"When the people find out that they can vote themselves money, it will herald the end of the republic". -- Benjamin Franklin
Vorbele lui Benjamin Franklin funcţionează în România ca şi în US, Portugalia, Rusia sau oriunde altundeva (China e un caz special, oamenii încă nu au aflat.). Nu mai există niciun loc pe glob în care banii să însemne altceva decât bucăţi de hârtie (sau plastic) care-şi pierd valoarea prin inflaţia cu care Guvernele îşi plătesc deficitele. Cele câteva state cu excedent bugetar stau pe grămezi de hârtii. Nu pentru mult timp.
Benjamin Franklin nu vorbeşte despre Democraţie ci despre Republică. E o mare diferenţă, Republica înseamnă domnia legii, democraţia voinţa majorităţii. Care-şi votează, prin interpuşi, drepturi imposibil de susţinut economic de către Stat. Iar acesta încalcă legea fie pentru a se opune, fie pentru a îndeplini dorinţele populare. Republica e pierdută în ambele cazuri.
Pierderea Republicii conduce la arbitrariu, la apariţie "liderilor" izbăvitori, la tiranie şi în final la haos şi război.
Suntem la începutul acestui drum, la noi domnia legii nu a fost niciodată o mare scofală. Datoriile suverane nu mai pot fi plătite. Pentru multe din statele importante ale lumii.
China cumpără de la teren la aur sau fabrici productive din întreaga lume. Exemplul trebuie urmat. De fiecare dintre noi şi de România ca Stat. Ne spune azi Mugur Isărescu că toată moneda e acoperită în valute. O bucată de plastic e acoperită cu o bucată de hârtie.
De ce nu se vorbeşte despre revenirea la standardul aur? Pentru că e foarte greu de acceptat de marea finanţă că o bucată de aur pe piaţa liberă face mai mult decât teoriile pe care le fac ei. Şi pentru că ia din mâna guvernelor jucăria inflaţiei.
Din nefericire Benjamin Franklin are dreptate. Noi suntem deja la stadiul la care legea nu mai este respectată de Stat. Suntem cu un pas în faţă.
PS Bogdan Glăvan ne spune ce se petrece în România.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
11 comentarii:
Nu suntem cu un pas in fata, suntem cu o tura in urma.
Depinde de unde te uiti. :-)
Jucaria inflatiei poate fi luata din mana guvernelor si prin alte metode, cum ar fi un guvern unic mondial si o moneda unica mondiala.
Uite exemplul Irlandei si Greciei, le-a fost luata din mana jucaria inflatiei prin aderarea la euro. Jucaria acum e in mana Europei.
Dar, este nevoie de un control mai bun la nivel european al comportamenului statelor membre. De o guvernare europeana mai puternica, care sa poata controla eficient si sa intervina din timp, inainte ca statele membre sa faca tampenii ca cele facute de Grecia si Irlanda.
La un alt nivel, asta se poate intampla si in interiorul unei tari. Un oras poate sa ajunga intr-o situatie financiara foarte urata daca face deficite pe care nu le poate acoperi. Si un oras nu poate tipari moneda pentru a isi acoperi deficitul.
Rezumand, solutia pe care o vad eu are doua elemente:
- moneda unica mondiala, ca sa nu mai tipareasca fiecare moneda cum are chef;
- guvern unic mondial, care sa aiba parghiile care sa-i permita prevenirea eficienta a derapajelor tarilor membre;
Si ideea asta cu aurul... nu vad ce ar rezolva. Un stat ajuns in situatia Greciei, de exemplu, ar putea renunta in secunda doi la standardul de aur pentru a-si rezolva problema deficitului.
Asa cum acum unele state se gandesc sa renunte la euro, din acelasi motiv, sa poata tipari moneda cum au chef si sa-si rezolve problema deficitului.
Ideea e sa nu lasi statul respectiv sa ajunga sa aiba un astfel de deficit. Dupa ce a ajuns in situatia asta, cineva va trebui sa-l plateasca. Fie cetatenii statului respectiv, prin inflatie. Fie toti cetatenii europeni, prin inflatie.
O alta varianta ar fi ca cei la care statul respectiv are datorii sa nu-si mai primeasca banii, dar de obicei asta inseamna ca statul respectiv va fi izolat pentru mult timp, pentru ca nu va mai avea nimeni incredere in el.
Oricum, nimic nu e gratis. Asa cum spune un coleg, daca ceva este gratis, inseamna ca altcineva plateste pentru el.
Chiar daca nu avem euro, si noi suntem in aceeasi situatie, nu putem tipari moneda acum.
Avem acest acord intre Romania, FMI, UE, si bancile cu expunere pe piata romaneasca.
