Până la Războaiele Opiului China era o economie închisă. Exista un singur port, Canton, deschis pentru comerţul cu ţările din Occident. Mărfurile chinezeşti, ceai, porţelan şi mătase, erau vândute contra argintului, singura formă de plată acceptată de chinezi.
Dar Imperiul Britanic a găsit o breşă în închistarea Chinei, consumul de opiu. Între 1816 şi 1836 exporturile de opiu din India, colonie britanică, spre China au crescut de nouă ori.
Astfel, direcţia banilor s-a schimbat. China a interzis consumul şi importurile de opiu. Imperiul Britanic a declarat război, armata chineză prost echipată şi drogată, la propriu, a pierdut ruşinos şi China a fost nevoită să deschidă alte cinci porturi, a cedat Hong Kong şi a permis importurile de orice fel. China a devenit producătoare de opiu (după cel de-al doilea război din 1856-1860) şi şi-a pierdut mult din suveranitate.
În faţa mărfurilor ieftine din import producţia chineză s-a prăbuşit, a generat şomaj, prăbuşirea monedei şi introducerea banilor de hărtie. Intelectualii chinezi au ajuns la concluzia că trebuie să înveţe de la Occident ca să-l poată învingă. Atunci, dependenţa populaţiei pentru opiu a dus China la dezastru.
Ne mutăm 150 de ani mai târziu. Schimbăm China cu Statele Unite şi dorinţa chineză pentru opiu cu consumerismul american. Imperiul Britanic îl schimbăm tot cu China. Aceasta din urmă nu cucereşte ci cumpără facilităţi portuare în Long Beach - SUA, Vancouver - Canada, porturi din Mexic şi Brazilia, Pireu - Grecia.
China cumpără datoriile statelor UE pentru a intra agresiv şi pe aceste pieţe, aur, petrol din Golf, terenuri agricole în Africa. În acelaşi timp începe să excludă dolarul din relaţiile sale comerciale, până acum are parteneriate cu Brazilia, Turcia, Malaezia şi Rusia. Yuan-ul îşi crează propria sferă economică. Ce face China acum, pe larg, aici.
A venit vremea răzbunării.
PS N-am găsit un chinez să ilustreze muzical. :-)
sâmbătă, 18 decembrie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
36 de comentarii:
Roata morii, se-nvarateste tzac tzac tzac.
da,dar america stie ca omuletul galben vrea sa-i fure din parale. greu de spus cine o sa cada de leapsa si ramane cu un sac de hartii bune de foc
Chinezii cumpara cu bani americani de toate, incearca sa scape de ei, fraierii sunt aia care vand pe asa ceva sau cumpara datoria americana, ca noi, de pilda.
f. interesanta comparatia istorica; oare similaritudinea ca confimr asi in problema declararii razboiului de catre China Americiii? nu stiu...mult mai probabil, va fi invers, SUA va declara razboi Chinei, dupa ce va constata incet-incet ca u mai are poarta de iesire si e sugrumata economic din toate partile...
desi, cu arsenalul nuclear de acum al marilor superputeri, ma indoiesc ca se va ajunge acolo...poate va fi o prabusire controalta ..vezi cazul URSS, cu o SUA ce se va fragmenta in cateva state mai mici...
Nu se ajunge la razboi, sper, desi nu vad solutia pentru US, cum nu o vad nici pentru zona euro. Si noi gafaim dar stam nitel mai bine.
Ooo yes China Ruulzzz !!! :))
Io-te si melodia Chinezeasca: http://www.youtube.com/watch?v=W_GPGXT9EBQ&feature=related
Ninule, n-am rezistat pana la sfarsit.
Cred ca e un pic umflata povestea cu China. Inca e un actor mic pe piata, chiar daca e agresiv. Si nu stiu cat ii ajuta jocul asta al lor. Chiar ei au recunoscu ca mai cosmetizeaza unele cifre pe ici-colo. Gen GDP.
Parerea mea e ca mai au mult pana departe. Nu poti sa cuceresti lumea in doar cativa ani.
Au trecut deja 10.
