luni, 28 februarie 2011

Panorama

La noi presa este departe de realitatea care ne va influenţa vieţile. O ţinem cu Congresul UDMR, Codul Muncii, raziile din vămi, noul Premier, Congresul PDL şi noul partid plus alte chestiuni penibile.

Să le luăm pe rând. Congresul UDMR, e simplu, râdem, glumim dar nu părăsim coaliţia.

Codul Muncii, vedem ce iese, la experimentele făcute de Boc pe economia naţională experienţa ne spune că o să fie un nou dezastru. Toţi gândesc teoretic, eu mă uit la rezultate. Până acum rezultatele economice ale Guvernelor Boc au fost un dezastru. De ce ar fi acum altfel?

Raziile din vămi, cum pălăria mea bagă la dubă sau elicopter câte un schimb şi din restul schimburilor toţi sunt curaţi. E un circ care vrea să ne bage în Schengen. Corupţia e mult mai mare şi are ramificaţii mai sus. Bine că-i bagă şi pe ăştia dar vilele vor creşte în acelaşi ritm. Se schimbă liniile ca la hockey.

Noul Premier se numeşte Emil Boc.

Congresul PDL, cel mai interesant subiect. O să fie trei luni de circ. E singurul subiect imprevizibil.

Noul partid e ca noul Premier.

Şi cu asta am terminat analiza situaţiei interne. Să trecem la extern.

Leul se întăreşte. Când Bernake tipăreşte restul tipăresc şi ei, mai puţin noi. Prin zonă toate monedele scad, noi creştem. Acum sprijinim consumul sau ce facem? E cineva capabil să ne spună ce se întâmplă? Nu! E mâna invizibilă a pieţei. Care se cheamă Mugur Isărescu.

Situaţia din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu. E un dezastru. Iar palavrele de la noi că nu o să crească preţul carburantului sunt doar palavre. O să crească. La fel şi preţul alimentelor. Decât să vă uitaţi la statistici mai bine vă uitaţi prin buzunare.

Datoriile Statelor, firmelor, persoanelor nu o să fie plătite dacă preţul energiei creşte. Pentru că atunci când iei bani cu împrumut crezi că o să-ţi crească veniturile. Când preţul energiei creşte scad veniturile şi datoriile sunt mult mai greu de plătit. Pentru că nu creşte economia. Creşterea economiei prin subvenţionarea datoriilor actorilor economici e o aberaţie. E ceea ce se petrece din 2008 încoace. Şi care se poate termina în două feluri. Cu faliment sau inflaţie.

Mai sunt subiecte, de la dobânda de referinţă din China până la recoltele din Argentina. Dar să nu ne obosim, Irinel e cel mai important.

Ce nu se pricepe în România este că economicul influenţează situaţia, nu politicul. Politicul poate influenţa într-o anumită măsură economicul dar nu esenţial. Iar ultimii ani au dovedit-o cu prisosinţă.

În rest totul e bine, trăim în cea mai bună dintre toate lumile posibile. Iar viitorul, luminos.

14 comentarii:

Unknown spunea...

Un comentariu la obiect al tuturor subiectelor care conteaza. Totusi, concluziile merg prea mult intr-o singura directie - inflatie, faliment.
Intrebare - mai asteptati ceva de la presa romaneasca? A demonstrat de multe ori ca profesionismul sau se rezuma la 2-3 subiecte de duzina. De curand, toata presa internationala comenta live situatia din Egipt, in Romania la antene si realitati erau aceleasi scandaluri marunte.

KingSnake spunea...

Singura evolutie curioasa e cea a leului. Ar putea fi o evolutie naturala sau o interventie BNR, ambele cu acelasi scop, sa tina sub control inflatia, obsesia nr. 1 a Guvernatorului (fie prin netiparirea de bani corelata cu ceea ce fac restul, fie prin aruncarea controlata de euro pe piata). Oricum cred ca se profita si de atentia speculatorilor in alte zone acum.
Eu abia astept sa vad cum o sa creeze Codul Muncii locuri noi de munca, mai ales prin incurajarea criteriilor de performanta si a orelor suplimentare ... asta inseamna in principiu mai multa munca pe aceeasi bani (atata timp cat oferta de munca este mai mare decat cererea), deci nu e nevoie de angajari suplimentare, ba dimpotriva, simplificand la maxim, se poate obtine cel putin acelasi PIB cu mai putini angajati.

