marți, 30 august 2011

Şcoala, de la industrie la agricultură

Am auzit atâtea vorbe despre sistemul de învăţământ şi reformă că se pare că totul s-a spus. De fapt tot ce s-a spus sunt viziuni de secol XIX, şcoala ca o fabrică, nici copiii, nici profesorii nu sunt trataţi ca oameni, ca fiinţe, sunt trataţi ca obiecte ale reformei, un copil de 6 ani intră într-un sistem şi dacă este un rebut este aruncat din sistem după 9 clase sau după 12 iar dacă este un succes termină o facultate. În marea majoritate a cazurilor ca să ajungă un şomer cu diplomă.

La noi totul are o conotaţie financiară, unii, profesorii, sunt nişte bugetari nesimţiţi iar ceilalţi, copiii, nişte hoţi care încearcă să păcălească sistemul. Iar reforma constă în a-i pune cu botul pe labe şi pe unii şi pe alţii. Şi reforma o să aibă succes, o să facă din ei nişte nesimţiţi şi nişte hoţi. Aşa au fost trataţi şi aşa se comportă, sistemul e mai puternic.

Ce ne spune nenea ăsta de mai jos, Sir Ken Robinson, este să schimbăm modul de a gândi, să transformăm şcoala dintr-o fabrică într-un loc în care talentele şi abilităţile înnăscute ale copiilor să înflorească. Să transformăm şcoala dintr-o corvoadă într-o bucurie. Cum? Asta e altă poveste.



De la TED.

14 comentarii:

camil spunea...

și o idee britanică, nu știu cât de nouă: http://www.guardian.co.uk/education/2011/aug/28/first-24-free-schools

Anonim spunea...

Ori ii pune cu botu pe labe ori ii pune pe reforma.... Atat timp cat profesorul mai poate intra la ore iar elevii se prezinta la clase nesiliti scoala isi justifica existenta cred eu.

br3b spunea...

Mi-ai amintit de asta...

http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2010/11/01/apropo-de-reforma-educatiei-despre-scoala-si-creativitate/

Dan Selaru spunea...

@anonim, ce are cu prefectura? Cine spune ca scoala nu mai are rost?

alex@formidabilii.org spunea...

In UK tocmai au ajuns la concluzia ca (,) "corectiile fizice" din partea profesorilor sunt acceptabile

Dan Selaru spunea...

UK e o tara a contrastelor, pe de-o parte ii bat, pe cealalta e nenea asta. Cica sunt civilizati dar copii de milionari sunt prinsi la furat.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

La subiect moncher.

Deceneu spunea...

Cred ca speach-ul despre care vorbea este la fel de bun.
http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

Dan Selaru spunea...

Cred ca l-am pus si eu.

Pongo spunea...

Totul e bine si frumos, numai ca vine BACul si trebuie luat..
Deocamdata, copiii nu trebuie sa se imbete cu apa rece, sistemul e o masina de tocat care trebuie invinsa prin orice mijloace.
Si masina se perfectioneaza...

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Victor Dragomirescu spunea...

Dan, nu stiu daca avem experienta similara sau nu, dar eu cunosc o groaza de rebuturi pe care "sistemul" nu i-a eliminat. Au copiat toata facultatea si au terminat-o "cum laude". Sistemul nu va fi niciodata perfect. Pe fond ai dreptate. Exceptii "cum laude" vor exista tot timpul.

P.S. Oricum au facut facultatea degeaba, au fost eliminati de natura, nu de sistem.

Remus Cristescu spunea...

Cu siguranta se simte nevoia unei reforme, insa trebuie plecat de la unele prioritati elementare, nu schimbat doar de dragul schimbarii.