luni, 1 noiembrie 2010

Îmbătrânirea populaţiei

Aveţi aici raportul Standard d& Poor's de anul acesta referitor la fenomenul îmbătrânirii populaţiei. De data asta este şi situaţia din România analizată.

Niciun sistem de pensii nu este sustenabil, dar în diferite grade. De asemenea cheltuielile din sistemul de sănătate o să crească nesustenabil fără schimbări politice. La acestea se adaugă dobânzile.



Merită citit, ideea e simplă, n-o să avem pensie. Sunt necesare reforme pe termen lung, tăierea deficitului bugetar, pensii private şi bani la ciorap.

PS Ce fel de bani? Asta e o altă întrebare grea.

3 comentarii:

Dragos Popa spunea...

as adauga si un PPS: "Va fi mancare de cumparat cu banii aia?" :-)

Flavian spunea...

Pai orice fel de bani ai pune la ciorap, treaba e simpla. Evolutia demografica. Cerere si oferta.

Ai 3 pensionari cu conturi babane pentru fiecare tanar prestator de servicii. Cum crezi ca va evolua costul serviciilor ? Licitatie se cheama.

Putem dezbate pe tema inversa. Adica 3 tineri la un batran, dar stim ca planeta e pe terminate deja dpdv resurse, asa ca faza cu inmultirea forever nu mai tine.

Care e asadar rata optima a inflatiei si a sporului demografic ? Am mai detaliat aici pe tema asta: Cine n-are batrani sa-si cumpere

John Galt spunea...

Singura "moneda" care a rezistat cu adevarat in timp este RATIUNEA OMULUI.

E o arma cu doua taisuri, e puternica si lasa urme adanci oriunde (ca orice "ban"), e fungibila, la purtator, are VALOARE INTRINSECA (nu ca argintul :P), merge aplicata in ORICE domeniu.

Din punctul asta de vedere uite ca pana si inflatia din ultimii ani se justifica perfect: in US exista internet pe cand in alte parti avem stagflatie..

Sau invers (idiocracy).

:P