Collapse, if and when it comes again, will this time be global. No longer can any individual nation collapse. World civilization will disintegrate as a whole. Competitors who evolve as peers collapse in like manner. — Joseph A. Tainter, 1988
“We are on the brink of a new energy order. Over the next few decades, our reserves of oil will start to run out and it is imperative that governments in both producing and consuming nations prepare now for that time. We should not cling to crude down to the last drop – we should leave oil before it leaves us. That means new approaches must be found soon..... The really important thing is that even though we are not yet running out of oil, we are running out of time.” – Fatih Birol, chief economist of the International Energy Agency (IEA), 2008
În primul rând o reducere a complexităţii din punct de vedere social înseamnă o reducere a stratificării sociale, a diferenţierii sociale. Cum o reducere a complexităţii este, de obicei, asociată cu o scădere a resurselor, reducerea stratificării se face în jos, mai precis prin dispariţia clasei de mijloc şi extincţia celor mai vulnerabile categorii de populaţie.
Ceea ce este valabil la nivelul indivizilor este valabil şi la nivelul ţărilor. China o să-şi reducă producţia şi o să-şi crească consumul iar US o să-şi reducă consumul şi o să-şi crească producţia. Aiurelile financiare pe care nu le înţelege nimeni o să dispară trăgând după ele tot felul de instituţii financiare care se ocupă cu jucatul la cazinoul mondial. O să se treacă la un sistem în care comerţul bunurilor uzuale pe distanţe lungi o să dispară. O să dispară simultan şi marile companii multinaţionale.
Centralizarea statelor o să slăbească, birocraţia o să dispară în mare măsură, regiuni de dimensiuni mai mici, dimensiunea depinde de resursele naturale, o să fie mult mai viabile economic şi social decât statele de dimensiuni mari.
O să dispară investiţiile în proiecte de dimensiuni mari precum şi în proiectele artistice sau sportive. În general, dimensiunea investiţiilor şi implicit a firmelor o să scadă.
Fluxul informaţional între indivizi, între indivizi şi Stat şi între regiuni şi centru o să fie mai redus. Legislaţia o să se adapteze la nivel regional.
Sistemele de redistribuire o să fie primele care intră într-un proces de descompunere; sănătate, educaţie, siguranţă, sistemul de pensii. Statul îşi reduce dimensiunea atât ca influenţă cât şi, de la caz la caz, efectiv. Sistemele federale sunt mult mai flexibile decât cele centralizate.
Sistemele sociale sunt sensibile la şocuri, cu cât gradul de complexitate e mai mare cu atât sistemul este mai vulnerabil.
Există societăţi cu un grad redus de complexitate. Sisteme de sănătate reduse, speranţă de viaţă mică, mulţi copii, puţin interes pentru ei, Stat aproape inexistent, grad redus de specializare. Exemplele sunt în jurul nostru. Societăţi cu costuri fixe minime dar costuri variabile mari, viaţa e impredictibilă.
Există societăţi cu grad mare de complexitate, societăţile considerate azi civilizate. Copii puţini cu investiţii majore în ei, specializare generalizată, Statul este prezent în societate prin reglementarea tuturor aspectelor. Societăţi cu costuri fixe mari dar costuri variabile mici, viaţa e predictibilă.
Societăţile din prima categorie sunt mult mai adaptate situaţiilor nesigure, societăţile civilizate mult mai adaptate situaţiilor stabile. În cazul scăderii complexităţii e evident cine va prelua conducerea.
Şi primele societăţi care o să se prăbuşească sunt cele complexe. De ce?
1. Societăţile complexe au nevoie de mai multă energie pentru a-şi menţine complexitatea. Vezi consumul de energie per capita în Franţa vs. India.
2. Societăţile complexe au multe rezerve de energie stocate şi sunt ţinta celorlalte tipuri de societăţi. Vezi valurile de emigranţi care atacă Occidentul. Iar Occidentul îi plăteşte pe aceştia să se plimbe cu avionul până acasă.
Sistemul Occidental are trei componente majore care-i asigură complexitatea:
- reţeaua bancară;
- reţeaua electrică;
- reţeaua de comunicaţii.
Când aceste trei reţele încep să manifeste opriri pe perioade mai lungi de timp, funcţionări defectuoase repetate, atunci o să ştim că sistemul începe să-şi reducă nivelul de complexitate.
