miercuri, 10 noiembrie 2010

Concluzie

MORATÓRIU, -IE, moratorii, s. n., adj. 1. S. n. Amânare pe o anumită perioadă a plății datoriilor unui debitor, acordată de o instanță judecătorească înainte sau după ajungerea lui în stare de faliment; amânare a plății datoriilor publice și particulare scadente, stabilită prin lege, pe un anumit timp. 2. Adj. Care ține de moratoriu (1), privitor la un moratoriu; care acordă un termen de plată (amânat). ◊ Dobânzi moratorii = dobânzile pe care urmează să le plătească cineva de la data acordării moratoriului până la achitarea datoriilor. Daune moratorii = despăgubiri care se acordă creditorului în caz de întârziere de plată a unei obligații și care se calculează din momentul trimiterii somației. – Din it. moratorio, lat. moratorium, germ. Moratorium. - din DEX

Ce a vrut Preşedintele să spună ieri? Cred că a vrut să spună armistiţiu. Că altfel ajungem la moratoriu. Dar a sărit direct la concluzii.

5 comentarii:

Pongo spunea...

Gura pacatosului...

skortzy spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/Moratorium_%28law%29

Dan Selaru spunea...

Despre pesti zici? Asta e posibil :-)

Theophyle spunea...

Dane salut :)

Dragule nu stiu ce scrie unde. Iti spun eu ca este vorba de suspendarea unei activitati (de orice gen) pentru o perioada impusa de lege sau de o intelegere amibila.

Si suspendarea activitatilor militare in caz beligeranta (exemplu perioada Craciunului din 1918 in primul Razboi Mondial) s-a numit Moratorium Cristus!

Dan Selaru spunea...

Saut. In limba romana, oficial, inseamna ce spune Dex. Ca aveti dreptate stiu, dar asta e o lipsa de seriozitate in folosirea termenilor, boala generalizata de care chiar eu sufar. Asa ca nu exista nicio problema si nicio scuza, mai ales in cazul personajului in cauza.