Nu mor caii cand vor cainii :)
Interesanta paralela. Totusi sunt niste puncte in care sunt diferente fata de UK. China nu are o istorie expansiva ca englezii, abia acum incep sa se agite ei nitel cand au loc exercitii comune ale americanilor cu coreenii de sud. Noi in Europa am avut o istorie de imperii din antichitate pana la dominatia britanica. De la inceputul secolului trecut, SUA a mostenit titlul de ultim mare imperiu. S-ar putea sa fie si titlul detinut pentru cea mai scurta perioada.
Unii zic ca se ridica China.. Asa cum aminteste nenea din articolul linkuit, cea mai mare parte din investitiile in productie si din exporturi sunt din surse vestice, cu mana de lucru locala. La importuri, e cam la fel: cea mai mare parte din importuri sunt materii prime si echipamente destinate tot productiei vestice din China. Eu as zice ca China e mai degraba prinsa intr-o capcana din care nu are cum sa iasa decat daca incepe sa joace agresiv.
Numai ca jocul agresiv al Chinei va duce la alte miscari ale capitalului vestic. In Franta au inceput deja niste relocari de productii dinspre China. Imaginati-va ce s-ar intampla daca asta ar avea loc la o scara mai mare... Pe termen lung, cred ca asta e singura posibilitate a vestului sa se replieze, prin retragerea productiilor din China. Pentru ca daca nu o fac, atunci mesterii dinn lumea financiara care cred ca castiga mai mult din invadarea pietei cu produse ieftine, ca sa se consume mai mult, vor ramane in plasa cu niste pestisori mici si cam morti de atata credit, iar chinezii le vor cumpara actiuni in companii.
Dan Şelaru, e-al doilea dvs. articol care, o spun cât se poate de franc, fiind scris de-un economist, mă dezamăgeşte prin superficialitatea abordării.
Dle Şelaru, aspectul pe care-l scăpaţi din vedere în cele două articole despre China-SUA este ceea ce, simplu, s-ar numi "proprietate intelectuală".
Deficitul de proprietate intelectuală al Chinei în relaţia cu SUA este catastrofal pentru chinezi.
Sună amuzant, nu? Ce-i prostia aia de "proprietate intelectuală", e pentru fraieri.
Proprietatea intelectuală e oglindită de către numărul de brevete şi patente tehnologice. SUA deţine cam 40% din totalul mondial de astfel de patente. Aproape dublu decât ocupanta locului 2, Japonia. Cam de 18 ori mai multe decât China.
http://www.suite101.com/content/most-inventive-countries-a8271
Un exemplu banal: pe un computer Made in China scrie "Intel inside". Asta e posibil, printre altele, pentru că China are acceptul SUA de a folosi un procesor american. Dacă SUA interzice acest lucru, China va putea fabrica în continuare computere câte vrea, dar cu alt procesor. AMD e tot american. Motorola e tot american. Tehnologia LCD actuală e patent american.
Poate veţi zice că nu-i posibil. În 86-91, înainte de-a pleca din ţară, am lucrat în cercetare: procesorul Intel 486 era sub embargo pentru ţările din blocul sovietic: da, nu puteam cumpăra un astfel de procesor să construim ceva cu el. Nu ne oprea nimeni să ne construim propriul 486 de concepţie proprie, doar că n-aveam tehnologia - care era tot americană şi, evident, tot sub embargo.
dan: pe termen scurt e corect, pe termen mediu mai vedem
Anonimului economist.
Ai dreptate, dar copiaza tot. Repede. Nu conteaza cat de inventiv esti daca esti dator vandut. Eu spun doar un lucru, ca e vremea razbunarii. Iar rusii sunt la fel de inventivi ca americanii.
Asa ca, domnule economist anonim, mai vedem.
1. Cate portavioane are China?
2. Ce marca de masini fabrica China, arhirecunoscuta pe plan mondial?
3. Ce avioane fabrica China?
4. Ce economie este in "incalzire", iar banca centrala a facut ajustari si de 2 ori intr-o luna?
5. Cat este inflatia in China si care sunt perspectivele?
6. In 2007-2008 pretul petrolului ajunsese sa fie tranzactionat cu 180 $/barilul. Acum este cu 100 $ mai putin. Cine inghitea petrol si alte materii prime la preturi fabuloase? Binenteles China.
