duminică, 9 octombrie 2011

Termodinamica noastră de zi cu zi

―A theory is the more impressive, the greater the simplicity of its premises is, the more different kinds of things it relates, and the more extended is its area of applicability. Therefore the deep impression that classical thermodynamics made upon me. It is the only physical theory of universal content that, within the framework of applicability of its basic concepts, it will never be overthrown - Albert Einstein, ―Autobiographical Note, 1949

―An orthodox economist … would say that what goes into the economic process represents valuable natural resources and what is thrown out of it is valueless waste. But this qualitative difference is confirmed, albeit in different terms, by a particular (and peculiar) branch of physics known as thermodynamics. From the viewpoint of thermodynamics, matter-energy enters the economic process in a state of low entropy and comes out of it in a state of high entropy. - Nicholas Georgescu - Roegen, ―The Entropy Law and the Economic Process, 1971

O scurtă poveste despre termodinamică, complexitate, societate, economie şi colaps.

Principiile termodinamicii ne spun că într-un sistem închis entropia creşte (ordinea scade). Pământul nu este un sistem închis, primeşte o imensă cantitate de energie de la Soare. Această energie a permis emergenţa vieţii, a naturii, a omului. Poza de mai jos ne spune câtă energie consumăm pe secundă, pe gram pentru a menţine lucrurile în mişcare aşa cum sunt.





Pentru a păstra entropia jos (a păstra ordinea) este nevoie de energie sau informaţie. Nu dezvolt subiectul dar ştim toţi că lucrurile se degradează dacă nu sunt întreţinute şi că ştiinţa (informaţia) ne face mai eficienţi, pentru a păstra lucrurile în ordine avem nevoie de mai puţină energie folosită mai eficient prin transmiterea informaţiei.

Cum producţia de energi este constantă cam din 2006 păstrarea complexităţii societăţii s-a făcut în ultima vreme prin creşterea accesului la informaţie. Explozia mijloacelor mobile, viteza de transmitere, a făcut ca entropia să nu crească. Dar, aici intră un factor psihologic în joc, populaţia nu mai poate discerne între informaţia de valoare şi cea fără valoare. Să exemplificăm.

Moartea lui Steve Jobs a avut o mediatizare imensă, ideea că ar fi posibilă depăşirea vitezei luminii a stârnit nişte discuţii între nişte ciudaţi. Posibilitatea depăşirii vitezei luminii pur şi simplu atacă un subiect precum cauzalitatea, chiar bazele gândirii logice. Pentru media mainstream e un subiect minor. Ca şi pentru majoritatea populaţiei. Deşi avem acces la o fenomenală cantitate de informaţie nu avem capacitatea de a discerne informaţia semnificativă de "zgomotul informaţional".

Legile termodinamicii ne spun că echilibrul unui sistem este atins atunci când orice stare a sistemului are aceeaşi probabilitate, când entropia e maximă. Diversitatea presupune consum de energie. Dezvoltarea agriculturii s-a bazat pe energia înglobată în cereale, a condus la scris, structuri ierarhice ale societăţii, o creştere a complexităţii faţă de societatea de culegători - vânători.

Toate societăţile care s-au prăbuşit (Ur, Imperiul Roman de Vest, Maya, Insula Paştelui, etc.) şi despre care discută Tainter erau bazate pe energia solară stocată în plante.

Prin creşterea cantităţii de informaţie de-a lungul secolelor Imperiul Britanic a evitat colapsul transformând economia bazată pe energie solară într-o economie bazată pe cărbune. Energia disponibilă a crescut şi cu ea complexitatea societăţii. A avut loc revoluţia industrială, informaţia şi-a mărit enorm viteza prin generalizarea educaţiei primare (scris şi citit), societatea s-a stratificat încă o dată. S-a trecut de la o viziune religioasă asupra lumii la una bazată pe clase sociale.

Din nou, accesul la energie abundentă şi informaţie au condus la începutul secolului XX la trecerea societăţii de la o societate bazată pe energia din cărbune la una bazată pe energia stocată în petrol (gazele naturale sunt la pachet). A apărut radioul, accesul la educaţie şi informaţie a crescut De la societatea bazată pe clase sociale s-a trecut la statele naţionale. Tot ea a condus la revoluţia verde care ne permite hrănirea celor aproape 7 miliarde de cetăţeni.

