joi, 23 septembrie 2010

Resetăm sistemul?

poza e opera lui Khris.

Dacă ne uităm la cifre vedem o pierdere de, sunteţi pe scaun sper, aproape 4,6 milioane de locuri de muncă. Tăriceanu nu a stimulat formarea de locuri de muncă, a angajat la Stat. E şi el pe undeva în zona zero.

În această vreme au ieşit la pensie aproape 2,7 milioane de persoane. Între 1989 şi 2010 am pierdut cel puţin 2 milioane de cetăţeni. Prin deces sau emigraţie, părerea mea este că suntem în ţară în jur de 20 de milioane. Ca să vedem cum arată structura populaţiei care face ceva ne uităm din nou la Khris. Şi vedem foarte mulţi oameni care sunt pur şi simplu independenţi, aproape fără legătură cu Statul, aşteptând, unii dintre ei, pensia (pensionarii nu sunt asistaţi social) sau ajutoarele, alţii nimic, descurcându-se singuri, prin troc sau muncă la negru.

Avem apoi o viziune despre comunism, luată de la CSOP, via Călin Hera.



Sondaj care ne arată că doar o treime din cetăţeni au înţeles ce s-a întâmplat în comunism. Lipsa de educaţie îşi spune cuvântul. Dar să continuăm cu furtul de poze, de data asta de la Turambar, vedem reala evoluţie a punctului de pensie în funcţie de inflaţie. Curios este că Năstase a păstrat constant punctul de pensie iar Tăriceanu l-a crescut iresponsabil.



Şi acum să judecăm raţional, fără influenţe politice. Legea pensiilor e absolut necesară şi implacabilă, PDL are dreptate. Dar a o trece prin Parlament în modul în care a avut loc e o încălcare a oricărei norme de democraţie. Punctul de pensie nu poate să fie 45 de procente din salariul mediu brut, e o aberaţie economică. Dar a fura înseamnă a fura, nu suntem în Mizerabilii iar PDL nu este Jean Valjean. De fapt se comportă exact ca Javert.

Comunismul nu a dispărut, clasa politică habar nu are decât să câştige voturi, apelează la orice, inclusiv la furt, oamenii fac două lucruri, se descurcă sau fug. Se adaptează clasei politice sau dispar.

Comunismul nu a dispărut timp de 20 de ani, a fost doar un sistem perpetuat, sub alte chipuri sau înfăţişări, până azi.

Fără locuri de muncă toate tăierile sunt inutile, o să ne meargă şi mai rău, oamenii se descurcă sau fug, fără măsuri pentru creştere economică totul e inutil. Se va ajunge la convulsii sociale. Nimeni nu poate aduce o viaţă mai bună, Puterea e imbecilă, Opoziţia la fel. Şi Dan Diaconescu sau Remus Cernea nu sunt o soluţie.

Trebuie să resetăm sistemul, dar în mod controlat nu prin scoaterea din priză. Aviz celor interesaţi.

20 de comentarii:

Pongo spunea...

Unde e butonu'? :-)

PS: sper ca de data asta "marea speranta" sa nu fie tot un pui de securica cu tendinte suicidare.

Stoie spunea...

Schimbarea politicii de pensionare si transferarea potentialilor pensionati in angajati a inceput la Nastase. Meritul lui Tariceanu a fost ca a continuat si el trendul, insa a facut prapad cu cresterea aiurea a pensiilor.
Ce a pus capac insa au fost multele pensionari pe caz de boala cu spaga aferenta. Nimeni nu s-a trezit sa le incetineasca cumva, pana cand nu au ajuns la fundul sacului.

Ionut spunea...

hmmm ...hai sa va arat ceva:
Art. 80. - (1) Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, şi se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Nu, nu e din legea 250/2007. E din Legea 19/2000, asa cum a fost aprobata de Parlament pe 17 martie 2000. De ce nu a ramas asa? Pentru ca prim ministru era Isarescu (Nastase a schimbat politica de pensionare? mai sa fie ...) si a existat OUG 41/27.04.2000, care a scos aberatia cu 45%. Stiti cind a fost aprobata ordonanta? Fix pe 10 ianuarie 2002 :D (pentru ca Nastase nu guverna minoritar, cum guverna Tariceanu in 2007).
Ce s-a schimbat prin Legea 19/2000 si se vede pe chartul lui Khris tine de asta:
Art. 41. ...(2) Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin creşterea vârstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei şi de la 62 de ani pentru bărbaţi, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.

Flavian spunea...

I-am atras atentia si lui khris ca unele cifre de la el se bat cap in cap. Lui ii ies 4,2 milioane angajati la privat, pe cand cifrele de care stiam sunt undeva mai aproape de 3 milioane:

In sistemul public sunt angajati 1.360.376 bugetari, conform cifrelor prezentate de guvern, in timp ce in sectorul privat exista 2.942.224 angajati. Astfel, numarul total de salariati din economie este de 4.302.600, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica in buletinul aferent lunii martie 2010.

Altfel, ai dreptate, ne pregatim de soft reset. Io zic ca merge, desi unii insista ca doar un hard reset ne mai scoate la liman... :)

Parvan spunea...

Dan, cand nu intelegi o carte te uiti la un film? cand nu-ti iese un rebus te apuci de integrame? cand nu intelegi un film treci la telenovla? ... incerc de ceva timp sa scriu o carte si mi se pare ca postul asta se incadreaza bine in cultura renuntarii.

