duminică, 17 octombrie 2010

Economia Europei de la 1300 la 1800 şi comportamentul sexual

"Progress and Poverty in Early Modern Europe", articolul e o istorie a salariilor, exprimate în argint, din Europa pentru aproape 500 de ani. Şi cu puterea de cumpărare pe care aceste salarii o aveau. Studiul e fascinant şi are în spate o muncă sisifică. Ca să-l citiţi căutaţi titlul pe Google, e un PDF. Surprinzător, e fără bani.

Cum nu mulţi o să-l citească o să fac un rezumat. Şi o să mai pun şi de la mine.

Întrebarea de la care pleacă articolul este "de ce Olanda şi Anglia, care prin secolul XIV erau, Olanda slab populată iar Anglia o periferie agricolă, au ajuns în secolul XIX puteri economice majore?" iar Italia care era în vârful Europei se prăbuşeşte, pentru răspuns autorul avansează 6 ipoteze, dinamica populaţiei, proprietatea privată a pământului, imperiile coloniale, tipul de guvernare, tehnologia superioară, gradul de alfabetizare. Toate sunt însă legate unele de altele, care sunt cele hotărâtoare?

Autorul măsoară succesul prin valoarea salariilor reale (puterea de cumpărare), structura economiei şi productivitatea agricolă.

După ce agregă datele pe 500 de ani din mai multe oraşe ale Europei, studiază "coşul zilnic" din diferitele regiuni, unii beau bere, alţii vin, ajunge la poza de mai jos. Evoluţia puterii de cumpărare.



E fenomenală ascensiunea Angliei şi prăbuşirea Italiei şi Franţei. Pentru a afla factorii care au dus la dezvoltarea economică a Angliei autorul a creat un model matematic în care a inclus toţi cei 6 factori de la început. Şi au ajuns la următoarele concluzii:

Pe vremea aia cam toată lumea se ocupa de agricultură. Cum suprafaţa de pământ era limitată, odată cu creşterea populaţiei între 1500 şi 1800, salariile au scăzut, raportul pământ, fortă de muncă s-a prăbuşit. Este cazul Italiei şi Franţei.

Dar ce s-a întâmplat în Anglia şi Olanda? Productivitatea crescută în agricultură a dus la urbanizare, care a dus la creşterea economiei neimplicate în agricultură care a dus la o creştere a cantităţii de produse agricole cerute şi la creşterea productivităţii în agricultură, un cerc "vicios", în sensul bun al cuvântului. Dar Italia era mai urbanizată ca Anglia în secolul XIV.

Şi aici vine unul din factorii cheie, creşterea populaţiei. În Anglia şi Olanda populaţia a crescut în acelaşi ritm cu salariile, în rest populaţia a crescut mai repede. În acest fel salariile s-au menţinut şi au crescut în cele două ţări iar în rest au scăzut în termeni nominali. Lipsa mâinii de lucru a condus la o "revoluţie agricolă" în cele două ţări, a crescut productivitate, urbanizarea şi aşa mai departe. Un rol important l-a avut şi comerţul, nu imperiul, ci comerţul, olandezii n-au prea avut imperiu. S-a ajuns, de asemenea, la o proto-industrializare. Un factor pozitiv a fost şi faptul că pământul era în mâinile persoanelor private într-o suprafaţă mai mare în Anglia faţă de restul continentului (în detrimentul proprietăţilor comunale).

Regimul politic, reprezentativ în Anglia şi Olanda, absolutist în Franţa sau Austria, nu a avut efecte notabile, la fel şi gradul de alfabetizare.

Etica muncii şi protestantismul au destul de puţin de-a face cu succesul economic. Poate că un rol mai important l-a avut comportamentul sexual. Care, e adevărat, era condus de precepte religioase. Dar nici chiar aşa.

32 de comentarii:

Pongo spunea...

Nu stiu cat de corecta este considerarea Italiei ca o entitate. Daca luam zona de nord in calcul s-ar putea sa avem surprize mari. Diferenta intre nord si sud in Italia este absurd de mare.

Dan Selaru spunea...

Discutam despre orasele de la 1300, nu despre toata Italia, oricum se discuta numai despre orase.

Mr. X spunea...

Ca sa spui ca un anumit factor nu are un efect, trebuie sa creezi o conditie de laborator in care sa observi cum se produce efectul in prezenta sau in absenta acestui factor, celelalte conditii raminind neschimbate. Or, daca in fizica se poate face relativ usor chestia asta, in societatea umana este practic imposibil de a explica riguros cauzal. Asa, daca vrem sa ne dam cu parerea fara sa putem fi verificati, inclusiv prin "imitarea" (cumm zicea Georg Hempel) de metode imprumutate din matematica, putem... matematica e darnica ... Eu nu am incredere prea mare in modele care iau in considerare cinci factori, si aia provenind din informatii pastrate fragmentar...

