Subsemnatul avand urmatoarele date de identificare:
Nume: Coman Adrian Ionut...(am restul de date)
In data de 05.11.2010 am primit in vama Otopeni un colet continand 3 monezi de aur de 24K, de tipul American Buffalo. Conform codului fiscal acesta este aur de investitie si este scutit de TVA (titlul VI, cap. 12, art. 152, disponibil aici). De asemenea conform legislatiei comunitare aurul de investitie este scutit de TVA (2006/112/EC of 28 November 2006, Titlul XII, capitol 5 disponibil aici,).
Problema este ca mi se solicita plata TVA, aducandumi-se ca argument faptul ca directia vamala urmeaza ordinul 2220/22.12.2006 care se refera la scutirea de TVA si in care nu este trecut aurul
Am adresat aceasta intrebare catre ANAF care la randul ei mi-a spus ca a trimis-o mai departe la Vama pentru a intreba dupa ce lege se ghideaza ei si abia apoi o sa mi se spuna daca trebuie sa platesc sau nu. Se pare deci ca nici ANAF nu stie exact ce contine codul fiscal si nici normele europene dupa care a fost tradus pasajul referitor la aur.
Puteti sa ma ajutati cumva? Un articol poate pe aceasta tema, o investigatie jurnalistica care sa arate ca Romania nu respecta aceste prevederi ale codului fiscal si al legislatiei UE. Precizez ca coletul este in vama Otopeni unde nu stiu cat timp va putea sta inainte de a fi returnat .. risc deci sa pierd banii.
PS Eu mai mult de atât nu pot face.
Radu Crăciun / Pregătiți-vă de impact !
Acum 13 minute
7 comentarii:
"aur de investitie"
aurul pentru plombe dentare se tevează?
sau aurul pentru cercel, lanț, cocălărisme?
I-i trebuie avocat. Cand vad hartia scrisa multi zelosi i-si dau seama ca nu joaca deloc "safe".
@Dan Selaru: Pai speta e simpla.
Aurul de investitii e scutit de TVA la import (conform Codului Fiscal valabil anul asta- ce zice statul cu editii din 2003 si norme din 2006 e demult depasit).
Probabil ca o sa se lege de a dovedi ca moneda respectiva e "aur de investitii". Ar trebui sa utilizeze cu incredere normativa de mai jos care stabileste monedele acceptate ca aur de investitii si unde apare in mod explicit "50 dolari" (aur) la Statele Unite ale Americii.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:289:0012:0025:EN:PDF
N-ar trebui sa fie asa mare problema sa ii dea drumu la "marfa". Ar trebui sa discute nu cu un avocat ci cu un comisionar vamal (din cate inteleg eu DHL-u sau aia care ii livreaza pachetul sunt cam nefolositori) :)
Succes si tine-ne la curent.
Pentru functionarii romani care nu pot fi obligati sa cunoasca limbi straine:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:289:0012:0025:RO:PDF
http://magicwholesale.ro/importul-de-aur-investitii-si-regimul-de-scutire-de-la-plata-tva.html
Ar trebui avuta in vedere si ordonanta 190 privind regimul metalelor pretioase si conditiile pentru persoane fizice: achizitia doar de la banci din Romania sau din UE. Daca monedele sunt din SUA sau din Elvetia atunci respectivul ar putea avea o problema mai mare decat plata TVA... (confiscarea).
Problema s-a rezolvat cu ajutorul biroului SolvIt (din cadrul DAE al Guvernului). Acum puteti si voi cumpara aur :). Chiar va recomand avnd in vedere cum evolueaza situatia in Europa.
Trimiteți un comentariu