Dan Selaru spunea...

Cum intr-o singura directie. am vorbit despre cea mai buna lume :-). Ce sa vreau de la presa? Nimic.

KingSnake spunea...

*aceiasi bani

Unknown spunea...

Un nou Cod al muncii era necesar. Problema este ca se va trece in extrema cealalta si va deschide calea abuzurilor angajatorilor.

Anonim spunea...

La congresul UDMR a fost haios cum toti liderii partidelor au sarit sa-i perie pe maghiari. La un moment dat, parca asteptam sa apara si Vadim sa-i laude pe maghiari :) .
Rezultatele implementarii noului cod cred ca se observa peste vreo 6-8 luni. Oricum codul existent era mult prea rigid.
Din cate am inteles, la arestarile din vami n-au fost retinuti numai cei din schimbul respectiv.
Si .. da ! O sa fie veselie mare la congresul PDL !

KingSnake spunea...

Da, un Cod nou e necesar. Da, e nevoie sa poti da afara mai usor un om care iti aduce pierderi. Dar nu vad cum poti afirma ca noul cod va genera locuri de munca. Cand numarul de locuri de munca disponibile in economie este la minim raportat la istoria recenta, flexibilitatea crescuta seamana cu dansul ala in care se tot imputineaza scaunele. Ori ceea ce are nevoie Romania acum si in viitor este sa gaseasca mai multe scaune pe care sa le taxeze pentru a putea sa-si sustine costurile.

Si sa nu uitam ca Romania este pe piata muncii o sursa de munca ieftina, nu de munca de calitate si cred ca putem anticipa destul de usor efectele flexibilizarii. Asta e bine pentru firme, dar pana la urma s-ar putea sa fie dezastruos pentru bugetele de sanatate si de asigurari sociale.

Ovidiu spunea...

Hahaha, ai ajuns la determinism economic. Nu bagi ceva şi cu lupta de clasă? :D

Şi pe urmă dacă-ţi spun că eşti de stânga negi cu înverşunare :P

Anonim spunea...

Avand in vedere ca trebuie sa cerem voie ca sa ne tiparim bani, falimentul ramane singura solutie. Scenariul Argentina se poate repeta, iar presa ar relata tot despre Boc si Udrea :)).

Anonim spunea...

foarte corect. la tot ce ai spus as mai adauga celebrul (de pe acum) alin (3) al art. 18 din contractul de grant POS DRU, care ne arata hotia (ne fura banii), minciuna (fondurile structurale nu vor scoate tara din criza, ci doar pe anumiti baieti cu ochi frumosi), si ticalosia (fac uz de cele ma josnice instrumente) celor care ne-au furat de peste 20 de ani.

pentru curiosi, art. 18 se gaseste aici:
http://www.fseromania.ro/images/downdocs/decizia53.pdf

Semnatura
Indescifrabil = acelasi cu laptele din cehia, cu china, cu apartamentul platit din 89 incoace si restul

Simona spunea...

Nu inteleg de ce spui ca politicul influenteaza ne-esential economicul. Eu as zice ca din cauza guvernelor incompetente economicul nu o duce prea bine acum, masurile politice proaste fac sa se amane relansarea economica. Te referi la altceva?

Anonim spunea...

da, eu cred ca se refera la faptul ca economicul influenteaza politicul, mai exact clica economico-mafiota isi da legi pentru ea insasi

Pintea Haiducul spunea...

Salutari, domnule Selaru! :-)

Glisse spunea...

Trist e cand vezi stiri d-astea utopice, cum isi dau unii ministri demisia in alte tari pentru un amarat de plagiat. Si te uiti apoi in cocina damboviteana, ti se intoarce stomacul pe dos.