joi, 3 martie 2011

Botiş, prima declaraţie reală

Sistemul de pensii din România este un sistem de tip piramidal atât timp cât sunt 10 milioane de persoane active din care doar 5,6 milioane contribuie la fondul de pensii de stat, a declarat Ioan Botiş, ministrul Muncii.

Perfect adevărat. Cei de vârsta mea, adică peste 40 de ani,dacă se aşteaptă la ceva de la Stat la pensie sunt fraieri.

Demografia a făcut din sistemul de pensii o schemă Ponzi. Ce nu e clar? Este prima dată când Guvernul spune adevărul.

În rest ne aflăm în treabă, pensionarii actuali o să aibă pensia tăiată, pensionarii viitori nu o să fie niciodată pensionari. O să muncească până mor.

Ăsta-i adevărul. Nu vă aşteptaţi la

35 de comentarii:

Unknown spunea...

Niste pensii vor fi, foarte mici probabili. Sau, cu putin noroc, se pastreaza nivelul real al pensiilor de acum. Pensiile private nu sunt in masura sa suplineasca foarte mult, datorita nivelului scazut al contributiilor.

Dan Selaru spunea...

Niste pensii din care nu se poate trai.

Anonim spunea...

Dane eu iau deja foarte in serios problema asta de multa vreme. Scopul meu e sa-mi asigur mijloacele de supravietuire la "pensie". Probabil ca o sa fim prima generatie care o sa ne intoarcem de unde au venit bunicii nostri.

Unknown spunea...

Probabil. In contextul asta nu inteleg de ce nu se incurajeaza natalitatea. S-au certat pentru cateva sute de mil. de EUR pentru concediul de maternitate.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Radu Ionescu spunea...

Desi la noi e mai rau ca la altii, economie proasta si si aia la negru, toate pensiile PAYG au probleme si o sa aiba si mai multe in viitor.

Din pacate guvernele din toata lumea au cam tocat toti bani care ar fi trebuit pusi de-o parte in perioada in care erau mai multi contribuabili decat pensionari si fondul ar fi trebuit sa fie excedentar, desi si asta doar amana problema. Sunt unii care sustin fericiti ca in america Social Security are rezerve de 3 trilioane in bonduri guvernamentale deci de IOU sau te pletesc la pastele cailor.

Recent Irlanda a intrat in fondu de pensii pt bailout bancar, Franta a luat miliarde din fondu pe termen lung pentru cheltuieli acum, o sa mearga din rau in mai rau. Cand bismark a facut sistemul de pensii varsta de pensionare era mai mare decat durata medie de viata.

Off topic amuzant de predictibila reactia tovarasului liberal de stanga din blogroll .

Anonim spunea...

si daca natalitatea creste ,vor fi mai multe locuri de munca?

i-conomics spunea...

http://abciconomics.blogspot.com/2010/12/pensii-de-stat-si-solidaritate-intre.html

Traim intr-o societate in care oamenii colaboreaza unii cu ceilalti, unde “impreuna” se realizeaza mai mult de cat “singuri”. Nimeni nu trebuie lasat sa moara de foame, sa ramana fara un acoperis deasupra capului, sa ramana fara asistenta medicala de stricta necessitate. Dar cei asistati sociali trebuie sa realizeze ca acest lucru este un privilegiu si nu un drept, un privilegiu ce nu trebuie abuzat pe spatele celor care produc. Esti apt de munca, munceste. Esti bogat, traieste din bogatia avuta si nu din banii munciti de altii. Nu poti sa muncesti, nu esti bogat, atunci da, ai dreptul la o existenta decenta in limita posibilitatilor celor activi economic.

John Galt spunea...

MOARTEA SOCIALISTILOR chestia asta cu pensiile!

A venit momentul adevarului!

:D

Flavian spunea...

Uite asa creste in sondaje.. uite asa... :)

Promisiunile partidului inexistent

AristotelCostel spunea...

vad ca tampeniile lui botis sunt sustinute si de pora.

nuţii... totu' pleaca de la ipoteze.

Daca vrem o societate bazata pe cloacă şi daca vrem ca toti cretinacii 2005-20010 sa plateasca pana la muoarte, atunci pensiile trebuie ciuntite. :)

Bun, de ce discutati despre pensii, botis si alte cretinatati sustinute pana si de pora, daca m'ezu' din covrig e legat de sistemu' bancar, modelu' economic clocard si... sclavagism... in general?