După cel de-al doilea război mondial s-a trecut la o societate bazată pe energie electrică, a apărut televiziunea, accesul la informaţie a devenit şi mai facil. Societatea s-a complicat şi stratificat încă o dată. Au apărut factorii care depăşesc statele naţionale, UE e un exemplu, multinaţionalele, etc. Peste toate a apărut Internetul. Lumea a devenit un sat mare. Consumul de energie pe persoană nu a mai crescut din 1979.

Cam aici suntem. Ca să menţinem societatea complexă în care trăim avem nevoie de cantităţi enorme de energie şi de creşterea informaţiei disponibile precum şi accesul facil la acestea.

O minte umană nu poate înţelege complexitatea societăţii, aceasta se transformă în ceva nou, de asta nu se poate previziona aproape nimic, ideologiile sunt depăşite, falşii profeţi abundă. Nu mai putem creşte producţia de energie per capita iar omul obişnuit este depăşit de cantitatea de informaţie la care are acces.

Despre posibilele ieşiri din situaţia actuală în alt episod. Până atunci legaţi-vă centurile de siguranţă.



PS Ce zici Bogdane?

47 de comentarii:

gigel spunea...

huh ?

Anonim spunea...

E bine, e foarte bine explicat. Politicul știe cum stă treaba? Fiecare cu agenda lui, dar să nu ne facem prea mult de cap că atunci ne putem face toți de cap. Păi nu?
Ne jucăm după niște regului sau umplem toți mânecile cu ași :)).

Liderii noștri au crezut că au dat de perpetum mobile :)).
Vă mulțumim, azi m-ați impresionat plăcut.

camil spunea...

adevărată partea cu entropia.
eu aș zice că nu avem acces facil la chiar așa multă informație corectă și relevantă, dincolo de zgomotul de fond și de huburi precum Wikipedia sau Google (nu c-ar fi ceva rău în asta). bazele de date cu articole științifice de calitate sunt, de regulă, pe bani, la fel ca și accesul la enciclopedii „pe care nu le poate edita oricine”. tocmai în asta constă și dificultatea, în discernerea și scormonirea după informația importantă și semnificativă.

Dan Selaru spunea...

huh :-))

Anonim spunea...

Deci trecem la acțiune și lăsăm intimidările ciudate, nu că ar exista ceva imposibil ;).

1. Acces gratuit la internet pentru orice locuință.
2. Un sistem de educație bazat pe stimularea creativității și mai multă libertate pentru cunoaștere. Aici poate interveni iarăși internetul. Rulez ceva idei și mai discutăm.
3. Soarele are posibilitatea de a oferi energie oricât de multă i-ar fi solicitată.
SEE THE POIT, GLOBAL WARMING AND BULLSHIT. Se chinuie săracul să bată șaua dar calul nu pricepe nimic.

Dan Selaru spunea...

Utopii, toate :-)))

John Galt spunea...

ArcGIS, baze de date georeferentiate si corelate in cloud, accesibile tuturor (nu MSQL ci stocate zonal, pe principiul unei retele stea/internet), date accesate nu secvential, in bucati mari ci la punct ochit/punct lovit (ca acum exista SSD-uri si nu banda magnetica).

Baza si cadrul sa fie publice, informatia care se schimba sa fie stocata local. Ca un browser care stocheaza in cache ce e neschimbat, numai ca acum acel "cache" va fi executat in cloud (analogia ar fi cu un MsWord/program complex ce va fi rulat intr-o ferma de procesoare iar pe calculator sa fie doar fisierul in cauza, si ala stocat doar temporar).

Si uite asa trecem cu volumul de informatii intr-o zona cu cel putin un ordin de marime (inclusiv relevanta) mai mare.

Daca bagam memristoarele tale si umbrela mea solara, poate scapam si de data asta. Pui un pic de presiune pe sistem si sa vezi cum apar (se cristalizeaza) niste solutii.

John Galt spunea...

Btw, cu umbrela solara o sa farmez asteroizi. Ca sa va linistesc definitiv de investitii in argint sau alte povesti.

:)

Dan Selaru spunea...

Asa e, nu ai nici capital, nici oameni de stiinta si, mai ales, timp. In rest stai bine, mai ales potential :-)))

Anonim spunea...