8. Ce are China in afara populatiei f numeroase si f putin educata?
9. Ce o sa se intample in China cand oamenii se vor europeniza, isi vor modifica comportamentul, vor avea tabieturi, vor avea si consuma week-end, vor avea alte pretentii financiare? Atunci sa te tii.
10. Concluzia: China este un fas, o natie care stie doar sa copieze. Copia niciodata nu are valoare. Vor ramane doar forta de munca ieftina si atat. Criza a fost provocata si controlata de USA si cu ea au pus Europa cu botul pe labe si in special China.
Domnule Şelaru... Eu sunt inginer IT, nu economist, în comentariul meu făceam referire la articolele dvs ca fiind scrise de-un economist. Scuze pt. formularea ambiguă.
Acum. Teoria e frumoasă, practica ne omoară pe toţi. Copiatul e o operaţie simplă. O pot face rapid şi chinezii, şi ruşii, şi românii, oricine. Dar...
Prima parte haioasă apare atunci când trebuie să "decodezi" ceea ce ai copiat. Trebuie timp şi know-how. Puteţi copia, lejer, codul-sursă ce-l scriu eu, Ctrl-C, Ctrl-V, gata, o lună de muncă copiată în 10 secunde. Ca să-nţelegeţi ce execută acel cod, trebuie să înţelegeţi pe ce computer rulează; ce periferic e conectat la un port al acestui computer; trebuie să cunoaşteţi specificaţiile acelui periferic.
OK, aţi reuşit să descifraţi tainele. Acum mai trebuie un lucru: să aveţi computerele şi perifericele similare ca să puteţi să produceţi, de 20 de ori mai ieftin, ce-aţi copiat. Nu puteţi, că eu, fiind ale mele, nu vi le livrez. Dvs aveţi câteva, aşa că vă hotărâţi să le descifraţi şi p-alea să le puteţi copia. Din nou, trebuie timp şi know how.
Le-aţi descifrat. Acum trebuie să le produceţi. Pentru asta, vă trebuie camere cu înaltă puritate a aerului. Astea-s făcute de către sud-coreeni. Amicii mei, ghinionul dvs. Nu vi le dau.
Aşa că le luaţi de la ruşi. Doar că ale ruşilor sunt inferioare calitativ.
În sfârşit, scoateţi în producţie la serie ansamblul copiat.
În acest mod simplu, autoturismul simplu scos de Geely obţine zero stele la testul de securitate NCAP.
A trecut un an de când aţi copiat codul meu sursă şi-aţi ieşit în producţie. Între timp, codul meu sursă a fost trecut la arhivă pentru că noi am trecut la următoarea generaţie a produsului.
Dane, daca m-a invatat ceva criza asta este tocmai faptul ca oricat de dator ar fi un partener al tau fata de tine, daca nu vrei sa crapi si tu cu el, nu trebuie sa il executi.
China creste acum pt ca trebuie sa isi rezolve niste probleme sociale - sa mute vreo 300 mil de oameni din evul mediu in orasele sec xxi.
Cand nu o sa mai aiba cauza asta de dezvoltare o sa aiba si ei prima criza. Sau poate credem ca toate tarile sunt supuse cresterii "in valuri" dar china nu?
Eu sunt matematician. Asa ca e intre noi, amatorii. Aici nu e vorba de portavioane, consuma enorm si nu tin de foame. Si am cumparat din China tot felul de chestii din IT la fel de bune ce oricare altele, dar la jumatate de pret. Nu-i credeti tampiti ca nu sunt. Nimeni nu creste indefinit.
Dane,
e drept ca poti cumpara din china tot felul de IT-related stuff.
insa toate acestea inglobeaza tehnologie americana high-tech, de varf, cu un know-how imens, tehnologie ce are acordul american sa fie folosit in produse chinezesti.
daca n-o sa mai fie acest accept/acord atunci chinezii pot realiza, teoretic, copierea, dar numai pe termen mediu-lung.
Parerea mea este ca PRC sta pe un imens balon imobiliar care, ca orice balon, la un moment dat se va sparge, va fasâi.
'om vedea daca'om trai.
Ce am cumparat eu nu avea legatura cu US. Era de la un institut de cercetare, de Stat.
