miercuri, 8 septembrie 2010

Raportul DOW Jones - aur



Graficul e de aici. Căderea raportului s-a oprit în 32 la 2,9 apoi noul minim a fost de 1,6. Cât o să fie de data asta? Să nu exagerăm, să zicem că o să avem un minim de 3 (cred că o să fie sub 1) ca să fim rezonabili.

În 29 s-a prăbuşit DOW Jones, în 80 a crescut preţul aurului. Ce o să fie de data asta? O cădere a DOW Jones la 4000? Asta ar însemna o prăbuşire îngrozitoare. O nouă depresiune. O creştere a preţului aurului la peste 3000 de dolari uncia? Mai există şi varianta să scadă DOW şi să crească preţul aurului. Un 6000 Dow Jones şi 2000 de dolari uncia de aur.

Prima oară am avut depresiune şi deflaţie, apoi stagflaţie (inflaţie şi şomaj mare simultan). Cred că de data asta repetăm istoria anilor 80, inflaţie şi şomaj, şi o să crească valoarea aurului la nişte cote apocaliptice. Vin vremuri interesante. Să nu uităm că în anii 30 toate monedele erau acoperite în aur. În 80, ca şi acum, nu.

Am scris asta pentru că aurul a ajuns la 1257,45 dolari uncia, un nou maxim istoric. De la începutul anului raportul a căzut de la 10 la 8,2. Nici nu-mi pot imagina ce înseamnă un raport subunitar.

La mulţi ani sărbătoriţilor.

PS Un articol despre subiect aveţi aici. Şi unul despre preţurile la mâncare.

28 de comentarii:

Anonim spunea...

Pentru Romania era mai potrivit raportul de toamna xprune/xlitri tuica. Dupa executarea acestui raport, in perioada imediat urmatoare stirile de la ora 5 vor cunoaste o inflorire evidenta.

Unknown spunea...

Un articol publicat acum doua luni pe ComodityOnline sublinia temerile unei parti a traderilor de pe COMEX potrivit carora pretul aurului si al argintului ar putea fi manipulat. Motivul? Cantitatea de aur "virtual" (tranzactionat prin intermediul diverselor derivate) este de cateva sute de ori mai mare decat stocurile fizice existente. Sunt destui analisti care prevad o posibila bula si pentru aur.

cristian dogaru spunea...

dar despre raportul argint-dow ce se stie?...oricum, coininvestdirect pentru amatorii de argint la preturi rezonabile...adica vreo 15% peste spot, sub forma de monede...si bag aici si tva de 7%

Anonim spunea...

Eu unu, investesc doar in organism si in mintea-mi. Aurul nu mi se pare folositor decat pe placile de circuite. Same, silver.

Anonim spunea...

UBUNTU 10.4. LTS VS. WIN OS. The battle begin. Its waaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrrrrrr. In the world of Linux and Gnome, who needs Bill Gates?

Flavian spunea...

Eu am mai zis ca cel mai bun grafic privind situatia aurului este ACESTA.

Din el observam doua lucruri importante. Primul ar fi ca daca tendinta indicata de linia rosie se va pastra, urmatorul picior al graficului va cobora spre un raport DOW-AUR sub valoarea 1. Asta se pate intampla cu DOW=GOLD=2000USD sau cu DOW=GOLD=10.000USD. Dar cum criza actuala nu este una "obisnuita" cel mai probabil graficul va arata asa cum spuneam AICI.

Al doilea lucru pe care il vedem in imaginea de mai sus ar fi ca in momentul in care FED si-a bagat piciorusele incepand sa imprime bani de hartie, variatiile ciclice ale economiei au fost mult amplificate. Am avut cresteri mult mai spectaculoase si crize mult mai profunde.

Flavian spunea...

Totul se masoara in cicluri.

Vrei sa vezi cresterea aurului, te uiti la ultimii 10 ani.

Vrei sa vezi efectele FIAT money, faci zoom out la ultimul secol.

Vrei sa vezi cilurile kondratiev, discutam atunci de aproape o jumatate de mileniu.

Vrei sa vezi falimente generalizate al intregului sistemului economic cunoscut stil imperiul roman, vorbim de cateva milenii.

Vrei sa vezi cilurile evolutiei economice din istoria oficiala a civilizatiei, vorbim de vreo 10 milenii cel putin.

Vrei sa vezi.. hehe.. istoria neoficiala a civilizatiilor, vorbim de cateva sute de milenii.

La naiba.. poti sa faci zoom out pana la momentul formarii planetei cu tot cu aurul din ea daca ai chef.. totul depinde cat de departe vrei sa duci analiza... :)

Anonim spunea...

Romanasu` investeste direct in aur, manca v - ar nenea portofelele. Ita na, ghiulurile pa degete si lantoaiele la gat de-a dat in cifoza si scolioza. Mai certificate da gold la purtator decat astea, ce vreti?

Flavian spunea...

Radem, glumim, dar sa vezi tu cate o sa invatam de la conlocuitorii nostri colorati dupa ce o vor lua la vale lucrurile.

Ei au experienta vasta in a trai total independenti de sistem si nu umbla cu hartie igienica la purtator ca noi astia mai "evoluati"... ;)

Dan Selaru spunea...

Ferme, aur, arme. :-) Cam asa, nu? N-o sa se ajunga pana acolo. Parerea mea.

Flavian spunea...

Cam. Ai incurcat armele cu energia sau combustibilii... ;)

Mereu au fost doar astea, hartiutele au fost doar pentru decor... :)

Dan Selaru spunea...

Cu energia si armele stau prost. :-)

alex@formidabilii.org spunea...