Faptul ca "radicalismul" contestatar (rezidual) se manifesta mai mult la romanii plecati (scapati) decit la cei care stau de 20 de anii in pat cu violatorii lor - are explicatii semnificative. Pirghia "auto-educarii" este greu de contracarat, putind fi rasturnata doar o data cu schimbarea fiziologiei socio-politice. In schimb, am putea declara razboi celuilalt instrument de domesticire si alienare - mediei aservite parazitilor ancorati de putere. Tele-populatia se raporteaza la o falsa realitate, crezind-o oglindita mediatic. Privesc omul si societatea prin ecranul "formativ". Putini sesizeaza ca "oglinda" confiscata deformeaza, triaza, ascunde, creeaza valori si misiuni artificiale, dirijeaza nazuinte - si ca trebuie sparta.

Indrazniti/Forumul este conceput in ideea de a oferi o platforma de dialog-dezbatere libera, o alternativa de comunicare si schimburi informationale nefiltrate/necenzurate ! …deschis publicarii in mod LIBER, fara cont utilizator (puteti deschide/publica subiecte sau raspunde), CLIC AICI : http://www.voceapoporului.com

Mircea spunea...

Dane, exista un nene, Michael C. Ruppert pe numele lui, iar in 2009 a lansat un filmulet intitulat Collapse. Il recomand cu caldura pt cei care inca mai viseaza ca pot evita prabusirea:

http://dl.btjunkie.org/torrent/Collapse-LIMITED-DVDRip-XviD-SUBMERGE/435820a8bef3a8426c741f39d4a553a5792abf2c5e6a/download.torrent

Subtitrarea in romana o gasiti pe regielive.

Gabi spunea...

Principiile termodinamicii ne spun că într-un sistem închis entropia creşte (ordinea scade). Pământul nu este un sistem închis, primeşte o imensă cantitate de energie de la Soare. Această energie a permis emergenţa vieţii, a naturii, a omului.

Adica Energie = Informatie ??????
De unde si pana unde?

Dan Selaru spunea...

Nu am spus asa ceva, dar exista o legatura stransa intre cele doua. Si nu numai de formulare ca la Shannon, e direct legata de entropia lui Boltzmann, aia cu gazul, macar ca formulare si de aici cu conceptul de entropie a unui sistem fizic macro.

Stii vorba aia, arata ca o rata, face ca o rata deci e o rata.

E de discutat aici.

http://necsi.edu/projects/baranger/cce.pdf

Asta e doar un exemplu.

Anonim spunea...

Variante:
1. Actual: corporatiile isi pastreaza puterea dar sistemul este inchis. Resursele sunt limitate. Corporatiile declanseaza razboaie pentru resurse in zonele cu potential slab de consum (Africa, Middle East). "Deregularizarile" pun Sistemul intr-un echilibru precar. Rezulta colapsul mai devreme sau mai tarziu prin crize financiare din ce in ce mai dese sau declansarea celui de-al 3-lea Razboi Mondial.
2. Varianta: corporatiile isi pastreaza puterea dar sistemul este deschis (colonizare Marte). Infuzie de resurse si inovatii. Rezulta Mega-Corporatiile Supra-Statele (ex. Umbrella, Weyland-Yutani, Union Aerospace Corporation, etc.). Se schimba organizarea sociala iar statele dispar ca forma de organizare.
3. Ipotetic: Corporatiile isi pierd puterea dar sistemul este inchis. Sistemul se atomizeaza, se optimizeaza si se reorganizeaza in centre de putere absoluta (armata, politie, judecatori, etc.). Resursele sunt limitate. Stagnare. Degradare lenta sau al 3-lea razboi mondial. Se evita colapsul prin de-regularizarea pietelor.

Din pacate nu cred ca mai au timp sa faca ceva astfel incat sa deschida sistemul. O sa avem razboi mondial in maxim 5 ani daca nu ne salveaza altii pana atunci.

Dan Selaru spunea...

Sistemul este deschis ca ne bate Soarele in cap. Orice predictie e o aiureala, unii o sa o nimereasca si o sa se uite lumea la ei ca la urs.

E vorba despre predictibilitate iar sistemul nu prea e predictibil. Asta e din episodul urmator :-))).

Ce e de crezut este ca totul o sa se faramitezt, corporatiile o sa dispara sub propria greutate.

Anonim spunea...

Eu cred ca trebuie sa scoti Soarele din ecuatia asta pe principiul "daca Soarele n-ar fi atunci nu s-ar mai povesti pentru ca nimic n-ar mai exista".
Nici un Sistem nu este dechis daca ii percepi limitele.

