marți, 2 noiembrie 2010

De unde creştere economică?

Guvernul şi FMI au greşit în 2009 şi 2010 estimările parametrilor macroeconomici. BNR a ratat ţintele de inflaţie. Cum s-a încadrat Guvernul în deficitul stabilit cu FMI anul trecut? A mărit arieratele.

Pentru 2011 o luăm de la capăt. Bugetul o să fie făcut, trebuia făcut de mult, pe creştere economică. Cu acordul FMI.

Tot auzim că o să ieşim din recesiune la 6 luni după Europa. Fals, partea de economie legată de Europa a ieşit deja din recesiune, numai că nu e suficient. Aşa că nu putem spera ca anul viitor să se petreacă vreo minune. E prea mică partea din economie legată de restul lumii ca să ne tragă spre creştere economică.

Scăderea veniturilor, prin tăierile salariilor bugetarilor, tăierile de pensii pe de o parte şi creşterea TVA pe de alta o să conducă la o scădere a consumului. Mai mare decât cea de anul acesta când măsurile au avut efect doar 6 luni. Ca urmare nici consumul intern nu poate conduce la creşterea economică sperată. La scăderea puterii de cumpărare îşi mai adaugă influenţa şi inflaţia.

Ce rămâne Guvernului de făcut, mai ales că şomajul nu pare să scadă şi pensionarii "nu ies din sistem" aşa repede, în afară de a strânge cureaua şi mai mult? Aproape nimic, FMI nu-i permite să scadă impozitele şi taxele. Poate privatiza toate întreprinderile de Stat cu pierderi. Asta dacă le vrea cineva. Ar ajuta la deficit dar nu la creşterea economică.

Fondurile europene sunt speranţa, auzim povestea asta de doi ani. Ce s-a schimbat în aceşti doi ani? Nimic, nu poţi obţine rezultate diferite dacă faci aceleaşi lucruri. Dar asta e ultima speranţă, cea care moare ultima.

Să trecem la populaţie şi la economia privată. O parte din populaţie e obligată de situaţie să consume toate veniturile. Restul sunt prinşi în "capcana cumpătării". Reduc consumul de frica "zilelor negre" ce o să vină. Un alt cui în coşciugul economiei. Creditarea e blocată, investiţiile private un vis. La toate astea se adaugă arieratele care blochează şi duc la ruină economia privată.

Toată lumea e paralizată de frică. Inclusiv băncile care văd de la o zi la alta cum cresc creditele restante şi provizioanele. Banii rămaşi sunt împrumutaţi Statului care strânge tot ce poate. E singurul lucru pe care-l mai face sistemul bancar, împrumută Statul.

Investiţiile străine s-au cam rărit, suntem singura ţară din zonă care nu are creştere economică dar mai rău decât asta este instabilitatea. Când la noi se schimbă Codul Fiscal la 2 luni cine vine să investească şi să se pomenească cu noi taxe sau bariere birocratice? Banii de la "căpşunari" au scăzut şi ei.

În 2011 o să vină şi legea salarizării unice care o să scadă încă o dată veniturile populaţiei.

Aşa că. de unde creştere economică?

PS La asta se adaugă instabilitatea politică, mişcările sociale şi declaraţiile haotice ale Guvernului. Plus FMI care gândeşte exact ca Pogea dar se exprimă mai frumos.

6 comentarii:

Flavian spunea...

Fals, partea de economie legată de Europa NU a ieşit deja din recesiune pentru ca nu e suficient sa manipulezi doar cifrele si indicatorii... :)

Ai nostri ca brazii, nici atata n-au reusit, mai ales cu FMI-ul care le sufla in ceafa. Toate-s bune in rest, mergem hotarat spre falimentul de stat si colac peste pupaza mai vine povestea cu 7 decembrie... :)

Dan Selaru spunea...

Au crescut exporturile, au iesit.

Flavian spunea...

Au crescut mai mult decat inflatia reala la euro sau dolar ? Esti sigur... ? :)

alex@formidabilii.org spunea...

Nu vad ce e rau in a ne vedea lungul nasului. Daca asta se numeste "scadere economica"...so be it. Fiecare sa se intinda cat are plapuma, nu mai mult.

Mie Romania mi se pare mult mai buna azi (dpdv economic) decat acum 2 ani cand era un butoi de pulbere.

Cat despre restante la banci, a iesit mizeria la suprafata. Bancile au acordat credite pe proiecte aiurea in disperare, deci au si ei partea lor de vina.

Unknown spunea...

Ai datele pe T3 2010?
Cel mai important e sa intorci trendul (trimestru la trimestru). Exista cu siguranta un numar de oameni care se abtin de la consum/investitii pana nu vad o schimbare de trend.
In continuare sunt multe "low hanging fruits" relativ la colectarea si cheltuirea banului public, iti trebuie chiar si o inteligenta medie (si poate ceva mai multa frica de DNA) ca sa le apuci...

ph spunea...

Excelente observatii, dar concluzia nu pare sa se lege de ele.
Cresterea economica este reala. Ce nu se spune pe la tembelizor este ca economia romaneasca a crescut foarte timid pana in 2008 si s-a consolidat in 2009-2010.

Restul a fost o aberatie economica.. baloane de sapun.. cand cumperi un apartament cu 10k si il vinzi dupa 2 ani cu 50k diferenta nu ar trebui inclusa in pib pentru ca nu are nici o acoperire reala in economie.
Arieratele sunt si ele tot baloane de sapun. Pui in balanta datoriile firmelor catre stat cu viceversa si descoperi ca singurul lucru care lipseste este un mecanism eficient de compensare.