vineri, 20 septembrie 2013

Câteva puncte despre Roşia Montană

Proiectul Roşia Montană ridică grave semne de întrebare, şi pentru a nu fi uitate să le enumerăm şi analizăm:

1. Guvernul ne prezintă exploatarea aurului de la Roşia Montană ca proiect “de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit”. De ce e un proiect de interes public nu ştim, de ce exploatarea de la Certej nu e clasificată la fel? Dar putem reţine că este de "interes public naţional", deci toţi avem dreptul şi obligaţia de a ne exprima părerea, nu e de interes local, părerea celor din Bucureşti contează la fel de mult ca a locuitorilor Roşiei Montane. De la Guvern citire.

2. Proiectul nu are aviz de mediu. Guvernul spune că va aviza proiectul DUPĂ votul Parlamentului. Parlamentarii nu au specialişti în mediu, ăsta e şi motivul pentru care e necesar avizul, ca în eventualitatea unei legi Parlamentul să se bazeze pe o părere avizată. Decizia Parlamentului este luată pe criterii politice, nu tehnice, deci, în principiu, este o părere lipsită de orice valoare tehnică. Parlamentul poate vota modificarea tabelului lui Mendeleev, asta nu schimbă realitatea.

3. Cum Guvernul nu a fost capabil să îşi spună părerea trebuie să privim spre forurile care au expertiză tehnică. Acestea sunt Academia Română şi Institutul Geologic al României, ambele şi-au expus părerea, ambele păreri sunt negative. Acuza adusă contestatarilor că nu ştiu despre ce vorbesc nu este susţinută de fapte, cum Guvernul nu a fost capabil să-şi spună părerea orice opinie tehnică a Guvernului e lipsită de orice suport, contestatarii se sprijină pe Academie şi institutul de specialitate.

4. Atât Traian Băsescu cât şi Victor Ponta s-au acuzat că au primit mită în cazul în speţă. Mai mult, Victor Ponta, Prim Ministru, a declarat că a fost luată mită de politicieni de la RMGC. Într-un caz atât de controversat o asemenea declaraţie ar trebui elucidată ÎNAINTE de orice vot. Dacă în cazul Petrom acuzele de mită au fost ale Partidului România Mare, puţin credibile, acum acuzele sunt aduse de Primul Ministru, evident mult mai credibile, fiind necesară investigarea lor. Acest proiect a început cu controversatul personaj Frank Timiş, acesta e doar începutul neclarităţilor legale ale proiectului.

5. RMGC şi Guvernul susţin că mineritul este singura soluţie pentru zonă şi singurul mod în care apar locuri de muncă. Absolut fals, există nenumărate zone montane care există fără minerit. De altfel, mineritul în subteran nu are nicio legătură cu actualul proiect, acesta este un proiect de suprafaţă, minerii de subteran nu au niciun rol, experienţa lor anterioară e inutilă. Deschiderea proiectului o să creeze locuri de muncă, indiscutabil, nu ştim câte pentru cei din zonă, dar câte locuri de muncă DISPAR prin deschiderea proiectului? Locuri de muncă deja existente în fabrici de mobilă, agricultură sau turism. Zona a fost, politic, declarată monoindustrială blocându-se orice dezvoltare, la Albac, la 30 de kilometri sunt zeci, dacă nu sute, de pensiuni.

6. De fiecare dată ne este spus că Roşia Montană este deja un dezastru ecologic, perfect adevărat, ce reţine Ministerul Mediului să acceseze fonduri europene şi să ecologizeze zona oferind locuri de muncă şi o şansă celor din zonă, argumentul că este un dezastru ecologic deja este fals şi răuvoitor, "dacă e rău să facem mai mult rău că oricum nu contează". Este metoda absolut evidentă de a distruge definitiv orice şansă pentru cei din zonă în afara proiectului RMGC.

7. Cum în ţară părerile sunt emoţionale şi extrem de divergente, acuzele de mită şi incompetenţă la ordinea zilei, o soluţie capitalistă este expertiza exterioară, Statul poate să ceară ca întreg proiectul să fie asigurat de un mare asigurator internaţional. Acesta lucrează pe banii lui şi, în consecinţă, nu poate fi influenţat. RMGC a încercat să se asigure la Allianz, Allianz a refuzat. Putem aştepta până RMGC este asigurat? Evident.