Dan Selaru spunea...

Aristotel, crezi ca reusim sa-l schimbam dand din gura :-)?

Ioana Gînju spunea...

..si nu se stia acest lucru ?!

p spunea...

Cum va place...un posibil future si muri de Vasile Alecsandri.
Pentru viitorii batrani fara pensie solutii sunt mai multe.
Una dintre ele este sa comita o infractiune si sa ajunga la puscarie.Acolo au cazare, hrana si asistenta medicala asigurata.Gratis.Lux.
Unui batran neputincios, singur si declasat ii va ramane intotdeauna optiunea de a comite o infractiune care sa-i asigure o condamnare pe viata, ceea ce va echivala cu o batranete cat de cat asigurata.
Asta cel putin pana nu se vor desfiinta si puscariile.

Distopie, da´ mai stii?

Anonim spunea...

Dane, cate persoane cunosti tu direct care ori nu contribuie la sistemul de pensii pe masura veniturilor ori incaseaza din sistemul de pensii mai mult decat ar merita?
Sa fim seriosi, orice guvern ar veni, aceeasi populatie ipocrita va trebui sa multumeasca. Singura solutie este inchiderea robinetului. Cand vor incepe sa moara de foame cei care nu-si meritau pensia, macar va fi clar pentru urmatoarea generatie ce-i asteapta.
Altfel, peste 5-10 ani nu veti mai gasi nici un fraier sa sustina nshpe milioane de batranei certati cu munca. Emigram cu totii. Cine a stiut sa-si creasca plozii va manca o paine, restul vor redescoperi agricultura de subzistenta, ca in evul mediu.

p spunea...

@Anonim
˝Cine a stiut sa-si creasca plozii va manca o paine˝

Adica tu te gandesti sa traiesti la batranete pe spezele copiilor?
S-o crezi tu ca plozii din ziua de azi si mai ales din ziua de maine vor fi fraieri sa se incarce cu problemele unui batran neputincios cum vei ajunge.
La ce le-ar folosi? Old men, pain in the ass.

Anonim spunea...

Secretul este in consum, trebuie sa consumam mai mult si totul se rezolva.
http://iulianbocii.blogspot.com/2011/03/mai-consumati-mai-o-data-asa-cum.html

p spunea...

Anonim, serios, decat sa te gandesti sa traiesti la batranete pe spezele plozilor nu mai fezabila ti se pare solutia pe care ti-o propun eu?
Gandeste-te.La batranete comiti o fapta care-ti asigura o condamnare pe viata.Ai tot ce-ti trebuie, gratis.Iar la batranete oricum nu mai ai nevoie de multe lucruri.Sa fim sinceri, de la o anumita varsta libertatea de miscare pe care ti-o asigura plimbarea zilnica de la puscarie iti e suficienta.Ba s-ar putea ca nici pentru asta sa nu-ti mai ramana rezerve de putirinta.
Pe langa astea ai si un bonus:la puscarie nu esti singur.Ori se stie ca singuratatea e una dintre chestiile cele mai neplacute ale batranetii.
La puscarie ai dreptul la vizite.Oricum copiii tai nu te vor vizita atat de des pe cat ai tu dreptul la vizite.Ei vor fi departe, vor avea viata lor.
De ce sa-ti impovarezi copiii cu nevolnicia ta?
Dar pana la urma de ce sa mai faci copii?
Live fast, die old in prison and leave a good looking corpse.

Cristi spunea...

Mi-a castigat respectul Dl Botis pentru sinceritate...

mobutu spunea...

big, du-te la closet cu consumul tau cu tot

John Galt spunea...

p, trecand peste ironia evidenta, trebuie sa recunosti ca am avut dreptate cand te-am facut mai demult socialist (anarho-libertarian "de stanga"), pentru ca numai solutii de genul acesta extrem de "logice" si de "bun simt" vad ca ai reusit sa dai. :p

Asta e viitorul "luminos" la care viseaza toti leftistii, o lume unde batranii sunt fortati de imprejurari sa devina infractori. Sa-i invete pe copii Furtul si Minciuna ca arme de supravietuire.