Dan Selaru spunea...

Nu pot sa scot Soarele din ecuatie pentru ca e acolo. 2 ani fara Soare si murim toti. Poate rezista Obama si cu Base dar nu e suficient :-)).

Anonim spunea...

ok ... hai sa explic altfel.
Soarele este un element de baza pentru aparitia si intretinerea vietii dar nu este elementul definitoriu care organizeaza (controleaza, ordoneaza, imfluenteaza) un Sistem.
Daca vrei sa simplifici ecuatiile predictive, Soarele trebuie eliminat.
Nu acelasi lucru il pot spune despre Clima.
Trebuie sa gandeste cu o amplitudine mai mare.

PS: Te rog nu-mi raspunde ca Soarele influenteaza Clima iar Clima influenteaza Sistemul. Poti mai mult. :)

Dan Selaru spunea...

Eu incerc sa-ti spun ca nu se pot face predictii. Sistemul e prea complicat, e haotic, depinde de datele initiale.

Pongo spunea...

Informatia de capul ei nu cred ca poate schimba situatia. Trebuie informatie + vointa in sensul binelui general la nivelul informatiei de baza.
Adica de ex, un nene afla cum sa organizeze mai eficient un motor termic sa zicem, o corporatie plateste pentru patent pe nenea cu 1.000.000$, nenea e fericit, mai crapa la baza nitel si el sistemul cu milionul, si corporatia foloseste patentul ca sa interzica folosirea lui de catre corporatii concurente, bineinteles ingropand proiectul. O caracteristica a corporatiilor este ca prin antura sunt incapabile sa vada interesul general, sunt incapabile de sacrificiu sau creatie. Sunt monstri schizoidici agresivi. "Indulcirea" cestiunii o fac diversi oameni care din cand in cand se afla la carma. Pana crapa ca tot omul.

Dan Selaru spunea...

Pe naiba, asta e o speranta, ca exista undeva niste solutii, si niste oameni rai le tin ca sa faca profituri nejustificate. :-)))

alex@formidabilii.org spunea...

Interesant subiectul asta cu entropia sistemelor si energie/informatie. Insa cam amesteci borcanele domnu' Dan :)

Doar o remarca (similar cu ce a zis Pongo): informatia fara constiinta nu duce la modificarea entropiei in sistem.

Iar chestia aia cu "nu se mai poate previziona aproape nimic"...hm. Eu cred ca se pot previziona destul de multe.

Anonim spunea...

Si de chestia asta ce zici?
http://www.huffingtonpost.com/2010/04/15/crime-prediction-software_n_538702.html

... intotdeauna vei vedea numai varful aisbergului.

Welcome to future! We're f.cked! :)

Dan Selaru spunea...

@alex Informatia transmisa prin codul adn ce constiinta are, va credeti voi destepti :-)), nu amestec niciun borcan.

@anonim Mare smecherie, e un amarat de program ca la orice banca mai rasarita care calculeaza niste riscuri.

Pongo spunea...

@Dan: Uiti ca pentru mine oameni rai sunt peste tot, de unde si optimismul :-))

Pongo spunea...

Lucrarea aia e fabuloasa, haosul intr-adevar nu a fost "tratat" - cel putin nu in scoalelel mele, si legatura cu fractalii este remarcabila

alex@formidabilii.org spunea...

@Dan: stricto sensu, constiinta parintilor. Si a tuturor inaintasilor.

Nu la asta ma refeream cand am zis ca amesteci un pic borcanele :)

Anonim spunea...

"Amaratul" ala de program e facut de catre Divizia de Analiza a IBM, divizie a carei buget s-a ridicat la frumoasa suma de 12 miliarde de dolari.
"Amaratul" ala de program este deja utilizat de Ministerul de Justitie al UK.
Daca tu crezi ca cineva e dispus sa cheltuie 12 miliarde de dolari ca sa scoata un spreadsheet de Excel cu care sa calculeze riscuri ca la banca ... eu zic sa te mai gandesti odata. :))

alex@formidabilii.org spunea...

@Anonim: sunt de acord cu Dan. Software de genul ala nu sunt atat de rare si sunt folosite in multe domenii. Problema este de input de informatie pentru ca necesita informatie:
- multa
- valida
-relevanta
iar aici intervine tot controlul uman, astfel incat programele devin subiective si supuse erorilor.

http://www.economist.com/node/21527025

Dan Selaru spunea...