Dar nu toţi o să fie afectaţi la fel, unii nici nu o să afle ce s-a întâmplat, alţii o să piardă ceea ce cred ei că e "tot".
Aici aveţi o lucrare mai amplă despre subiect.
Referendumul local, lege promulgată de președinte
Acum 12 minute
25 de comentarii:
http://donquijote-cronicarul.blogspot.com/2011/10/e-timpul-sa-ne-trezim-trezirea.html
:-) Nu vrea draga nimeni sa se trezeasca.
In completarea ideilor din acest articol, cred ca stiti deja povestea de aici. (The Ascent of Humanity, de Charles Einstein)
Solutia o vad in 1) Re-integrarea omului in ciclurile naturii, in procese care ne dau "ceva" fara sa consumam resurse in prostie. 2) Folosirea tehnologiilor free-energy (care cumva sunt un caz particular al punctului 1) ). Ar mai fi de studiat unele fenomene fizice care au proprietatea de entropie negativa, dar cred ca depasim prea mult tematica.
Erata: *Autorul se numeste Charles Eisenstein
Care ar fi evolutia entropica in acest caz prin trecerea de la un sistem complex fara sens la unul simplu cu :)?
Sistemului ii scade sau ii creste entropia?
Articolul asta imi aminteste de un profesor din facultate. Acum 15 ani respectivul era convins ca procesoarele si-au atins maximul in ceea priveste miniaturizarea, mai mult nu se poate. Si avea si "dovezi". Faputl ca era un bun orator il facea si mai convingator.
Tampenia cu peak oil o aud de asemenea de mult timp. Petrolul este extrem de ieftin si la discretie, de aceea este folosit. Cand va fi mai rar si mai scump (nu vom apuca timpul asta in mod sigur), alte surse de energie vor capata o sansa. Asa cum a fost folosit de o perioada de timp, asa va disparea: treptat. Problema cu petrolul este si va fi distributia neuniforma, unii au mai mult altii mai putin. Dar pentru asta s-a inventat comertul (si razboiale).
Nu m-as incumeta sa fac predictii de genul celor din text, mi se par cel putin hazardate si rupte de realitate.
Entropie mica - ordine, mare - dezordine. @Gabi - nu.
@Joe ti-am dat un link, citeste cum si-au marit cu 300 de Gb rezervele (giga barili - miliarde de barili) cei din OPEC din pix in anii 80 ca sa aiba o cota de export mai mare. Si nu trebuie sa fii tu de acord, pentru petrolul uzual peak-oil a avut deja loc.
Citeste cartea, nu ma crede pe mine.
Asta stiu.
Dar exista ordine fara sens?
Ordinea fara sens poate insemna entropie mica?
Este entropia sociala distincta de sens?
Dar daca sunt 2 observatori. Pentru cel ce profita de pe urma sistemului sistemul are o cota entropica mica iar pentru cel pagubit , mare. Energia utila (satisfactia) obtinuta din sistem de fiecare difera.
@Dan: am citit mult pe tema peak-oil. E posibil ca opec sa fi facut chestia asta. Ce vreau sa spun este ca acest "peak-oil" este irelevant. In momentul in care petrolulul va costa suficient de mult, va creste interesul pentru surse de energie alternative. Si acum exista interes, dar numai ca aceastea sunt relativ scumpe.
Uite o alta ipoteza: societatea actuala este simpla si consuma foarte putina energie. Comparat cu societatea de acum 200 de ani, desigur nu suna credibil. Dar poate ca referitor la societatea care va exista peste 200 de ani este asa.
Sa fie cum spui tu.
Transformarea asta seamana cu alta care a mai fost:
Caderea Imperiului Roman si trecerea in Evul Mediu.
Este aplicat acelasi principiu de minimizare/supravietuire a societatilor.
O sa traim noi aceste vremuri sau copii nostri, copii copiilor nostri...?
Cum o sa fie nu stie nimeni, cu atat mai putin eu ;-) Tot ce putem face e sa formulam ipoteze, care vor fi validate sau infirmate.
Apropo de energie, in momentul actual cred ca doua provocari sunt stocarea energiei si transmiterea ei pe distante mari (cu costuri mici).
Joe
"Dar exista ordine fara sens?
Ordinea fara sens poate insemna entropie mica?".
Da.
Plus de asta e oarecum gresit sa aplici principiile entropice din fizica/termodinamica la societate... unele reguli se aplica altele nu.