E posibil ca China sa fie deja cea mai mare putere economica a lumii, intrucat productia si consumul lor sunt "pe bune". Datele din SUA + UE sunt umflate cu productia si consumul pe credit.
Si o remarca: China nu are vocatie de imperiu global ca UK si USA. China poate domina doar economic, militar sunt in urma.
PS: Dan, ai dreptate cand spui ca noi ne vindem pe bani de care altii nu stiu cum sa scape mai repede.
Asa, si ?
Noi ce sa facem ?
@alex@formidabilii
Pai asta cu lipsa Chinei de vocatie pentru expansionism am zis-o mai sus... :)
Cred ca lumea se ambaleaza prea usor in chestiunea asta a Chinei. Daca decada urmatoare va fi a retragerii productiilor vestice din China, atunci se va termina si "miracolul chinez". Dar.., pentru asta vesticul trebuie sa fie dispus sa-si taie din nivel de trai ca sa castige locuri de munca. Vom vedea daca europenii si americanii sunt in stare sa faca alegerea cea grea.
Rusii sunt la fel de inventivi ca americanii ? Mult mai inventivi, doar ca si mai neseriosi. Branza buna in burduf.. fara marketing, cam la fel cu ai nostri... :)
Despre japonezi se zicea cam la fel acum 40 de ani: ca-i copiaza pe americani, ca fac produse ieftine si proaste... ulterior "made in japan" stim ce a devenit... ;)
O sa fie intr-adevar trist pentru china.. daca se sparge balonul imobiliar si vor fi nevoiti sa runce pe piata ultimele trilioane de dolari si bonduri cu care nu au cumparat inca resurse.. o sa fie trist intr-adevar, iar americanii se vor bucura nespus cand piata se va umple de hartie igienica... :D
@Tudor: scuze. Nu citisem comentariile.
Acum ca le-am citit:
- excedentul comercial al Chinei este o chestie mai complicata: China are cu SUA un excedent comercial enorm iar cu restul lumii are un deficit comercial. Si cu restul lumii- are un excedent comercial cu tarile dezvoltate (UE, Japonia etc) si un deficit comercial cu tarile in dezvoltare- mai ales cu cele care au resurse (Brazilia, Rusia etc).
- "cea mai mare parte din importuri sunt materii prime si echipamente destinate tot productiei vestice din China.". Gresit. In general resursele le importa pentru consumul lor (minereuri, petrol, gaze, alimente etc). China a avut in 2009 un deficit de peste 70 mld USD numai in siderurgie (a importat minereuri de fier din care a facut otel pentru consumul intern- in special pt infrastructura). In doua vorbe: China importa resurse si exporta munca ieftina.
- China are o vulnerabilitate majora in industria alimentara. Daca nu au de unde sa importe alimente (sau daca preturile cresc foarte mult), sunt muritori de foame in cateva luni maxim.
- o problema mare a Chinei este cea demografica (imbatranirea populatiei).
De-aia zic ca in China sunt inca dezechilibre majore. Nici nu mai discut de moneda- daca ii dau drumu sa floteze liber se duc de rapa urgent.
Parerea mea e ca China seamana destul de mult cu Japonia de acum 35 de ani. Doar ca e mult mai mare.
@alex
Una din explicatiile pentru care exista deficitul pentru SUA si excedentul comercial pentru China este ca dolarul e valuta de rezerva. In economie asta se cheama dilema lui Triffin. (http://en.wikipedia.org/wiki/Triffin_dilemma)
In cazul Japoniei, problema e structurala. Managementul japonez e vechi ca generatie si nu mai gaseste alte moduri de a ramane competitiv decat din arbitraj pe piata muncii. Asa s-au bagat si ei la borcanul cu miere din China. Explicatia pentru care tarile dezvoltate au deficit comercial cu China este in principal ca firmele din tarile dezvoltate si-au externalizat productia acolo, iar produsele se vand in principal pe piata globala, in timp ce consumul de resurse generat de acele productii ii face pe chinezi sa nu mai poata sa acopere necesarul intern decat prin importuri de resurse exact din tarile BRIC, unde-se recicleaza ei o parte din dolarii din "rezerva". Care rezerva ...nu e o rezerva, e de fapt o balanta de plati a PBoC care se face cu costuri interne foarte mari, de atragere de yuani de pe piata interna (asta ca paranteza, pentru ca de obicei ziaristii si altii vorbesc de rezerva Chinei ca despre un depozit de hartii verzi pe care chinezii ii detin, nu ii atrag de la banci).
