joi, 15 decembrie 2011

Despre experţi

16 comentarii:

Bogdan spunea...

M-a uns pe suflet, din motive personale! :-)

alex@formidabilii.org spunea...

Nu e prost cine cere, e prost cine da- nu? :)

Logosfera.ro spunea...

Deci suntem inca la nivel de cavemen. Ne luam dupa cel care se uita la un os dintr-un starv si ne spune in ce directie s-o luam.

Problema cu acest reportaj e ca este facut de experti. Despre care stim ca gresesc des :)

Dan Selaru spunea...

Suntem prinsi intr-o capcana logica :-)

alex@formidabilii.org spunea...

capcana logica = pleonasm? : )

Dan Selaru spunea...

Daca e de aia pentru animale am ceva dubii :-)

Gamma spunea...

Am dat de problema asta a "expertilor" cand am citit la inceput despre teste dublu oarbe facute pe sisteme audio . Imi aduc aminte cum sistemul de 1000 $ l-a batut pe ala de 5000$ cu 60-40 procente , dar concluzia mea a fost ca sistemele sunt la fel si nici mama expertului n-ar putea sa faca diferenta.
Un singur lucru ar fi bine sa precizam . Inca avem nevoie de experti fara ghilimele , experti adevarati in domenii adevarate . Iar copii si tinerii de azi ar trebui sa stie ceva mai multe despre ce se afla in spatele butoanelor pe care le apasa toata ziua. E spre binele lor .

PS .. conferinta ramane subiect inchis ? Tare as fi vrut sa corectez vre-o cateva afirmatii si ale mele si ale altor participanti , eventual sa ducem dialogul mai departe . Cornucopianul de langa mine avea si el dreptate - e adevarat ca avem toata tehnologia necesara acum ca sa traim bine chiar fara resurse energetice fosile , dar a uitat ca nu se poate face asta pentru toti pamantenii .Nu cred ca isi inchipuie cineva ca se poate sa ai 7 + bil oameni pe pamant consumand in stil vestic.

Dan Selaru spunea...

Era misto daca-l intrebam ce face cu platirea datoriilor daca toata lumea taie consumul. Vreo 0,5 miliarde fara tot fosilul, mai avem ceva carbune.

Gamma spunea...

Eh , premisa era transformam Ro in insula . Insula inseamna si fara datorii .Era un exercitiu in ceea ce priveste viata fara contributii vitale din exterior . Culmea e ca mie mi se pare Romania a fi destul de pregatita pentru viitor , doar sa nu strice acest lucru politicienii nostrii .Cand o sa-i vad preocupati de caile ferate o sa realizez ca au priceput problemele viitorului .
Bineinteles n-am nici in clin nici in maneca cu caile ferate , doar ca reprezinta transport eficient electric intr-o tara ce inca exporta energie electrica .

Dan Selaru spunea...

Am exact aceeasi parere ca tine vis a vis de Romania.

Deceneu spunea...

Problema este ca lumea nu-i condusa de experti, este condusa de politicieni, care isi aleg consultantii.
Daca politicienii sunt "experti" in aparare si manipulare, nu au cum sa aprecieze calitatea expertilor in economie si probleme sociale.
Si daca ii intereseaza doar imaginea atunci se conduc dupa sfaturile consultantilor in PR, adica sa afiseze siguranta si sa vanda securitate sociala si evolutii economice pozitive.

Dan Selaru spunea...

Corect.

Anonim spunea...

Dan, und pdf, pps ceva de la conferinta pentru noi astia care suntem mai departe...? multam

Dan Selaru spunea...

Tot astept sa fac rost de film :-), o sa fac pana la sfarsit. PPT-ul e foarte putin din ce am spus, acolo erau doar punctele de atins, de aia am stat cuminte. Ca nu am ce sa pun :-)

Deceneu spunea...

Despre criza 'Alliance between banks and governments at the heart of eurozone crisis'- (traducere aproximativa)
Edmund Phelp -laureat al premiului Nobel în economie
"Cred că aici este o povestea politică, a existat o alianţă de câştig reciproc între guverne şi bănci.
În această alianţă pentru câştig reciproc băncile au cumparat cantitati imense de datorii suverane, în loc sa crediteze întreprinderile mici pentru dezvoltare. Ei nu erau obligaţi să deţină nicio majorare de capital faţă de astfel de active si presiunea a fost fără îndoială pusa pe agenţiile de rating de a oferi tuturor aceastor datorii suverane un rating triplu AAA.

Nu e bine cand băncile nu oferă sprijin pentru sectorul de afaceri şi în schimb sunt în pat cu guvernele.
Acest lucru este corporatism, nu este capitalism.
Poate ca nu ar trebui să existe un plan de salvare, pentru că un plan de salvare ar permite ca ei să facă ceea ce au mai făcut."

Isailă spunea...

Domnul Phelp face o greșeală de logică. Nu există plan de salvare făcut de guverne sau de bănci, poate doar o încercare de amânare a catastrofei. Planul de salvare ar trebui să aparțină întreprinderilor mici și mijlocii. Și se va impune când criza va fi destul de grea.