joi, 23 decembrie 2010

Ce ne aşteaptă

Anul viitor o să fie mult mai greu decât 2010. Aşa cum oricărui român cu scaun la cap îi e clar că nici actuala Putere, nici actuala Opoziţie nu au nicio idee despre ce se petrece economic, nu au nicio soluţie reală şi nici măcar nu înţeleg că ne apropiem de dezastru, tot aşa încrederea în clasa politică de aici sau aiurea o să se prăbuşească.

Anul viitor o să fie anul prăbuşirilor economice răsunătoare. O să se prăbuşească State sau bănci sau o combinaţie a acestora. Şi o să tragă după ele firme şi cetăţeni. Războiul monetar o să continue asezonat cu bariere economice şi protecţionism. Ce a făcut Franţa şi Germania cu noi e doar un mic amănunt în acest context.

Anul viitor factura crizei o să fie plătită de contribuabili, noi tăieri de venituri, alte taxe şi impozite. Odiseea Ordonanţei 50 este semnificativă, totul o să rămână în spatele populaţiei.

E evident că ritmul violenţei o să crească. În contextul slăbirii Statului numărul infracţiunilor o să crească exponenţial. Răspunsul o să fie o limitare a drepturilor cetăţeneşti. Să nu uităm că pentru tăierea salariilor s-a folosit starea de urgenţă.

Merită ilustrat cu un film finlandez. E absolut genial.



Şi terminăm, via Turambar, cu o mică urare de sezon, o carpetă în versuri.

Pe pereţi, în veselie,
Mare mare bucurie:
Cerbul şi cu căprioara
Se uneşte-n astă seară.

Căprioara, mai sfioasă,
Lasă geana cât mai joasă.
Cerbul, însă, mai semeţ,
Cheamă în plus şi-un mistreţ.

Lângă ei, ca un sperjur,
Moşul nostru, Moş Crăciun
Ne aduce ce-i mai bun:
Funia şi un săpun.


Vă pupă moşul. :-)

33 de comentarii:

Turambar spunea...

lol. In ritmul asta o sa intru in manualele de limba si literatura romana, la poietzi contemporani.

Ho ho ho!

Hoooo!

:) :rofl: :p

Anonim spunea...

Mda, cred ca unii au o placere teribila de a semana groaza si de a face profetii apocaliptice.

cristian dogaru spunea...

am mai zis-o, scenariul asta e pacat sa nu fie decalat pentru 2012, pentru incarcatura simbolica...in 2011 se vor dura doar motoarele prabusirii...in 2012 vor si cresteri de dobanzi, si bani scosi din piete, si falimente suverane....asa vad eu in globul de cristal

cristian dogaru spunea...

se vor tura, evident...sorry, graba

i-conomics spunea...

Prea mult pesimism.

Atat timp cat bancile centrale ale lumii pot tipari cat vor muschi lor, tot ei pot cumpara mentinerea pe linia de plutire.
Nu cred ca o sa lase cineva Romania sa intre in colaps de tema contagiunii. Sa nu uitam ca cei de afara, gandesc totul si simuleaza pe calculatoare la greu toate scenaiile posibile. de aceea a si venit la noi UE si FMI cu bani inainte ca noi sa ii cerem. Faimosi nostri economisti, total aerieni habar nu aveau de ce o s afie... noroc ca cei de afara nu au vrut ca noi sa intram in colaps.. ca altfel intram....

Deci.. nu mai fiti asa de pesimisti, lmea merge inainte, maree colaps ma indoiesc ca o sa vina, dar nici viata mai buna nu prevad in viitor!

cosmin spunea...

:)))
din descrierea ta apocaliptica mai lipsesc doar prezicerile lui Nostradamus si vreun meteorit ratacit pe langa Vaslui. Nimeni nu zice ca stam pe roze, dar de la starea reala pana la fabulatiile tale (ciudat, deobicei analizele tale sunt pertinente si acurate, mai ca as spune ca or fi ceva interese noi, sau nu?! :D) e cale foarte lunga. fara suparare.