-continuare-
Iti dau un exemplu care arata cum functioneaza treaba: Apple, acum cea mai mare firma ca si capitalizare pe piata, face designul produselor in California si asamblarea in China. O mare parte din producatorii componentelor produselor lor fabrica in China, Corea de sud, Taiwan. Pentru a manufactura acele produse au nevoie de aluminiu, mase plastice, cupru si alte metale care nu pot fi procurate doar din China. Deci China a devenit un soi de fabrica uriasa pentru tarile dezvoltate, care exporta produse fabricate cu forta de munca ieftina si resurse importate din America de Sud, Africa, etc. In China, produsele Apple nu se vand asa ca in vest, pentru ca sunt prea scumpe, se vand copiile apple, de genul Hi-Phone, pe care poti sa le gasesti si la un pret sub o suta de dolari. Deci in China se incurajeaza productia ieftina si exporturile, iar in vest se incurajeaza consumul (mai scump decat in China), pe baza de credit. E o imagine simplificata, dar in mare consumul de resurse in China a fost crescut de acele productii externalizate din vest, si mai putin de consumul intern al populatiei. China nu a crescut din cresterea puterii de cumparare a populatiei sau a consumului intern, ea a crescut din exporturi si din mentinerea yuanului la un nivel scazut care da un avantaj firmelor si statului in defavoarea populatiei.
Daca ce ziceam eu se va intampla, adica firmele din vest vor incepe sa isi retraga productiile din China, China nu va avea cu ce sa inlocuiasca know-how-ul vestic si cererea externa care va pleca cu acele productii. Numai ca asta depinde de modelul vestic de profitabilitate, care s-a centrat pe consum si speculatie financiara, ceea ce a dus la situatia de fata. Deci eu unul, nu vad o razbunare a Chinei, mai degraba vad o eroare pe care vestul a facut-o crezand ca poate controla economia globala prin speculatie financiara. Arma asta s-a intors impotriva lor, deci razbunarea e a prostiei, a erorii de politica economica.
@Tudor: corect ce zici tu, dar:
- legat de resurse: eu imi mentin parerea ca grosul resurselor e importat de China pt consum intern:
a. minereu de fier: au importat 600mil tone in 2009, tot otelul produs (jumatate din productia globala) s-a dus in sosele, cai ferate, constructii in China. Exporturile de otel ale Chinei sunt nesemnificative- in momentul in care China incepe sa exporte piata globala se prabuseste in decurs de 2-3 luni. La fel se intampla si cand nu mai importa materii prime.
b. alimente: marea problema a
Chinei- trebuie sa importe pentru consumul intern. Din Rusia, SUA samd.
c. petrol si gaze: pentru consumul de energie intern.
Importul de resurse pentru "hi-tech" este in general redus ca valoare.
Legat de retragerea firmelor din vest din China- trebuie sa fie extrem de stupide ca sa faca acest lucru. Forta de munca atat de ieftina ca in China in mod sigur nu vor gasi in SUA sau UE. Cred ca vor prefera sa plateasca taxe guvernelor SUA+UE si sa mentina productia acolo unde e, iar guvernele tarilor dezvoltate vor plati ajutoare de somaj substantiale celor care nu lucreaza in tarile lor. Practic o armata de "paraziti sociali" va fi intretinuta de munca ieftina din China.
Ai dreptate cu concluzia, e posibil ca "Vestul" sa isi fi batut singur cuie in talpa cu speculatiile financiare si consumul scapat de sub control.
Forta de munca atat de ieftina ca in China in mod sigur nu vor gasi in SUA sau UE.
In SUA sau UE cu siguranta nu, insa in India forta de munca e cam la fel de ieftina ca in China. Unde mai pui ca sunt suficient de multi vorbitori de limba engleza. Mai sunt si alte aspecte referitoare la India care ar putea sa o califice la statutul de noua stea economica ce rasare.
