sâmbătă, 19 februarie 2011

Revoluţiile arabe

Ce se petrece acum în Libia, Bahrain şi Yemen este mult mai rău decât ce a fost în Egipt. S-a tras în mulţime, în Libia au fost cel puţin 70 de morţi. În Bahrain spitalele sunt copleşite de numărul răniţilor. În Yemen sunt cel puţin 6 morţi.

Al Jazeera

Nu mă pricep să fac o analiză geostrategică dar lucrurile iau o întorsătură urâtă. Un 1848 al lumii arabe? Sau un 1989?

PS 84 de morţi în Libia. În Bolivia mii de oameni sunt în stradă din cauza preţurilor la alimente şi combustibili.

PS1 Libia a blocat accesul la Internet, tipic.
PS2 8 răniţi în Iordania. Al Jazeera e blocată în Libia.
PS3 US şi-a folosit dreptul de veto împotriva incriminării aşezărilor israeliene din Gaza. Egiptul a deschis graniţa cu Fâşia Gaza.


PS4 În Iraq jumătate din populaţie trăieşte cu un venit de mai puţin 2 dolari pe zi. Limita sărăciei. Au început protestele împotriva unui contract al Statului pentru cumpărarea de avioane F16.
PS5 În Algeria situaţia e deja tensionată.

35 de comentarii:

Peter spunea...

Sunt ţări în care majoritatea populaţiei este afectată de sărăcie. Cel mai cumplit este în Yemen, ţară afectată de o gravă criză de apă (care se transportă la "beneficiari" cu cisterne păzite de gărzi înarmate). Acolo, numai bogaţii îşi permit o baie (care pentru noi este un lucru banal).

Anonim spunea...

Urmeaza Romania!!!!!!!!!!!!!!!Uraaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

Dan Selaru spunea...

Asta ne mai trebuie.

Anonim spunea...

Cam spre asta ne indreptam.Dar avem un mare "noroc"!Suntem niste mamaligi si ne fezandeaza astia cum vor.Nu mai au pic de rusine (ce o fi aia?),sfidarea cetateanului roman e la loc de cinste.Parca ne ziceau intr-un fel...prostimea oare???

R S spunea...

Pai, in Libia e de la sine inteles de ce ies oamenii in strada.
De Yemen imi amintesc ca populatia acestei tari era undeva la 10 milioane acum vreo un deceniu si jumatate. Acum au in jur de 25 milioane. Era de asteptat ca aceasta crestere intr-o tara desertificata o sa aduca probleme serioase.
Bahrain? E o tara mai dezvoltata decat Romania, acolo sigur nu sunt probleme economice grave incat sa faca populatia sa iasa=n strada.

aurel spunea...

In Romania nu urmeaza nimic , pentru ca in Romania nu este foamete.
In Romania este propaganda desantata si lene cat incape.
Daca in Romania ,fara seceta , se moare de foame , inseamna ca nici nu meritam sa mai traim.
Ganditi cu capul ,nu cu televizorul,domnilor .

Anonim spunea...

Echilibrul acestei lumi se gaseste in motto-ul blogului,restul e mizeria umana de care sintem capabili si ne-o aruncam clipa de clipa unii altora...
Daca ne-am folosi de timpul vietii ptr. a ne afla rostul ei altfel ar arata si realitatea lumii asteia.
Adevarul este pretutindeni sub ochii nostrii,numai noi nu ne invrednicim sa ni-l asumam ,provocarea este mult prea mare ptr. lentoarea puturoasa in care ne petrecem veacul.
Bucuria,binele si frumosul sa va invaluie viata , dragilor !

Danyzus spunea...

In Romania nu va nimic. Suntem prea lenesi pentru a munci sau pentru a iesi in strada.

Dan Selaru spunea...

@aurel Tu chiar nu intelegi lumea in care traiesti. Realitatea economica inseamna altceva decat a munci, inseamna a face profit.

ORTODOXIA spunea...

REVOLTELE POPULARE SUNT DOAR ÎNCEPUTUL...ÎN CURÂND VOM INTRA ÎN AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL...

Ștefan A. spunea...