Acordul a fost de genul "primiti bani imprumut, dar nu faceti inflatie, si in general nu faceti lucruri care ar putea cauza pierderi bancilor, daca vreti ca bancile sa nu se retraga si sa ajungeti intr-o situatie si mai disperata" (vezi cum ne-a dat FMI-ul peste degete cand am cauzat pierderi bancilor cu ordonanta 50).
Daca s-ar da drumul la noi la tiparirea de moneda, bancile ar avea de pierdut din mai multe motive:
- bancile care au dat credite in lei ar avea de pierdut in mod direct, pentru ca brusc ar primi inapoi o suma cu o valoare mai mica.
- bancile care au dat credite in euro, se vor trezi ca oamenii carora le-au dat euro nu-si mai pot plati ratele, pentru ca din salariul in lei devalorizat nu mai pot plati rata.
In concluzie, indiferent de moneda si de ce este ea acoperita, aur sau incredere, ideea e ca guvernele sa fie fortate nu-si mai bata joc de ea. Si cred ca un guvern mondial ar putea rezolva aceasta problema.
Am o întrebare:
Unde (şi în ce perioadă) a funcţionat vreodată Republica?
Democratia. Pumnul in gura bagat celor 49% care gandesc altceva sau celor 40% care nu merg la vot de catre cei 30% care nu stiu ce fac.
Politica. Praf in ochii celor care mai cred ca prin vot aleg ceva si in parlament se mai pot face minuni.
Legea. Niste aberatii scornite de diverse grupuri de interes, votate stim noi cum de niste politicieni penibili si pe care unii le numesc legi.
Dreptatea mi-o fac eu. Singura lege care mai are valoare in acest moment este cea a bunului simt: Guess Who - Manifest
Dane, cred ca filmul asta cred ca o sa-ti placa. Tipul e simpatic, il stiu de pe cand il luase la bani marunti pe van Rompuy... :)
De ce o banca mondiala si o moneda unica nu ar face la fel ca o banca locala? Doar amana procesul.
Solutia este sa luam din mana oricarei banci productia de moneda di din mana oricarui Guvern presiunea asupra monedei. Singura solutie, un Palpatine nu e mai breaz decat un Vacaroiu.
Ai dreptate, omul e cam nationalist si limbajul e usor exagerat, stiu. Am observat asta si nu sunt de acord chiar cu tot ceea ce spune. Dar apreciez faptul ca astfel de lucruri incep sa se auda in public, oficial, la nivel inalt
China vs US - faza a treia
Coincidenta pare incredibila, dar la cateva ore dupa ce publicasem articolul de mai sus, pe care il pregateam de cateva zile, a aparut stirea asta: Both Russia and China have decided to back out of US dollars as the basis for their international trade.
Incepe inceputul sfarsitului. :-)
Palpatine ? deja? Mai usurel fratilor, aveti putintica rabdare sa crapam si noi linistit si definitiv, dupa care vorba lu ala cu potopu'.
Pliz.
Din ciclul surprize surprize
Hold the moules et frites: Belgium has joined Portugal, Spain and Italy on the hit list of countries that could be heading for financial crisis.
In the bars of Antwerp and the cafes of Bruges, the talk is less of Christmas markets and the quality of the hot chocolate than the rising cost of financing a national debt that has reached 100% of annual national income.
Like Ireland, which was struggling last night to fend off criticism of its latest austerity package, there are signs that international bond investors are starting to view Belgium as another country living on borrowed money and borrowed time. To make matters worse, the country has a broken political system that has left it without a government since April.
In aceiasi idee Mark Twain a spus:"Un guvern care ia de la bogati si da la saraci va avea,totdeauna, votul saracilor". Mie personal, o alta vorba a lui Franklin mi se pare o profetie. Aceasta a fost spusa dupa ce el a votat constitutia : " am fi putut face o treaba mai buna(rectae, cu textul constitutiei)vor trece 200 de ani si vom termina in tiranie, pentru ca nu este nimic in aceasta constitutie care sa previna tirania statului".Federal Reserve este un cartel particular de banci care , in ciuda constitutiei( care spune ca numai congresul poate sa emita moneda) a pus mina pe "masina de tiparit dolari in 1913 de Craciun, printr-o lege numita Federal reserve Act. Jefferson, care a desfiintat "banca centrala" predecesoarea bancii centrale FR a spus: "Daca von delega tiparirea monedei unei banci centrale, copii nostri vor deveni sclavi(homeowners) in tara lor!!"(sclavii datoriilor). Este clar ca a avut dreptate deoarece unul dintre cei care au pus mina pe masina de tiparit dolari, Rockefeller a spus :" Dati-mi puterea de a tipari bani si nu ma intereseaza cine face legile in tara asta !!". Astazi un dolar valoreaza cit 4 centi in moneda din 1913, in asa hal a devalorizat(tiparit) FR moneda americana.
Sorin Muncaciu,
Trimiteți un comentariu