duminică, 16 octombrie 2011

Când complexitatea începe să scârţâie

În postul anterior am pus o imagine cu consumul energetic per capita, care a avut un maxim în 1979, dar mai important decât acest maxim este faptul cî în aceeaşi perioadă EROEI a scăzut.

EROEI - este practic randamentul energetic, este raportul energiei obţinute împărţit la energia investită. Aveţi de aici EROEI pentru petrol şi gaz. Scăderea e evidentă.



Ce înseamnă asta? Că pentru a obţine aceeaşi cantitate de energie per capita noi am folosit mai multă energie decât în 1979, adică, de fapt, ne-a rămas mai puţină energie per capita pentru a o folosi în alte scopuri decât obţinerea de energie.

Orice nouă dezvoltare tehnologică, tehnologie nouă care aduce pe piaţă diferite tipuri de petrol cum e cel din nisipurile din Canada conduce la scăderea globală a EROEI.

Biocombustibilul, panourile solare, centralele eoliene, gazeificarea cărbunelui, toate aceste forme de a obţine energie au un EROEI care oscilează între 1 şi 15. Şi de aici o creştere generalizată a preţurilor la energie. Plus că Statul, oricare ar fi el, subvenţionează noile tehnologii. Încă o creştere a preţurilor.




Ce se întâmplă? Pentru a obţine energie din resurse cu un EROEI scăzut este nevoie, pe lângă energie, de capital şi timp. Reacţiile producătorilor de energie la preţurile de pe piaţă sunt lente, investiţiile cer capital din ce în ce mai mare iar fluctuaţiile transformă investiţiile rentabile în investiţii nerentabile în perioade foarte scurte de timp. Investiţiile în extragerea de energie sunt o afacere riscantă.

Un alt punct care începe să devină o problemă globală este înmulţirea "lebedelor negre". Extragerea de energie este una din cele mai complexe acţiuni făcute de om. Cu cât EROEI este mai mic cu atât demersul este mai complex. Şi riscurile mai mari. Accidentul de la Fukushima şi deversarea de petrol din Golful Mexic sunt doar două exemple, asemenea accidente nu sunt întâmplătoare, sunt consecinţa complexităţii. Evitarea unor asemenea fenomene se face cu costuri imense, costuri care ridică preţul la energie.

Toată această industrie se bazează în principiu pe petrol. Când mă refer la industria extragerii de energie mă refer incluzând şi agricultura. Agricultura extrage energia, de un tip special, necesară existenţei societăţii. Şi este o industrie energo - intensivă.

Aveţi de aici poza cu preţul şi producţia de petrol.



În Europa, unde se taxează enorm, fluctuaţiile de preţ sunt mici dar în US economia resimte preţul mare şi stagnează. Consumul scade ca şi investiţiile şi preţul scade. Şi ciclul reîncepe. Cu preţul jos se renunţă la investiţii, dacă nu sunt subvenţionate de Stat, dar începe să crească consumul, preţul creşte, investiţiile devin rentabile şi banii investiţi se duc în preţul combustibilului, preţul creşte iar şi economia gâfâie şi se opreşte şi preţul se prăbuşeşte iar, suntem la al doilea astfel de pas, investiţiile se opresc, banii practic se pierd, preţul scade şi procesul se reia. Doar că fiecare ciclu înseamnă o nouă criză economică.

Subvenţionarea agriculturii, a energiilor verzi sau alternative sunt încercări financiare de a păstra complexitatea socială actuală, preţul fiind chiar creşterea complexităţii (aprobări, granturi, conferinţe, fonduri europene, certificate verzi, acordul de la Kyoto, etc.) şi implicit a consumului energetic.

Consumăm din ce în ce mai multă energie ca să stăm pe loc. Rezolvarea nu este asta, trebuie schimbat modul de gândire. Iar morţii din Somalia, care nu sunt o ştire, sau "primăvara arabă" sunt consecinţe ale complexităţii sistemului care începe să se destrame.

Mai bine, mai clar şi mai pe larg vorbeşte Ugo Bardi. Complexitatea societăţii noastre începe să scârţâie. Politicienii fie sunt surzi, fie se fac.

13 comentarii:

Ontelus Dan Gabriel spunea...

Domnule Dan Selaru,
Ati atins esentialul. Elitele globale actuale nu mai pot gestiona complexitatea sistemului. Aici se afla cheia tuturor crizelor. Daca mai luam in calcul si prostia si slabiciunile omenesti structurale, pe care le inmultim cu numarul de oameni si cu relatiile posibile, probabile si existente dintre acestia, atunci sa fim multumiti ca inca nu este atat de grav pe cat ar putea fi!... Dar timpul le rezolva pe toate...

Anonim spunea...

Am o nelamurire: ce sa faca politicienii daca n-ar fi surzi. Pentru ca din tabelul din articol se observa ca fotosinteza totala aduce mai putina energie decat consuma SUA. Deci daca n-am manca nimic toti cei 7 miliarde, tot n-ar avea energie suficienta SUA. Iar energia solara exploatata direct este doar de 3-5 ori mai eficienta decat cea prin intermediul agriculturii. Mie mi-e teama ca politicienii, stiu ce se petrece dar n-au ce face, si pamantul este un fel de Titanic pe care orchestra canta in timp ce totul se scufunda.

Dan Selaru spunea...

In primul rand sa spuna care e situatia. Clar si tare. Apoi sa incerce o aterizare lina, nu sa lase sandramaua sa se prabuseasca in cantecele orchestrei.

Exista multe lucruri care se pot face. Ce vedem acum este o incercare a la Domitian de salvare a imperiului, cresterea birocratiei, coercitie, centralizare samd. Dar asta nu ajuta, e chiar contraproductiv.