Omenirea se divide tot mai mult in bogati si saraci . Inclusiv in interiorul tarilor .Acolo unde saracia e mai mare si conducatorii sint mai corupti. Discrepantele sint si mai evidente. Ca atare folosesc pumnul de fier pentru a pastra privilegile personale dar si a ocolitilor lor. Inevitabil vom ajunge la situatii mult mai grave si periculoase . Care vor pune in discutie insasi echilibrele de putere si zonele de influenta .
Deja centrul de greutate economic se deplaseaza masiv in Asia .Logic ca problemele sociale , politice rabufnesc in Africa . Continent prin definitie cel mai sarac de pe planeta .

xan spunea...

Napoleon a tras cu tunurile in parizieni, ca sa apere revolutia 2 de revolutia 3, dar cel putin revolutionarii aveau si ei arme.

Pentru oamenii obisnuiti din tarile alea se intampla un fenomen unic in viata lor, si din cauza asta sunt foarte usor de manipulat - va amintiti 89??
Sa manipulezi oamenii sa lupte cu mana goala impotriva tancurilor e o crima oribila si fara scrupule.

DAN LADEN spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
ALTmatei spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=I8HOYZ3oPZ0&feature=related

Un posibil raspuns. La sf episodului 1 sau inceputul episodului 2, daca nu aveti rabdare sa urmariti tot.

Glisse spunea...

Lucrurile iau o intorsatura urata, gen tras in multime, fiindca dictatorii care se confrunta cu proteste au vazut ca pana la urma pica, daca asteapta ca populatia sa se calmeze. Indiferent daca le mai promite o pensie marita, o indemnizatie pt mame, o maslina, cum a facut Mubarak. Asa ca da, urat de tot. Dar poate la fel de urat o sa fie si ei executati, un poti sti :)

Alfons Radulescu spunea...

Sa nu ne mai ascundem dupa deget: in toate aceste revolutii e mana extraterestilor!! Oare ce pregatesc ? :-))))

bodtan prabusescu spunea...

domle, cititnd despre hiperinflatie la hipermarketuri (toate cat mai hiper) si despre intorsatura revoltelor, mi'aduci aminte de ce spunea marele oracol, polit olog, bogdan kirekov, despr prabusirea bancilor, revolte ca'n argentina si prabusirea systemului capitalist.
o fi adevarata prezicerea mayasilor?:-)

Dan Selaru spunea...

Nu e.

suca spunea...

In Yemen situatia este cit se poate de ingrijoratoare daca ne gindim ca in tara sint in jur de 60 milioane(!!) de arme la o populatie de 22 de milioane. Este aproape o "mirare" cum oamenii nu au iesit cu armele in miini. Daca se va intimpla asta poate deveni mai urit decit ne-am astepta.

Anonim spunea...

Pentru Dan Laden:
Nu sunt obisnuit sa replic in acest fel, dar in cazul tau nu mi-e rusine sa-ti zic: ESTI UN IDIOT.
Cu dezgust,
Corneliu.

Dan Selaru spunea...

Accept sa ma injure pe mine dar nu un popor.

Anonim spunea...

Domnului Dan Selaru.
Apropo P.S.3:
1. Nu exista asezari israeliene in Gaza.
2. In optica arabilor intregul Israel este o asezare ilegala, iar atunci cand acestia folosesc stravechea fraza demagogica "eliberarea teritoriilor arabe ocupare" inteleg de fapt eliberarea Israelului de evrei, trimiterea lor la dracul si infiintarea unui stat arab in loc. Pentru convingere, intreaba pe orice arab, la intamplare.
3. Gadafi macelareste 84 de concetateni arabi de ai sai, confratii sai fac sau au facut la fel, dar Consiliul de Securitate gaseste cu cale sa condamne Israelul pentruca construieste. Halal moralitate!
Corneliu.

Dan Selaru spunea...

Stiu ce spuneti, am mai spus de 2 ori dar acum altul e subiectul. E prea complicat pt. un PS

Anonim spunea...

Din nou domnului Dan Selaru.
Replica mea de la ora 18,24 am adresat-o unuia semnat cu "DAN LADEN", care vedea in evenimentele ce se petrec opera "jidanilor" si care in mod clar nu avea nicio legatura cu d-ta. Ca desigur, care altii decat ei mai pot fi vinovati de nenorocirile lumii...
Intre timp un administrator a scos in mod binevenit replica aceluia.
Sper ca replica d-tale de la ora 18,28 nu-mi este din greseala adresata mie.
Corneliu.

Dan Selaru spunea...

Nu, l-am sters pe omul ala. Nu pot sa stau tot timpul cu ochii pe comentarii.