8. Există acuzele că în spatele mişcării împotriva proiectului se află forţe străine reprezentate de Soros. În favoarea proiectului sunt, de asemenea, forţe străine reprezentate de Paulson şi Steinmetz şi care. conform Primului Ministru, s-au folosit de corupţie. Dacă asta e situaţia de ce nu căutăm o altă soluţie?

9. Există zvonuri destul de întemeiate că în zona propusă spre exploatare există şi alte minerale, care este situaţia juridică a acestora? Nu cumva, prin corupţie, acestea au fost excluse din redevenţe? Este de datoria Statului să clarifice public acest aspect ÎNAINTE de a aviza proiectul.

Aceste câteva puncte mă fac să declar fără dubiu că în acest moment proiectul Roşia Montană este profund dăunător României, un proiect bazat pe corupţie, minciună, desconsiderare a specialiştilor, manipulare.

18 comentarii:

Luke spunea...

Elementar si la subiect, oricine a avut deja curiozitate cunoaste aceste lucruri. Dar la cum se prezinta porblema in alte medii decat online nu pot decat sa-mi doresc cat mai multe voci care sa spuna acelasi lucru, chiar daca tot in online. Felicitari!

Claudiu Minea spunea...

Off topic: sa inteleg ca v-ati intors si vom avea placerea sa va citim mai des pe viitor?

Dan Selaru spunea...

nu aici, asta e doar ca ma enerveaza astia :)

Claudiu Minea spunea...

Atunci unde? Cred ca ati mai spus candva, dar nu imi amintesc...

Dan Selaru spunea...

daca mie nu-mi place nu arat :) nimic, mai e de sapat

Ștefan A. spunea...

http://ro.wikipedia.org/wiki/Republic%C4%83_bananier%C4%83

Aici aveti domnule Dan explicate radacinile problemelor romanesti . Astept sa ma contrazica cineva ca nu este 100% definitia si caracteristicile ei , implementate in totalitate in Romania . :)

Anonim spunea...

Buna ziua!

Imi cer scuze ca va deranjez pe aceasta cale. Am o mare rugaminte la dumneavoastra.

Va rog sa impartasiti şi sa reblogati cazul meu medical daca este posibil (http://romeomilea.wordpress.com/2013/09/11/scrisoare-deschisa/).

Va rog sa ma ajutati sa am sansa de a fi supus la analize si sa fiu tratat de Prof. Dr. John Ionescu la clinica speciala din Neukirchen, Germania şi de a opri cosmarul meu chimic la nivelul capului cauzat de sindromul neurasteniform şi de rozacee. Am nevoie de ajutor financiar pentru a ajunge in Germania. Facand cazul meu cunoscut poate mesajul meu va ajunge la oameni cu suflet.

Eu nu sunt capabil de a gestiona ceea ce mi se întampla şi am nevoie de ajutorul Prof. Dr. John Ionescu.

Va multumesc foarte mult pentru intelegere si sprijinul de nepretuit.

Va rog sa nu ezitati sa ma contactati daca exista o întrebare.

Cu stima,

Romeo Milea
Constanta, România

anunturi gratuite spunea...

Nu ar trebui sa ii lasam sa inceapa proiectul! Sa oprim distrugerea tarii!

claus web spunea...

Pana una-alta, proiectul a fost respins si lasat, ca multe altele in aceasta tara, in aer. Nu se stie daca va fi reluat sau daca vom avea din nou acelasi motiv de a protesta in strada. Ideea este ca cei care ne conduc isi vad de propriul interes, desi noi i-am ales. Noi nu ne informam cum trebuie pentru ca nu avem aceasta cultura si apoi ii blamam pe altii. Iara daca e sa ne implicam in a cauta un background al al lor poate ajungem sa fim si cadorisiti cu cate un ulei, faina sau altele, pentru a avea doar niste sustinatori fraieri pe care, dupa ce ajung la putere, nici un scuipat nu mai dau.

mihai spunea...

Opriti distrugerea tarii!

Ionut spunea...

Proiectul Rosia Montana nu are voie sa inceapa! Va polua toata tara!

Filme Online HD spunea...

Foarte interesant !

Infiintare Firma spunea...

Foarte interesant articolul!

Rent a car Bucuresti spunea...

Ar trebuii sa fie luate masuri cat mai urgent posibil.

creare site spunea...

Un articol foarte frumos! Bravo.

Turistbooking spunea...

Foarte bun articol. Felicitari!

hormigón impreso spunea...

Desi este 2017...am dat din intamplare peste acest articol, insa e super tare! Bravo.

SeoPremium spunea...

Interesanta abordarea si felicitari pentru articol