Dan Selaru spunea...

E oricum mai mult decat datul cu parerea.

gabi spunea...

Studiind evolutia (spre bunastare) a statelor bogate, ex.UK, tarile nordice, Olanda, SUA(mai tarziu),Austria, Germania, dar si Japonia9care nu e catolica nici ea), observam ca au o componenta comuna:s-au reformat religia si prin aceasta au reformat administratia, comportamentul cetatenesc in general, harnicia in special.Da, protestantismul a avut rol hotarator.Sexul? Sa-zicem ~planning~ familial...Olandezii au sarit de la 10 mil la 15, imediat ce si-au putut asigura un trai decent.Educatia de la biserica era cea mai importanta forma de comunicare in epoca.Cu alte cuvinte, nu toate tarile cu religie protestanta sunt in frunte, dar in primele nu gasim nici o tara romano-catolica.Iar dac e sa ne referim la tarile ortodoxe...

Pongo spunea...

Ca sa imi mai dau eu cu parrerea, observ deabia acum ca graficul merge pana in 1800. Adica pana in perioada de maxim a imperiului britanic.

Dan Selaru spunea...

Am articole si pentru restul pana in 1914, atunci a fost varful imperiului. Am articole cu salariile si in India si China. Si India si China au facut aceeasi greseala, s-au inmultit mai repede decat le permitea spatiul vital.

Iar ca fapt diverd, la noi salariul mediu este de vreo 22 de grame de argint pe zi. In Londra pe la 1850 un dulgher avea salariul de 110 grame. Misto, nu?

Pongo spunea...

Inseamna ca de fapt dai o veste buna: exodul romanesc peste hotare ar trebui sa genereze o crestere a nivelului de trai pe termen mediu. :-)

Dan Selaru spunea...

Asta daca se intampla la 1500, acum alta e structura economiei. :-)

Pongo spunea...

FFS astia nu au aflat de schimbare si incearca sa aplice metoda asta!! :))

Dan Selaru spunea...

Cand mai ramanem vreo 10 milioane de pensionari o sa aiba o surpriza, ca nu merge :-)

Pongo spunea...

Ezista intotdeauna "metoda" tiparnitzei :-)) Problema e ca probabil potentatii vremii o sa fie primii care isi incaseaza lefurile, sa apuce " la lapte " pana se mareste pretzul :))

Dan Selaru spunea...

Imi cumpar pusca si plec in agricultura. N-am bani sa-mi cumpar o hidrocentrala. :-)

Flavian spunea...

Pongo, macar un pic de atentie.. de ce crezi ca socoteala e in argint ? Poti sa-mi tiparesti si mie cateva grame... ? ;)

Flavian spunea...

Mda, vezi de agricultura si lasa hidrocentralele, nu te mai lua dupa toti visatorii plecati la vanatoare de fazani. Mai ales daca insista ca statul asta falimentar le "garanteaza" monopol forever asupra energiei... ;)

Dan Selaru spunea...

Pai si ma intorc in Evul Mediu, tot am nevoie de electricitate, de aia e buna o hidrocentrala. Mica. :-)

Pongo spunea...

In loc de pusca am optat pentru asta in primul moment in care am banuit ca e posibil sa ne intoarcem la primul val tehnologic:
http://ep.yimg.com/ca/I/yhst-96208424138714_2124_21965913

Energia este cam aceeasi cu a unui ak47. Trece prin orice antiglontz..
Are avantajul stealthului si dezavantajul cadentei. :))

Cat despre hidro, e misto, insa trebuie sa conving ze partners, care momentan sunt preocupati sa nu scapam pe nimeni din barca, ca sa zic asa. "OOlele" sunt pentru plata salariilor pe termen lung :-)

alex@formidabilii.org spunea...

"Ca să-l citiţi căutaţi titlul pe Google, e un PDF." Nu inteleg daca tot dai linkul de ce ne mai pui sa cautam pe Google :)

In rest, interesant.

PS: nu inteleg de ce va ganditi la intoarcerea la primul val tehnologic, cand din studiu reiese ca cei care fac saltul la urmatorul val tehnologic sunt "castigatorii" competitiei economice.

Pongo spunea...