Well, de ce nu ma mir ca exact asta se intampla cum si la noi (desi aici am o oarecare ezitare - la noi respectivii sunt mai incompetenti ca in alte parti / dar compenseaza prin "barbarie"/ nu neaparat violenta = ceea ce e un lucru oarecum bun).


Care sa fie cauza? Pai e simplu. Intreaga doctrina este viciata moral, e injusta, busita definitiv. Nu e deloc cazul unei ideologii bune ce a fost aplica prost ci este exact invers, e o ideologie proasta, plina de erori, ce NU poate da in practica alt rezultat decat SUFERINTA, CRIMA SI FURT, indiferent cat de mult ar incerca unii sa cosmetizeze/ascunda mizeria sub pres. E perfect logic sa fie asa.

De fiecare data cand socialismul se termina in gulag-uri nu e un esec in aplicare ci din contra, exact asta e rezultatul lui.

Exact la acest lucru trebuie sa va ganditi cand veti auzi in viitor diversi leftisti vorbind despre social democratie, politici sociale "de piata", PES samd.


Niste poze cu copii de romani trimisi in Siberia ar trebui sa calmeze urgent orice pornire de acest gen.

John Galt spunea...

Btw, articolul lui Flavian este extrem de bun si prin urmare il recomand si eu oricui vrea sa inteleaga directia in care ne mergem voit sau nu.


(*nu credeam ca o sa spun asta vrodata dar trebuie sa recunosc ca are unde are dreptate, are!)

:)

Anonim spunea...

@mobutu, faza cu consumul era o gluma. Ai citit articolul ala? Cu siguranta nu dar te-ai repezit sa ma trimiti la closet. Invata sa arunci cu jigniri fondate, daca tot iti place sa lovesti cu pietre.

Anonim spunea...

Prudent. Un pic de istorie va rog! cat era pensia in UK in perioada revolutiei industriale cand "Rule Britannia"??? (aveau si ei un Hossu al lor ca sa zbiere la toti?). Cat e pensia "guvernamentala" in UK azi, fata de ceea ce "observatori inocenti" considera nivel "decent"?? Ca sa-l injure pe Botis, vuvuzelele s-au legat de expresia Ponzi nu de ADEVARUL ca suntem intr-o schema piramidala.

mobutu spunea...

big, in acest caz inseamna ca am interpretat gresit postarea ta.
pentru asta imi prezint scuzele de rigoare.
probabil ca am devenit extrem de sensibil la anumite cuvinte, "consum" fiind unul dintre ele ... iar cand il vad/citesc probabil intru pe rosu ca taurul ...

Anonim spunea...

mobutu, stai lin ca e ok. Mi-am dat seama din prima clipa ca este o reactie impulsiva si ca ai inteles gresit. Stiam ca nu esti tu, doar iti citesc blogul :). Vroiam doar sa fii mai atent cand arunci cu pietre ;)

Anonim spunea...

10% economisiti din castigul net incepand chiar de astazi. Singura solutie. Si pastrati in mod conservator, fara riscuri si alte bazaconii.

Cand se strange ceva cat de cat mai consistent, poate o imvestitie imobiliara conservatoare (o garsoniera intr-un bloc ceva mai nou, scoasa pe piata pentru inchiriat). Asta ca sa te feresti pe cat poti de inflatie, care oricum iti toaca banii.

Alta solutie pentru un om de rand eu nu vad. Este clar ca pensiile pentryu decretei (me included) o sa ajunga de paine. Si cam atat.

Isailă spunea...

Pensionarii vor trăi dintr-o parte a PIB-ului viitor indiferent ce fac acum. Acea parte o pot pretinde pentru că au investit în fonduri de pensii (pot să piardă totul) sau în virtutea solidarității sociale.

Alt aspect esențial: trebuie găsite locuri de muncă speciale pentru vârstnici. Problema e atât de serioasă încât poate schimba orânduirea „neoliberală” care par să nu aibă nevoie decât de „animale de muncă tinere și în putere”.

Și încă un aspect, de astă dată european: emigrația contribuie la întreținerea alor pensionari.

Anonim spunea...

@isaila. AI perfecta drepatae. Trebuie mai inati sa iesim din DOUA ABERATII marxiste si sindicaliste ("industria e etemelie, restul e moft" si "slujba de o viata la acelasi loc"). In servicii e loc pt. -practic- orice varsta. Interesant de vazut documentarele despre Florida unde seniorii DOMINA industria de servicii. (PRECAUT)

p spunea...