Unknown spunea...

important este cine va prelua puterea in aceste state arabe . grefat totusi pe un nivel de trai scazut al maselor tentatia unui nationalism religios fanatic este atragatoare si usor de realizat . cred ca este util sa nu uitam ca lumea araba a avut un singur lider tradator care a recunoscut statul evreu iar marea parte a guvernelor locale sunt proamericane fiind destul de prietenoase cu tel-aviv . cred ca a cam sosit momentul ca acesta relativa toleranta sa fie inlocuita cu o pozitie mai ferma in relatiile cu statul evreu . nu sunt de acord cu defiintarea statului evreu care nu este un obiectiv important ci intelegerea ca trebuie sa ignoram orice persoana de rit mozaic excluzind-o din relatiile interumane sau mai direct spus ignoratii si izolatii pina vor pieri pe mina lor .

Anonim spunea...

Mai degraba un '89 al lor, sincronizat cu El Nino si explozii solare. Treaba groasa e ca sunt mai multe feluri de nemultumiti, printre care si anti-americanii, destul de multi si inversunati. Totul depinde de cine vor fi noii "alesi": Voican/ Ratiu/ Iliescu ?! Poate sa iasa urat, sunt prea multe posibile complicatii periculoase. Daca isi pun singuri embargou petrolier (blocarea rutelor navigabile accidental sau intentionat) nu se pot prevedea consecintele.

Anonim spunea...

Lui Serban.
Domnule, te postezi pe o pozitie ferma, sincera si mai ales nerusinata, antievreiasca si antiisraeliana. Si iti prezinti pozita ca pe ceva normal si necesar. (Vai de o asemsnea normalitate...)
Ai putea sa-ti explici si motivele?
Adica pentru ce ar trebuie sa fie exclusi evreii din relatiile interumane?
Adica pentru ce ar trebui "sa piara de mana lor" (care sunt aceia)?
Te trezesti oare in anul 1939 reeditat?
Corneliu.

Flavian spunea...

Realitatea economica inseamna altceva decat a munci, inseamna a face profit ?

Atunci ne trebuie o alta realitate. Profitul este furt... :)

Anonim spunea...

Era mai de mult o firma - SubControl - unde daca suna-i un robot iti spunea - Totul e SubControl...
De acolo am invatat ca atunci cand ti se spune va totul e sub control nu are rost sa injuri...asta este si invata ce sa faci...ca sa scapi de dezordine!
Pai, unde ai vazut tu logica in revoltele arabe - ca daca inceteaza sa isi dea foc unii la altii, sa se taie, sa se spanzure , ori pur si simplu sa se omoare aia raman fara obiectul muncii... Tu crezi ca fratii lu' peste au ceva cu Fratia lui Tudor... nu....cu Mafia...nu...cu crima organizata...nu. doar cu prostia insetata de sange.
Ei daca isi omoara pe unul de al lor se simt ca si cum ar fi omorat un dusman...ca i-au dat viata vesnica victimei si l-au ingrozit pe dusman...care e mort de frica.
Bine ca de la cutitul arabesc in '46, la kalashnikov in 68, centura cu explozibili in 2000 au ajuns la bricheta in 2011...
De aia se si revolta in fapt, ca poate dupa ce se sinucid o sa le fie mai bine....
Sa vedem.
:-))

sibianul spunea...

indiferent de cine va fi la putere in Africa de Nord si Orientul Miljociu bine nu va fi pentru populatie. Din rau in mai rau, si asta pentru ca ei nu sunt oameni capabili sa inteleaga ce inseamna democratia

Anonim spunea...

Daca vreti, PS 5 la articol:
http://news.yahoo.com/s/ap/20110220/ap_on_re_af/af_libya_protests
Adica mai direct, satrapul libian a casapit inca vreo 200 de razvratiti libieni in orasul Bengazi. Din alte relatari rezulta ca glorioasa forta aviatica a lui Ghadafi i-a improscat din helicoptere cu mitralierele si cu alte mijloace neletale similare de dispersare a manifestatiilor...
Dar ONU n-are asemenea preocupari marunte. Organizatia este mobilizata mai departe sa produca in serie cat mai multe condamnari ale Israelului.
Poate ca aici ma repet, dar ONU se repeta in aceasta problema de sute de ori, in ciuda problemelor incomparabil mai grele si mai periculoase din lume.
Lumea arde si ONU, o baba senila, se piaptana. Spre beneficiul si acoperirea fundului gol al unora.
Corneliu.

Anonim spunea...

