luni, 22 noiembrie 2010

Planeta birocraţilor în acţiune

Ionel Blănculescu în ZF ne explică de ce noi avem o colectare în jur de doar 30 de procente din PIB şi cum se scurg cam 5 miliarde de Euro prin firme din paradisuri fiscale.

Cum au rezolvat alţii problema? Au pus impozit pe cifra de afaceri, nu pe profit. În 2008 la o cifră de afaceri (totală) de 260,13 miliarde de euro a existat un profit brut de 3,4%. Impozitând cu 16 procente avem 0,544% din cifra totală de afaceri, adică puţin peste 1,4 miliarde de Euro.

Mai clar. Guvernele din ultimii 3 ani (de fapt toate) pur şi simplu au lăsat ca toţi banii făcuţi în România să dispară din ţară, conştienţi fiind de asta.

Faptul că tăcerea e ruptă de cineva ar trebui să ridice întrebări asupra sincerităţii declaraţiilor tuturor reprezentanţilor Statului care spun că "nu există altă cale" decât tăierile de salarii şi pensii şi creşterea impozitelor. Nu spun că o parte din acestea nu sunt necesare. Dar nu în ritmul şi la dimensiunile actuale.

În 2009 impozitul forfetar a luat de la cei mulţi şi mici şi a iertat marile firme. Ce-ar fi să desfiinţăm impozitarea profitului şi să punem un impozit de 3 procente pe cifra de afaceri? Şi aşa am face rost de 6,5 miliarde de Euro.

Nu se va întâmpla. Planeta birocraţilor nu permite.

15 comentarii:

Flavian spunea...

Ce-ar fi sa desfiintam statul si sa scapam de impozite luate cu japca... ? :)

De bani dati pentru pensii pe care n-o sa-i mai vedem inapoi ever, de bani pentru sanatate cand spitalele de stat sunt un cosmar, de bani dati pentru autostrazi.

Ai dreptate. Planeta birocratilor, a asistatilor si a votacilor nu permite. Deocamdata. Mai vorbim dupa faliment... :)

Radu Ionescu spunea...

Din pacate dupa faliment nu poate sa fie decat mai rau. Ura birocratilor, asistatilor si votacilor va fi manippulata si indreptata iscusit tot impotriva celor putini care au fost mai seriosi, mai responsabili si au ramas cu ceva, care vor deveni dusmanii si profitorii. Prostia si puterea de a nega adevarul sunt mari la oameni, nimeni nu poate recunoaste ca ceva ar fi vina lui, asa ca birocratia va ramane multi multi ani pana cand se va accepta responsabilitatea pentru alegerile individuale.

Dar asta nu e scopula articolului pana la urma ... De ce sa iei bani de la marile companii care cotizeaza politic cat timp mai sunt fraieri care platesc impozite exorbitante pe rezultatele muncii lor?

Dan Selaru spunea...

Cam asa.

Pongo spunea...

Exista Dane o oarece posibilitate sa se intample, de ce nu? Problema este ca oameni cu aplecare sa supuna oprobiului public chestiile astea.

Sa iti mai dau un exemplu: o companie mica sau medie romaneasca din domeniul serviciilor (deci cu valoare adaugata mare) are profit sa zicem 70% din cifra de afaceri. La care plateste 16% impozit. Dupa care mai plateste INCA 16% impozit pe dividende. Si totul in conditiile in care rechinii scot banii din tara fara sa plateasca un leutz.

Dan Selaru spunea...

Nimeni nu o sa spuna nimic, o sa fie total neglijat totul. Totul o sa fie uitat.

Pongo spunea...

Probabil.

Unknown spunea...

Dane, daca imi permiti, io nu sint de acord.

Ce propui tu ar fi o masura la fel de pompieristica precum impozitul forfetar. Sau alte rahaturi ce le-au explodat astora prin minte.