Anonim spunea...

Politicienii sa spuna clar si tare care este situatia? Pai ce ne-ar scoate din situatia in care suntem? Pai consumul mai mic, pai taxele mai mari, pai reducerea populatiei, pai scaderea pana la disparitie a sistemului asigurarilor sociale si de sanatate, pai promovarea jefuitorilor/criminalilor/violatorilor/faradelegilor - producatoare de moarte. In general promovarea mortii. Este intr-un fel o era a mortii. Acum, cum sa iasa un politician in fata si sa spuna: votati-ma sa va omor (in cele din urma si prin felurite metode)? Eu cred ca mai degraba prima miscare care trebuie sa apara este colapsul democratiei asa cum o stim noi de 150 de ani. Democratia este un efect advers al excesului de energie. Ce societate democratica cunoastem in anii 1000? Nici una. Doar odata cu excesul de energie, cu EROEI ridicat a aparut si democratia. Pana ce cineva nu-si asuma o dictatura si nu IMPUNE DICTATORIAL masurile mortii, vom fi un titanic ce se scufunda in acordurile rafinate ale orchestrei. Oricum, pe final, vor aparea mici grupuscule precipitate in jurul unor minidictatori, care de dragul supravietuirii, fiecare in parte, tot masuri "ale mortii" vor impune.

Dan Selaru spunea...

Nu e chiar asa. Elvetia, Japonia sunt state, unul democratic, unul nu, care nu au apelat la moarte ca solutie. Mai curand la educatie.

alex@formidabilii.org spunea...

Politicienii nu asculta decat de vocea poporului, n-o sa vezi vreunul care din proprie initiativa sa porneasca un asemenea proces. Iar oamenii sunt prea ocupati sa isi plateasca rate, sa aduca un pufulete la copil- chestii socoteli- ca sa isi mai bata capul cu o criza energetica de peste 50 de ani.

In alta ordine de idei eu nu sunt de acord nici cu ideea ca sistemul e prea complex pentru a fi gestionat si nici cu ideea ca politicienii sunt cei care trebuie sa rezolve problema.

Punctul cheie este in sistemul social, atat ca initiativa de reforma cat si ca idee de reducere a consumului. Cata vreme noi nu vom consuma mai putin degeaba zic politicienii sa fim mai ponderati - ca ii dam jos si punem pe altii care sa ne lase sa facem ce vrem.

Sunt de acord cu tine Dane ca suprataxarea nediscriminatorie si cresterea presiunii din partea statului catre cetatean este contraproductiva si nu rezolva decat probleme pe termen scurt.

Dan Selaru spunea...

Aici intri in paradoxul lui Jevons, cu cat e mai eficient cu atat e mai consumat.

Anonim spunea...

Felicitari pentru seria de articole, Dane, imi pare cumva ca aduci o argumentatie stiintifica pe teoria mult mai veche a cresterii si decaderii imperiilor. Istoriceste vorbind, nu exista vreun exemplu, pe care sa-l cunosc eu, cel putin, de aterizare lina, cum spui tu. Nu, orgoliul si lacomia sunt prea mari ca sa existe asa ceva. Suntem orbi, cei care conduc sistemul sunt orbiti de putere, iar noi restul suntem determinati sa asistam neputinciosi la colapsul sistemic, pentru ca apoi sa luam totul de la zero. Cam aici ajung in intelegerea mea, relativ la ce se intampla prin lume, Occupy Wall street movement de pilda. Noi restul nu stim ce cerem, pentru ca nu ne mai putem raporta la sistem si la cei care-l gireaza. In acest moment a inceput disolutia. Si suntem cred, in plin proces.

Dan Selaru spunea...

Japonia, Elvetia, insule din Pacific, toate grupurile de vanatori culegatori nu distrugeau ecosistemul, amish, mai sunt.

Mai sunt cateva articole de scris. Ce inseamna scaderea complexitatii.

John Galt spunea...

Sa pun si eu niste variante, ca tot a venit sezonul RECE:


Decreasing energy resources may decrease the global human population that depends on them. Without enormous amounts of energy that oil and other fossil fuel energy resources have supplied for the past two centuries, the human carrying capacity of the Earth may be as low as 0.5 – 2.5 billion people. Therefore, the total estimated human carrying capacity of the planet is 0.5 – 7.5 billion by 2050, and 0.5 – 6 billion by 2100, assuming that no abrupt and non-linear climate changes, a rapid mass extinction event, a global conflict (e.g., nuclear war) or any other massive environmental catastrophe occurs.
..

Views and Recommendations

Our view is that UK energy prices for 2010 delivery will remain subdued and 2011 prices will fall due to the oversupply of gas. 2011 gas prices are currently trading at a 29% premium to 2010 prices and electricity prices are trading at a 14% premium. Gas should continue to be oversupplied until the global economy is well into a recovery or new gas fired generators building plans are announced. We believe that the underlying real economy will remain depressed for a few years but there is a risk of an asset and commodity bubble over the next 12-24 months. UK gas and electricity prices should remain low in line with real economy while not importing oil-indexed gas from Europe.

We recommend going to market to lock away gas prices for 12 months and electricity for 24 months. This avoids the 2011 gas premium and the 2 year electricity contract creates a natural hedge for an uncertain 2011.

..

Copy paste la ceva mai vechi insa discutia e la fel de actuala.

Dan Selaru spunea...

Maine e cu ce inseamna reducerea complexitatii.

Dan Selaru spunea...

Merci pentru carte. Interesanta si cu date onorabile.

alex@formidabilii.org spunea...

Vointa umana e mai puternica decat paradoxul lui Jevons.

E destul pentru toti, important e sa venim cu un sistem care sa descurajeze consumul.