O informatie netransmisa, ca aia retinuta de oamenii rai, tocmai ca nu scade entropia. Adica sustine ce spun eu.

@alex - despre ce borcane vorbesti?

@anonim - :-) 12 miliarde? e o gluma, sper ca nu crezi asa ceva.

Ce crezi ca da programul ala? Nu un tabel in care sunt scrise niste nume?

alex@formidabilii.org spunea...

Ce cred eu...ar trebui sa inlocuiesti in articol "informatie" cu "algoritm". Informatia in sine nu are neaparat influenta asupra entropiei in sistem, algoritmii insa- da pentru ca structureaza informatia si sistemul. Iar algoritmii sunt informatie+constiinta (aici ma rog probabil ca o sa ai o opinie diferita dar putem discuta).

O sa citesc si cartea aia pe care ai dat-o ca lectura. Pare interesanta la prima vedere.

Dan Selaru spunea...

Cartea nu e esentiala dar spune multe si relativ simplu. Ai dreptate vis a vis de informatie, trebuie folosita o astfel de exprimare, nu algoritm ca importante sunt si informatiile care nu au treaba cu algoritmii. Sa zicem imnul unei tari, transmite o informatie care tine lucrurile in ordine, defineste taberele.

In orice caz, transmiterea de informatie de calitate conduce la scaderea entropiei. Asa e mai corect?

Anonim spunea...

Informatia e structurata pe nivele de perceptie, atentie si intelegere. "The Economist" nu e o buna referinta pentru ca e o revista cel mult "obisnuita".

Cate astfel de programe care analizeaza concomitent si extrag date din bazele de date care apartin: Facebook, Blogger, Wikipedia, Yahoo, Wordpress, Youtube, Last.Fm, Google, Gmail, Bing, Politiei, Ministerului de Justitie, Primariei, Scoalii, Facultatii, etc. cunoasteti?
Pe baza datelor tale se fac statistici. Pe baza statisticilor se stabileste un scor. Pe baza scorului se iau sau nu masuri. E foarte simplu dar nu e un spreadsheet si nu il gasesti pe isohint.

Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar eu o sa ma opresc aici pentru ca pot sa fac ceva mai constructiv decat sa discut despre lucruri pe care nu doriti sa le intelegeti/acceptati deoarece traiti in trecut, aveti orgolii prea mari sau pentru ca experimentati ceea ce se numeste angoasa viitorului.

Dan Selaru spunea...

Asa e, suntem urmariti si de FBI, CIA, Base si de angoasa viitorului.

De aia nu ai tu nume, sa nu te prinda CIA ca esti un potential protestatar pe Wall Street sau ca nu vrei sa-ti platesti creditul. Cine crezi tu ca are timp sa analizeze toate rezultatele si sa ia si masuri. Aia nu au fost in stare sa opreasca 11 insi sa le darame sandramalele dar ma urmaresc pe mine pe facebook.

Eu strang in fiecare zi 50000 de articole si comentarii din presa romana si fac niste analize, pot chiar sa obtin o imagine statisica.

Asa ca stiu mai bine decat tine care citesti niste gazete care vand aiureli. Si nu lucrez pentru tanti Secu. :-)))

alex@formidabilii.org spunea...

"informatie de calitate" = algoritm. Si suntem de acord. :)

Ca sa fac o paranteza, si imnul unei tari este un algoritm. Informatia este aceeasi daca iei notele imnului si le canti in alta ordine. Insa algoritmul este informatia (notele) intr-o structura anume.

Dan Selaru spunea...

Asta e echivalent cu a spune ca informatia codificata in ADN e un algoritm. Si atunci putem spune ca orice informatie cu sens e un algoritm.

alex@formidabilii.org spunea...

Discutia e lunga, dar "grosso modo" da- e o suma de algoritmi.

Dan Selaru spunea...

Si daca o sa continuam rationamentul, orice informatie are sens altfel nu e informatie daca nu transmite nimic inteligibil.

Asa ca algoritmul inseamna informatie si nu am incurcat niciun borcan ;-))).

Anonim spunea...

Cum ati dedus ca energia/persoana nu a crescut din 1979?
Si daca energia/ american sau energia/chinez, /sudanez etc. a crescut, trebuie sa fi fost niste schimbari de organizare sociala acolo.
Care sint schimbarile org. soc. in SUA, Japonia, etc.....
Productivitatea muncii in fiecare stat a crescut de citeva ori din 79 si si consumul de energia a crescut in SUA, Japonia, etc. tari dezvoltate, dar nici o schimbare.
Sau?

