SĂ zicem că Guvernatorul Isărescu are de "sterilizat" un miliard de RON. O uncie de argint costă puţin peste 95 de RON. Să zicem că BNR vinde uncia la 105 RON. Asta înseamnă intrarea pe piaţă a puţin peste 9,5 milioane de uncii de argint.
Acestea nu ar fi monede ci un mod de stocare a valorii. Nu ar genera inflaţie pentru că legea lui Gresham ar intra imediat în funcţiune şi investitorii ar economisi respectiva cantitate de argint.
Stocarea argintului ar conduce la o austeritate voluntară. Asta nu ar presupune creşterea dobânzii de referinţă cum este în cazul banilor de hârtie când se încearcă forţarea economisirii. Ar exista doar reducerea masei monetare şi, de aici, scăderea inflaţiei fără creşterea dobânzilor. Plus nişte bani pentru BNR.
"Monedele" emise nu ar trebui să aibă nicio valoare nominală, doar greutatea şi sigla BNR. În funcţie de evoluţia preţului pe piaţa internaţională şi de necesităţi BNR ar putea avea o politică de răscumpărare a argintului.
Accesul la respectivul argint nu trebuie să fie fizic, dacă eu vreau pot să mi-l iau acasă dar o bancă sau fond de investiţii o să aibă nevoie doar de o hârtie. Totul este ca întreaga cantitate să fie garantată de BNR.
Toată povestea mea e una cu zâne, presupune imaginaţie şi ieşirea din canoane.
PS E vorba de argint pentru că este accesibil şi populaţiei. Hai să mă dau bine pe lângă francezi. :-)
Could an Increase in the Supply of Gold Cause a Boom-Bust Cycle?
Acum 24 de minute
24 de comentarii:
Chiar numai cu sigla BNR? Adica tot una cu niste banale minilingouri? Pai daca aud numismatii, se fac foc si para! De ce nu cateva emisiuni de monede tematice? Pe langa valoarea bruta a materialului, apare si valoarea numismatica, iar impactul ar fi mai mare in anumite conditii; castigul ar fi dublu.
Cine cumpara valori numismatice de un miliard :-)?
Te-a inspirat emisiunea BNR cu Rebreanu? :-)
Nu, ratarile lui Isarescu. :-)
Niciodata un guvernator BNR nu a putut schimba ceva doar el singur.
E nevoie de mai multi "dirijori".
Si.. de unde 9.5mil uncii argint?
De pe piata internationala, sau vrei sa-mi dai vestea buna ca nu se gasesc? :-))))
Daca nu se mai gaseste de cumparat argint, BNR ar putea sa il "inchirieze" cum se intampla si la case mai mari:)
Acum vorbind serios daca ar fi sa consideram raportul aur argint de la legea monetara din 1867 de 1 = 14.38 (de pe vremea cand leul era convertibil in aur si argint) la pretul actual al aurului, argintul mai are loc de crescut cam de 3.3 ori pana pe la 72 euro pe uncie.
Dan,
9.5m uncii argint de pe piata internationala? Pai.. nu prea cred.. peste 90% din tot argintul minerit din toate timpurile a fost consumat in procese tehnologice in ultimi zeci de ani... in plus o mare parte din argintul aflat pe piata se pare ca e doar hartie... deci... nu prea cred ca aceasta cantitate ar fi disponibila.. poate doar la pret de 100-200 usd pe uncie...
Sa fim seriosi, se extrag sute de milioane de uncii pe an.
Dan,
si se consuma industrial mai mult de cat se produce....
Cand sa luptam si noi cu inflatia hop si tu. Si ce daca, sa intre Mugurel pe piata.
Dan,
De acord total cu lupta contra inflatiei...
Chiar daca sunt de acord ca moneda din metal pretios e preferabil... deoarece statul nu o mai poate deprecia.. in momentul actual acest lucru nu este posibil...
Cred ca o solutie mai buna ar fi adunare de semnaturi pentru referendum modificare constitutiei... si anume.. Baza Monetara FIXA! Plus conditii foarte clare si transparente de multiplicare prin fractional reserve...