Probabil ar fi mai bine sa se vada de ce nu exista profit. Daca io muncesc de-mi sar capacele zi de vara pina-n seara si totusi n-am profit (c-asa e-n tenis), de ce sa fiu fortat sa subventionez statul? Sau poate trebuie sa fiu pedepsit pentru ca sint handicapat si nu sint in stare? Hmmm...

Al doilea. Poate o solutie ar fi sa se revada distribuirea cheltuielilor firmei respective. Oare cit cheltuie patronu' pe coafura si pe rochiile lu' Pisi, aduse de la Paris? Cit da pe iPhoanele lu' ala micu', ca le pierde si ii cumpara tacsu unu pe zi? Da plasma aia de 100 de metri patrati la ce i-o fi trebuind? Ha?

Si poate ar trebui regindita impozitarea dividentelor. Poate ar fi bine pentru firme mici, de familie, sa fie niste scutiri, zic. Ca omu ala nu munceste 'geaba, ca sa faca statu' burta mare...

Si la urma (si cu asta inchei), daca am avea legi corecte si simple in tara asta, apai unde crezi tu ca am ajunge? Iti zic io: La Balamuc! Pai spagutza mea de unde ar mai iesi? Pai? De-aia m-am chinuit sa-mi infig jde mii de oameni in pozitii caldutze si banoase (a se citi spagoase?) Cum, cum? Zici sa muncesc cinstit? Ce'shti nebun? Din munca cinstita nu s-ambogatit nimenea!

i-conomics spunea...

Taxa pe cifra de afaceri nu cred ca ar functiona.

Exemplu:
Sunt antreprenor general si 80% din activitate o subcontractez.. ce facem.. eu platest 3% la stat.. si apoi prin subcontractori mai platesc inca 3% pe 80% ? Daca subcontractorii ar avea si ei alti subcontractori la randul lor ce am face?

Mai degraba ar functiona o taxa fixa pe valoarea adaugata..

Flavian are dreptate...

problema nu se opreste aici.. ce te faci cu antreprenoriatul cu start upurile... activitatile cu adevarat aducatoare de beneficii tuturor.. nu sunt neaparat profitabile de la zero... devin rentabil in anul 2-4... o astfel de taxa.. in situatia cind o firma are deaja finantele strinse ar fi dezstroasa..

acuma de ai aplica o astfel de taxa.. ai falimenta nenumarate firme private.. foarte multe abea mai stau pe linia de plutire.... o astfel de taxa ar fi terminala...

Dan Selaru spunea...

Si daca ai subcontractori ce te priveste? Cu TVA cum e? Sa fim seriosi, mai bine lasam toti banii in nu stiu ce insule. Mai sunt in ZF niste articole despre productivitate.

Clodi spunea...

Dane, masura asta se poate lua doar corelata cu multe alte masuri care tb sa fie luate inainte de impozitarea CA (de ex auditarea cheltuilelilor de care vorbea cineva mai sus). Altfel ajungi sa ai o perioada grea si pe pierderi dar sa platesti 3% impozit ceea ce te arunca direct in faliment. Ar tb sa jucam toti dupa aceleasi reguli dar cum unii au setul propriu de reguli nu ai cum sa joci in aceeasi liga.
In alta ordine de idei ne vaitam ca statul a adunat doar 1,5 mld si scade salarii pensii etc ca nu are de unde. Tu le-ai da pe mana astora de 4 ori mai multi bani? Astia fura cam 30% si din bugetul actual (dupa unele surse) gandeste-te ce ar insemna de 4 ori mai mult... sa fim seriosi, solutia este desfiintarea statului in forma actuala. Oricum Romania nu mai exista de ceva vreme, de ce ar mai exista statul roman??

Imperialistu' spunea...

Dane, multumim, dar vezi ca ne-am schimbat numele si echipa. Acum suntem In Linie Dreapta.

Dan Selaru spunea...

Rezolvat.

Imperialistu' spunea...

Danke. :D

alex@formidabilii.org spunea...

Scuzati dar ce e aia o "plameta"?

Dan Selaru spunea...

E aproape o planeta. Dupa o zi a vazut cineva aiureala. Misto.