Bulele le dau doar bunurile care nu genereaza valoare, ci transfera valoare.

Aurul e unul din aceste bunuri. Pe langa alte metale (argint, platina samd), petrol, cereale, carbuni, imobiliare, depozite bancare, forex, actiuni samd.

http://www.formidabilii.org/2010/09/08/o-uncie-de-aur-sau-un-hectar-de-teren-arabil/

Dan Selaru spunea...

Daca as avea de ales as alege hectarul.

Flavian spunea...

Eu le-as alege pe amandoua. Si o canistra de motorina pentru tractorul cu care ar hectarul... :)

alex@formidabilii.org spunea...

@Flavian: eu as alege un contract de arenda pe 10 ani si atunci pretul motorinei nu mai e problema mea :)

Dan Selaru spunea...

Exploatatorule :-)

Flavian spunea...

alex, devine problema ta cand tractoristul va ramane fara combustibil la anul si se va sterge undeva cu contractul ala... ;)

Apropo de o discutie mai veche: Valoarea banilor - material cu poze

Pongo spunea...

Flavian, gandestete la o chestie: nemtzii au trecut prin tiparnita si a iesit haloimisu general wwII.
NU cred ca o sa mai greseasca inca o data. De aia cred ca ii lasa pe greci in mama masii daca e. "NU tiparnitza, chiar sa crape fierea in voi"

Acum, daca SAM baga print, ce ii face pe investitori sa nu treaca RAPID pe EUR, in conditiile de mai sus?
Incep sa cred ca nimeni nu va baga print, no matter what.
Noi am fi putut "printa", avand in vedere ca mare parte din economia romanesca e decuplata de leu. Cuplati sunt bugetarii.....
Dar asta e , nu vrea Isarescu, poate stie el de ce.

Flavian spunea...

De bagat, baga, se vede clar pe grafic.

Iar in caz ca vor strange cureaua si dau inspre faliment banii statului respectiv vor avea valoare... aud... ? Zero cumva ? Maxim am zis... :)

alex@formidabilii.org spunea...

@DanSelaru: nu sunt deloc exploatator, dimpotriva. In Romania proprietarii de teren se simt exploatati de arendasi care incaseaza 80% din productie + subventiile acordate agricultorilor.

@Flavian: argumentul tau nu sta in picioare decat daca stai cu suta de lei la saltea. Pusa in banca o suta de lei a adus dobanda de-a lungul timpului. Trebuie sa vezi diferentialul intre dobanda si inflatie si abia atunci vorbesti de erodarea valorii nete a banilor.

Flavian spunea...

Pusa in banca o suta de lei a adus dobanda de-a lungul timpului... ? Hai sa mai explic o data, poate ti-a scapat fraza respectiva...

Ia sa vedem: Azi la CEC un leu depui, maine ia-l de unde nu-i. Sau n-am retinut eu bine reclama ? Citez: “e caraghios ce s-a intamplat, dar inflatia i-a topit suma de la CEC… asadar, cei 5.000 de lei, care reprezentau doua salarii medii nete din anii 1980-1985, au fost transformati in…50 de bani ”. E intr-adevar caraghios, nu-i asa ? Cand doar unul imprima bani, iar ceilalti trebuie sa munceasca pentru ei… ce sa-i faci ?

alex@formidabilii.org spunea...

Eu am citit, doar ca vreau sa imi explici mai in detaliu mecanismul prin care din 5000 de lei s-a ajuns la 50 de bani.

Eu am 5000 de lei (sa presupunem) la CEC in 1980. In 1980 inflatia a fost x si dobanda la depozite (la CEC daca tot e vorba de ei) a fost y. Castigul sau pierderea mea au fost x-y, daca x >y am pierdut daca x<y am castigat.

In 1981 a fost x1-y1. samd.

Deci in 2010 am 5000 lei x [1-(x-y)][1-(x1-y1)]....[1-(x30-y30)].

Din cate am inteles eu tu ai luat in considerare in grafice doar x (inflatia) si nu si dobanda, adica tu ai zis ca avem 5000 lei x (1-x) (1-x1)....(1-x30).

Asa ca graficele tale nu sunt intocmai corecte in cazul in care banii stau in banca si produc si dobanda, ci doar in cazul in care au stat la saltea si n-au produs nimic.

Flavian spunea...

Mda, ai dreptate.. graficele nu sunt corecte daca banii au stat la CEC, Bancorex, FNI etc.. :)

alex@formidabilii.org spunea...

Mda, dupa cum credeam. Cand "o iei in barba" la modul logic renunti la argumente si "o dai in diverse"... :)

Numai uitandu-ma la ultimul grafic (ala cu 2000-2009) si stiind ca intre 2006-2008 dobanzile au fost peste inflatie (deci tinand bani in banca ai castigat peste inflatie, asadar ai acumulat valoare) dar tu arati o scadere...e o contradictie intre realitate si graficul tau.

Ar cam trebui sa iti refaci graficele, musiu' :)

alex@formidabilii.org spunea...

"Cred că de data asta repetăm istoria anilor 80, inflaţie şi şomaj, şi o să crească valoarea aurului la nişte cote apocaliptice."

Pe ce te bazezi Dane cand spui asta?

Dan Selaru spunea...

Pe similaritatea conditiilor.

alex@formidabilii.org spunea...

Posibil sa ai dreptate, nu stiu ce sa zic. Insa eu spun ca si lumea a mai evoluat in 30 de ani, poate nu facem aceleasi greseli la nesfarsit nu?

Putem eventual sa avem o discutie cu modele economice si cifre si sa vedem daca intr-adevar conditiile sunt similare.