Si daca s-o putea.. si dobanda de referinta decisa de piata nu de niscai birocrati!
Mugurel o sa scada dobanda de referinta in urmatoarele 2 luni.
Bancile care au de sterilizat bani n-au decat sa cumpere argint direct de pe piata internationala. Parerea mea e ca vor cumpara altceva- si anume "asseturile" paguboase din bilanturile lor.
dan, ti-as fi recunoscator daca mi-ai recomanda 1-2 situri de unde putem cumpara argint. Stiu ca ori tu, ori un comentator de-al tau a recomandat mai demult un site sigur (prin sigur inteleg un site care chiar iti trimite argintul).
Multumesc!
ps: nu prea as crede ca daca ne recomanzi un site sigur, ar creste instant cererea de argint pe piata internationala si astfel ai fi nevoit sa cumperi argint mai scump din cauza cititorilor tai cumparatori de argint, asa ca...feel free to share with us please :)
Trimite-mi un mail la danselaru@gmail.com
Pentru achizitie de argint vezi si sfaturile de aici. Vorba cuiva din articolele alea, e suficient sa apara un miliardar din asta mai excentric sa zica "cumpar eu tot ce a mai ramas"... :)
Sa vezi atunci preturi la argint, falimente JPM si alte distractii. Ar fi cahiar haios ca benerel sa se apuce de treburi serioase cu argintul dupa ce mai acum cateva luni cumpara bonduri americane "ca asa a venit ordinul de sus"... sa fim seriosi... :)
P.S. Vad ca anul asta te-ai grabit cu cadoul de Craciun... :)
Si cand ma gandesc ca anul trecut inca mai gaseai argint sub 20USD uncia.
Vad insa ca lumea a inceput sa aprecieze mai bine povestea anul acesta... ;)
Nu inca, de Ajun le spun cat am castigat. :-)
@Flavian: argintul e inca "widely available". Misto e faza la cacao (nu rade) in care cineva chiar a cumparat productia pe cativa ani de zile si acum toti producatorii de "candies" dau din colt in colt.
@Dan: eu zic ca ai facut cam 50-60% profit la argint. Felicitari!
alex, n-ai priceput ce vreau sa zic
La valoarea "oficiala" actuala tot stocul de argint fizic si palpabil poate fi cumparat usor de un miliardar excentric.
Daca ar incerca cineva sa faca asta, va constata insa cat de inutile sunt hartiutele numite FIAT money si cat din "argintul" care circula acum pe piata este real si nu argint "de hartie" cum i se spune. Adica short-uri sau chitante emise fara acoperire.
@Flavian: off, nu te-au invatat astia sa nu folosesti termenul de "shorturi"...Tztz..se zice "leverage" :)
Mda, e tot mai greu cu romgleza asta... :)
Cat despre "short-uri" sau alte "bermude" cele mai picante chestii le-am invatat din articolul asta: Wall Street's Naked Swindle
"I spent years just trying to get the SEC to listen to a request that they stop people from rampant illegal counterfeiting of my company's stock," says Byrne. "But when Morgan Stanley asks for a ban on legal short-selling, they get it literally overnight."
Iar apropo de miliardari excentrici, cred ca in top 24 oricare s-ar fi calificat pentru a cumpara cele 800 milioane uncii produse anul trecut la 20 USD uncia. In acest context, ceea ce face JPM cu short pe 3300 milioane uncii e pur si simplu bataie de joc:
Based on some of the latest conjecture, Morgan’s short position totals a whopping 3.3 billion ounces. If, therefore, the buzz about J.P. Morgan and silver is even half true, the prestigious investment bank could be cruisin’ for bruisin’.
For perspective, 3.3 billion ounces is roughly equal to:
1) One third of all the world’s known silver deposits;
2) Two times the world’s approximate stockpiles of silver bullion;
3) Four times the annual mined supply of silver;
4) 30 times the inventory of silver at the COMEX.
Trimiteți un comentariu