Dan Selaru spunea...

http://standard.money.ro/macro/am-trait-degeaba-21-de-ani-rusine-14134.html#comments-list

Asta asa, pentru optimisti.

Anonim spunea...

Si cand ne trezim cum vedem lumea. In nota de "analiza serioasa" a postarii ce rost are sa ne intristam cand tot o sa vina sfarsitul lumii in 2012. ce este interesant ca toti "profetii" apocalipselor economice si nu numai nu au cel mai mic habar despre ce vorbesc si nici o farama de argumente dar vor gasi mereu ceva care sa le confirme "viziunile" Ieri a explodat un bloc la Bacau - nu v-am spus eu ca o sa fie catastrofe.
Mahmureala usoara !

mobutu spunea...

i-conomics,
citez "cei de afara gandesc totul si simuleaza pe calculatoare la greu toate scenaiile posibile"

totul are o limita, breaking point.
hai sa fim seriosi, omul e om, imperfect.

bogdan spunea...

@Dan Selaru
1. Articolul lui Socol prezinta niste grafice si trage dupa aia concluzii cel putin ciudate. Din toate graficele alea eu vad ca pina in '93 am scazut abrupt, dupa aia am stagnat pina prin 2000, dupa care am crecut constant pina-n 2008, si am scazut in 2009 si 2010. Oricum 2010 e mai sus decit '90. Si asta e modul natural in care se trece de la comunism falimentar la economie de piata. Intii scazi, dupa care cresti.
2. Articolul tau se bazeaza pe ce? De ce o sa cada state si banci? O sa se tipareasca bani cit va fi nevoie, si nu va fi nici un crash spectaculos. Punem pariu?

bonomul bonobo spunea...

să ne aştepte, noi nu venim.

Flavian spunea...

Atat timp cat bancile centrale ale lumii pot tipari cat vor muschi lor...

Tipareste-mi si mie niste litiu sau argint te rog, cateva paduri amazoniene, niste oceane pline cu peste si daca tot ai incins imprimanta.. tipareste si aerul asta poluat sa-l faci respirabil... :D

Hai cu prabusirea, scapam de ei mai repede, apoi suntem si noi mai linistiti si mai optimisti... ;)

Dan Selaru spunea...

Ungaria a taiat macaroana presei si a nationalizat pensiile. :-) Ungurii sunt totdeauna niste vizionari. :-)

AristotelCostel spunea...

Atat timp cat bancile centrale ale lumii pot tipari cat vor muschi lor...

"At present, you need a $30,000 deposit to bid $1 million for a property if you get a loan from the Commonwealth Bank, which currently has one of the highest maximum LVRs of 97%: “The maximum we will lend you is 95% of the valuation amount. We also add the Lenders Mortgage Insurance or a Low Deposit Premium to your loan (up to a maximum of 97%), so it doesn’t cost you anything upfront”."

Bancile centrale ale lumii? Australia si Canada... ca_cam atat.

Si astea se sting in 2011 si va spalati la gura de textele cu imprimante.

Flavian spunea...

Da, au sansa sa pice primii... :)

br3b spunea...

"Anul viitor o să fie mult mai greu decât 2010. Aşa cum oricărui român cu scaun la cap îi e clar că nici actuala Putere, nici actuala Opoziţie nu au nicio idee despre ce se petrece economic, nu au nicio soluţie reală şi nici măcar nu înţeleg că ne apropiem de dezastru, tot aşa încrederea în clasa politică de aici sau aiurea o să se prăbuşească."


Ca un facut, chiar in timp ce postai articolul asta, un om s-a aruncat de la balcon in Parlament. Spune ceva si coincidenta asta.

Flavian spunea...

"Christmas is a time when kids tell Santa what they want and adults pay for it. Deficits are when adults tell the government what they want and their kids pay for it."(Richard Lamm)

Flavian spunea...

As fi completat-o eu cu.. inflation is when politicians tell bankers what they want and we all pay for it... ;)

Anonim spunea...