@John Galt, ori esti confuz ori esti un bolsevic travestit in capitalist extrem.Pai nu spuneai tu ca leftistii originari se opuneau injustitiei si nedreptatii din jur? Si ca, dupa profetia lui Marx, capitalismul e o etapa intermediara in drumul spre comunism? Pai asa vorbeste un capitalist radical cum esti tu?

Cf. lui MArx, tot ce e de facut este de asteptat sau eventual de pus umarul pentru ca asa numitele contradictii interne sa surpe capitalismul de la sine.
O fi si asta o tactica, mai stii? Te pomenesti ca adventistii Revolutiei s-au plasat in avangarda promovarii masurilor capitalismului radical in speranta (conform predictiei marxiste)accentuarii contradictiilor interne si ascutirii luptei de clasa.Care vor duce in final la prabusirea capitalismului tocmai prin suprastimularea exceselor.
Poate fi si asta o tactica, sa promovezi dezechilibre cat mai mari, laudand capitalismul din toti bojocii in timp ce-i sapi groapa si pregatesti premisele exploziei Revolutiei, dupa cum zice si Marx.

Viorel spunea...

Dan, in lumina celor prezentate de tine expun pentru a doua oara o varianta de rezolvare a situatiei.
Sistemul de pensii de stat sa devina optional.
- cine vrea pensie de la stat sa contribuie (intr-un procent mai mare decat cel actual) si sa aiba asigurata o pensie decenta raportat la nivelul contributiei.
- cine nu vrea pensie de la stat sa plateasca contributie pentru inca un numar de ani 3-5 ani pentru sustinerea actualului sistem. Dupa aceea semneaza o declaratie ca renunta la pensia de stat si nu mai plateste niciun fel de contributie.
Sunt de acord ca statul nu ne poate "tine de mana" si "mangaia pe crestet" dar in aceasi masura nu poate sta la infinit "cu mana in buzunarele noastre".
Trebuie ca fiecare sa-si cunoasca posibilitatile si sa decida pentru propria soarta.
Aceasi solutie poate fi aplicata si pentru sistemul asigurarilor de sanatate. O contributie minima (max. 5%) care sa-ti asigure acces la sistemul de sanatate pentru urgente medicale.
Restul din buzunar.

John Galt spunea...

p, oarecum corect insa cu o mica diferenta: eu nu am spus ca e un pas intermediar ci ca e O MARE NECUNOSCUTA, UN IDEAL! De ce? Pai e simplu - ce vezi acum in jur nu e capitalism absolut deloc. E Socialism! E un pic de piata libera amestecat cu foarte multa reglementare guvernamentala, agresiune, MAFIE samd. Asta e capitalism pentru tine?

CAPITALISMUL E JUST! Sta in picioare fara absolut nici o problema pentru ca se bazeaza pe niste principii MORALE solide, nu pe povesti.

Insa trebuie sa recunosc ca e amuzant sa vad cum in sfarsit ai descoperit metoda prin care socialistii isi pun singuri latul de gat. Da! Asa e! "Bea ca-i buna".. asta se intampla acum.

Sa vezi ce descoperire uriasa legata de BANI urmeaza sa se intample in lume. E o chestie de sute de trilioane (280 Trilioane, mai exact).

Abia astept.

:)

John Galt spunea...

Btw, capitalismul NU are contradictii absolut deloc. REALITATEA NU ARE CONTRADICTII.

Insa voi, socialistii, aveti destule! :D

(un exemplu ar fi chiar modul in care faceti voi averi "in numele binelui comun")

Anonim spunea...

hai sa va zic de ce se scumpesc toate: combustibilul, alimentele, etc; de aia, pt ca e inflatie mondila. de aia, na', ca sa stiti.
sau, ca sa fiu mai explicit pentru cine n-a inteles, nu se scumpeste mnimic, doar noi devenim mai saraci.
sigur aici poate incepe o teorie vizavi de relativitatea saraciei, da' nu ma bag in polemica asta, va las pe voi sa deduceti, ca in final scopul nu este bogatia, ci puterea.
hai sictir

Harvi spunea...

Si eu sunt pentru desfiintarea actualului sistem de pensii si adoptarea unuia in regim privat.
Eu nu cred ca o sa apuc asa ceva, dar sper ca odata cu timpul vom ajunge acolo.