E o partida cu mai multi jucatori, asa ca analiza e incompleta.
@Akhenaton: corect. Eu cred intr-o viitoare partida cu 10 mari jucatori (SUA, Europa de Vest, Rusia, China, India, Japonia, tarile islamice, America de S, Africa + tarile "nealiniate" gen Israel etc) :)
India are infrastructura la pamant. E greu sa atragi investitii masive , chiar daca ai forta de munca ieftina, atunci cand nu ai un minim de infrastructura. Avem si noi exemple "locale" gen Mercedes...
@alex
Prea mulţi jucători în ecuaţia ta pentru stabilirea "greutăţii".
Sistemul solar e compus din soare plus planete. Fiecare planetă are propria-i greutate, fiecare are propria-i influenţă asupra celorlalte, dar toate sunt sub influenţa colosală a soarelui. În trecut, "soarele" a fost Spania, apoi Anglia, acum e SUA. În viitor, poate va fi China, India, who knows. Dar în niciun caz acum - aşa cum nici în sistemul solar, dacă soarele ar dispărea, n-ar putea fi substituit nici de nici de Jupiter, nici de Saturn, nici de Uranus, toate fiind prea mici pentru a ţine laolaltă sistemul şi-acesta ar intra într-o mişcare haotică de coliziuni şi dezintegrări - îţi place ce poetic am fost cu exemplul ăsta? :)
A fost poetic. :-)
@Anonim: Din pacate pentru unii din noi sistemul in discutie a fost "bisolar" timp de vreo 50 de ani- si cei doi sori au avut o lumina cam "rece".
Acum o sa fie un sistem mai complex "deca-solar"- mult mai dinamic si mai cald. Si fiecare soare poate avea sau nu planetele proprii.
De ex in sistemul solar al UE soarele Germania o sa aiba muulte planete in jur, in vreme ce in sistemul solar China vor fi doar o giganta rosie si un mic satelit- Coreea de Nord. Vezi ca si eu stiu sa fiu poetic? :)
Serios acum, retine cifra...10 (poate fi 9 dar atunci iar suntem condamnati la razboaie fara sfarsit pentru ca sistemul nu va fi in echilibru).
PS: uite pana si Hawking "the genius" a zis ca universul are 10 dimensiuni...si e intr-un echilibru dinamic remarcabil nu se dezintegreaza deloc :)
Salutare, pot sa te intreb cine sa se razbune ?Cand toata lumea se ascunde sub masa terorizata de serviciile secrete ? :) Poate o razbunare globala.Foarte interesant oricum topicul.
@alex, Anonim, Akhenaton
Ma rog, poate nu m-am facut inteles.. Eu nu cred ca globalizarea o sa reziste pe termen mediu si lung. Nu in forma de azi. Deja relatiile comerciale se redefinesc la nivel bilateral pentru a pregati tranzitia de la dolar la altceva. Fara comert nu se poate, sau se poate cu mari sacrificii. Dar fara globalizare financiara, se cam poate. O prabusire a dolarului, mai exact o criza a etalonului monetar (rezerva + valuta in schimburi comerciale) echivaleaza cu moartea caracatitei verzi, care e hegemonia financiara anglo-saxona. Nu va fi inlocuita de China, hai sa fim seriosi! Chinezii au inventat praful de pusca pentru artificii.
@Tudor: schimbarile vor fi...interesante. Teoriile lui Fukuyama cu "sfarsitul istoriei" probabil vor fi dovedite ca fiind gresite, iar Huntington se va intoarce "en fanfarre".
Intr-adevar tarile in curs de dezvoltare (fanii declarati ai dolarului de pana acum) incearca sa tranzactioneze in monedele proprii (yuani contra reali sau rupii samd). Se construiesc noi mentalitati de afaceri care nu se invart neaparat dupa ceasul NY sau Londra. Deja dolarul australian devine o moneda de schimb puternica.
Lovitura de gratie pentru dolar o vor da rusii si arabii. Daca se dezic de dolar- game over pentru moneda americana :)
Intrebarea urmatoare e: ce rol va avea Romania? Suntem prea mici? Putem sa aducem ceva pozitiv in jocul asta "de tip nou"? Think about it.
Trimiteți un comentariu