Pongo spunea...

Aia cu ADNul e cam asa: informatia e preexistenta, noi tre sa avem grija sa nu o paradim=marim entropia.
Informatie noua=creatie. Caci dara Dumnezei suntem. Sau asa ar trebui...

alex@formidabilii.org spunea...

"nu e informatie daca nu transmite nimic inteligibil.". Aici vorbesti din nou de algoritm sub denumirea de informatie. :)

De exemplu daca amestec literele din articolul tau si iti citesc ce iese, este tot informatie (e un sir de litere intr-o anumita succesiune). Insa nu are nici un sens din punct de vedere al limbajului nostru. Nu cred ca ajuta prea mult la entropie sau la mentinerea vreunei ordini.

Daca nu esti de acord cu mine (ca informatie e si un sir aleator de litere):

"Ceea ce trebuie sa ne surprinda este ca entropia a fost egalata cu cantitatea de informatie [continuta intr-un astfel de sir]. Daca luam, sa zicem, Principia Mathematica a lui Newton si-i amestecam literele si simbolurile, rezultatul va reprezenta tot aceeasi cantitate de informatie". (Roegen).

Si daca vrei sa fiu "taliban informational", orice informatie structurata fixata pe suport material (inclusiv ADN) este algoritm intrucat este compusa din informatia propriu-zisa si procedura de fixare pe suport.

De-aia zic ca din punctul de vedere al entropiei e destul de important sa folosim denumirea de "algoritm" intrucat se elimina din start informatia "zgomot".

Dan Selaru spunea...

Misto, tu esti taliban, sa-ti fie de algoritm :-)).

Pongo ne spune ca informatia e din totdeauna, nu e, s-a structurat pe parcurs.

@anonim Nu am dedus nimic. Cauta informatia. Asa e, de la loc la loc se produc schimbari in entropie. Somalezii nu au nici macar energie pentru a supravietui si mor de foame, entropia creste.

Productivitatea crescuta e data de informatie,

Gamma spunea...

Toate , dar absolut toate problemele pe care le avem isi au radacina in suprapopulare. Mi-e teama ca informatia isi are limitele ei , vedeti de exemplu naveta spatiala, versiunea din 2011 nu era decat cu cateva procente mai performanta decat aia din 1980 si stim ce computere erau atunci .
Inca un exemplu:
http://www.thespacereview.com/article/681/1
Rezultatul final - programul a fost anulat .

Pongo spunea...

In materie de ADN, da, cred ca e acolo- per total ca specie- , si ce vine din exterior doar distruge. De aia exista mecanismele de aparare, filtrare, etc. Nu pt ca ce intra face bine, ci pt ca face rau.
Cel putin de la aparitia unei specii, fapt care este un eveniment cuantificabil punctual, ce vine dupa poate sa schimbe in alta specie- sa zicem- sau sa strice ducand la caracteristici care duc la extinctia unei specii - vezi tigrul tasmanian de exemplu.In interiorul speciei evolutia nu isi are sens.
Si mai cred ca oamenii sunt capabili sa introduca informatie utila in sistem in sensul ecuatiilor prezentate, pt faptul ca au posibilitatea discernerii intre ce face "bine" si ce face "rau " sistemului.

Anonim spunea...

Caci intrega lume sufera de un complex de complexitate..dupa mine, lumea e aceeasi, doar vazuta diferit la momente de timp diferite. Lasa-ti telefonul mobil, televizorul internetul, masina, pentru o luna

John Galt spunea...

Apropos de capacitatea de a discerne informatia: azi stau de vorba cu un prieten despre suspendarea lui Basescu si participarea la referendum. El ii dadea cu boicotul lui peste (cuvant rusesc, in opinia mea), eu ii dadeam cu asta e, daca asta vrea individul atunci mergem si votam.

Acum ma trezesc ca mi-a dat remove friend, si block, ca si cand nici n-as fi existat. Fara sa zica nimic, fara sa hello, good bye.

Stau si ma intreb: a crescut entropia sau a scazut? Paginile alea de text unde s-au dus?

Pongo spunea...

Crescut. Nu chiar ca idolatria, dar creste. Imho.