Sa resetam sistemul zici? dar sa pastram axioma ca toti sunt la fel?
sa pastram axioma ca totul e dependent de decizie politica?

Oare nu cumva "fenomenul pitesti" e repetabil tocmai pentru ca "toti sunt la fel" si deci turcanu e la fel cu ceilalti "banditi" si pana la urma oricum "toti sunt la fel", deci comunismul poate era buni dar nu reusesc sa-l aplice nici aia nici asta.

Includerea in analize de decizie politica a incriminarilor pentru cresterea natalitatii (relativ la cohortele care depasesc 18 ani) dupa ce in prealabil am declarat ca orice copil se naste "asistat"
sau a cresterii sperantei de viata (mai ales a neagricultorilor) si deci a diferentelor intre iesirile si intrarile din sistemul de pensii; ca sa nu mai vorbesc de stupizenia conform careia impozitele si cotizatiile celor angajati de stat ar fi cumva platite in bani falsi ........
toate acestea fac inutila "resetarea sistemului", caci sistemul s-ar reconstrui in prezenta acestor certitudini.

Esti sigur ca "problema" e asa externa, asa departe, asa simplu de remediat?

PS: evident nu-mi doresc raspunsuri publice, dar la o solutie asa generala am simtit nevoia sa fiu dubitativ :)

Deceneu spunea...

O schimbare se pregateste cu solutii anticoruptie, altfel este doar o rotire de persoane intr-un sistem care corupe.

Constantin Gheorghe spunea...

Apropo de mitul pensionărilor de boală frauduloase: din aproape 500.000 de dosare verificate(sunt cu totul vreo 950.000 de astfel de pensionări) n-au fost anulate decât vreo trei mii cinci sute, adică 0,8%. E aşa un dezastru? Mă îndoiesc. Ar trebui să ne întrebăm altceva, dacă nu ne-a luat minţile propaganda cretină împotriva pensionarilor, promovată în loc de soluţii de nişte cretini, care ne conduc: DE CE SUNT ATÂT DE MULŢI BOLNAVI în România? Dar de ce să ne batem capul, când putem să ne batem gura?
PS: cifrele precise sunt într-un comunicat al Ministerului Muncii, dar mi-e prea lene să-l caut acum.

Anonim spunea...

Punem pariu ca daca s-ar fura mai putin macar cu 10%, ar fi bani suficienti inclusiv pentru marirea pensiilor si pentru dezvoltare? Cleptomania e boala grea, nu se vindeca decat cu plumb in sange.

Anonim spunea...

Daaaa, din cauza pensiilor de 2 lei si a salariilor de 2 lei 50 am ajuns aici. Daca un nenea arunca un rahat in poteca, multi romani din tara ireala numita Romania nu-l ocolesc, ci se reped sa-l guste. Ia de la Basescu, ia si de la Basescu....Cainele era mult mai inteligent!

Dan Selaru spunea...

Bai frate, s-au pierdut sau nu locurile de munca? Asa ca restul e politica. Cu sau fara Basescu situatia ramane la fel. Se duce dracu' sandramaua.

Dragos spunea...

Sunt interesat. Cum si cand il resetam ?

Dan Selaru spunea...

Se reseteaza singur, noi trebuie doar sa fim pregatiti. :-)

Pongo spunea...

Auzi Dane, mai asteptau unii americanii acu 50 de ani...
Eu m-am saturat sa astept si vreau solutii ieri daca sa poate.
Asa ca mai da-l incolo de "soft" ca pana la urma hardu e de baza.

Parvan spunea...

:) asteptand self-resetul si tot incercand escape si undo ... se poate apasa Ctr+Alt+Del si constata in task manager ca nu toate procesele consuma la fel resurse sau mai grav ... ca unele procese sunt "not responding" :(

Dragos Popa spunea...

dan: asa e, economic se va reseta singur. read between the lines.
trebuie sa tinem cont insa ca sunt foarte multe interese la mijloc si multe sunt din afara Romaniei...

Dragos Popa spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ph spunea...

se va reseta? cum? cand?
'sistemul' suntem noi, 21.5 milioane (inclusiv aia care au plecat dar mai arunca un ochi la ce se intampla in tara si mai dau cu stampila cand e nevoie)
eu nu prea vad cum poti RESETA 21.5 milioane. macar aia 13 milioane care sunt numarati de INS ca populatie apta de munca daca i-ai reseta.. macar aia 9 populatie activa.
singura solutie rapida pentru schimbari la nivelul 'sistemului' este razboiul. dar romanii de 65 de ani se lupta intre ei.. pentru ciolan.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Domnu' am luat nenumarate injuraturi cand l-am votat, si am spus-o public, pe Geoana. Il consider pe Basescu un factor de distrugere a societatii romanesti. Dar cifrele nu au legatura cu subiectul. Palavre ca ale tale sunt de spus altundeva, nu aici. Aici e o lume decenta, tu nu faci parte.

Parvan spunea...

Nici macar complicitatea societatii civile nu-i tristetea cea mare. Pana la urma de la tanchisti la sefi de post e o directie spre demilitarizare.

Trist e ca Dan nu poate face diferenta intre "mece" si "florentina carstea" pentru ca "toti sunt la fel" iar la resetare victima si agresorul devin similari.
Tragic e ca "mece", avand coatele mai antrenate, ... ii va putea parea lui Dan: "agentul progresist" :( .