@Flavian : stiu pe unii care pot sa iti "tipareasca" cat argint vrei tu :-)
Bag un smiley desi nu ar trebui. E numitzi Rio Tinto. O firma. Adica nimeni. Controlata de unii care nu apar in niciun top forbes. Pt ca probabil nu au loc (de zerouri). Si nici nu prea apar in filme sau carti decat rar.
Daca aia (sau geologii lor) se apuca sa spuna ceva de genu:"horray! we struck XXX!" - si aici pui cam ce vrei tu din mineralele planetei- iaca ca ti-au tiparit-o ca sa zic asa.
Singura ta sansa e sa innoti "along side" cu astia. Ca sa castigi "bani". Pentru ca in rest, credema, vrei sa nu ai deaface deloc.

Dan Selaru spunea...

Pentru ca nu are link, face download automat, cel putin la mine.

La Rio Tinto sunt cam tot baietii aia de la Rosia :-).

Pongo spunea...

Asa am inteles si eu.. :-)

alex@formidabilii.org spunea...

@Pongo: nu stiu daca Rio Tinto e exemplul cel mai bun de gigant minier.

Pongo spunea...

@alex: La ei am ajuns intamplator cautand altceva.

Camil spunea...

e o încercare interesantă. dar nimic despre Lumea Nouă? Nimic despre scăderea importanței Mediteranei? O fi întâmplător că exemplele de ascensiune din articol - Anglia și Țările de Jos - au devenit puteri maritime la sfârșitul secolului XVI și începutul secolului XVII?

Dan Selaru spunea...

Scaderea importantei Mediteranei a avut loc cand aia au inceput sa faca textile mai eficient.

Camil spunea...

hm...da și nu, Braudel n-ar fi de acord. oricum, e o lectură utilă

Tudor spunea...

Pai si cum, aia faceau mai multi copii doar pentru ca existau precepte religioase, adica pentru ca le spuneau preceptele sa faca mai multi copii, si asa crestea economia?
Precepte religioase au fost si inainte de 1300, ba chiar mai vartoase decat cele dinainte..

Eu cred lucrurile erau nitel altfel. Crestinii respectivi faceau copii pentru ca in final, daca ascultau preceptele, oricum se salvau si ajungeau in rai, deci cresterea economica era bazata pe existenta raiului.
De la un anumit moment incolo, cred ca deja treaba s-a rezolvat tot economic, prin vanzare si cumparare de indulgente, deci atata vreme cat faceau bani sa plateasca exceptarea de la penitenta, puteau sa pacatuiasca in voie.

Flavian spunea...

Cand ai zis de tiparit cat vreau eu credeam ca-mi dai vreun link la o carte de alchimie... :)

Rio Tinto sau nu, tot nu ar reusi sa faca intr-un deceniu ce a facut mugurel al nostru sau mugabe al altora... :D

Pongo spunea...

Flavian, why not?



Care e diferenta dintre a fi sau a nu fi? Poti tu sa verifici cat aur e in rezerva fed par example? Ok sa zicem ca poti. Te duci acolo si aia te primesc. Si verifici. Si ce daca? :-))Cine te crede? :-))
Nimeni. Pt ca pentru a fi credibil tre sa fii cineva. Adica un nene cu o patalama data de societate care sa iti ateste calitatea de numarator de arginti. Sau de metale sau whatever.

Ia gandestete tu acum la vastitatea unui zacamant minier. Cine poate spune cat "orice" e acolo? Un geolog. Acreditat - adica "pe el i-l credem". Independent -wtf o mai insemna si asta in ziua de azi-.


Si mai pe romaneste: cine are posibilitatea sa distruga un lucru ala i-l poseda de fapt.

Asa si cu banii de hartie. Si asa si cu auru' :-)

Flavian spunea...

Eu vorbeam de productie efectiva, nu de continuarea jocurilor de-a hai sa ne facem ca numaram cate lingouri de aur umplute cu tungsten are FED-ul in beci... :)

Jocurile astea de-a declaratul sau emisul hartiilor pe vorbe ar trebui pedepsite ca in anii 1800 si recunoscute drept infractiune.

Pongo spunea...

Da. Iar eu vroiam sa iti arat ca e posibil sa manipulezi si "efectivul".
Poate mai greu, poate de asta baietii au avut nevoie de ceva mai usor de invartit, ca banii de hartie.
Dar in acelasi timp au avut grija ca toate resurele generatoare de "marfa" respectiva sa le apartina.

Flavian spunea...

Stiu, sunt constient de asta. Era doar un prim pas. Cu timpul vom invata ca se poate chiar mai bine si fara hartiute si fara argint, dar mai avem un pic pana acolo... ;)