marți, 27 martie 2012

Următoarea lebădă neagră

Nassim Taleb are o lucrare foarte interesantă, The Black Swan of Cairo.

Nassim Taleb este autorul conceptului de lebădă neagră, fenomenul rarisim, neaşteptat, care schimbă total modul cum funcţionează lucrurile, care ia pe toată lumea prin surprindere şi care nu poate fi prevăzut.

În lucrarea cu pricina Taleb spune un lucru simplu, că pentru a evita lebedele negre, schimbările catastrofice, pentru sisteme complexe, cum e societatea sau piaţa, e bine să fie păstrată o volatilitate naturală.

Că are dreptate ne-o spune istoria, căderea bruscă a comunismului este o lebădă neagră tipică, căderea Shah-ului, 11 septembrie, comunismul, ca şi dictatura Shah-ului, eliminau "volatilitatea", presa liberă, partide de opoziţie, contestatarii, eliminarea oricărei forme de dialog cu teroriştii este, la rândul ei, o eliminare a volatilităţii şi, de aici, posibilitatea apariţiei evenimentelor catastrofice.

Lucrarea lui Taleb este legată de primăvara arabă, lumea în care orice fel de volatilitate a fost eliminată şi unde a izbucnit brusc, spre surprinderea tuturor, revoluţia. Să privim în jurul nostru şi să vedem care sunt locurile şi domeniile din care s-a eliminat volatilitatea.

Arabia Saudită este un loc din care s-a eliminat volatilitatea, relaţiile Israel - lumea arabă sunt îngheţate de ani de zile, regimul iranian este tot mai lipsit de posibilitatea de mişcare, pe plan extern lipsa dialogului este regula, pe plan intern este eliminarea opoziţiei, Rusia este păstrată sub presiune de la apariţia lui Putin.

Orice fel de schimbare majoră în cele 4 zone amintite poate conduce la un fenomen previzibil, creşterea preţului petrolului la valori imposibil de anticipat şi de aici urmarea e total imprevizibilă.

Un alt loc în care volatilitatea a fost eliminată este sistemul financiar, de la începerea crizei au avut loc bailout-uri, QE-uri, manipulări de cursuri, devalorizări, etc. Toate au încercat menţinerea sistemul cât mai aproape de starea de la începutul crizei.

Aici putem să ne uităm la cele două abordări. Irlanda, a încercat să menţină situaţia cât mai aproape de stadiul iniţial, situaţia e tot mai grea. Islanda, şi-a asumat falimentul, acum este ieşită din criză.

Un alt loc în care volatilitatea este suprimată este zona Euro şi dramoleta, că dramă a fost, grecească. Menţinerea Greciei pe linia de plutire a supus şi supune zona Euro la o presiune extremă. Acelaşi lucru se poate spune şi despre atât de lăudatul Tratat financiar, elimină volatilitatea, noroc că procedura este atât de stupidă că Spania deja a neglijat-o. Zona Euro, din dorinţa de a păstra situaţia actuală, a eliminat volatilitatea iar riscurile de implozie cresc.

Sistemul financiar global şi/sau zona Euro pot în orice moment fi lovite de fenomene neaşteptate şi neanticipate ca fiind o ameninţare.

Transnistria este o zonă îngheţată de aproape 20 de ani, toată lumea ştie că situaţia nu poate continua la nesfârşit aşa. Ăsta e un fenomen local, dar care ne priveşte mai îndeaproape. Din fericire ruşii au mişcat şi asta e situaţia naturală, schimbarea, că nouă nu ne place de Rogozin e altceva, dialogul înseamnă detensionare.

Preţul petrolului tras în sus de o schimbare politică majoră în Orientul Mijlociu sau Rusia, sistemul financiar sau zona Euro lovite de o criză majoră pot fi schimbările momentului. Transnistria este la rândul ei un "butoi cu pulbere".

De ce erau Balcanii "un butoi cu pulbere"? Pentru că exista o situaţie tensionată de prea mult timp, iar volatilitatea era eliminată. Până la sfârşit ştim cu ce ne-am ales de la Balcani.

10 comentarii:

Gamma spunea...

"As with a crumbling sand pile, it would be foolish to attribute the collapse of a fragile bridge to the last truck that crossed it, and
even more foolish to try to predict in
advance which truck might bring it down" .
Si totusi exact asa lucreaza expertii in economie si energie . Nu s-a schimbat nimic nici in domeniul financiar nici in cel energetic desi vulnerabilitatea podurilor a fost observata . In cazul nostru grafic daca podul nu e sigur si bani de altul nu's atunci traficul greu trebuie redirectat prin vad . Adica activitatile energofage si imprumuturile discretionare ar trebui descurajate . In realitate factorii de decizie nu mai stiu cum sa ajunga inapoi mai repede in lalaland .

Dan Selaru spunea...

:-) exact, pana undeva se intampla ceva si crapa, dupa care se mira si spun ca nu au inteles, ca i-a luat pe nepregatite, e ca iarna la noi, stim ca vine, dar in fiecare zi de toamna nu e iarna inca, pana suntem surprinsi ca e.

Stoie spunea...

Trimiterea la Balcani e excelenta, mai ales din perspectiva parerii celor din clasa scolita a Libanului.

Daca imi amintesc bine din carte, eram compatimiti pentru cat de primitivi suntem ca am fost intr-o vesnica stare de razboi si nu am putut gasi vreodata pacea pentru a putea coexista cu natiile din jur, cum au facut ei 1000 de ani.

Nu stiu insa daca pot fi de acord cu parerea lui in totalitate, ca oricat am studia vom stii tot mai putin si vom putea aprecia la fel. De exemplu situatiile tensionate au tendinta de a gasi supape. S-a intamplat in Estul Europei si inainte de 89 si inca se intampla.

Aparitia unei supape e un fenomen natural, fara a avea acel element de neasteptat mereu.

Dar sunt de acord ca odata cu imbogatirea cunostintelor tindem sa ne dam seama ca avem tot mai mult de invatat si studiat.

Dan Selaru spunea...

Una sunt supapele institutionale, cum e opozitia :-), si alta gaurile care apar in lipsa supapelor, sau exploziile

Anonim spunea...

Foarte inspirata formularea "fenomene neasteptate si neanticipate ca fiind o amenintare".
Sunt multe fenomene "indelung asteptate" in domeniul financiar dar care nu sunt percepute a fi o amentintare :)(in mare parte datorita inconstientei)

Mai jos doar un exemplu:
http://chasvoice.blogspot.com/2012/03/explosive-breaking-news-jp-morgan-mf.html#more

Stoie spunea...

Macar aici intre Balcanii nostri necivilizati si Carpatii cei falnici, opozitia e o adevarata supapa. Are forta de rezistenta zero si e penetrata foarte usor... :-)

Anonim spunea...

"hard-to-predict" nu se traduce prin "şi care nu poate fi prevăzut." :(
... in rest un articol bun :)

Dan Selaru spunea...

Nu am tradus nimic, daca e o greseala nu e de traducere, e de conceptie.

Anonim spunea...

("şi care nu poate fi prevăzut.") Greseala mea, am crezut ca este de la traducere ...
Detaliile sunt importante, lebada neagra a lui Taleb este despre impactul foarte putin probabilului, impact major ... deci nu despre "care nu poate fi prevăzut."
...
Volatilitatea este interesanta, te face sa fi prezent, alert, activ pe aceea piata/'piata', altfel o incasezi ;)
...

alex@formidabilii.org spunea...

mie imi place cum se "suprima volatilitatea" la fiecare 4 ani...