Erata la comentariul meu precedent:
PS 6 si nu PS5
Corneliu.

Pongo spunea...

De China ce zici Dane? Daca incepe si la aia? :-)

Anonim spunea...

RASPUNDERE
DOMNULE VOICULESCU
IN CALITATE DE ADEVARATUL SEF AL OPOZITIEI ROMANE VA ASUMATI
IMPORTANTE RESPONSABILITATI. UNA DIN ELE ESTE DE A SPARGE CENZURA SI CONTINUA DIVERSIUNEA A SERVICILOR SECRETA.. ASUPRA MEDIILOR ROMANESTI. CNN SI TOATE AGENTIILE DE PRESA DESVALUE FAPTUL CA REPRESIUNEA DIN LIBIA ESTE CONDUSA DE FOSTI SI ACTUALI AGENTI KGB SI DE SERVICIUL EXTERN ROMAN….MAI PRECIS SE FILIERA ARABA DIN ACEST SERVICI. AM CONVINGEREA CA VETI PUBLICA ACEST MATERIAL INCENDIAR .VA MULTUMESC
ANTICIPAT.

LEGATURA TERORISTA GADDAFI BASESCU
ATACUL 9/11 PREGATIT LA BUCURESTI SI TRIPOLI
TRIUNGHIUL BASESCU BEN LADEN GADDAFI
Pe langa arabii ramasi in servicile secrete de pe timpul lui Ceausescu Basescu a creiat in cadrul SIE o adevarata filiera araba, Ei reprezinta armata secreta a presedintelui intrbuintate in lumea araba si legatura sa cu organizatiile teroriste.
Aparatura de securitate a lui Gaddafi este intesata de specialisti provenind din aceasta de securisti romani de origine araba, Atentia presei internationale se indreapta spre aceasta filiera. Serviciile occidentale face descoperiri zilnice . Una din cele mai senzationale reprezinta faptul ca o echipa de rezerva a atacului de la 9/ 11 a fost pregatita in Libia si Romania avand sprijinul logistic al serviciilor romanesti si libiene. Acest unghi nou al relatilor Basescu cu terorismul international specific Ben Laden, poate insemna sfarsitul regimului Basescu. Echipa de teroristi a fost pregatita in Romania in timp ce Libia a asigurat scolile de pilotaj pentru atacul de la New York.
O echipa FBI condusa de doi directori se afla de ieri la Bucuresti.
Pentru atacul asupra World Trade Center sa pregatit o echipa de rezerva. Iata ce declara directorul SRI imediat dupa atacul de la 11 septembrie : Există cetăţeni bănuiţi de legături cu organizaţii teroriste în România, dar nu-i pot nominaliza. Au fost expulzate deja 70 de persoane în ultimul an. Am primit înştiinţări în legătură cu posibilele persoane de pe teritoriul României care ar fi bănuite, ca ca participând la atacul terorist din 11 septembrie, Ancheta se derulează”
ECHIPA TERORISTA 9/11 DIN ROMANIA si LIBIA
Seful teroristilor Khaled Matar s-a născut în 14 octombrie 1961, în oraşul Rafah din regiunea Gaza, Israel. A venit în România la sfârşitul anilor ‘70, cu paşaport egiptean. 
A urmat un timp Facultatea de Drept din Cluj. Un văr de-al său a fost şeful serviciului secret al lui Yasser Arafat pentru fâşia Gaza. În ciuda eşecului de la universitate, Matar n-a renunţat la ideea de a înfiinţa o SCOALA DE PILOTAJ SI deschiderea unei TABERE DE ANTRENAMENT AL AL QUEDA de antrenament in Muntii Fagaras .ERA UN PILOT DE INALTA CLASA URMAND CURSURI DE PILOTAJ IN LIBIA LUI GADAFFI. Sedeplasează periodic în vestul ţării, de unde trimite bani în străinătate, 
CALATORESTE IN EGIPT SI EMIRATELE ARABE. IN AFGANISTAN CUNOASTE PE BEN LADEN UNDE PRIMESTE INSTRUCTIUNI.
Intors in Romaniase mută la Bucureşti, de unde falsifică diverse acte pentru a trimite teroristi arabi în SUA, prin intermediul firmei sale; 
DE SI URMARIT ZILNIC DE SRI ESTE LASAT SA “FUGA’ IN USA. 
Este cautat in USA DE FBI Directoarea FBI pentru România, Gabrielle Berger, sa ocupat de acest caz.