-33?
Furt calificat si invatatura de minte pentru cei care mai au incredere sa isi tina aurul la banca.
@Kane Cum zice si Flavian, furt, asa au facut si comunistii.
@Dan Selaru & @Flavian:
Multumesc pt. raspuns. Chestia e mind-puzzling pt mine since USA are the prototype of Capitalism and not Communism!
Ei, lasa propaganda, cine mai inghite vrajeli de genul asta... :)
P.S. Scurta memorie mai au unii, nici 10 ani. Auzi, cica zerourile alea taiate din coada leului au fost doar la misto:
tiparnita romaneasca e in mana BNR, care nu s-a prea remarcat ca producator de inflatie prin emisie excesiva
Cred ca pe vremea lui Stolojan, Vacaroiu sau Roman se inrosise saraca tiparnita asa era de incinsa.
NM Rothschild, was appointed as the bullion broker to the Bank of England in 1840 and went on to operate the Royal Mint Refinery in 1852. When asked what the value of the barbaric metal was worth, Nathan used to reply, "I only know of two men who really understand the true value of gold—an obscure clerk in the basement vault of the Banque de Paris and one of the directors of the Bank of England. Unfortunately, they disagree.”
..
Flavian, tu daca nu ai fi asa intoxicat ai fi chiar ok. Din pacate tu refuzi orice disonanta prin urmare iti autolimitezi orice posibilitate de a evolua.
Si uite de aia te invarti in cerc.
..
Cum era cu pariul, inca o data pe 6 luni? Iar?
:D
@John: Ca sa pun si io paie peste foc, Rothschildzii de aia detin Rio Tinto, ca sa afle valoare aurului :P
Ideea e ca Flavian probabi la are dreptate, dar fraierii de rand sigur vor lua tzeapa. In orice ipoteza.
Trimiteți un comentariu