In nota "articolului". Bine ca nu toti romanii au scaun la cap ci, majoritatea, au defecatia normala si nu prin cap. Ce pericol ii paste pe ce ce o au prin cap se vede din articol: catastrofe, razboiae crize (nu numai economice dar si de nervi).
Va urez sa reveniti la un scaun normal !

Anonim spunea...

mamma mia, ce viteza au prins si aici postacii pedele! baaai, deja e jale, va fi groaza, inclusiv pt. voi, chiar daca va credeti aparati de mafia portocalie! vine dictatura si va juganeste, asta e clar.

cosmin spunea...

asta cu "postacii pedele" e culmea amuzamentului. crezi ca-ntr-o discutie de genul asta ii pasa cuiva de ce parte a baricadei politice stai?
sa compari banii fara valoare din 89 cu cei de acum e de-a dreptul penibil. cu leii de atunci ce fel de valuta puteai cheltui si in ce tara a lumii? sa comparam numarul de cutii de creveti pe care le puteam cumpara dintr-un salar atunci cu cel de acum?
Hai sa-ti spun cam ce poti sa compari: dintr-un salariu de 2500 de lei luai, in 89, la 9 lei litrul 277 de litri de benzina ce te costa acum 1385 de lei. Comparam un salariul mediu spre bun cu un alt salariu mediu spre bun. restu-s povesti.

Dan Selaru spunea...

Astia, anonimii, cred ca va tai iar dreptul la a spune ceva.

Anonim spunea...

Buna analiza, felicitari. Ma distreaza foarte tare comentariile celor care vad ca totul se prabuseste in jurul lor, sunt iritati din acest motiv dar nici nu-ti dau dreptate.

Dan Selaru spunea...

Nu-mi da dar pregateste-te. :-)

Anonim spunea...

Woaw, tot romanu e catindat la Nobel pentru economie, medicina si fotbal. Si totusi, Romania e ca o vagauna din evul mediu! Strange! Statele care fac istorie cica nu importa profeti ieftini, la kil`.

Dan Selaru spunea...

http://dailyreckoning.com/wake-up-call-top-10-trends-of-2011/

Daca nu stiti cine e Gerald Clemente e OK, nici nu trebuie, soarta va este pecetluita.

Unknown spunea...

Why so serious?

http://www.telegraph.co.uk/health/8222490/Secret-to-a-smooth-hangover-honey-on-toast.html

Aia care vor sa petreaca, deci sa petreaca (aia care se imbata cu apa rece nu sint inclusi). Aia care au inteles deja s-au pregatit (macar in parte), aia care nu... sint cauze pierdute. Sau vizionari!, ce stiu io?

Apropo de leacul asta pentru... aaa... am uitat cum ii zice pe romaneaste (mahmureala?), io cred ca e mai eficiente clasicele 2 (doua bucati) paracetamoale inainte de culcare. Si cite un mar in momentele cheie ale petreceri, if yous knoes what I means ;).

Vezi? Aia care dau sfaturi gratis e prosti. Daca stii ceva spune-o pe bani. Si doar la aia care au cu ce sa plateasca...

Pongo spunea...

Bai Dane, decat funia lu turambar sincer prefer molotovu lu Flavian.Cheer up, ce mama masii! :-)

Dan Selaru spunea...

Hahahahah, corect. :-) Vorba lui Pumnea "Am dat si eu!"

Alex Nicolin spunea...

Io cred ca Celente asta stat toata ziua cu GoagalTranzlate in fata si da Ctrl+C Ctrl+V de pe Dileme Existentiale. Prea seamana pe-aci, pe-acolo, prin punctele esentiale :)

Flavian spunea...

http://newsblaze.com/story/20080115102558tsop.nb/topstory.html
"In 2008, Americans will wake up to the worst economic times that anyone alive has ever seen." (Gerald Celente, 17 December 2007)

Alex Nicolin spunea...

"Republicans promised a bromide of economic solutions"

Adevarul e ca economia nu prea s-a mai sculat de-atunci. Inseamna ca au avut succes? :)

i-conomics spunea...

Sarbatori fericite!!!!! Dar ... daca nu sunt... una din cauze este:

http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-inflatiei.html