@alex De ce nu?
Sistemul social e compus din actori sociali (ego-uri si institutii) si aia nu respecta legile entropiei decat intr-o oarecare masura. Corpurile umane aferente- si supuse entropiei termodinamice- nu sunt decat vehicule ale actorilor sociali.
Cred ca in sistemul social ajungem la un alt set de principii care sunt partial legate de entropia termodinamica, dar partial legate si de difuzia fractala a informatiei (sper ca m-am exprimat corect) care nu respecta legile entropiei- poti reduce entropia in milioane de mini-sisteme cu acelasi input de informatie sau algoritmi de exemplu o transmisie televizata poate avea un impact entropic negativ imens comparat cu cantitatea de energie consumata pentru efectuarea transmisiei.
Transmiterea informatiei, mai curand in retea decat fractala, este de fapt o forma de reducere a entropiei.
Transmiterea informatiei in sistemul social este o forma de reducere a entropiei care nu consuma energie (sau care necesita o cantitate mica de energie comparat cu rezultatul obtinut), spre deosebire de termodinamica...
Parerea mea este ca oamenii sunt capabili sa introduca ordine in sistem, prin propriile alegeri.
Marul ala initial cu care probabil nu esti de acord, a introdus tocmai aceasta capacitate, care aparent ar fi o binefacere, prin abilitatea omului de a reduce entropia unui sistem, alegand in permanenta "binele" sistemului.
Alegerile umane insa au creat complexitatea lumii de astazi. Lacunele sistemului de valori uman, generat de ceea ce credem noi ca ne-ar face fericiti, si in consecinta ne motiveaza actiunile, sunt usor de observat. Ele au produs un sistem care a creat monstri la propriu, entitati care zburda in societate si o modeleaza in functie de interesele lor hade. Si aici ma refer la corporatii- societati comerciale mai pe romaneste, desi in romania nu s-a creat inca niciuna.
O societate coemrciala e incapabila de simplificare de reduicere a entropiei. Omul simplu este din ce in ce mai incapabil sa modeleze lumea ca individ inspirat.
Si ma reintorc la baza. Acum 2000 de ani Iisus a prezentat omenirii o solutie. Bazata tocmai pe reformarea sistemului de dorinte umane. O solutie care pleaca de la fiecare in parte. In predica de pe munte a fost prezentat sistemul prin care inevitabilitatea principiului II al termodinamicii ( aparut datorita aparitiei timpului, si nu invers, zic eu Dane,) poate fi invinsa. Exista acolo toate ingredientele necesare.
Istoria ne invata, toate-s vechi, aveti rabdare.
@alex
Si eu cred ca e dificil sa transferi principiul entropiei la sistemele vii (bio, socio, eco) daca nu admiti ca prin sine viul aduce un principiu organizator (antientropic).
Samanta ia lumina, apa si aer (hidrogen, carbon si oxigen) si devine copac.
Fara samanta sistemul este entropic , samanta schimba totul.
@ Joe
E cam ciudat sa spui ca Peak Oil e o prostie cand mai mult de jumatate din tarile lumii sunt post peak ( o realitate dura care se vede si in Romania un fost exportator ) ,aproximativ 25% sunt pe platou si doar restul mai au crestere a productiei. Nu mai zic de gazul natural si de pretul lui.
Apropo de rabdare , eu observ fenomenul asta din 2006 (doar dupa un an de la intrarea pe platou ) , ma intreb cam cum o sa fie 2016 daca rata de deteriorare a societatii se va pastra iar solutiile oferite vor fi la fel de eficiente ( aka bailout-uri phew )
Mi-a plăcut legătura între societate şi fizică. Este clar că un consum de energie mai mic se poate obţine doar cu de-globalizarea producţiei, pentru a micşora distanţele de transport.
Am încercat să citesc şi eu în globul de cristal aici
„regiuni de dimensiuni mai mici, dimensiunea depinde de resursele naturale, o să fie mult mai viabile economic şi social decât statele de dimensiuni mari”
Regiunile mai au un avantaj. Ele elibereaza energiile comunitatilor in favoarea comunitatii. Fiecare va inventa, inova pentru el si pentru zona lui
aqdica asa cum s-a intamplat dupaq caderea imperiului roman, incet incet.
deci societatile ne-complexe sunt cele ce supravietuies, adica sunt mai naturale. celelalte sunt cam false.
Trimiteți un comentariu